Новини
Останні статті і огляди
Цього тижня Intel представить чипи Arc G3 для портативних ігрових систем
-
1234waltz
Member
Пропоную обговорити Цього тижня Intel представить чипи Arc G3 для портативних ігрових систем
Воно звісно цікаво, але прайс за новий MSI Clown у 1599 євро демонструє, що МСІ так і не викупили в чому суть хендледів, та чому Дека й Світч успішні.
Воно звісно цікаво, але прайс за новий MSI Clown у 1599 євро демонструє, що МСІ так і не викупили в чому суть хендледів, та чому Дека й Світч успішні.
-
max1996
Member
Та тут Інтел не викупили і запхали 14 ядер. Хоча що по старшому, що по меншому співпадіннь з іншими CPU немає. Що ж мішало їм тоді кастомний чип зробити меншим по cpu. Ну і 32 ГБ це мінімум 200 євро1234waltz: ↑ 27.05.2026 13:12 Пропоную обговорити Цього тижня Intel представить чипи Arc G3 для портативних ігрових систем
[/quote]
-
Kyro
Member
14 ядер в портативной консоли. 
-
alexeygalas
Member
По суті 10 (LPe ядра не сильно і будуть приймати участь). Вони для фонових задач там.Kyro: ↑ 27.05.2026 13:5814 ядер в портативной консоли.
-
yurius_r
Member
Та вони взяли старший 388, та відключили 2P ядра для extreme, а для звичайного ще й 2Xe. Пішли за шляхом AMD нажаль, хоча можна було б зробити гарний кастом із більшою кількістю XE, та викинути NPU та різну фігню тіпа P ядер, які в такому портативні лише жруть батарею. 12 маленьких ядер (за площею як 3P) та 16-20Xe - оце була б річ. Але ж є відбраковки 388-го, тож фіг вамmax1996: ↑ 27.05.2026 13:37Хоча що по старшому, що по меншому співпадіннь з іншими CPU немає. Що ж мішало їм тоді кастомний чип зробити меншим по cpu
-
Nekros
Member
Я так розумію що вони не можуть зробити чіп лише з Е ядер тому що вони не всі інструкції підтримують. Тому потрібно завжди мати ще Р ядраyurius_r: ↑ 27.05.2026 16:11 Та вони взяли старший 388, та відключили 2P ядра для extreme, а для звичайного ще й 2Xe. Пішли за шляхом AMD нажаль, хоча можна було б зробити гарний кастом із більшою кількістю XE, та викинути NPU та різну фігню тіпа P ядер, які в такому портативні лише жруть батарею. 12 маленьких ядер (за площею як 3P) та 16-20Xe - оце була б річ. Але ж є відбраковки 388-го, тож фіг вам
-
KimRomik
Member
Я так і не зрозумів звідки пішла мода на ці портативні консолі? Переосмислення життя? Ті хто пам"ятає ще перші PSP з 2000х років зрозуміють мене типа революція, але в 2026 це що?
-
yurius_r
Member
В цьому поколінні це вроді не так. Плюс в них є Xeon тільки на E ядрах, тож не проблема. Проблема в тому, що в них таких compute tile немає і це кастомNekros: ↑ 27.05.2026 17:03Я так розумію що вони не можуть зробити чіп лише з Е ядер тому що вони не всі інструкції підтримують.
-
kabostebeztak
Member
10 ядер все одно дохрінаalexeygalas: ↑ 27.05.2026 15:30По суті 10 (LPe ядра не сильно і будуть приймати участь). Вони для фонових задач там.Kyro: ↑ 27.05.2026 13:5814 ядер в портативной консоли.
-
Kyro
Member
Когда хватило бы 0 + 6 + 2.alexeygalas: ↑ 27.05.2026 15:30По суті 10 (LPe ядра не сильно і будуть приймати участь). Вони для фонових задач там.Kyro: ↑ 27.05.2026 13:5814 ядер в портативной консоли.
-
Scoffer
Member
Steam Deck OLED (1Тб): $649 -> $949 (+$300)1234waltz: ↑ 27.05.2026 13:12та чому Дека й Світч успішні.
Steam Deck OLED (512 Гб): $549 -> $789 (+$240)
Відправлено через 4 хвилини 33 секунди:
От тільки Е/LP ядра гуртуються строго по 4. Так що 0-8-4 - мінімалка, а оті 2P ядра на фоні всього чипу погоди не роблять.Kyro: ↑ 27.05.2026 21:43Когда хватило бы 0 + 6 + 2.
-
max1996
Member
Добре тут 0-8-0 було б з головоюScoffer: ↑ 27.05.2026 23:14Steam Deck OLED (1Тб): $649 -> $949 (+$300)1234waltz: ↑ 27.05.2026 13:12та чому Дека й Світч успішні.
Відправлено через 4 хвилини 33 секунди:От тільки Е/LP ядра гуртуються строго по 4. Так що 0-8-4 - мінімалка, а оті 2P ядра на фоні всього чипу погоди не роблять.Kyro: ↑ 27.05.2026 21:43Когда хватило бы 0 + 6 + 2.
-
DuckRider
Member
Вот в этот момент портативки старого образца как псп или сыч 1 на своих носителях игр, с слабым железом и ограниченным объемом рам должны были б не сильно прибавить в цене и разлетаться как горячие пирожки. Но был выбран другой путь - задавить убогие игры количеством железа и превратить портативное устройство в мутировавший недоноутбук, полностью зависящий от рынка пкScoffer: ↑ 27.05.2026 23:14Steam Deck OLED (1Тб): $649 -> $949 (+$300)1234waltz: ↑ 27.05.2026 13:12та чому Дека й Світч успішні.
-
1234waltz
Member
Ком'юніті вже відреагували на неадекватну жадібність Габена))Scoffer: ↑ 27.05.2026 23:14Steam Deck OLED (1Тб): $649 -> $949 (+$300)1234waltz: ↑ 27.05.2026 13:12та чому Дека й Світч успішні.
- спойлер
- спойлер
- Просто нагадаю, Валв прибутковіша за консольний підрозділ Соні і заробляє більше.
Тож тут питання до Габона, якщо він не хоче жодної зайвої копійки вкладати в просування платформи і ще й заробляти на залізяці як виробники ноутбуків (які не продають софт та платформу).
Бо він сам послідовно зняв 64, 256 та 512 GB версії з LCD дисплеєм, перші дві й робили великі продажі для ентузіастів, що потім доставляли на них nvme за необхідності. Тож най тепер сидить та продає поштучно ОЛЕГ версією за штуку баксів, коли за ту ж штуку ентузіасти можуть взяти дешевший варіант від якоїсь Ленови та встановити Стім ОС.
-
Ostin
Member
Можна притягнути за вуха фактор загнивання класичного пк-ящика вдома та молодіжні тенденції до всього портативного. Типу "я хотів би іноді погратись, але ж не збирати для цього гроб із монітором". Ноутбук ніби як посередині, але ціна на нього традиційно була вище (1000+ за ноут проти <500 за якийсь старий дек чи свіч). Тому маленькі ДЕШЕВІ портативні девайси цілком можуть мати свою нішу. А от щодо маленьких ДОРОГИХ портативних ігрових девайсів, тут у мене пазли не складаються і я не можу ці вуха толком притягнути, тож лишається лише спостерігати за ринком та дивитись, куди воно приїде. З моєї логічної точки зору це шлях в нікуди. Але сучасний світ дуже далекий від логіки, то подивимось.KimRomik: ↑ 27.05.2026 18:42звідки пішла мода на ці портативні консолі? Переосмислення життя?
При обмеженому доступі до ресурсів, нижчий ціновий сегмент безальтернативно схлопується на користь дорожчого, бо маючи певний обмежений обсяг RAM та NAND, хочеться її продати якомога дорожче. Ну і з дешевою нішою конкурує смартфон за 2-3 сотні. Тому там треба вкладатись ще й у власну платформу та ігри. А це довгостроковий бізнес-план. Зараз це не люблять. Бо крипта, ші, рептилоїди та інші причини рубати тут і зараз.DuckRider: ↑ 28.05.2026 02:42Вот в этот момент портативки старого образца как псп или сыч 1 на своих носителях игр, с слабым железом и ограниченным объемом рам должны были б не сильно прибавить в цене и разлетаться как горячие пирожки
Ця ніша давно нікому не цікава. Ринок орієнтується на хом'яків, які купують на емоціях задорого. А ці ігри в залізяччя, коли якийсь овер років 5 сидить та апгрейдить залізо самотужки - то не перспективно для прибутку тут і зараз.1234waltz: ↑ 28.05.2026 08:55продажі для ентузіастів
А ми вже знаємо, що важливо тільки максимізувати прибуток в поточний момент часу, бо майбутнє аж занадто невизначене.
-
1234waltz
Member
Ну хто ж жлобам винуватий, що вони не можуть в довгострокове планування.Ostin: ↑ 28.05.2026 08:55 А ми вже знаємо, що важливо тільки максимізувати прибуток в поточний момент часу, бо майбутнє аж занадто невизначене.
1. Гейтс колись зміг в довгострокове планування, продаючи софт за копійки в не дуже вигідному партнерстві, щоб зайняти ринок, і за 10 років продавив до лідерства. З'явились загрози на споживацькому ринку - закрив очі на піратство і знов передавив конкурентів.
2. Соні два гени консолей продавали з мінімальною маржою на старті, щоб задавати конкурентів. Як МС випустив успішну Коробокс360 навіть в нуль продавали і спонсорували розробку ігор - витягнули в довгострок. Зараз втопити бренд практично неможливо.
3. Нінтендо 35 років робили портативки в якості "другого напрямку бізнесу" і коли не змогли конкурувати в "дорослому" форматі з Соні та МС зробили фінт вухами та виграли.
Габен чомусь вирішив, що зайшовши на ринок з доволі бюджетним продуктом він через 4 роки, коли продукт безнайдійно застарілий, просто може наклеїти на нього новий екран, та прибрати опції з меншим накопичувачем, влупивхи цінник х2.
-
KimRomik
Member
хіба що якщо ти дуже лютий казуал і тобі пофіг на маленький екран, на яких можна проходити виключно синглові ігриOstin: ↑ 28.05.2026 08:55Можна притягнути за вуха фактор загнивання класичного пк-ящика вдома та молодіжні тенденції до всього портативного. Типу "я хотів би іноді погратись, але ж не збирати для цього гроб із монітором". Ноутбук ніби як посередині, але ціна на нього традиційно була вище (1000+ за ноут проти <500 за якийсь старий дек чи свіч). Тому маленькі ДЕШЕВІ портативні девайси цілком можуть мати свою нішу. А от щодо маленьких ДОРОГИХ портативних ігрових девайсів, тут у мене пазли не складаються і я не можу ці вуха толком притягнути, тож лишається лише спостерігати за ринком та дивитись, куди воно приїде. З моєї логічної точки зору це шлях в нікуди. Але сучасний світ дуже далекий від логіки, то подивимось.KimRomik: ↑ 27.05.2026 18:42звідки пішла мода на ці портативні консолі? Переосмислення життя?
таких я б зрозумів, типа нудно в дорозі, давай ка пограю в щось
але я ніколи б не зрозумів людей, які розглядали б це як повну заміну ПК