Obsidian визнала провал Avowed і The Outer Worlds 2

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Volodymyr1985
Member

Повідомлення

Ну, як на мене, це все закономірно. Така сама історія як із Starfield. Коли якась студія стає внутрішньою студією Microsoft Xbox, то очікувати якогось прогресу від них не доводиться. В кращому випадку буде виходити щось схоже на попередні ігри, а по факту виходить гірше. Падіння продажів Xbox series і стагнація росту підписок на Game Pass досить однозначно натякають, що щось вони роблять не так.
Ararat
Member

Повідомлення

kairo: 04.02.2026 12:51
erazel: 04.02.2026 11:08Ось це я от не розумію. Ну типу яким бісом продажі мали б вирости в уяві маркетологів? Гру або куплять бо вона сподобалась або не куплять. Невже хтось думає що додатковий відсоток людей подумає "о, там класна озвучка куплю я цю гру"?
Так БГ3, це ДОС2 із озвучкою, трохи кращим гарфоном та хайпом на ДД. І продажі в гри в три рази вищі за ДОС2. Масовий гравець не буде читати стільки тексту.

При цьому, мені особисто ДОС2 більше сподобалась.
Бг3 сильно стрельнула в сравнении с дос2 потому что ларианы догадались сделать то что позволяло другим "рпг", как например ведьмак 3, киберпанк, кингдомкам2 или експедиции стрельнуть. Частично превратить игру в кинцо, а в кине без озвучки никуда. Обсидианты же в столбах2 навалили озвучки не делая игру кинематографичной, что безсмысленно.
erazel
Member

Повідомлення

kairo: 04.02.2026 12:51 Так БГ3, це ДОС2 із озвучкою, трохи кращим гарфоном та хайпом на ДД.
Бачите, там ВСЕ РАЗОМ. Не один аспект, а декілька комплексно. І сінематики, і ДнД, і графон. Тобто гра сприймається комплексно.
kairo
Member

Повідомлення

Ararat: 04.02.2026 13:31бсидианты же в столбах2 навалили озвучки не делая игру кинематографичной, что безсмысленно.
Пілларси 2 погано продались не через озвучку, а через конкуренцію із ДОС2, яка вийшла на пів року раніше й стала хітом та переоцінку CRPG жанру в цілому. ПОЕ виїхала на величезній хвилі ностальгії за класичними RPG. Перша частина продалась накладом у 700 тис. копій за перший рік, друга за той сами період 200-300 тис. ДОС2 - 2 млн. Для мене другі Піларси кращі за перші.

Відправлено через 2 хвилини 29 секунд:
erazel: 04.02.2026 14:06Бачите, там ВСЕ РАЗОМ. Не один аспект, а декілька комплексно. І сінематики, і ДнД, і графон. Тобто гра сприймається комплексно.
Бюджет БГ3 - $100-200 млн(100 млн розробка + 100 млн маркетинг). У Обсидіанів таких грошей не було й близько.
Vladys77
Member

Повідомлення

Такі да, ігри паршиві. Avowed ще може трохи краща за інші.

Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
Volodymyr1985: 04.02.2026 13:18 Падіння продажів Xbox series і стагнація росту підписок на Game Pass досить однозначно натякають, що щось вони роблять не так.
Робить не так менеджмент Microsoft, який не дивиться на перспективу, а чекає відбиття вкладеного бабла як найшвидше.
erazel
Member

Повідомлення

kairo: 04.02.2026 14:24 Бюджет БГ3 - $100-200 млн(100 млн розробка + 100 млн маркетинг). У Обсидіанів таких грошей не було й близько.
Та ні, я не про якість/бюджет взагалі, як про те що всі аспекти старались розвивати комплексно, не збільшуючи одну статтю витрат надто більше чим інші. Ну це якщо вірити твердженню що Обсідіани в Піларсах2 дуже багато на озвучку потратили. Нажаль не володію інформацією, доводиться сприймати все на віру. Ну я до того що особисто я Піларси2 зацінив , але я б не сказав що озвучка запамяталась більше чим в Піларсах1, я взагалі не памятаю :) . Тобто була б там якась крута озвучка чи не була я б всеодно їх придбав(ну або не придбав якби був не цільовою аудиторією).
waryag
Member

Повідомлення

kairo: 04.02.2026 14:24Бюджет БГ3 - $100-200 млн(100 млн розробка + 100 млн маркетинг). У Обсидіанів таких грошей не було й близько.
На релізі ПОЕ-ДОС позиції обсідіан були краще: продажі ігор плюс-мінус рівні, у них топове для шанувальників РПГ ім'я.

А потім ларіан (можливо, під натхненням СДПР) працювали над покращенням рівня і якості ігор, а обсідіан розпорошили себе на купу другосортних проєктів. Одна студія випустила дві гри, інша - з десяток (ще й примудрилася відвернути від себе багато фанів через скандал з Авелоном).
nutman
Member

Повідомлення

Мне первый outer worlds зашел, я прям завис в ней, в конце концов нащупав поверхностность самой игры (может из-за недостатка бюджета - не знаю), но впечатление это все равно не испортило. Помнится, я зажопил валюты 10к что-ли, в итоге пришлось там к городу идти через тропу с враждебными мобами, мне понравилось. И сюжетные повороты там интересные. А ведь мне подавляющее большинство игр не нравится, блевотня безыдейная всё
Vladys77
Member

Повідомлення

dret09: 04.02.2026 10:44 Другосортні ігри = другосортні продажі. Але насправді чекав Outer Worlds 2. Перша сподобалась, а ось друга взагалі ні про що(((
Не знаю про що перша Outer Worlds, але друга нічим не затягує, та ще графіка така, що не дозволяє це убожество не помічати. Така графіка буда нормальною років 10-15 тому.
Треба а геймплей цікавий, або графіка нормально. А там ні одного, ні іншого.

Відправлено через 2 хвилини 36 секунд:
denizen: 04.02.2026 11:00 Outer Worlds 2 сподобалась, класна гра, але трохи нуднувата
Конкретно нуднувати і з жахливою графікою в поєднанні з жахливою кольоррвою гамою, що виїдає очі. Як в Avowed 😀. Мабуть це їхня фірмова убога фішка.
kairo
Member

Повідомлення

erazel: 04.02.2026 14:39Та ні, я не про якість/бюджет взагалі, як про те що всі аспекти старались розвивати комплексно, не збільшуючи одну статтю витрат надто більше чим інші.
Основна проблема була тому, що гра в перший рік продалась втричі гірше за першу частину. Бюджет ПОЕ1 - 6 млн, ПОЕ2 - 10-15 млн. Це нормальні цифри для продовження. Той самий Відьмак, із кожною наступною частиною бюджет зростав в геометричній прогресії.
Востаннє редагувалось 04.02.2026 15:14 користувачем kairo, всього редагувалось 1 раз.
Vladys77
Member

Повідомлення

SyncUA: 04.02.2026 11:34 Я з задоволенням пройшов The Outer Worlds 2. ... нуднувата. Грав звичайно у Game Pass.
Avowed ... є бажання дати другий шанс.
Outer Worlds не нуднувата, а просто нудна з поганою графікою.
Avowed може колись є сенс спробувати знову.
Але добре що є Game Pass, бо це ігри виключно для проби за підпискою. Інакше дуже шкода було б викинутих грошей.
kairo
Member

Повідомлення

waryag: 04.02.2026 14:41На релізі ПОЕ-ДОС позиції обсідіан були краще: продажі ігор плюс-мінус рівні, у них топове для шанувальників РПГ ім'я.
Ларіан, так само як і Обсидіан випускала купу ігор та постійно балансувала на межі банкрутства. Студія вистрелила із ДОС2, який мав шалені, як для CRPG - 2 млн продажів за перший рік.
а обсідіан розпорошили себе на купу другосортних проєктів
Pillars of Eternity - шикарна CRPG.
Tyranny - хороша CRPG.
Pillars of Eternity II: Deadfire - шикарна CRPG.
The Outer Worlds - хороша Action RPG.
Pentiment - хороша камерна RPG.
Одна студія випустила дві гри, інша - з десяток
Між ДОС2 та БГ3 у Обсидіанів вийшли чотири гри: ПОЕ2, ОВ, Граундед, Пентінент. Усі чотири мають високі оцінки на Стім.
Васильович
Member

Повідомлення

Змилуйтеся, бо я вже теж себе як той "чукча у Туреччині" почуваю :D
kairo
Member

Повідомлення

Васильович: 04.02.2026 15:48Змилуйтеся, бо я вже теж себе як той "чукча у Туреччині" почуваю
BG3
DOS2
D&D

Гугол все відразу знаходить)
erazel
Member

Повідомлення

waryag: 04.02.2026 14:41 А потім ларіан (можливо, під натхненням СДПР) працювали над покращенням рівня і якості ігор, а обсідіан розпорошили себе на купу другосортних проєктів. Одна студія випустила дві гри, інша - з десяток (ще й примудрилася відвернути від себе багато фанів через скандал з Авелоном).
Га, що? Ларіани одна з найстаріших контор, хіба що Блізард і Біоваре старіші. Перший Дівайн Дівініті вийшов ще на початку 2000-х.

Відправлено через 3 хвилини 37 секунд:
Васильович: 04.02.2026 15:48
Змилуйтеся, бо я вже теж себе як той "чукча у Туреччині" почуваю :D
Є таке, є. Ну але то типу розмова між тими хто стикався з продукатми обидвох контор, тому одразу розуміє від якої назви скорочення. А якщо не стикався то й ітак не зможеш ні погодитися ні відкинути думку опонента :laugh: Сам вічно гублюся в темах де я "не в темі" :rolleyes:
AlexWest
Member

Повідомлення

Вони реально туплять, чи прикидаються? Одна справа мультяшний стиль у Fable, яка прямо є казкою. А в Avowed похмурий світ Пілларсів. Насадити на нього діснейлендний дизайн і сподіватися на успіх? Плюс кольорова гама лсдшника. Чи важко було здогадатися, що болванчики, які стоять стовбом і ні на що не реагують – це теж нікому не сподобається? Ще й на фоні такої конкуренції, як Відьмак, Кінгдом Кам, Балдур 3 та інші.
Гадаю, що якщо замінити керівництво Обсідіан, то все в них стане ок, бо хороші виконавці там є.
Shaolin_Style
Member

Повідомлення

Приоритетом станет сокращение сроков производства, более активное использование аутсорса и повторное использование технологий
ну это определенно поможет делать игры уникальнее и лучше.
Васильович
Member

Повідомлення

kairo: 04.02.2026 15:52Гугол все відразу знаходить)
Розумію, просто в самих повідомленнях читається тяжко :beer:
waryag
Member

Повідомлення

kairo: 04.02.2026 15:13Ларіан, так само як і Обсидіан випускала купу ігор та постійно балансувала на межі банкрутства. Студія вистрелила із ДОС2, який мав шалені, як для CRPG - 2 млн продажів за перший рік.
Я спеціально вказав відправну точку: успіхи перших стовпів і ДОС.
Обидві студії непогано заробили, але одні зосередилися на підвищенні якості, інші продовжили брати кількістю.
kairo: 04.02.2026 15:13Pillars of Eternity - шикарна CRPG.
Tyranny - хороша CRPG.
Pillars of Eternity II: Deadfire - шикарна CRPG.
The Outer Worlds - хороша Action RPG.
Pentiment - хороша камерна RPG.
Перші стовпи - непогана рпг.
Тирані - гарні ідеї, бідна реалізація.
Другі стовпи - знову непогана рпг без розвитку і з графоманією.
ОВ - бідна до відвертої копіпасти арпг, якій не вистачало глибини. (Проблема всіх нових ігор обсідіан).
Пентімент - цікавий камерний експеримент.

Відправлено через 2 хвилини 11 секунд:
erazel: 04.02.2026 16:28Га, що? Ларіани одна з найстаріших контор, хіба що Блізард і Біоваре старіші. Перший Дівайн Дівініті вийшов ще на початку 2000-х.
Їх ім'я не гриміло.
Destroyer616
Junior

Повідомлення

Я нещодавно пограв в старезну Divinity 2 ego dragonis. Вміли ж робити цікаво. А ігри обсідіанів дуже нудні. Як це - що я на другу годину гри починаю чекати що от буде щось але нічого не відбувається. Ну а зі скайрімом порівнювати взагалі тупо якось
Скай вийшов більше 10 років тому :lol:
Відповісти