Zotac попереджає про дефіцит відеокарт та підвищення цін на GeForce RTX 5090 і RTX 5060

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Enjthesilence
Member

Повідомлення

dead_rat: 28.01.2026 12:14
Enjthesilence: 28.01.2026 11:33
угу, якби ж РТ були тільки "віддзеркаленнями")
спойлер
https://imgsli.com/MzI1MDkz
хоча так, деякі ігри, особливо на релізі "ртх" зловживали цим
Важко порівняти ці дві картинки, бо світло в одному випадку падає на коробку з круасанами, а в іншому ні. Цікаво б було зробити реальне фото, поставивши схожі меблі біля вікна і сказати яка з них більше схожа на правду.

При прямому порівнянні я б обрав рендер з РТ, але просто граючи я б скоріше за все і не помітив.
що тут "важкого?". у тебе 2 зображення, в абсолютно ідентичній сцені, в одній типовий растер в іншій фулл ретрейсинг. в одній половина об'єктів левітує у повітрі, через відсутність ріалтайм тіней в іншій з цим порядок, як і матеріали, з растером круасан схожий на какашку, а з рт схожий на круасан.

Відправлено через 2 хвилини 29 секунд:
dead_rat: 28.01.2026 12:14 Реальна різниця лише на чашці.
зображення в растері плоске, через відсутність тіней. та з таким підходом можна просто на лоу все ставити))
Firebrand
Member

Повідомлення

Polaris
Міняю на квартиру в центрі Києва (однокімнатні не пропонувати)
Это на ту, в которой сейчас нет отопления? :gigi:
Геральт
Member

Повідомлення

erkins007: 28.01.2026 12:07 Действительно прекращай. Тебе уже не раз кидали скрины где разница была в 50$.
Мене абсолютно не цікавлять ціни в умовній Арізоні. Тому свої вологі мрії про 50$ різниці залиш мешканцям Арізони в палатках під магазином. А я карту беру на локальному ринку і ціни, відповідно, мене цікавлять на локальнмоу ринку.
А с мощью у красных в этом поколении все печальненько.
Все там норм з потужністю в червоних. Не 30 кадрів в 6річній грі, але також непогано :-/
Канешна, ведь карты АМД работают без БП, на святом духе.
Карти АМД працюють вже на існуючому БЖ, без потреби заміни. Вимикай дурника.
Неа, вы должны были не агрится на абсолютно верную фразу "какая цена, такой и флагман". Потому что то что 9070хт дешевле не делает ее заменой 5090 и даже 5080(которая не флагман).
Так я і не агрився. Будь-хто в адекваті розуміє, що 70XT - мідлова карта.
І вона цілком собі заміна 5080. Бо +15% за 2x ціни, це...ну, сам підбери слово. Про 5070Ті і мови нема.
В вопросах фпс на $ эффективнее всего какая-то 3080m будет. С таким отрывом что ни 5090, ни 9070хт ее никогда не догонят. Тут уж нужно выбирать что вам нужно экономия или производительность.
Власнику 5080 потрібна економія, бо не взяв 5090. Л-логіка :D

Upd. Ох вже ті промені в Індіана...баги освітлення, пластилінове дерево і мазанина замість льоду. Не картинка, а казка
Але це ж треба в гру грати, а не лише огляди дивитись :-/
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
І для порівняння, як дерево виглядає в інших іграх:
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Востаннє редагувалось 28.01.2026 12:33 користувачем Геральт, всього редагувалось 1 раз.
dead_rat
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 28.01.2026 12:20
dead_rat: 28.01.2026 12:14
Важко порівняти ці дві картинки, бо світло в одному випадку падає на коробку з круасанами, а в іншому ні. Цікаво б було зробити реальне фото, поставивши схожі меблі біля вікна і сказати яка з них більше схожа на правду.

При прямому порівнянні я б обрав рендер з РТ, але просто граючи я б скоріше за все і не помітив.
що тут "важкого?". у тебе 2 зображення, в абсолютно ідентичній сцені, в одній типовий растер в іншій фулл ретрейсинг. в одній половина об'єктів левітує у повітрі, через відсутність ріалтайм тіней в іншій з цим порядок, як і матеріали, з растером круасан схожий на какашку, а з рт схожий на круасан.

dead_rat: 28.01.2026 12:14 Реальна різниця лише на чашці.
зображення в растері плоске, через відсутність тіней. та з таким підходом можна просто на лоу все ставити))
Не влаштовуй мені істерику.

Жаль зараз тучі, я б зробив схоже фото з цікавості порівняти, бо аж цікаво стало.

Я кажу за себе, з дуже великою вирогідністю я б не помітив цього. Мені б геймплей чи сподобався чи ні, і те як під блюдечком тінь промальована не вплинуло в на мої враженч від гри навіть на 0,0001%. Впринципі, навіть асфальт-дзеркало мене не дратує, але доплачувать за нього я точно не згоден.

В тебе може все інакше.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

dead_rat: 28.01.2026 12:31
Enjthesilence: 28.01.2026 12:20

Жаль зараз тучі, я б зробив схоже фото з цікавості порівняти, бо аж цікаво стало.

Я кажу за себе, з дуже великою вирогідністю я б не помітив цього. Мені б геймплей чи сподобався чи ні, і те як під блюдечком тінь промальована не вплинуло в на мої враженч від гри навіть на 0,0001%

В тебе може все інакше
https://imgsli.com/MTY5MTAw/0/2
https://imgsli.com/MTY5NjAy/0/2

істерики? :rolleyes:
я 100% погоджусь, що дійсно існує багато ігор де рт просто непотріб, він погано імплементований, його дійсно важко помітити, типу навіщо він Дум дарк ейджс? таких прикладів багато, але існує багато ігор де він дійсно значно покращує зображення. Інша справа - ціна продуктивності, ну в тебе вона більша це правда і можливо втрата фпс на червоних картах не вартує того, але ж це не відміняє того факту що з рт воно краще) ;)
Востаннє редагувалось 28.01.2026 12:38 користувачем Enjthesilence, всього редагувалось 1 раз.
dead_rat
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 28.01.2026 12:33
dead_rat: 28.01.2026 12:31

Я кажу за себе, з дуже великою вирогідністю я б не помітив цього. Мені б геймплей чи сподобався чи ні, і те як під блюдечком тінь промальована не вплинуло в на мої враженч від гри навіть на 0,0001%

В тебе може все інакше
істерики? :rolleyes:
https://imgsli.com/MTY5MTAw/0/2
https://imgsli.com/MTY5NjAy/0/2
Я згоден, в правильно підібраній сцені РТ виглядає краще.

Так само в тому ж Кіберпанку я легко знайду сцени з асфальтом що відбиває краще ніж моє дзеркало в ванній і РТ виглядає глупо.

І ще є ігри тіпа Ларки, де після додавання РТ просто випилили тіні з растеру, бо інакше різниці було недостатньо.

Що робити?
Востаннє редагувалось 28.01.2026 12:39 користувачем dead_rat, всього редагувалось 1 раз.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

dead_rat: 28.01.2026 12:38
Я згоден, в правильно підібраній сцені РТ виглядає краще.

Так само в тому ж Кіберпанку я легко знайду сцени з асфальтом що відбиває краще ніж моє дзеркало в ванній і РТ виглядає глупо.

Що робити?
знайди таку сцену, так)

Відправлено через 1 хвилину 11 секунд:
dead_rat: 28.01.2026 12:38
І ще є ігри тіпа Ларки, де після додавання РТ просто випилили тіні з растеру, бо інакше різниці було недостатньо.
там я вище доповнив відповідь стосовно ігор з рт.
dead_rat
Member

Повідомлення

Enjthesilence
Ось наприклад з огляду РТ і ПТ
Цей асфальт наполіровано краще ніж мої лакові колонки.
спойлер
https://www.dsogaming.com/pc-performanc ... id=1&pid=4
Відправлено через 5 хвилин 51 секунду:
Тобто я згоден, що заздалегідь зображення з РТ буде краще. Але є достатньо моментів де воно гірше.

Для мене ні то ні то не буде визначальним, але коли ціна за РТ це покупка мінімум 5070 ті, а без РТ воно бігає і на старому хламі… я не готовий платити.

Мабуть самим визначальним буде Відьмак 3. Я грав у нього на рх588 з 1440 розтягнутим на 4к75ʼ телеку, потім на 3060 ті в 1440 з РТ, зараз на 9070 в 4к РТ.

В плані мого експірієнсу не змінилося НІ-ЧО-ГО
Востаннє редагувалось 28.01.2026 12:51 користувачем dead_rat, всього редагувалось 1 раз.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

dead_rat: 28.01.2026 12:43 Enjthesilence
Ось наприклад з огляду РТ і ПТ
Цей асфальт наполіровано краще ніж мої лакові колонки.
спойлер
https://www.dsogaming.com/pc-performanc ... id=1&pid=4
так, дивись. тут в нас растер, рт та пт. як ти міг помітити, асфальт і в растері чудово блищить, не те щоб реалістично (хоча раз уж на те пішло, віддзеркалення ірл може бути ідеальним як твої колонки
спойлер
Зображення

Зображення

Зображення
. різниця лише в тому, що з рт додається більше самих об'єктів у віддзеркаленні та їх точність, замість стандартного сср. в принципі це художній прийом в кб77, так, щоб більше неону було і різного світла для глибини сцени.
S0N1C
Member

Повідомлення

ніякого блискучого асфальту, коли сухо :shuffle:
спойлер
Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення
Enjthesilence
Member

Повідомлення

dead_rat: 28.01.2026 12:49
Мабуть самим визначальним буде Відьмак 3. Я грав у нього на рх588 з 1440 розтягнутим на 4к75ʼ телеку, потім на 3060 ті в 1440 з РТ, зараз на 9070 в 4к РТ.
В плані мого експірієнсу не змінилося НІ-ЧО-ГО
бо відьмак не гра під ретрейсинг і прикручен він там так собі, м'яко кажучи, мені місцями оригінал більше подобався. тут вже треба брати сучасні ігри, які розроблялись під РТ, знову таки, той сами метро, хоч і стара гра, але вона перша, яка була повністю з рт (енхансед едішн) то там порівняння дуже сильне, а це 2021 рік.
Востаннє редагувалось 28.01.2026 12:56 користувачем Enjthesilence, всього редагувалось 1 раз.
dead_rat
Member

Повідомлення

Enjthesilence
Неони які б фейкові не були, класно виглядали у NFS Underground 2003 :D

Відправлено через 1 хвилину 3 секунди:
Enjthesilence
В метро такий кут огляду, що у мене клаустрофобія і я не зміг у нього грати.
Тож до вражень від РТ не дійшло
erkins007
Member

Повідомлення

Геральт: 28.01.2026 12:23мене цікавлять на локальнмоу ринку.
Локальный рынок это который? Розетка, серовозы, олх? Локальный рынок у нас и до рамагедона был с крайне большим разбросом.
Геральт: 28.01.2026 12:23Все там норм з потужністю в червоних
Кому-то и 1050 норм это дело такое.
Геральт: 28.01.2026 12:23Карти АМД працюють вже на існуючому БЖ, без потреби заміни
При картах уровня 5070ти/9070хт шанс програра околонулевой, там потребление мизер. Можно юзать любой БП. Если вы попадете в 0.01 процент невезучих, вам заменят по гарантии.
Геральт: 28.01.2026 12:23І вона цілком собі заміна 5080
Ну кончай уже дурачка играть, тебе же на прошлой странице кинули тесты. До 5080 ей как до Киева рачки. С 5070ти она конкурирует, да.
Геральт: 28.01.2026 12:23Ох вже ті промені в Індіана
В Индиане есть трассировка пути, вот там картинка меняется поразительно. Без нее там только освещение на лучах вроде.
Геральт
Member

Повідомлення

erkins007: 28.01.2026 13:04 Локальный рынок это который? Розетка, серовозы, олх? Локальный рынок у нас и до рамагедона был с крайне большим разбросом.
Локальний ринок, це — укр. ринок. Береш резетку, нові карти, порівнюєш +/- однакове виконання і бачиш не 50$, а 250 різниці (5070Ті/9070XT) або 2х для 9070XT/5080
Не хочеш резетку, порівнюєш середню по хотлайну (середнє ти ж знаєш, як знайти, правда?). Не хочеш зараз, на хотлайні є графік(історія) цін, так само можна порівняти на минулу осінь, наприклад. І ніде ти там 50$ не знайдеш. Буде більше. А з БЖ буде ще більше. А якщо ще різницю в платформах взяти (бо ж оті всі тести, що ти тягнеш, на якихось 9800, а в мене 5800) буде ще більше. А НВ на 5800 здується сильніше, ніж радік. От і виходить, що замах (різниця в ціні) на овердофіга, а удар (різниця в швидкодії) - пшик.
При картах уровня 5070ти/9070хт шанс програра околонулевой, там потребление мизер. Можно юзать любой БП. Если вы попадете в 0.01 процент невезучих, вам заменят по гарантии.
Це ти знову перевзуваєшся (не перший раз). В темах по згорівших 12пін будеш розказувати про дурнів, які пошкодували гроші на БЖ, "комплектний перехідник все одно перехідник і т.д.". Спайки в мене до 600Вт проскакували, але навіть 340Вт стокових то не так і мало. Менш жруча 5070, наприклад, спокійно собі плавиться.
тебе же на прошлой странице кинули тесты. До 5080 ей как до Киева рачки. С 5070ти она конкурирует, да.
11%
Зображення
то ніяке не рачки. А на більш реальному проці буде ще менше, що є абсолютно мізер, порівняно з різницею в ціні.
В Индиане есть трассировка пути, вот там картинка меняется поразительно. Без нее там только освещение на лучах вроде.
Може й міняється. А може як в думі, міняє тільки FPS. Але я грав, коли ще були лише звичайні промені. PT проєкти взагалі на пальцях перерахувати і ті короткі. PT вже точно не варто враховувати при виборі карти.
erkins007
Member

Повідомлення

Геральт: 28.01.2026 13:38Береш резетку, нові карти
И получаешь даже там ситуацию когда например ROG astral 5090 lc стоит даже дешевле американского MSRP, а какой-то палит по оверпрайсу. Ещё раз, укр рынок в вопросе глобального ценообразования сомнительный аргумент. А мы тут говорим про флагманы и карты в общем, а не про конкретные случаи
Геральт: 28.01.2026 13:38А на більш реальному проці буде ще менше
На коре2 Дуо? Потому что даже на ультрабюджетном 7500ф будет упор в видяху.
Геральт: 28.01.2026 13:38PT вже точно не варто враховувати при виборі карти.
Стоит учитывать все от качества апскейла, до длительности и качества поддержки. Трасровка пути такой же параметр, просто ее вес в выборе не особо большой. А вот обычная трассировка, которая в каждой второй игре щас и с которой 9070хт серьезно отстаёт даже от 40 поколения уже в выборе имеет вес куда больше. Как и длсс и его распространение в играх, фг, прочие фичи и отсутствие переживаний о том что позапрошлому поколению дрова отрубят.

Так что ещё раз, если речь про экономию то тут вообще 3080m и ей подобные вне конкуренции, если речь про мощь, то тут у 5090 и даже 4090 конкурентов нет и близко. Вот в срединке АМД свои 5% и набирает.
Hotspur
Member

Повідомлення

kairo: 27.01.2026 15:47Що бульбашка лопне і 5090 будуть продавати на вагу))
вона і лопне. ти як золота рибка забув 2000 і 2008
leif
Member

Повідомлення

Hotspur: 10.06.2021 19:34главное 3090 забирать не дороже 200 долларов
забрав?

тепер аналогічним чином дочекаєшся продажу 5090 на вагу

ой, вибач, забув, що не дочекаєшся, тому що вони всі згорять менше ніж за рік :lol:
Hotspur: 27.12.2025 17:12швидко. до 12 місяців
:learn:
Геральт
Member

Повідомлення

erkins007: 28.01.2026 14:08 И получаешь даже там ситуацию
Ти пробував зліва направо читати замість по діагоналі?
порівнюєш +/- однакове виконання

На коре2 Дуо?
На рузені 3600 древнюча
480 обходить 3060
І в нових картах проблема та сама. Може трохи менше проявляється. Це взагалі-то секрет полішинеля
А вот обычная трассировка, которая в каждой второй игре щас
Ахаха, а ти не здаєшся. Запий водою промені в кожній 2й грі. UE5, люмен, ото найближче майбтнє на кілька років. А там вже й нове покоління карточок і знову вибирати.
Як там RT в GOTY 2025/2024/2023/2022/2021/2020/2019/2018 ? ;)

Якщо мова про потужність, то ASUS ROG Matrix 5090 800Вт. Все решта - про економію/компроміси ;)
isusik63
Member

Повідомлення

kairo: 27.01.2026 15:47
erkins007: 27.01.2026 15:45А зачем было ждать в принципе?
Що бульбашка лопне і 5090 будуть продавати на вагу))
Главное дожить до этого момента :)
kairo
Member

Повідомлення

Hotspur: 28.01.2026 14:10вона і лопне. ти як золота рибка забув 2000 і 2008
До чого тут 2000 та 2008? Ще Велику Депресію згадай. Якщо настане нова світова економічна криза, вже не до відеокарт буде.

Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
pelia: 28.01.2026 09:15Та ви що, це ж реалізм, за лучями будущє, у нас в реалі все скрізь обмазано олією, так
Обмазувати все олією навчились ще в часи Дум 3, для цього РТ не треба.

Відправлено через 6 хвилин 27 секунд:
leif: 28.01.2026 14:23забрав?

тепер аналогічним чином дочекаєшся продажу 5090 на вагу
Хотспур добре пам'ятає, як купував відрами карти в 2000-му та 2008-му. Тепер знову сидить з відром, чекає :laugh:
Відповісти