Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.12.2025 12:36 а код хрома хто виконує?
ЦПУ
yuriy_dd: 23.12.2025 12:36
Z440_User: 23.12.2025 12:01Які загнали в високі частоти непритаманні ARM
тобто якщо раніше частоти були менші то вище їх робити не можна?
а якщо x86 раніше споживав більше то менше йому також не можна споживати?
така ваша логіка? чи скоріше її відсутність :lol: :lol:
Ви ставите в приклад сервери гугл, амазон, та інших. Я вам вказав відмінність ARM в них від М4.
Z440_User: 23.12.2025 12:01A 10-core GPU provides incredible graphics performance
в якому навішано апаратних блоків для прискорення відео
який з цих блоків дозволяє хромові так швидко виконувати JavaScript?
Без поняття, я не програміст і нічого в цьому не тямлю.
Але за потреби можу нагуглити що апаратно залізяка підтримує та пошукати як це задіяти в необхідній мені ситуації.

Саме це дозволило мені комфортно почуватись з Pentium 4 аж до 2015 року, музика гралася, кіно показувалося (завдяки vdpau), інет серфівся - більше від ПК вдома мені нічого не потрібно було в той час.
Z440_User: 23.12.2025 12:01Але якщо щось іде не по сценарію, рахує своїми 10 ARM ядрами із значною просадкою в енергоефективності та швидкодії
по якому сценарію працює браузер chrome і чому тести на ньому працюють настільки швидко?
Я абсолютно не бачу різниці в швидкодії хрома при користуванні на телефоні Realme 6 Pro та ПК з Xeon E5440 vs Xeon X3470 vs Xeon E5-2690v4 vs i7-5600U vs AMD A4-5000 з якими мені доводиться мати справу.
Сайти відкриваються, сторінки гортаються форуми читаються. Що ще потрібно?
Z440_User: 23.12.2025 12:01або генерація анімаційного відеоролика на 10-12годин рендерінгу
я вже давав відео як великі студії переводять рендеринг з тредріперів на рішення від apple
вам особисто повторити?
Нагадайте будь ласка. Почитаю.

Відправлено через 6 хвилин 8 секунд:
Ось купа різноманітних відео семплів, навіть скачати можна та подивитися які комбінації обробляються апаратно, а які падають до софтової обробки:
https://lf-tk-sg.ibytedtos.com/obj/tcs- ... _hevc.html
dext
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.12.2025 11:10 Але Apple свого ARM по максимуму закрила від не штатних сценаріїв
Це називається "усунення вузьких місць в мікроархітектурі": пришвидшили ділення/множення на 1-2 такти, покращили затримки та і.н, чим займаются абсолютно всі розробники ЦП, одні краще, інші гірше, одні попереду, інші наздоганяючи, це нормально
і рекламує його який він супер-пупер замовчуючи що це стерильні лабораторні умови. А якщо йому дати нештатне навантаження, то не все стає так райдужно.
Аналогічно і для x86: якщо йому дати нештатне навантаження - все не дуже райдужне
Так само і Apple Silicon не виконає вам швидко якісь гігантські наукові розрахунки, бо в ньому немає відповідного прискорювача і рахувати вин буде наявними звичайними ARM ядрами.
Всеядний х86 буде пихтіти, грітися, жерти багато електрики, але виявиться швидшим за Apple Silicon.
Протиріччя одразу в двох реченнях:
- в першому ви стверджуєте, що в Apple Silicon немає якихось "прискорювачів для розрахунків", до цього ви казали, що там ASIC повсюди - через що він повільний, ок
- в другому ви стверджуєте, що всеядний буде швидший? Універсальні/всеядні рішення апріорі є повільнішими за прискорені ASIC - тому x86 "виявиться швидшим" за тих самих умов?

Розберіться для початку з цими двома речами, бо виглядає воно як потік свідомості :shuffle:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.12.2025 13:49Ви ставите в приклад сервери гугл, амазон, та інших. Я вам вказав відмінність ARM в них від М4
спільне в них архітектура АРМ
відмінність така точно як десктопних і серверних x86 процесорів
уважиш на цю тему нема претензій до x86?
Z440_User: 23.12.2025 13:49Але за потреби можу нагуглити що апаратно залізяка підтримує та пошукати як це задіяти в необхідній мені ситуації
так спробуйте і скажіть?
і заодно як так вийшло що хром від гугла на макбуку працює швидше ніж сафарі від apple?
Z440_User: 23.12.2025 13:49Я абсолютно не бачу різниці в швидкодії хрома при користуванні на телефоні Realme 6 Pro та ПК з Xeon E5440 vs Xeon X3470 vs Xeon E5-2690v4 vs i7-5600U vs AMD A4-5000 з якими мені доводиться мати справу.
а якщо гра на новому x8 дає 150 FPS а на старому давало 140 FPS - ви бачите різницю?
я особисто різницю бачу особливо на дуже важких веб-сторінках - наприклад графіки з великою кількістю даних
Z440_User: 23.12.2025 13:49я вже давав відео як великі студії переводять рендеринг з тредріперів на рішення від apple
вам особисто повторити?
Нагадайте будь ласка. Почитаю.
дивитись з 10:48

вам напевне має дуже сильно сподобався момент коли проект на маку з 32 гіга абсолютно працює а на віндовсі щоб він полсто відкрився хоча би треба 128 гіг оперативки
хоча варто все відео подивитись і напишіть свої враження від того що цей мужик розказує. може його apple купили?

Відправлено через 6 хвилин 49 секунд:
dext: 23.12.2025 15:25Розберіться для початку з цими двома речами, бо виглядає воно як потік свідомості
х86 фанатизм забирає в них можливість думати
окрім ненависті до Епл - нічого не залишається
мені особисто все одно на apple я розглядаю тільки найкращу реалізацію десктопного АРМ проца на зараз
AssayMAS
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.12.2025 13:49Ось купа різноманітних відео семплів, навіть скачати можна та подивитися які комбінації обробляються апаратно, а які падають до софтової обробки:
только если у вас браузер не firefox - на нём h265 через одно место работает
а вот через Opera зашел и норм работает на 2060
Alexsandr
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.12.2025 13:49 Ось купа різноманітних відео семплів, навіть скачати можна та подивитися які комбінації обробляються апаратно, а які падають до софтової обробки:
А это чего? У меня в зависимости от браузера меняется показывается конкретное видео или нет и даже цвет на видео меняется (к примеру HEVC Main10 Profile - DV Profile 8.1 - Sample 1 (4K + 60P)). Победителем стал firefox, хром и опера. Первый показал больше видео, цвета "искажены" местами, но смотрятся нормально и цельно, показал больше видео чем остальные. Хром и Опера цвета сделали насыщенные, но они разбиваются, смотрятся неправильно на мониторе (рассыпаются, сам цвет насыщенный). Причем браузеры на движке хрома друга от друга тоже могут отличаться по цвету как минимум.

Отправлено спустя 9 минут 38 секунд:
yuriy_dd: 23.12.2025 15:55 дивитись з 10:48
вам напевне має дуже сильно сподобався момент коли проект на маку з 32 гіга абсолютно працює а на віндовсі щоб він полсто відкрився хоча би треба 128 гіг оперативки
хоча варто все відео подивитись і напишіть свої враження від того що цей мужик розказує. може його apple купили?
Все нормально. 13900 относятся к серии которая не выдерживала работы и деградировала. Отсюда куча проблем. Заявление,что 32 гига и все хорошо потом разбилось про заявление что надо 64, а то не хватает :)
Z440_User
Member

Повідомлення

dext: 23.12.2025 15:25Це називається "усунення вузьких місць в мікроархітектурі":
спойлер
пришвидшили ділення/множення на 1-2 такти, покращили затримки та і.н, чим займаются абсолютно всі розробники ЦП, одні краще, інші гірше, одні попереду, інші наздоганяючи, це нормально
Згоден.
і рекламує його який він супер-пупер замовчуючи що це стерильні лабораторні умови. А якщо йому дати нештатне навантаження, то не все стає так райдужно.
Аналогічно і для x86: якщо йому дати нештатне навантаження - все не дуже райдужне
Згоден, але ж х86 дає приблизно те що від нього очікують навіть при нештатних сценаріях, а з М-процами може вийти конфуз, бо реклама казала які вони емейзінг, а як зіткнулися із завданням де апаратні хитрощі не працюють і треба "тупі процесорні розрахунки" то виявляється він не такий уже і швидкий як казали в рекламі.
спойлер
Так само і Apple Silicon не виконає вам швидко якісь гігантські наукові розрахунки, бо в ньому немає відповідного прискорювача і рахувати вин буде наявними звичайними ARM ядрами.
Всеядний х86 буде пихтіти, грітися, жерти багато електрики, але виявиться швидшим за Apple Silicon.
Протиріччя одразу в двох реченнях:
- в першому ви стверджуєте, що в Apple Silicon немає якихось "прискорювачів для розрахунків", до цього ви казали, що там ASIC повсюди - через що він повільний, ок
- в другому ви стверджуєте, що всеядний буде швидший? Універсальні/всеядні рішення апріорі є повільнішими за прискорені ASIC - тому x86 "виявиться швидшим" за тих самих умов?

Розберіться для початку з цими двома речами, бо виглядає воно як потік свідомості :shuffle:
Які протиріччя? Apple взяли архітектуру arm, зліпили на ній свій чіп, напхавши в нього "прискорювачів" відповідно до написаної під нього екосистеми (апаратна підтримка metal, апаратний neural для ші, апаратний блок для media engine, що там ще вони напхали...). Якщо завдання використовує ці апаратні блоки, то задача вирішується швидко з мінімальним енергоспоживанням і умовно без участі arm ядер. Якщо задача не відповідає вимогам цих блоків - її виконують arm-ядра в межах своєї потужності.
Х86 так само, є інструкція - рахуємо швидко, немає - рахуємо чим є з відповідною швидкістю.
Той Graviton створювався пережовувати нескінченні ТБ даних і його зовсім не вчили в десктопну мультимедію. Гіпотетично якщо буде мамка на якій можна буде зібрати десктоп з гравітоном чи з arm нвідіа то гадаю що їх в звичайному мультимедіа обскоче навіть середнячок х86. :shuffle:

Відправлено через 29 хвилин 20 секунд:
yuriy_dd: 23.12.2025 15:55
спойлер
Z440_User: 23.12.2025 13:49Ви ставите в приклад сервери гугл, амазон, та інших. Я вам вказав відмінність ARM в них від М4
спільне в них архітектура АРМ
відмінність така точно як десктопних і серверних x86 процесорів
уважиш на цю тему нема претензій до x86?
Xeon та десктопний i* мають однаковий набір інструкцій, в тому числі мультимедійних. З наочного та легкого xeon'и мають більше ядер та меншу частоту якщо порівнювати в межах одного сімейства.
ARM ядра у серверів та apple може і однакові, але чи мають ті серверні arm на борту підтримку 3Д прискорення графіки, апаратних відеокодеків як це є у чіпа apple?
Буде на них так само швидко працювати ARM-овські фотошоп чи final cut як на arm-чипі від apple?
спойлер
Z440_User: 23.12.2025 13:49Але за потреби можу нагуглити що апаратно залізяка підтримує та пошукати як це задіяти в необхідній мені ситуації
так спробуйте і скажіть?
і заодно як так вийшло що хром від гугла на макбуку працює швидше ніж сафарі від apple?
Z440_User: 23.12.2025 13:49Я абсолютно не бачу різниці в швидкодії хрома при користуванні на телефоні Realme 6 Pro та ПК з Xeon E5440 vs Xeon X3470 vs Xeon E5-2690v4 vs i7-5600U vs AMD A4-5000 з якими мені доводиться мати справу.
а якщо гра на новому x8 дає 150 FPS а на старому давало 140 FPS - ви бачите різницю?
я особисто різницю бачу особливо на дуже важких веб-сторінках - наприклад графіки з великою кількістю даних

Звісно що між 140 та 150 FPS я різниці не побачу, ба більше, я її 99% не побачу навіть при 60 vs 150 FPS якщо просто запустити гру погратися, а не видивлятися фрізи та інші артефакти.
Так і з браузерами, при гортанні оверів, чи пошуку мануалу в гуглі, чи гортанні стрічки мордокниги, або OLX - я не бачу різниці в швидкодії.
х86 фанатизм забирає в них можливість думати
мені особисто все одно на apple я розглядаю тільки найкращу реалізацію десктопного АРМ проца на зараз
Мені байдуже на apple, я не маю нічого проти arm, ба більше, ще до цього топіку дивився на arm платформу з дзвіниці лінукс-користувача (навіть Gentoo юзера з її можливостями оптимізації). Але сьогодні десктоп arm для мене буде більше обмеженням в купі з компромісами та головним болем замість повної свободи дій.

дякую, подивлюся відео.

Відправлено через 4 хвилини 46 секунд:
AssayMAS, Alexsandr, я взагалі про перегляд в браузері не думав і не мав на увазі. Я ті відеосемпли навів як альтернативу фільмам на 30+ГБ з торентів в сценарії скачав на комп і колись потім подивився в offline. Ну щоб вияснити коли у тебе кіношка апаратно грається відповідним апаратним блоком, а коли в тебе пихтить ЦПУ своїми звичайними ядрами над декодуванням.
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.12.2025 15:55 х86 фанатизм забирає в них можливість думати
так само: тільки фанати яблука будуть агітувати за оверпрайснуті одноразові рішення, які неможливо кастомізувати/апгрейдити/відремонтувати через повну пропрієтарність і закритість, далеко не всім потрібен емейзінг за будь-яку ціну

Z440_User: 23.12.2025 20:27 може вийти
а може і не вийти, це має назву "спекуляція"
апаратна підтримка metal
аналогічно для x86: OpenGL, D3D, Vulkan
апаратний neural для ші
аналогічно для x86: GNA, VNNI
апаратний блок для media engine
аналогічно для x86: QuickSync, VCE

Тож принципової різниці немає, аргумент "у яблука всюди ASIC, а на x86 ні [тому він кращий?]" - недолугий і не відповідає дійсності
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.12.2025 20:27а як зіткнулися із завданням де апаратні хитрощі не працюють і треба "тупі процесорні розрахунки"
ви продовжуєте нести свої маячню
якраз АРМ значно сильніший за x86 в суто процесорних завданнях
dext: 23.12.2025 21:03так само: тільки фанати яблука будуть агітувати за оверпрайснуті одноразові рішення, які неможливо кастомізувати/апгрейдити/відремонтувати через повну пропрієтарність і закритість
ви про розпаяну пам'ять?
на х86 - вже давно є теж розпаяна
але арм може похвалитися надзвичайно швидкою пам'яттю на багато каналів (від 8). А на х86 лише 2 канали в десктопі

пс: на смартах також все розпаяно і нічого абгрейд зробити не можна
не будете купляти смарти після цього?
AssayMAS
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.12.2025 20:27а коли в тебе пихтить ЦПУ своїми звичайними ядрами над декодуванням.
так вначале аппаратные кодеки, потом если их нет то подсчёт идёт на кодеках на куда (если завезли), и лишь потом на процессоре... в некоторых ноутах прям ручками в панели управления указываешь на чем считать видео поток на видеокарте или встройке в проце... разница в ваттах драматическая, а в качестве еле заметная .
И опять мой Фаерфокс нивкакую не хочет h265 - даже если насильно врублю в браузере или поставлю кодек от микрософт... как говорит Гугл только с вин11... а в Опере в вин10 норм работает.
Это к тому я расписывал - что как писал выше - если ПО нету то ценность решения падает. А на х86 на один формат есть с десяток кодеков от разных организаций на разное железо - выбирай нужное.

Відправлено через 3 хвилини 10 секунд:
yuriy_dd: 23.12.2025 21:14не будете купляти смарти після цього?
дешевым смартам за <100$ АБгрейд не грозит
у дорогих смартфонов есть ролики в ютубе где перепаивают память, NAND... просто дорого - обычно делают если стоящая померла память и смарт реанимировать имеет экономический смысл.
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd, я мав наувазі ваше "а от гугл-майкрософт-амазон..." в порівнянні з вашим arm від apple.
Так то я не маю нічого проти того що arm може бути швидшим за x86 в суто процесорних завданнях. А може і не бути...
разница в ваттах драматическая
Вот, Adobe premier рендеріт зліплене відео на всьому наявному зоопарку заліза від відеокарт до цпу, як з апаратними хитрощами так і без, в якому ти можеш набрати абсолютно рандомний конфіг який обмежений лише можливостями програми...
і йому протиставлять Final Cut залочений на апаратні можливості Apple Silicon, в строгій відповідності закладених пресетів в апаратні блоки чіпа, без можливості вибрати щось своє, а потім кажуть, оно який х86 не енергоефективний та повільний на фоні нашого могутнього епл. Як на мене це не зовсім об'єктивно.
tablestikus
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.12.2025 22:03
разница в ваттах драматическая
Вот, Adobe premier рендеріт зліплене відео на всьому наявному зоопарку заліза від відеокарт до цпу, як з апаратними хитрощами так і без, в якому ти можеш набрати абсолютно рандомний конфіг який обмежений лише можливостями програми...
і йому протиставлять Final Cut залочений на апаратні можливості Apple Silicon, в строгій відповідності закладених пресетів в апаратні блоки чіпа, без можливості вибрати щось своє, а потім кажуть, оно який х86 не енергоефективний та повільний на фоні нашого могутнього епл. Як на мене це не зовсім об'єктивно.
Думаю якщо взяти один х86 проц і під нього заточити прем'єр - буде теж що і фіналкат
Alexsandr
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.12.2025 20:27 я взагалі про перегляд в браузері не думав і не мав на увазі. Я ті відеосемпли навів як альтернативу фільмам на 30+ГБ з торентів в сценарії скачав на комп і колись потім подивився в offline. Ну щоб вияснити коли у тебе кіношка апаратно грається відповідним апаратним блоком, а коли в тебе пихтить ЦПУ своїми звичайними ядрами над декодуванням.
Ясно. Для браузеров там вообще куча непонятного. Самое интересное, на разных системах разные ролики проигрываются на одинаковых браузерах. Самое загадочное, что на более старой системе работает, на новой ни один не показал. Ничего не понял, но как тест для браузеров тоже интересный.
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.12.2025 21:14 ви про розпаяну пам'ять?
на х86 - вже давно є теж розпаяна
не розпаяна і не тільки пам'ять, ви видаєте обмежений клас пристроїв як систему без альтернатив, вона такою є лише в яблука
але арм може похвалитися надзвичайно швидкою пам'яттю на багато каналів (від 8). А на х86 лише 2 канали в десктопі
більше ніж 2 канали потрібно хіба що GPU, для чого на x86 є дискретні ВК, не потрібно вимушене рішення видавати за "емейзінг" досягнення - це не так
пс: на смартах також все розпаяно і нічого абгрейд зробити не можна
не будете купляти смарти після цього?,
смарт - такий самий одноразовий пристрій, з нульовою ремонтопридатністью/кастомізацією, серед ПК таке "цінується" хіба що зовсім відбитими особами
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 23.12.2025 22:29більше ніж 2 канали потрібно виключно для GPU
1е ядро проца хоче порахувати вираз:
a + b + c + d
логічно що йому для цього треба считати значення цих чотирьох комірок
цікаво який проц зробить цю задачу швидше - той що має 2 канали чи той що має 8+ каналів?

а якщо кожне ядро хоче приблизно таку задачу робити?

а чому в серверних x86 процах є по 12 каналів пам'яті?

рс: ви впевнені що ви маєте достатньо знань щоб зі мною сперечатись на ці теми?

Відправлено через 36 секунд:
dext: 23.12.2025 22:29серед ПК таке "цінується"
а може тими хто цінує швидкість?
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.12.2025 22:35 1е ядро проца хоче порахувати вираз:
a + b + c + d
логічно що йому для цього треба считати значення цих чотирьох комірок
цікаво який проц зробить цю задачу швидше - той що має 2 канали чи той що має 8+ каналів?

а якщо кожне ядро хоче приблизно таку задачу робити?

а чому в серверних x86 процах є по 12 каналів пам'яті?

рс: ви впевнені що ви маєте достатньо знань щоб зі мною сперечатись на ці теми?
Чудовий теоретичний приклад у вакуумі. А тепер давайде реальну задачу з корисним результатом на виході, де ЦП не вистачає 2/4 каналів і їх збільшення суттєво/пропорційно збільшує продуктивність
а може тими хто цінує швидкість?
Воно дасть її в CP2077 з RT ULTRA + Path Tracing в 4K? Питання риторичне
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 23.12.2025 22:48Чудовий теоретичний приклад у вакуумі
реальний код сильно важчий ніж цей простий вираз
dext: 23.12.2025 22:48де ЦП не вистачає 2/4 каналів і їх збільшення суттєво/пропорційно збільшує продуктивність
якраз багатоканальність доступу до пам'яті є однією з причин чому АРМ настільки швидкий
нагадаю не просто швидкий, а на 50% швидше
і цей розрив лише зростатиме
x86 ніколи не наздожене
dext: 23.12.2025 22:48Воно дасть її в CP2077 з RT ULTRA + Path Tracing в 4K?
саме так прикладні задачі - показ важких графіків в браузері
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.12.2025 22:59 реальний код сильно важчий ніж цей простий вираз
в реальному коді дуже мало такого
якраз багатоканальність доступу до пам'яті є однією з причин чому АРМ настільки швидкий
нагадаю не просто швидкий, а на 50% швидше
і цей розрив лише зростатиме
x86 ніколи не наздожене
тобто збільшення каналів з 2/4 до 8+ дає прискорення лише на 50%? Якісь не дуже перспективи, ну і надайте приклад практичної задачі з цим випадком, щоб довести хоча б ці +50%
саме так прикладні задачі - показ важких графіків в браузері
тобто ви граєте у "показ важких графіків у браузері?" ці графіки хоч цікаві, з Ray Tracing виглядають нормально?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 23.12.2025 23:08в реальному коді дуже мало такого
тобто реальний код до пам'яті не доступається?
а для чого тоді AMD 3D кеш створили? яку він проблему вирішує?
dext: 23.12.2025 23:08ну і надайте приклад практичної задачі з цим випадком, щоб довести хоча б ці +50%
cinebench 2024, браузерні тести і тд
dext: 23.12.2025 23:08дає прискорення лише на 50%?
х86 фанати розганяють і проц і пам'ять щоб отримати + 1% FPS а тут цілих 50%
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Memory: Up to 153GB/s unified memory bandwidth, a nearly 30% increase over M4, with up to 32GB capacity.
Десь хтось писав про 270гб/сек на м5 проці. І 32 гб максимальної ємності пам'яти це щось типу курям на сміх. Але фанати емезінга схавають :rotate:
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.12.2025 23:16 тобто реальний код до пам'яті не доступається?
від вас вимагається надати приклад реального, корисного коду, який часто буде генерувати інструкцїї з a+b+c+d, це ж не складно?
а для чого тоді AMD 3D кеш створили? яку він проблему вирішує?
точно не проблему нестачі каналів пам'яті, інакше серверні ЦП показували би кращі результати в іграх
cinebench 2024, браузерні тести і тд
жоден з цих тестів не масштабується навіть на 50% від подвоєння кількості каналів, це вигадка без доказів
х86 фанати розганяють і проц і пам'ять
тому, що мають можливість - чому б ні?
щоб отримати + 1%
не 1%, і не від частоти ram, а від таймінгів :facepalm:
а тут цілих 50%
в CP2077 чи невідомих графіках в браузері?
Відповісти