dext: ↑
23.12.2025 15:25Це називається "усунення вузьких місць в мікроархітектурі":
- спойлер
- пришвидшили ділення/множення на 1-2 такти, покращили затримки та і.н, чим займаются абсолютно всі розробники ЦП, одні краще, інші гірше, одні попереду, інші наздоганяючи, це нормально
Згоден.
і рекламує його який він супер-пупер замовчуючи що це стерильні лабораторні умови. А якщо йому дати нештатне навантаження, то не все стає так райдужно.
Аналогічно і для x86: якщо йому дати нештатне навантаження - все не дуже райдужне
Згоден, але ж х86 дає приблизно те що від нього очікують навіть при нештатних сценаріях, а з М-процами може вийти конфуз, бо реклама казала які вони емейзінг, а як зіткнулися із завданням де апаратні хитрощі не працюють і треба "тупі процесорні розрахунки" то виявляється він не такий уже і швидкий як казали в рекламі.
- спойлер
Так само і Apple Silicon не виконає вам швидко якісь гігантські наукові розрахунки, бо в ньому немає відповідного прискорювача і рахувати вин буде наявними звичайними ARM ядрами.
Всеядний х86 буде пихтіти, грітися, жерти багато електрики, але виявиться швидшим за Apple Silicon.
Протиріччя одразу в двох реченнях:
- в першому ви стверджуєте, що в Apple Silicon
немає якихось "прискорювачів для розрахунків", до цього ви казали, що там ASIC повсюди - через що він повільний, ок
- в другому ви стверджуєте, що всеядний буде швидший? Універсальні/всеядні рішення апріорі є повільнішими за прискорені ASIC - тому x86 "виявиться швидшим" за
тих самих умов?
Розберіться для початку з цими двома речами, бо виглядає воно як потік свідомості
Які протиріччя? Apple взяли архітектуру arm, зліпили на ній свій чіп, напхавши в нього "прискорювачів" відповідно до написаної під нього екосистеми (апаратна підтримка metal, апаратний neural для ші, апаратний блок для media engine, що там ще вони напхали...). Якщо завдання використовує ці апаратні блоки, то задача вирішується швидко з мінімальним енергоспоживанням і умовно без участі arm ядер. Якщо задача не відповідає вимогам цих блоків - її виконують arm-ядра в межах своєї потужності.
Х86 так само, є інструкція - рахуємо швидко, немає - рахуємо чим є з відповідною швидкістю.
Той Graviton створювався пережовувати нескінченні ТБ даних і його зовсім не вчили в десктопну мультимедію. Гіпотетично якщо буде мамка на якій можна буде зібрати десктоп з гравітоном чи з arm нвідіа то гадаю що їх в звичайному мультимедіа обскоче навіть середнячок х86.
Відправлено через 29 хвилин 20 секунд:
yuriy_dd: ↑
23.12.2025 15:55
- спойлер
спільне в них архітектура АРМ
відмінність така точно як десктопних і серверних x86 процесорів
уважиш на цю тему нема претензій до x86?
Xeon та десктопний i* мають однаковий набір інструкцій, в тому числі мультимедійних. З наочного та легкого xeon'и мають більше ядер та меншу частоту якщо порівнювати в межах одного сімейства.
ARM ядра у серверів та apple може і однакові, але чи мають ті серверні arm на борту підтримку 3Д прискорення графіки, апаратних відеокодеків як це є у чіпа apple?
Буде на них так само швидко працювати ARM-овські фотошоп чи final cut як на arm-чипі від apple?
- спойлер
-
Z440_User: ↑
23.12.2025 13:49Але за потреби можу нагуглити що апаратно залізяка підтримує та пошукати як це задіяти в необхідній мені ситуації
так спробуйте і скажіть?
і заодно як так вийшло що хром від гугла на макбуку працює швидше ніж сафарі від apple?
Z440_User: ↑
23.12.2025 13:49Я абсолютно не бачу різниці в швидкодії хрома при користуванні на телефоні Realme 6 Pro та ПК з Xeon E5440 vs Xeon X3470 vs Xeon E5-2690v4 vs i7-5600U vs AMD A4-5000 з якими мені доводиться мати справу.
Сайти відкриваються, сторінки гортаються форуми читаються. Що ще потрібно?
а якщо гра на новому x8 дає 150 FPS а на старому давало 140 FPS - ви бачите різницю?
я особисто різницю бачу особливо на дуже важких веб-сторінках - наприклад графіки з великою кількістю даних
Звісно що між 140 та 150 FPS я різниці не побачу, ба більше, я її 99% не побачу навіть при 60 vs 150 FPS якщо просто запустити гру погратися, а не видивлятися фрізи та інші артефакти.
Так і з браузерами, при гортанні оверів, чи пошуку мануалу в гуглі, чи гортанні стрічки мордокниги, або OLX - я не бачу різниці в швидкодії.
х86 фанатизм забирає в них можливість думати
окрім ненависті до Епл - нічого не залишається
мені особисто все одно на apple я розглядаю тільки найкращу реалізацію десктопного АРМ проца на зараз
Мені байдуже на apple, я не маю нічого проти arm, ба більше, ще до цього топіку дивився на arm платформу з дзвіниці лінукс-користувача (навіть Gentoo юзера з її можливостями оптимізації). Але сьогодні десктоп arm для мене буде більше обмеженням в купі з компромісами та головним болем замість повної свободи дій.
дякую, подивлюся відео.
Відправлено через 4 хвилини 46 секунд:
AssayMAS,
Alexsandr, я взагалі про перегляд в браузері не думав і не мав на увазі. Я ті відеосемпли навів як альтернативу фільмам на 30+ГБ з торентів в сценарії скачав на комп і колись потім подивився в offline. Ну щоб вияснити коли у тебе кіношка апаратно грається відповідним апаратним блоком, а коли в тебе пихтить ЦПУ своїми звичайними ядрами над декодуванням.