ronemun: ↑ 13.12.2025 21:37 dreikk91
falameezaar
Mozdev
Олег Мандріаник
я не проти sata загалом, я ж чітко написав : "тратити потенціал сотень міліонів блоків флеша в кожномі чіпі на ATA протокол це абсурд"
я проти того щоб супершвидку память flash на міліони IOps і 10ки GB/s підключати через sata, який ріже потенціал флешу в сотні раз, за туж ціну що nvme. Флеш на великих блоках/чергах давно догнав швидкість планки ddr4@3200 (4 лінії PCIe v5 це 32 Гбайт/с), і якщо додати більше ліній PCIe то може ще більше. Ви б підключали планку ddr4 через sata? Це ж явна глупість!
старі ноути/компи з SATA це окрема тема - нових і б/у sata ssd хватить ще на 20 років, + їх ще довго викидатимуть на ринок
також є minipcie/m2, а зараз і nvme через usb
про hdd і так ясно, я ж незаставляю йти на флеш, мова зовсім про інше. 1 лінія PCie це 2/4/8 Гбайт/с для версій 3/4/5 відповідно, тож через простеньку платку/чіп можна 10ки sata/sas підключити, ці контролери зараз примітивізм 90х років.
Відправлено через 11 хвилин 24 секунди:що ви тільки той sata, вклеїлись чи що? та вони вже зараз тільки з бракованих флешчіпів роблять, або б/у.n6407: ↑ 13.12.2025 19:10 вижу не мало "людей из будущего" отметилосьу меня для вас 3 новости:
1.не всем нужно иметь огромную скорость- не все играют на ПК(и даже не всем кто играет нужна большая скорость)
2.(частично продолжение первой) огромное число рабочих компов просто не имеют м2 разьема и не столько из за бедности, а от того что рабочий софт в большинстве контор, за глаза работает на ссд, простеньких ссд.
3. еще и ХДД не умерли, а тут уже сата ССД заупокойную поют![]()
поздравляю Самсунг, смотрят в будущее, часть сата ссд маркета не пропадет, "знамя подхватят" другие
візьміть за копійку перехідник pcie x1 на m2, проста платка, або навіть підключайте через usb3 шнур як раніше міліони відях під час майнінгу.
1 лінія PCie v3/4/5 це 1/2/4 Гбайт/с відповідно в одну сторону (зчитування чи запис), а nvme знааачно краще працює з дисками без кешу що зараз найкраще для бідних, і надійніші через відсутність глючного sata.
1. Про САТА я писал в разрезе РАБОЧИХ ПК и нетребовательных пользователей (не про себя)
2. На моём ПК есть современный скоростной накопитель и городить адские колхозы нет потребности.
Всё мимо кассы