Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
GreenMile
Member

Повідомлення

DDt: 11.12.2025 11:30
GreenMile: 11.12.2025 11:21Давайте без статей від чатуГПТ, добре?
нет, не добре
это не статья от чатГПТ
Значить, її писав або повний ламер, або вона взагалі стосується акумів формфактора 18650, 33140 і так далі, які дійсно можна орієнтувати в будь-який спосіб. Ми ж тут говоримо про збірки на призматиках :)
Hotspur
Member

Повідомлення

DDt є там рідина

Відправлено через 47 секунд:
Весь опір моєї збірки 6 мОм
Cirax
Member

Повідомлення

DDt
Там есть жидкость. При вращении её даже слышно, как переливается.
S0N1C
Member

Повідомлення

якщо я правильно розумію, то є тільки два положення які можуть нашкодити:
- до низу контактами - тому що у разі надмірного тиску і спрацюванні "клапану", буде текти електроліт
- горизонтально широкою стороною до низу - у випадку якщо батарея складається з двох ролів(фактично дві батареї всередені в паралель), один буде сухим
DDt
Member

Повідомлення

GreenMile
Hotspur
Cirax
я не исключаю что эти мануалы написаны как-попало или с неточностями, или действительно просто не указали что это для формфактора 18650/33140
Hotspur
Member

Повідомлення

DDt: 11.12.2025 21:42я не исключаю что эти мануалы написаны как-попало или с неточностями, или действительно просто не указали что это для формфактора
я абсолютно офіційно кажу там є рідина. в мене дома пару ящиків цього стоїть не зібраного
_VlaD_
Member

Повідомлення

Hotspur: 11.12.2025 23:27я абсолютно офіційно кажу там є рідина. в мене дома пару ящиків цього стоїть не зібраного
Ну є рідина, і що? У свинцевих теж є рідина. Але встановлюють їх навіть вниз клемами. 7-амперні CSB наприклад.
Shpoker
Member

Повідомлення

_VlaD_
Нельзя, там клапан который газ стравливает, а если батарея вверх ногами то вместо газа польется кислота (да-да, там маты внутри с пропиткой, я знаю, и тем не менее)
_VlaD_
Member

Повідомлення

Shpoker: 12.12.2025 00:04 _VlaD_
Нельзя, там клапан который газ стравливает, а если батарея вверх ногами то вместо газа польется кислота (да-да, там маты внутри с пропиткой, я знаю, и тем не менее)
Существует бесперебойник старый и распрастраненный APC, в котором два аккума 7А*ч. Один вверх клеммами, второй сверху вниз клеммами.
APC 800VA белого цвета.
Вот такой:
спойлер
Зображення
Аккумы сверху имеют место под электролит, а трубки пластиковые, на которых клапаны, торчат внутрь.
Когда аккум переворачиваешь, то трубки оказываются выше уровня электролита.

Вот даже видос есть с установкой:

P.S. Но, аккум там возможно гелевый.
Shpoker
Member

Повідомлення

_VlaD_
видос не смотрел, но если в аккуме трубки на клапанах в отдельные камеры - то это технологии которые уже не вернуть.
все аккумы что я видел - срываешь клапана и вот они, пластины перед носом, с матами между ними. Гель, агм - не важно, шо там шо сям кислота, которой вниз стекать некуда, пластины всегда уперты в пол, а вверх - да пожалуйста
GreenMile
Member

Повідомлення

_VlaD_: 12.12.2025 00:17 Существует бесперебойник старый и распрастраненный APC, в котором два аккума 7А*ч. Один вверх клеммами, второй сверху вниз клеммами.
APC 800VA белого цвета.
Не плутайте АГМ акуми і ліфепо4, у АГМ між пластинами є мати, які утримують рідину в собі і яка не витікає, навіть якщо їх перевернути. Крім того, у них така конструкція верхньої кришки, яка не дасть нормально вилитись рідині навіть якщо її буде трохи забагато (хто пробував їх відновлювати і переливав рідини - той знає), а також герметичний клапан. У ліфепо4 призматиків матів як таких немає, у них лише електроди і сепаратор, рідина там булькає у вільному стані, приблизно як в стартерних свинцевих акумах, і клапан одноразовий, після спрацювання розгерметизовується. Зовсім різна конструкція.
_VlaD_
Member

Повідомлення

GreenMile: 12.12.2025 09:32а також герметичний клапан.
Клапан той дуже умовно герметичний. Бо ті гумові ковпачки навряд витримають хоч якийсь тиск при нагріві та розширенні повітря і жижі всередині.
А через якийсь час гума та розтріскується і взагалі нічого не тримає.
GreenMile: 12.12.2025 09:32У ліфепо4 призматиків матів як таких немає, у них лише електроди і сепаратор, рідина там булькає у вільному стані, приблизно як в стартерних свинцевих акумах, і клапан одноразовий, після спрацювання розгерметизовується. Зовсім різна конструкція.
Ну, клапан там хоч і одноразовий, але повністю герметичний та його не так просто змусити спрацювати. Що підтверджує оце відоме відео, на якому клапан не спрацював при тому що призматики стали майже циліндрами:

vmsolver
Member

Повідомлення

_VlaD_: 12.12.2025 11:16Ну, клапан там хоч і одноразовий, але повністю герметичний та його не так просто змусити спрацювати
Он фактически не клапан, а прослабление в корпусе ячейки, чтобы в случае поднятия давления он разгерметизировался в первую очередь в этом конкретном месте.

Клапан, это что-то многоразовое что ли..
GreenMile
Member

Повідомлення

_VlaD_: 12.12.2025 11:16
GreenMile: 12.12.2025 09:32а також герметичний клапан.
Клапан той дуже умовно герметичний. Бо ті гумові ковпачки навряд витримають хоч якийсь тиск при нагріві та розширенні повітря і жижі всередині.
А через якийсь час гума та розтріскується і взагалі нічого не тримає.
GreenMile: 12.12.2025 09:32У ліфепо4 призматиків матів як таких немає, у них лише електроди і сепаратор, рідина там булькає у вільному стані, приблизно як в стартерних свинцевих акумах, і клапан одноразовий, після спрацювання розгерметизовується. Зовсім різна конструкція.
Ну, клапан там хоч і одноразовий, але повністю герметичний та його не так просто змусити спрацювати. Що підтверджує оце відоме відео, на якому клапан не спрацював при тому що призматики стали майже циліндрами:

Вони стали циліндрами і не стрельнули, бо не були скріплені разом, тому тиском їх роздуло, а не прорвало клапан. Ще раз, у ліфепо4 це АВАРІЙНИЙ клапан, він спрацьовує один раз і назавжди, щоб не розірвало комірку, а у АГМ акумів там резиновий клапан котрий постійно стравлює гази при заряді - це його нормальна робота, він не призначений тримати тиск. Тому ті резинки знімаються зі звуком "чпок" :) Все та гума відмінно тримає, навіть на акумах яким по 15-20 років, не видумуйте.
Ще раз підкреслюю, у АГМ і ліфепо4 зовсім різна конструкція і зовсім різне призначення клапанів, це до того, що не можна один ставити в приклад іншому.
1985god
Member

Повідомлення

можно порадоваться за автора он отбил свои акумуляторьі 300к просмотров єто около 1 долара США за 1000 просмотров итого 300 доларов :up:
Hotspur
Member

Повідомлення

упс для роутера
Wiking007
Member

Повідомлення

Подскажите можно ли заряжать акб в бесперебойнике внешней зарядкой параллельно со встроенной? У меня вместо свинца подключен самодельный lifepo4 аккумулятор на белой БМС, у неt 2 выхода один P- нагрузка и С- зарядка, Р- подключен к бесперебойнику. Можно ли подключить внешнее зарядное к С- и заряжать при наличии сети или нет?
Shpoker
Member

Повідомлення

Wiking007
Не знаю шо у тебя там как, но если упс тупо накинут на заводскую батарею (юзеру доступны лишь + и -, он не знает ни про какие бмс внутри) и ее заряжает, то ты можешь смело прямиком на эту же батарею, на эти же контакты, накинуть еще кучу упсов либо зарядок и все будет норм, не переменка ж
dimus8210
Member

Повідомлення

Wiking007: 12.12.2025 20:56 Подскажите можно ли заряжать акб в бесперебойнике внешней зарядкой параллельно со встроенной? У меня вместо свинца подключен самодельный lifepo4 аккумулятор на белой БМС, у неt 2 выхода один P- нагрузка и С- зарядка, Р- подключен к бесперебойнику. Можно ли подключить внешнее зарядное к С- и заряжать при наличии сети или нет?
у неї не два виходи, він один мінусовий просто на бмс позначений як С- і Р-, просто робіть як Shpoker написав, + на +, - на - (грубо кажучи на Р-) і заряджай без заморок
Hotspur
Member

Повідомлення

Wiking007: 12.12.2025 20:56Подскажите можно ли заряжать акб в бесперебойнике внешней зарядкой параллельно со встроенной?
можна. на всі кабелі + став плавкі запобіжники
Відповісти