Три роки ChatGPT — цікава статистика та короткі підсумки буму ШІ

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
tornadox
Member

Повідомлення

З моїх сценаріїв де ШІ дуже допомогає
- Оформлення професійних грамотних листів
- Юридичні питання, дуже багато інформації, а також збір інформації по судовій практиці, допоміг вивести недобросовісного адвоката на чисту воду
- Допомагає перекласти на зрозумілу мову довгі юридичні листи і відповісти на них
- Добре читає системні логи, наприклад в лінуксі, допомогає з дебагом, може знайти форуми де обговорюють ті чи інші проблеми. З плюсів, по логу ШІ помітив що в мене неправильно підключені PCIe пристрої, наприклад там був адаптер який підтримує максимум SATA II з підключеними ссд. Дав рекомендації по перепідключенні пристроїв згідно спек материнки і налаштування біоса. З мінусів, команди які він пропонує виконати в терміналі зазвичай не вартує вводити.
- Вже декілька разів допоміг з ремонтом електроніки, як приклад - кидаю фотографію плати з двох сторін, пишу що це, які проблеми. Дає 2-3 рекомендації що саме перевірити на платі. З недавнього вигорів блок живлення мережі, Gemini чітко порадив перевірити саме певний конденсатор, який і справді втрати 2/3 ємності і через це не стартував ШІМ контролер, конденсатор замінив, блок запрацював. Також допоміг зробити просту схему резервного живлення мережі на базі тих деталей які в мене були.
Liam
Member

Повідомлення

Z440_User: 01.12.2025 14:24 Якщо правильно поставити питання, GPT/Gemini значно скоротшують час вирішення питання. Але треба бути в темі, щоб відокремити фантазії від справжнього рішення.
Порівняй мені дві Wi-Fi карти до ноутбука? 2 хвилини та зроблено замовлення.
Порівняй два SSD та дай переваги кожного, для бази даних 1С на 8 користувачів. 10 хвилин, перевірив характеристики, замовив.
У чому може бути перевага режиму AHCI на SATA II? Як увімкнути режим TRIM на Windows 7?
Це тільки сьогодні. Ну от скільки було часу заощаджено?

Та навіть ось зараз, у цю хвилину - закинув до Gemini та ChatGPT список 23 ноутбуків з цінами. "Знайди мені три варианта для невибагливого корисувача з найкращім співвідношенням ціни та характеристик. IPS екран має перевагу." Обидва в трійку обрали - Lenovo ThinkPad L470. Перевірив, подумав, замовив. 5 хвилин.
dead_rat
Member

Повідомлення

Liam
Насолоджуйтесь, поки можете, завтра в чатику зʼявиться платна реклама і він впарюватиме проплачене.

Власне, буде те саме, як сталося з гуглом.
Z440_User
Member

Повідомлення

Liam, ну так я ж і кажу, коректно поставлене питання до ШІ значно зменшує витрати часу на вирішення задачі звичайними методами. Зручно? Зручно!
Але треба бути трохи в темі та перевіряти відповіді/поради, а не сліпо виконувати все що він нарадив...
dead_rat
Member

Повідомлення

Liam: 01.12.2025 14:47
Порівняй два SSD та дай переваги кожного, для бази даних 1С на 8 користувачів. 10 хвилин, перевірив характеристики, замовив.
Отут я щось не розумію, в нас MySQL без якихось особливих танців з залізом забезпечував в районі 20 мільйонів користувачів.

Я звичайно ніколи не працював з 1с, то може там не так ефективно
Liam
Member

Повідомлення

dead_rat: 01.12.2025 14:51 Liam
Насолоджуйтесь, поки можете, завтра в чатику зʼявиться платна реклама і він впарюватиме проплачене.

Шановний пан, мені потрібні швидкі відповіді, порівняння, техничні данні, а все інше я вже перевірю сам. Іноді херню пише, дійсно, але ж й людині голова потрібна не тількі, шоб в неї їсти. До чого Ваш коментар?.. Реклама... Завтра, післязавтра, через рік... Впарюватиме, проплачене... Як сталося з Гуглом... Шо там сталося? Розповідайте вже, цікаво.
tablestikus
Member

Повідомлення

Liam: 01.12.2025 15:05
dead_rat: 01.12.2025 14:51 Liam

Шановний пан, мені потрібні швидкі відповіді, порівняння, техничні данні, а все інше я вже перевірю сам. Іноді херню пише, дійсно, але ж й людині голова потрібна не тількі, шоб в неї їсти. До чого Ваш коментар?.. Реклама... Завтра, післязавтра, через рік... Впарюватиме, проплачене... Як сталося з Гуглом... Шо там сталося? Розповідайте вже, цікаво.
Проблема більше в тому, що народ бездумно стає вірити тому що йому відповідає ШІ не вмикаючи голову... Я вже не раз стикався що по роботі, що в житті з людьми що щось зробили\вирішили через відповідь ШІ не думаючи і потім такі - ой а чего не так все як треба? Мені ж так сказав ШІ зробити)
Stamb
Member

Повідомлення

tablestikus
це не проблема ШІ, а людей що не вміють інструментами користуватися
із таким самим підходом можна і TAB клікати цілий час і потім дивуватися що автодоповнення так автодоповнило що нічого не працює
leif
Member

Повідомлення

dead_rat: 01.12.2025 14:51Насолоджуйтесь, поки можете, завтра в чатику зʼявиться платна реклама і він впарюватиме проплачене.

але у гугла немає платної підписки, ось тут суттєва різниця. існування безкоштовного чату жпт без підводних каменів звісно питання, бо має бути модель монетизації і як там у них в опенАІ сходиться дебет з кредитом, що вони отримують від "безкоштовних" юзерів, чи є для них в цьому якийсь сенс в плані тренування моделі і тд. цього я не знаю, тому може бути все.

але з тими хто платить гроші буде інша історія, адже запит у них інший і так чи інакше на ринку з'явиться пропозиція, яка його закриє
dead_rat
Member

Повідомлення

Liam: 01.12.2025 15:05 Як сталося з Гуглом... Шо там сталося? Розповідайте вже, цікаво.
Так що розповідати?

Гугл перегнув палку з вичавленням грошей з реклами, так званий enshittification.
Якщо раніше релевантні посилання буди вверху сторінки, то тепер все забите рекламою схожих чи віддаленно схожих товарів, які проплатили.

Зараз всі колеги пишуть інтеграції іх продуктів з ГПТ, то скоро з 23 ноутів ви отримаєте рекомендацію не на той, що кращий по вашим вимогам, а той де реклама куплена.

Відправлено через 2 хвилини 20 секунд:
leif: 01.12.2025 15:12
dead_rat: 01.12.2025 14:51Насолоджуйтесь, поки можете, завтра в чатику зʼявиться платна реклама і він впарюватиме проплачене.

як там у них в опенАІ сходиться дебет з кредитом,
Отак
OpenAI Made a $12 Billion Loss Last Quarter
Поки що мінус 12 мільярдів за квартал у погонею за долею ринку. Але це якось треба буде відбивати чи дуже дорогою підпискою чи рекламою
tornadox
Member

Повідомлення

tablestikus: 01.12.2025 15:07Проблема більше в тому, що народ бездумно стає вірити тому що йому відповідає ШІ не вмикаючи голову... Я вже не раз стикався що по роботі, що в житті з людьми що щось зробили\вирішили через відповідь ШІ не думаючи і потім такі - ой а чего не так все як треба? Мені ж так сказав ШІ зробити)
це легко вирішується, реєструєте собі додатково Grok, Gemini, Cluade та інші. Задаєте питання всім ШІ одночасно, отримує декілька відповідей. Це теж саме що слухати одного і того ж колегу і сприймати його слова за істину. ChatGPT (принаймні безкоштовна модель) зараз має певні обмеження і його результати часто стають упередженими стосовно певних етично моральних тем.

Ну і потрібно теж розуміти як ШІ налаштовані стосовно певних тем.
Зображення

Відправлено через 1 хвилину 35 секунд:
leif: 01.12.2025 15:12але у гугла немає платної підписки, ось тут суттєва різниця.
як нема?
https://gemini.google/ua/subscriptions/?hl=uk
Liam
Member

Повідомлення

Отправлено спустя 1 минуту 10 секунд:
tablestikus: 01.12.2025 15:07
Проблема більше в тому, що народ бездумно стає вірити тому що йому відповідає ШІ не вмикаючи голову... Я вже не раз стикався що по роботі, що в житті з людьми що щось зробили\вирішили через відповідь ШІ не думаючи і потім такі - ой а чего не так все як треба? Мені ж так сказав ШІ зробити)
Повністю погоджуюсь.
leif
Member

Повідомлення

це я знаю, я фігурально висловився саме в розрізі "безкоштовних юзерів", ніби досить зрозуміло, та й таке.
dead_rat: 01.12.2025 15:15Поки що мінус 12 мільярдів за квартал у погонею за долею ринку. Але це якось треба буде відбивати чи дуже дорогою підпискою чи рекламою
будемо бачити, підписка точно буде буде і надалі основним сценарієм, і не три копійки коштувати, інакше ніяк не злетить
розмова йшла не про гугл як ШІ, а про гугл як пошуковик
Liam
Member

Повідомлення

dead_rat: 01.12.2025 15:15
Liam: 01.12.2025 15:05 Як сталося з Гуглом... Шо там сталося? Розповідайте вже, цікаво.
Так що розповідати?

Гугл перегнув палку з вичавленням грошей з реклами, так званий enshittification.
Якщо раніше релевантні посилання буди вверху сторінки, то тепер все забите рекламою схожих чи віддаленно схожих товарів, які проплатили.

Зараз всі колеги пишуть інтеграції іх продуктів з ГПТ, то скоро з 23 ноутів ви отримаєте рекомендацію не на той, що кращий по вашим вимогам, а той де реклама куплена.
Пане, ну а голова навіщо? Я й так запримітив той ThinkPad, бо він підходив з усіх сторін, але ж я людина, я ж можу й помилитись) То дав змогу ШІ себе проявити - усе добре, "мій вибір" був у їх трійці переможців. Ніякі ШІ, нічого за мене не обирали та не купляли. Вірішує завжди людина. ШІ - інструмент. Скількі ж можна повторювати?
tornadox
Member

Повідомлення

Tiufin: 01.12.2025 13:35Цікаво. Зазвичай чую, що програмування - це та сфера, де чатботи максимально корисні.
Якщо вміти користуватися правильно, то так, але частіше це про вайбкодінг.
rizakrko
Member

Повідомлення

dead_rat: 01.12.2025 15:15
Так що розповідати?

Сьогодні допомагав сестрі з налаштуванням якогось додатку, і там потрібно було мати запущений elasticsearch. Заходжу в гугл, пишу "elasticsearch", тицяю пошук. Перших кілька посилань розповідають мені про якогось конкурента elasticsearch, а далі вже йдуть нормальні посилання. Як позначаються такі рекламні посилання? Невеличкий рядок перед цими посиланнями та значно більший текст (щось типу "кінець рекламних посилань"), який так зручно не потрапляє на екран в 1080р, доки не прикрутити вниз.
Lukash
Member

Повідомлення

Як лікар користуюся регулярно.
Нагадує забуті терміни та класифікації з посиланнями на статті.
Рахує усілякі індекси.
Ну і з іноземними мовами допомагає.
А іноді можна просто про шось потриндіти, типу які дерева посадити на моїй уявній дачі.

P.S. Це мовна модель і з просторовим уявленням у нього капець.
Ну і галюни також дістають.
DDt
Member

Повідомлення

Liam: 01.12.2025 15:29Я й так запримітив той ThinkPad, бо він підходив з усіх сторін, але ж я людина, я ж можу й помилитись)
тебе чатгпт рассказал про нюансы конкретно этой модели?
Scoffer
Member

Повідомлення

leif: 01.12.2025 14:45взяти хоча б з недавнього вагу літію
Звідки я взяв цю цифру я першоджерело надав, а звідки її намалював твій чат - ні. І сам ти скуфер.
dead_rat: 01.12.2025 14:56Я звичайно ніколи не працював з 1с, то може там не так ефективно
1с не вміє в нормальні ізоляції транзакцій і всюди або майже всюди юзає serializable, а це не швидко. Наслідок того що ядро проектувалось під самопальне файлове сховище замість реляційної бд, бд просто збоку прикручена значно пізніше. Ну і плюс орм там генерить таке що просто ховайся.
Тобто не далеко відійшло від витворів yuriy_dd :D
leif
Member

Повідомлення

Scoffer: 01.12.2025 16:44Звідки я взяв цю цифру я першоджерело надав, а звідки її намалював твій чат - ні.
це дуже легко знайти. можна навіть просто запитати у чатаЖПТ, та і в тому ж обговоренні тобі давали посилання, в тому числі і я, звідки ця цифра.
Scoffer: 01.12.2025 16:44І сам ти скуфер.
не пощастило тобі з ніком на тлі масової популярності цього кацапського словечка, шо поробиш)) не ображайся
Відповісти