Qualcomm заявила про підтримку більш ніж 90% ігор для Windows платформою Snapdragon X2 Elite

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 24.11.2025 23:21От реально, як я можу помітити різницю в швидкодії за допомогою браузера?
реальна різниця дуже суттєва

а як ви бачите / відчуваєте прогрес 5% у х86?
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 25.11.2025 01:31
Z440_User: 24.11.2025 23:21От реально, як я можу помітити різницю в швидкодії за допомогою браузера?
реальна різниця дуже суттєва

а як ви бачите / відчуваєте прогрес 5% у х86?
Ало, ми тут процессор від квалкома маємо обговорювати, тема про арм срачі тут viewtopic.php?f=2&t=290746
tornadox
Member

Повідомлення

Z440_User: 24.11.2025 22:49 Щось про М-проци та ARM я наче як бачив в Gentoo, але точно бачив на ютубі знесення макосі та встановлення бубунти на М4.
десь на початку року з команди Асахі-лінукс пішли ключові розробники (включно з головним розробником ядра), а також ті які працювали над вільним драйвером для графіки в М3/4. Загалом новин було багато на цю тему. Також розробники які займалися реверс інженерією масово звернули увагу на те що епл вставляє палки в колеса що практично унеможливлює подальшу роботу на графічним стеком М3/М4. Тому очікувати підтримку графіки в М3/4/5 наближчими роками точно не вартує. А без графічного прискорення який сенс ставити туди лінукс, якщо під макос все працює і ос оптимізована під те залізо?
Z440_User: 24.11.2025 22:49Вже тоді навколо магічного мака ходили чутки що їсть він лише чистокровні залізяки, в звичайну чєрнь не визнає.
поки мак був на х86 то ком`юніті адаптувало драйвери, зараз в той мак нічого вже й не вставиш стороннього.
AntonyKandaurov: 25.11.2025 06:55Ало, ми тут процессор від квалкома маємо обговорювати,
з цікавого
https://www.tuxedocomputers.com/en/Disc ... SoC.tuxedo
Development turned out to be challenging due to the different architecture, and in the end, the first-generation X1E proved to be less suitable for Linux than expected. In particular, the long battery runtimes—usually one of the strong arguments for ARM devices—were not achieved under Linux. A viable approach for BIOS updates under Linux is also missing at this stage, as is fan control. Virtualization with KVM is not foreseeable on our model, nor are the high USB4 transfer rates. Video hardware decoding is technically possible, but most applications lack the necessary support.
Що ж, мінус до стандартизації заліза, ще одна одноразова залізяка в ряд з маком. В офіс звісно піде, для тімса і зум дзвінків саме те.
Scoffer
Member

Повідомлення

tornadox: 25.11.2025 12:33the first-generation X1E proved to be less suitable for Linux than expected
Та воно і на вінді таке ж :D
tornadox: 25.11.2025 12:33Що ж, мінус до стандартизації заліза
Це те про що я казав щодо сумісності прискорювачів, і шішнутих і не дуже. Її тупо не існує. А піпл не вірить.
tornadox
Member

Повідомлення

Scoffer
також пишуть що всі попередні лептопи на снепдрегонах швидше за все не отримають офіційної підтримки Windows 12.
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 24.11.2025 20:43 а що заважає x86 зробити так точно?
Вже почали. Останні моделі мобільних процесорів від Intel та AMD мають розпаяну пам'ять.
yuriy_dd: 24.11.2025 20:43 ви точно впевнені що 3D кеш на Ryzen покращує енергоефективність?
Так. Вже ж купа тестів зроблено на цю тему.
yuriy_dd: 24.11.2025 20:43 але АРМ проци і на смартах працюють
Це ж інший сегмент. До Apple M1 і не було ARM процесорів, що могли потягатися з десктопними x86. А тепер є, он ще Qualcomm з'явився. Успіху всім командам!
yuriy_dd
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 25.11.2025 06:55Ало, ми тут процессор від квалкома маємо обговорювати
так обидва на АРМ
SergiusTheBest: 25.11.2025 13:29 Вже почали. Останні моделі мобільних процесорів від Intel та AMD мають розпаяну пам'ять.
я в курсі, але фанати х86 - ще ні
SergiusTheBest: 25.11.2025 13:29 Це ж інший сегмент. До Apple M1 і не було ARM процесорів, що могли потягатися з десктопними x86. А тепер є, он ще Qualcomm з'явився. Успіху всім командам!
фанати х86 - не розуміють що прихід АРМ - заставив х86 шевелитись, що підвищує конкуренцію та знижує ціни
але для них успіх М4 - як червона ганчірка для бика
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

:facepalm:
Успіх - це коли ти вже завоював ринок а не отримав з 10.9% +9% = 11.9 % ринку.
Коли твій обгризаний бог матиме 50+ % - приходь і тоді по фактах нас повчай, а не зараз ;)

Відправлено через 4 хвилини 22 секунди:
tornadox
Отакої! А як же місцевий півень кукурікав що АРМ це здорово а громіздкий х86 це не здорово?
Заява мала би бути навпаки але щось якось ні :think:
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 25.11.2025 14:22 я в курсі, але фанати х86 - ще ні
Саме тому, що не було масової потреби саме в такій комбінації.

Важкі навантаження, які вимагають терабайтів на секунду пропускної здатності, виконувалися завжди на GPU, і високопродуктивні GPU з розпаяною швидкою пам'яттю існували ще задовго до ідеї створення М1.

GPU розроблені для масово паралельних обчислень (наприклад, рендеринг мільярдів пікселів або обробка величезних моделей ШІ). Це вимагає безперервного, великого потоку даних, що робить пропускну здатність пам'яті найбільшим вузьким місцем у продуктивності.
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Vega, Fiji, Quadro з розпаяною HBM – це все були дорогі рішення для спеціалізованих робочих станцій та дата-центрів, де пріоритет - raw performance.

Шина PCIe не була вузьким місцем у цій ситуації, оскільки вона лише завантажує дані в GPU, а не забезпечує йому внутрішній робочий простір. А x86 завжди мали швидкий (L1, L2, L3) кеш. Аудиторія x86 надає перевагу низькій затримці, гнучкості та об'єму пам'яті перш за все, і лише потім пропускній здатності RAM.

Лише недавній успіх дизайну SoC від Apple дав поштовх Intel та AMD прийняти на озброєння інтегровану LPDDR для своїх власних мобільних чіпів x86 (Intel Lunar Lake та AMD Ryzen Z1), щоб конкурувати в енергоефективності. Але ринки настільних комп'ютерів і серверів x86, як і раніше, переважно використовують зовнішню пам'ять, яку можна модернізувати.
yuriy_dd: 25.11.2025 14:22фанати х86 - не розуміють що прихід АРМ - заставив х86 шевелитись, що підвищує конкуренцію та знижує ціни
але для них успіх М4 - як червона ганчірка для бика
Проблема якраз в тебе в голові, ти не розумієш елементарну різницю між вузькоспеціалізованою нішою і масовим ринком. І вважаєш що абсолютно всі мають погодитися на це. Останній макбук в якому можна було модернізувати памʼять вийшов в 2012му році, останній мак міні в 2018му. Останні маки які справді підтримували легку модернізацію накопичувачів були в 2012му році, всі інші моделі до 2020 року мали власне гніздо SSD яке потрібувало адаптера, але фактично це був той ж самий M.2. Абсолютно все що новіше розпаюється, але у випадку з Mac Mini там не M.2, а на ссд відсутній контролер.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 25.11.2025 15:01Коли твій обгризаний бог матиме 50+ % - приходь і тоді по фактах нас повчай, а не зараз
ще раз - що робити з масовим переводом Амазон, Гугл, Майкрософт своїх серверів на АРМ проци, при чому власної розробки під свої потреби?

чи може ви не в курсі?
tornadox: 25.11.2025 15:35GPU розроблені для масово паралельних обчислень
але реальний процесорний код не працює на ГПУ. Його навіть багатопоточним не можуть зробити - приклад дуже популярний пакет AutoCAD
чи може ви не знали що він одно-поточний?
tornadox: 25.11.2025 15:35Лише недавній успіх дизайну SoC від Apple дав поштовх Intel та AMD прийняти на озброєння
тобто за стільки років гіганти х86 до цього не додумались?
чи може їм все одно на користувачів?
tornadox: 25.11.2025 15:35Проблема якраз в тебе в голові, ти не розумієш елементарну різницю між вузькоспеціалізованою нішою і масовим ринком
я дійсно не бачу - чому макбук М4 - вузько-спеціалізований? які потреби звичайних користувачів він не закриває?

Відправлено через 1 хвилину 41 секунду:
tornadox: 25.11.2025 15:35Останній макбук в якому можна було модернізувати памʼять вийшов в 2012му році, останній мак міні в 2018му. Останні маки які справді підтримували легку модернізацію накопичувачів
а смарти чи планшети - теж можна міняти оперативку чи диск? відсутність - дуже зупиняє чи обмежує користувачів?

може проблема у вас в голові, і ви не розумієте елементарну різницю між вузькоспеціалізованою нішою і масовим ринком?
AlexWest
Member

Повідомлення

Ну так всі бабки пішли на відяху. На нормальний блок живлення чи хоча б на підпорку вже не вистачило.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

ще раз - що робити з масовим переводом Амазон, Гугл, Майкрософт своїх серверів на АРМ проци, при чому власної розробки під свої потреби?
Ще раз - коли буде 50+ % в массмаркеті тоді і поговоримо. Те що коїться в серверних то плювати, мені це не цікаво, хай хоч на кістяних банках рахують. Мене цікавить массмаркет і можливість зібрати собі конфігурацію під свої потреби.

Відправлено через 4 хвилини 3 секунди:
tornadox
Не витрачайте час на цього олігофрена, він досі не розуміє що не всім підходить епол ейр м4/м5 з 13 дюймовим екраном.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 25.11.2025 16:53Не витрачайте час на цього олігофрена
це ваш рівень, вище ви не можете
AntonyKandaurov: 25.11.2025 16:53він досі не розуміє що не всім підходить епол ейр м4/м5 з 13 дюймовим екраном
а скільком % звичайних користувачів - не підійде макбук ейр? (до речі ще є версія на 15.3"
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 25.11.2025 15:43 тобто за стільки років гіганти х86 до цього не додумались?
можеш написати в Intel і AMD та спитати чому "не додумались", заодно і в Apple - чому вони свого часу втекли з PowerPC на x86, а тепер перескочили на ARM. Там відповідь буде значно цікавіша ніж тут.
yuriy_dd: 25.11.2025 15:43чи може їм все одно на користувачів?
тому що Apple це якраз найяскравіший приклад компанії якій реально байдуже на думку користувача. вони просто пушать свої ідеї, роблять як їм зручно, а потім переконують усіх що саме так і має бути "правильно".
yuriy_dd: 25.11.2025 15:43 я дійсно не бачу - чому макбук М4 - вузько-спеціалізований? які потреби звичайних користувачів він не закриває?
як мінімум ціною, відсутністю купи популярного софту з Windows, відсутністю ігор і нульовою можливістю будь-якого апгрейду як на PC. це вже робить його вузьким.
"22 години перегляду YouTube" - це взагалі для кого? для якогось відлюдника який на дві доби йде в ліс дивитися дорослий контент? це ж чистий маркетинг, а не реальна потреба звичайного користувача.

Відправлено через 11 хвилин 34 секунди:
yuriy_dd: 25.11.2025 15:43 а смарти чи планшети - теж можна міняти оперативку чи диск? відсутність - дуже зупиняє чи обмежує користувачів?
а це що?
Ой сучасний планшет на вінді з Intel де можна поміняти ссд
https://www.ifixit.com/Guide/Microsoft+ ... ent/152311
спойлер
Зображення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

tornadox: 25.11.2025 19:30можеш написати в Intel і AMD та спитати чому "не додумались"
для мене очевидно - бо вони монополія, якій все одно на користувачів
tornadox: 25.11.2025 19:30заодно і в Apple - чому вони свого часу втекли з PowerPC на x86, а тепер перескочили на ARM
напевне тому що Епл обирає найкраще. Але переконались що краще зробити самим
tornadox: 25.11.2025 19:30тому що Apple це якраз найяскравіший приклад компанії якій реально байдуже на думку користувача. вони просто пушать свої ідеї, роблять як їм зручно, а потім переконують усіх що саме так і має бути "правильно"
а яка ваша думка про компанію яка дійшла до такого - "Провідник" Windows 11 настільки важкий, що Microsoft змусить його працювати в фоні для пришвидшення:
https://itc.ua/ua/novini/providnyk-wind ... ydshennya/

до речі - проста програма калькулятор перший раз запускається теж дуже довго. Хоча на Віндовс 7 - майже миттєво
На МакОС - і близько нема такої деградації. І вони реально багато працюють над оптимізаціями
tornadox: 25.11.2025 19:30це ж чистий маркетинг, а не реальна потреба звичайного користувача
звичайні користувачі - нічого не будуть лізти і додавати
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 25.11.2025 21:58 для мене очевидно - бо вони монополія, якій все одно на користувачів
геть видно що ти не розбираєшся в темі, пишеш нісенітниці.
Intel/AMD не є класичними монополістами, оскільки конкурують між собою, але разом становлять дуополію на ключовому ринку.
Таке можливо про монополії? https://itc.ua/ua/novini/kytaj-nastupay ... yu-nvidia/
покажи мені інший ПК на архітектурі епл силікон.

Антимонопольний штраф який отримав Інтел в контексті монополії на ринку процесорів був майже 2 десятиліття назад і складав чуть більше €1млрд
Сучасний позов проти справжніх монополістів - Гугл приблизно €8млрд, Епл ~€2млрд, Майкрософт ~€2,2млрд
yuriy_dd: 25.11.2025 21:58 напевне тому що Епл обирає найкраще. Але переконались що краще зробити самим
Apple обирає те що вигідніше тільки їм і там де вони можуть більше заробити.
Ще в часи Intel Mac продажі були малими що навіть Інтел не був готовий до розробки модифікованих процесорів. Як приклад АМД котра випускає гібридні процесори для консолей, вже перевалило кількість проданих х86 маків.
Apple має монополістичну владу в рамках своєї заблокованої екосистеми та над App Store.
абсолютно не монополіст? "власна" ос, "власне" залізо, власний аппстор, ніяких сторонніх додатків в екосистемі, ніяких сторонніх ос.
yuriy_dd: 25.11.2025 21:58 На МакОС - і близько нема такої деградації.
Деградація в Епл є всюди, але жаліється дуже мала кількість професійних користувачів, яких взагалі не чути. Просто ти на неї закриваєш очі бо не користувався так довго попередніми версіями Мак ОС так само як Він 7 для прикладу.
yuriy_dd: 25.11.2025 21:58"Провідник" Windows 11 настільки важкий, що Microsoft змусить його працювати в фоні для пришвидшення
Про провідник - посміявся. Яке це має відношення до топіку теми про квальком? Не подобається Win11, є багато альтернатив. На Маках альтернативи Мак ОС просто немає. На Windows on ARM - альтернативи нема, як і драйверів, а біос не стандартизований в комерційних моделях. Оптимізації відсутні https://www.tuxedocomputers.com/en/Disc ... SoC.tuxedo

Відправлено через 23 хвилини 1 секунду:
yuriy_dd: 25.11.2025 21:58звичайні користувачі - нічого не будуть лізти і додавати
звичайні користувачі про яких ти пишеш обходяться смартфоном який закриває 97% їх потреб який вони оновлять в наступні 2-3 роки з більшим обсягом ОЗП та ППЗ. В тому то і діло що лептоп потрібен в більшості для роботи, а обсяги даних постійно зростають. Але у Епл є рішення - айклауд. B-)
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 25.11.2025 15:43 ще раз - що робити з масовим переводом Амазон, Гугл, Майкрософт своїх серверів на АРМ проци, при чому власної розробки під свої потреби?
А у вас теж є потреба зекономити на створенні датацентрів на десятки мільярдів доларів?

Чи магія біг теху затьмарює вам розум і не дає побачити, що ці компанії регулярно втрачають мільярди і навіть більше на сумнівних інвестиціях?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

tornadox: 30.11.2025 12:32Intel/AMD не є класичними монополістами, оскільки конкурують між собою, але разом становлять дуополію на ключовому ринку
у них є крос ліцензійні домовленості і щось реально унікальне що не буде працювати на рішення конкурента вони випустити не можуть
tornadox: 30.11.2025 12:32Apple має монополістичну владу в рамках своєї заблокованої екосистеми та над App Store
це стосується айфона яким я не користуюсь і не рекомендую
за весь час використання макос я фактично не встановив жодного продукту від apple
tornadox: 30.11.2025 12:32бо не користувався так довго попередніми версіями Мак ОС так само як Він 7 для прикладу
але ж я можу порівняти останню версію micros і останню версію windows?
tornadox: 30.11.2025 12:32Про провідник - посміявся. Яке це має відношення до
це просто правда можливо незручна для тих хто дуже хвалить windows і наїжджає на macos
waryag: 30.11.2025 15:18зекономити на створенні датацентрів на десятки мільярдів доларів?
а вам в голову не приходить очевидне питання - а чому x86 не дозволяє зекономити десятки мільярдів?
tornadox: 30.11.2025 12:32обходяться смартфоном який закриває 97% їх потреб
но в смартфонах хто хоч x86 процесори чи знову АРМ?

пс: чекаю на нормальну підтримку в смартах що можна було під'єднати зовнішній монітор клавіатурою мишку і мати лінукс сподібне UI середовище
waryag: 30.11.2025 15:18Чи магія біг теху затьмарює вам розум і не дає побачити, що ці компанії регулярно втрачають мільярди і навіть більше на сумнівних інвестиціях?
АРМ затьмарила розум цим трьом і ще багатьом іншим? одночасно?
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 30.11.2025 15:35 а вам в голову не приходить очевидне питання - а чому x86 не дозволяє зекономити десятки мільярдів?
Бо х86 чипмейкери хочуть заробляти. :lol:
А бізнес-модель АРМ відверто невдала в термінах прибутків, компанія майже нічого не отримує з величезного ринку АРМ процесорів і усіма силами намагається змінити правила гри.

Якщо вдасться - маємо всі шанси побачити міграцію бігтеху на нову найдешевшу з прийнятних архітектур (або повернення на х86).

П.С. І будьте уважнішими
waryag: 30.11.2025 15:18зекономити на створенні датацентрів на десятки мільярдів доларів
не значить
yuriy_dd: 30.11.2025 15:35зекономити десятки мільярдів
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 30.11.2025 19:03компанія майже нічого не отримує з величезного ринку АРМ процесорів
майже нічого не заробляє і в той же час кожного року такі суттєві покращення може робити
а що ж буде якщо воно почне заробляти більше?
waryag: 30.11.2025 19:03не значить
поясните різницю як зекономити на дата центрах якщо сервери на x86 чи сервери на АРМ?
Відповісти