Новини
Останні статті і огляди
Японські магазини почали обмежувати продажі пам’яті, SSD і жорстких дисків через дефіцит товарів
-
stnl79
Member
Якось пофіг на ціни. 32 гб вистачить ще на років 5-7. Що далі буде взагалі можливо змінить світ
-
Huanantop
Member
Я думаю буде новий виток цін і як ддр4, в свій час, почнуть теж на вагу продавати.stnl79: ↑ 10.11.2025 09:37 Якось пофіг на ціни. 32 гб вистачить ще на років 5-7. Що далі буде взагалі можливо змінить світ
-
Prescott
Member
Ну значит моя платформа со мной надолго, уже не до апгрейдов точно. Буду менять уже в случае РЕАЛЬНОЙ необходимости.
-
maxud_b
Member
100% згоден. Максимум Райзен 5600 докуплю. На всякі онлайн сервіси і іграшки не зав'язаний, мої програми працюють - що ще треба? Ну уб'ють ігрову ігрову індустрію і половину виробників комплектуючих - не буде покупок бо немає що купляти. Ну продадуть вони ЦОД, а хто ними буде користуватися, якщо меньше попит на їх сервіси, через падіння якості обслуговування і засилля АІ відповідачів. Меньше постійно оновлюючих компютери ентузіастів, меньше попит, меньше грошей бо люди відвикнуть купляти як тільки вийшло оновлення модельного ряду, меньше доцільність вкладання грошей в розробку нових рішень, сповільнення розвитку і так по колу... ІМХО.Prescott: ↑ 10.11.2025 12:13 Ну значит моя платформа со мной надолго, уже не до апгрейдов точно. Буду менять уже в случае РЕАЛЬНОЙ необходимости.
-
waryag
Member
Или готовят материал. И да, как только о проблеме начнут говорить публично - цены взлетят ещё большеYalg: ↑ 09.11.2025 16:53Китай нас спаси!Earanak: ↑ 09.11.2025 15:45 Ничо так ценники взлетели. Я 192гб 6400Mhz Жискиллов брал за 30к грн, теперь 74к![]()
А что говорят TPU и прочие зарубежные новостники?
А они помалкивают, а вот народ говорит правду-матку https://www.techpowerup.com/forums/thre ... st-5615294
Отправлено спустя 4 минуты 7 секунд:
https://www.reddit.com/r/buildapc/comme ... _with_ram/
-
kairo
Member
На 5-7 років, то може занадто оптимістично, але найближчі роки три точно.stnl79: ↑ 10.11.2025 09:37Якось пофіг на ціни. 32 гб вистачить ще на років 5-7. Що далі буде взагалі можливо змінить світ
-
vmsolver
Member
Я бы уже в средний ПК ставил 48 ГБ, 32 ГБ ещё хватает, но частенько было впритык. Летом апгрейднул до 64 ГБ, вот это другое дело, свобода.. на какое-то время)stnl79: ↑ 10.11.2025 09:37 Якось пофіг на ціни. 32 гб вистачить ще на років 5-7. Що далі буде взагалі можливо змінить світ
"Рендерщикам" это конечно смешно, у них другие требования к объёмам.
Відправлено через 44 хвилини 11 секунд:
По поводу пузыря, выходят новости о увеличении производства Blackwell, а в академических кругах к пузырям относятся как к противоречащей реальности выдумке. Правительственные усилия разных стран в этой отрасли тоже, наверное, выдумка
-
Scoffer
Member
vmsolver
Не знаю в яких ти академічних колах тусуєшся, а от МІТ каже, цитую: "Despite $30–40 billion in enterprise investment into GenAI, this report uncovers a surprising
result in that 95% of organizations are getting zero return."
https://mlq.ai/media/quarterly_decks/v0 ... Report.pdf
Та у типового ммм покраще відсоток віддачі був. І це ще не репнуло.
Не знаю в яких ти академічних колах тусуєшся, а от МІТ каже, цитую: "Despite $30–40 billion in enterprise investment into GenAI, this report uncovers a surprising
result in that 95% of organizations are getting zero return."
https://mlq.ai/media/quarterly_decks/v0 ... Report.pdf
Та у типового ммм покраще відсоток віддачі був. І це ще не репнуло.
-
vmsolver
Member
Scoffer
То что кто-то не смог освоить новый инструмент с заметным повышением фин.отдачи, не означает, что новый инструмент не имеет перспектив, в видео прямо об этом говорится, что это только начало.
Если 5% смогли, значит инструмент перспективен. Вот если бы никто не смог повысить прибыль, вот это пузырь.
То что кто-то не смог освоить новый инструмент с заметным повышением фин.отдачи, не означает, что новый инструмент не имеет перспектив, в видео прямо об этом говорится, что это только начало.
Если 5% смогли, значит инструмент перспективен. Вот если бы никто не смог повысить прибыль, вот это пузырь.
-
Scoffer
Member
vmsolver
В ммм також 5% змогли. Перспективно?
В ммм також 5% змогли. Перспективно?
-
vmsolver
Member
Вот только это не ммм, а перспективы такие, что мир никогда не будет прежним, поэтому и вкладывают кучу денег.Scoffer: ↑ 10.11.2025 15:08В ммм також 5% змогли. Перспективно?
-
dead_rat
Member
А можна поцікавитися, що ж там таке неймовірне зміниться у світі? Ну окей, замість Гугла буде ГПТ.vmsolver: ↑ 10.11.2025 19:56Вот только это не ммм, а перспективы такие, что мир никогда не будет прежним, поэтому и вкладывают кучу денег.Scoffer: ↑ 10.11.2025 15:08В ммм також 5% змогли. Перспективно?
Ну картинки/відяшки генеряться якісь, можна зекономити на дизайнерах, ну прорідити кількість погроміздів по кодінгу.
Не тягне на «мир не будет прежним», в нас досі нема навіть автопілоту в авто(хоча якийсь прогрес там наче є)
-
Ostin
Member
dead_rat
Всі очевидні переваги гарної обчислювальної моделі впираються в те, що вони будуть фігово монетизуватись. Вилікувати людей, розробити безпечну їжу, розвинути інженерію і техніку та позбавити людей монотонної чи небезпечної праці - все це погано лягає на сучасне "всі в економічному рабстві і мають зубожіти за відмову платити".
Всі неочевидні принесли профіт 5 відсоткам) Якщо це дійсно правда.
От такий от прогрес виходить)
Всі очевидні переваги гарної обчислювальної моделі впираються в те, що вони будуть фігово монетизуватись. Вилікувати людей, розробити безпечну їжу, розвинути інженерію і техніку та позбавити людей монотонної чи небезпечної праці - все це погано лягає на сучасне "всі в економічному рабстві і мають зубожіти за відмову платити".
Всі неочевидні принесли профіт 5 відсоткам) Якщо це дійсно правда.
От такий от прогрес виходить)
-
dead_rat
Member
Ціль скоріше отака, але воно не дуже робе.Ostin: ↑ 10.11.2025 21:21
Вилікувати людей, розробити безпечну їжу, розвинути інженерію і техніку та позбавити людей монотонної чи небезпечної праці -
10+ років роботи в корпораціях впевнили мене, що якщо половину людей замінити на ніщо, то вже бізнес починає рухатися. Просто стає менше менеджерів, що по кругу назначають один одному мітинги, 1:1 та алайменти.
Тут навіть ейая не треба.
Секрет у тому, що з 2010 по 2020 компанії оцінювалися по кількості хомʼяків і швидкості іх найму, тому штат роздули до ідіотизму.
Зараз маховик повернувся і ціль буде звільняти якумога більше, поки не лишаться лише віцепрезиденти і горстка рабойобів.
Сполоснути і повторити.
-
vmsolver
Member
Вспоминается анекдот про "татко, а де море?"dead_rat: ↑ 10.11.2025 21:10 А можна поцікавитися, що ж там таке неймовірне зміниться у світі? Ну окей, замість Гугла буде ГПТ.
Ну картинки/відяшки генеряться якісь, можна зекономити на дизайнерах, ну прорідити кількість погроміздів по кодінгу.
Не тягне на «мир не будет прежним», в нас досі нема навіть автопілоту в авто(хоча якийсь прогрес там наче є)
Любая работа с информацией изменится.
Вы лучше почитайте отчет, на который Скоффер дал ссылку, он его приводит в пример как никому не удалось, а если его открыть, то оказывается 40% сотрудников уже используют LLM за свои деньги, потому что это облегчает их работу, в то время как компания не спешит покупать подписку.
"Во многих случаях пользователи теневого ИИ сообщали об использовании LLM несколько раз в день каждый день своей рабочей недели через личные инструменты, в то время как официальные инициативы их компаний в области ИИ оставались застрявшими на стадии пилотного проекта."
-
dead_rat
Member
Вже три роки юзаємо гпт(всім світом).vmsolver: ↑ 10.11.2025 21:43
Любая работа с информацией изменится.
Вы лучше почитайте отчет, на который Скоффер дал ссылку, он его приводит в пример как никому не удалось, а если его открыть, то оказывается 40% сотрудников уже используют LLM за свои деньги, потому что это облегчает их работу, в то время как компания не спешит покупать подписку.
Що змінилося? Все що він міг вже юзає кожен. Емейзінг не настав.
Я теж пишу листи в держ інстанції чатом, теж починаю пошуки часто з чату, а не з гугла, граматику ним перевіряю. Це економить трохи часу, згоден. Вже три роки як.
Які неймовірні зміни мають настати?
-
vmsolver
Member
Очевидно какие, такие, что отказываться от такого инструмента уже никто не захочет. А компании предоставляющие такие инструменты уже давно прикинули перспективы и были настолько убедительными с инвесторами, что без напряга нашли инвестиции на сотни млрд долларов на создание инфраструктуры. Ничего не поменялось, да? (Поменялось.)dead_rat: ↑ 10.11.2025 21:56 Вже три роки юзаємо гпт(всім світом).
Я теж пишу листи в держ інстанції чатом, теж починаю пошуки часто з чату, а не з гугла, граматику ним перевіряю. Це економить трохи часу, згоден. Вже три роки як.
-
dead_rat
Member
Що змінилося для пересічного?vmsolver: ↑ 10.11.2025 22:28Очевидно какие, такие, что отказываться от такого инструмента уже никто не захочет. А компании предоставляющие такие инструменты уже давно прикинули перспективы и были настолько убедительными с инвесторами, что без напряга нашли инвестиции на сотни млрд долларов на создание инфраструктуры. Ничего не поменялось, да? (Поменялось.)dead_rat: ↑ 10.11.2025 21:56 Вже три роки юзаємо гпт(всім світом).
Ви кажете що світ не буде прєжнім.
Ну от, ви вже три роки в цьому світі, він так сильно змінився?
Напам,ятаю що попередніми великими інвестиціями були Beyond Meat, вертикальні теплиці, nft - туди теж влили, але не вистрілило і на 1%.
Чи той же убер? Світ не став прєжнім, бо раніше таксі замовляли телефоном, а тепер в аплікушці. Так, я не захочу переходити назад, це зручніше, але не настільки щоб волати що це новий світ
-
vmsolver
Member
Мне совершенно безразличны эти "пересічні", кто их знает что у них там поменялось, может им и интернет не нужен (с)dead_rat: ↑ 10.11.2025 22:42 Що змінилося для пересічного?
Изменения есть и от них никто уже отказываться не будет, мало того, есть ещё и перспективы, поэтому в сферу закачали кучу денег и работают над проблемами текущей технологии.dead_rat: ↑ 10.11.2025 22:42 Ви кажете що світ не буде прєжнім.
Ну от, ви вже три роки в цьому світі, він так сильно змінився?
У вас просто стадия торга.dead_rat: ↑ 10.11.2025 22:42Напам,ятаю що попередніми великими інвестиціями були Beyond Meat, вертикальні теплиці, nft - туди теж влили, але не вистрілило і на 1%.
Чи той же убер? Світ не став прєжнім, бо раніше таксі замовляли телефоном, а тепер в аплікушці. Так, я не захочу переходити назад, це зручніше, але не настільки щоб волати що це новий світ
-
dead_rat
Member
У мене стадія коли другий рік поспіль необхідно по роботі совати LLM і GenerativeAI в кожну дірку. І от дірки де воно працювало закінчилися десь півтора роки тому, ще трохи знайшли:vmsolver: ↑ 10.11.2025 23:11 У вас просто стадия торга.
- UI браузерні тести, коли замість коду можна описувати тест простішою мовою і агент по MCP намагається тикатися по сайту.
- Дуже проста обробка якихось даних, типу от тобі масив, проаналізуй. Щось воно показало, але ніхто рнально не перевіряв. Ініціатива підзастрягла.
- ллм непогано прискорила переписування сайту на реакт нейтів. Але там більше питання, на кой для розробки сайту було протрібно 160 (сто шістдесят!) фронтендерів.
- А! Додали чат бота, щоб клієнти скаржилися йому, а не людині
Оце в сумі більша частина АІ успіхів організаціі з іт відділом на 1100 людей.