Нові обмеження Китаю на постачання рідкоземельних металів загрожують напівпровідниковій індустрії

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Toster
Junior

Повідомлення

Цікавий тред
Нафта, природний газ, вугілля, літій та уран закінчуються, ще 100-150 років (можливо й не так, щось швидше, щось довше, але цифри досить невеликі. Це не тисячі років). Людство витрачає своє вікно можливостей на війни та понти перед самками. Ми відкотимось у початок 19-го сторіччя. Почнемо топити кізяком, винайдемо цифрове кріпацтво. Коротше, будемо жити в "посткарбоні"...Замість того щоб об'єднатись ми вже витратили світле майбутнє наших нащадків на маркетинг та заплановане старіння...Людство розділиться ще більше на суперзаможних з технологіями й всіх інших...Знайома нам цивілізація зникне, нові темні сторіччя, з елементами Пелевінщини. Так що час насолодитись новою ітерацією проців/відях, поки ще є можливість :idea:
Востаннє редагувалось 13.10.2025 10:44 користувачем Toster, всього редагувалось 1 раз.
leif
Member

Повідомлення

це я не беру ще усілякі пільги і податкові ніштяки за гібриди + можливість їздити в усілякі зони де є обмеження по викидах і тд, особливо якщо такий гібрид який вміє тільки на електро кількадесят км

Відправлено через 2 хвилини 14 секунд:
Toster: 13.10.2025 10:40Знайома нам цивілізація зникне, нові темні сторіччя
Зображення

:laugh: :laugh: :lol:
dead_rat
Member

Повідомлення

Toster: 13.10.2025 10:40 Замість того щоб об'єднатись ми вже витратили світле майбутнє наших нащадків на маркетинг та заплановане старіння...
Виявилося, що генерувати якийсь слоп нам набагато цінніше, ніж якесь там майбутнє.
MqM
Member

Повідомлення

dead_rat: 13.10.2025 10:43
Toster: 13.10.2025 10:40 Замість того щоб об'єднатись ми вже витратили світле майбутнє наших нащадків на маркетинг та заплановане старіння...
Виявилося, що генерувати якийсь слоп нам набагато цінніше, ніж якесь там майбутнє.
Таке суспільство. Ще зі школи ви мали ілюзії, що основна частина суспільства генерує?)
Народну творчість зазвичай видно на парканах :D
Dilfin
Member

Повідомлення

MqM: 12.10.2025 14:14
mrigi: 12.10.2025 13:43 цих копалин як грязі по світу. що вони до китая домахалися
Є гарні аналітичні відео на канал Good times bad times на ютубі. Засмучу рідкоземельні ресурси не дарма саме так нащивпються, у США далеко не всі присутні, у Європі ще гврше з тим. В основному це конкретні африканські країни, як Конго, а також Австралія, Китай і проклята рашка.
В Китаї дійсно дуже великі поклади рідкоземельних ресурсів, і це дійсно прлблема, бо вони займають більшу половину світового видобутку, а ще більшу частку переробки

Пс щодо літію, кажуть знайшли якусь заміну з більш щільною ємністю батарей)

https://www.ukr.net/news/details/techno ... 58434.html
Так то воно так, як би всі працювали спільно, а то деребанять планету хто як хоче і хто як може, натрієві кращі, дешевші. але хтось з дуже впливових захоче продавати літієві і вже продає і буде любими способами пхати палки в колеса, так як було з нафтопродуктами і електрикою, перші електромобілі появились в 1930 роках, такі, які можна було масово запускати у виробництво, через скільки почали продавати масово електромобілі? Від винаходу до кінцевого виробу можуть пройти десятки років...
Tiufin
Member

Повідомлення

Toster: 13.10.2025 10:40 Цікавий тред
Нафта, природний газ, вугілля, літій та уран закінчуються, ще 100-150 років (можливо й не так, щось швидше, щось довше, але цифри досить невеликі. Це не тисячі років). Людство витрачає своє вікно можливостей на війни та понти перед самками. Ми відкотимось у початок 19-го сторіччя. Почнемо топити кізяком, винайдемо цифрове кріпацтво. Коротше, будемо жити в "посткарбоні"...Замість того щоб об'єднатись ми вже витратили світле майбутнє наших нащадків на маркетинг та заплановане старіння...Людство розділиться ще більше на суперзаможних з технологіями й всіх інших...Знайома нам цивілізація зникне, нові темні сторіччя, з елементами Пелевінщини. Так що час насолодитись новою ітерацією проців/відях, поки ще є можливість :idea:
А я давно кажу, що ми живемо у найкращі часи людства. А навкруги всі усім вічно незадоволені та сприймають нинішні блага як належне

Відправлено через 9 хвилин 3 секунди:
Dilfin: 13.10.2025 12:24
MqM: 12.10.2025 14:14

Є гарні аналітичні відео на канал Good times bad times на ютубі. Засмучу рідкоземельні ресурси не дарма саме так нащивпються, у США далеко не всі присутні, у Європі ще гврше з тим. В основному це конкретні африканські країни, як Конго, а також Австралія, Китай і проклята рашка.
В Китаї дійсно дуже великі поклади рідкоземельних ресурсів, і це дійсно прлблема, бо вони займають більшу половину світового видобутку, а ще більшу частку переробки

Пс щодо літію, кажуть знайшли якусь заміну з більш щільною ємністю батарей)

https://www.ukr.net/news/details/techno ... 58434.html
Так то воно так, як би всі працювали спільно, а то деребанять планету хто як хоче і хто як може, натрієві кращі, дешевші. але хтось з дуже впливових захоче продавати літієві і вже продає і буде любими способами пхати палки в колеса, так як було з нафтопродуктами і електрикою, перші електромобілі появились в 1930 роках, такі, які можна було масово запускати у виробництво, через скільки почали продавати масово електромобілі? Від винаходу до кінцевого виробу можуть пройти десятки років...
Це не так.
По-перше, електромобілі з'явились на зорі появи автомобілів, але через технологічні обмеження, за своїми характеристиками були гірші за авто із ДВС. Он, і зараз ще, не дивлячись на технологічний прогрес, вони не те щоб беззаперечно кращі, бо досі мають певні недоліки.
По-друге, враховуючі, що левову частку виробництва літієвих батарей займає Китай, то на заході це нікому не вигідно, і якби могли (якби це було вигідніше, доцільніше, тощо), давно б вже перейшли на якісь натрієві, чи ще якісь батареї.
Shtopor
Member

Повідомлення

Людям сумно жити коли все спокійно, але замість навчання і відкриття нових можливостей споживають швидкий наркотик/контент.
А потім обирають популістів у владі, які обіцяють їм ще швидше задоволення їх потреб. Бізнес, чиї інтереси прикриває влада, бо абсолютно всі політики кимось фінансуються, також хоче пєрємєн, але бачить їх по своєму.
Тому бажання народу і влади в чомусь сходятся - одним сумно, не можуть обрати собі гендер. Іншим сумно - ринки вже поділені і для перерозподілу потрібна тарифна війна, криза, епідемія і так далі (найтупіші обирають фізичну війну).

Тому кожні кількадесят років вібуває криза в кожній сфері.
Назріває криза і в напівпровідниках.
Навряд чи відкладати покупку заліза на потім - найкраща ідея зараз.
waryag
Member

Повідомлення

Аціо: 13.10.2025 10:37Це не так, наразі зразки оксид титан батарея має 20000+ циклів повного розряду, і вже років 10 як доведено праця у космосі такого елементу, за 10 років зносостійкість менше 1% ресурсу, при тому вони мають більшу ємність, швидко заряджаються та просто мають титанічну витривалість у екстремальних умовах.
Я дивлюсь на 18650 і бачу подвійне відставання по ємності і значне - по напрузі.

Відправлено через 5 хвилин 13 секунд:
Toster: 13.10.2025 10:40Нафта, природний газ, вугілля, літій та уран закінчуються, ще 100-150 років (можливо й не так, щось швидше, щось довше, але цифри досить невеликі. Це не тисячі років).
Людство зараз значно стійкіше до вичерпання вуглеводнів, ніж 30-40 років тому. Питання побудови економіки без них суто технічне.
Ми відкотимось у початок 19-го сторіччя.
А тут не переживайте, відкат якзо буде, то більш далеким.
already_over
Member

Повідомлення

угарный топик. первые 2 страницы спорили о дефиците/наличия лития в тесле, который ваще к редкоземельным не относится, с третьей страницы тип на лифе начал рассказывать что дрючит на трассе двсников (с разгоном в 10 секунд он дрючит разве что жигуля, и то с горы), на четвертой страницы перешли к тому что нефть вот вот закончится, хотя я эту дичь слушал еще в 90ых.

Эх, споры amd vs intel не такие смешные)
ASTON
Member

Повідомлення

Ну так, людство вимре.
І скоріше за все саме найближчим часом цьому посприяє.
Принаймні так, щоб зникла велика частина населення планети.

А щодо того, що у когось були сподівання, що людство об'єднається заради "світлого майбутнього".
Ну так вибачте, 90% населення планети клінічні ідіоти різного ступеню тяжкості.
98% населення планети взагалі мало розуміють як працюють навіть прості технології і невзмозі їх відтворити у випадку чого. Не кажу вже про якусь літографію чи ядерні технології.
Це просто той самий плебс, гарматне м'ясо, як би не звучало неприємо. Який просто існує, і виконує прості завдання, ну а ще їсть і як не в себе розмножується (причому чим тупіші тим активніше).
Тож не треба мати ступінь з математики, щоб прорахувати куди воно прийде.
Toster
Junior

Повідомлення

waryag: 13.10.2025 13:56
Людство зараз значно стійкіше до вичерпання вуглеводнів, ніж 30-40 років тому. Питання побудови економіки без них суто технічне.
Так, у Хуанга ще є час напарити мені LGBTK+ sRTX 690070 AI pro 512 Gb :rotate: І я буду їй радіти, але вже не так сильно, як Riva TNT 32 mb. Без вуглеводнів зникне суттєва частина хімічної промисловості. До побачення пластик. Від пляшок до ізоляції кабелів, штучні тканини і безліч всього іншого. Банальне скло не зможемо масово робити. Масове виробництво зникне, фахівці помруть, залишаться записи. Це як космічні технології совка, що наче і є, а зробити вже майже неможливо. І далі там лавина втрати знань... Вітаю Ваш оптимізм :super: Це все буде дуже нескоро й ніхто з тих що читає до цього не дожеве, тільки ті хто зможе в банку :lol: .
waryag
Member

Повідомлення

Toster: 13.10.2025 14:43Без вуглеводнів зникне суттєва частина хімічної промисловості. До побачення пластик. Від пляшок до ізоляції кабелів, штучні тканини і безліч всього іншого. Банальне скло не зможемо масово робити. Масове виробництво зникне, фахівці помруть, залишаться записи. Це як космічні технології совка, що наче і є, а зробити вже майже неможливо. І далі там лавина втрати знань...
Не треба недооцінювати риночок.
По мірі вичерпування вуглеводнів ціна на них росте і злітає в космос, а промисловість використовує їх економніше і замінює їх на дешевші аналоги.
Переробка стає вигіднішою, контроль сміття - більш суворим. І т.д., і т.п.
Ostin
Member

Повідомлення

Toster: 13.10.2025 10:40Знайома нам цивілізація зникне
Якщо дивитись глобально, нічого страшного. Вже купу разів таке було.
MqM: 13.10.2025 12:22Ще зі школи ви мали ілюзії
В школі багато різної фігні на вуха навішано було. Вірили в державу, в закони, в цивілізацію. Розуміючи, що ці величини хоч умовні, але працюючі. Виявилось, ще не дуже працюючі. :dontknow: Це насправді доволі сильне потрясіння не тільки для молоді, але й для вже тих, хто пожив трохи. Все, що немає фізичної основи, не існує по-справжньому і придумане для особистих потреб. І це величезний стрес.
Dilfin: 13.10.2025 12:24деребанять планету хто як хоче і хто як може
Чому б і ні, якщо правил немає? А всі ті, що є - не виконуються і немає ніякого суттєвого контролю.
Tiufin: 13.10.2025 12:50ми живемо у найкращі часи людства
Далеко не факт. Але діти й внуки будуть в умовному середньовіччі, це майже факт.
ASTON: 13.10.2025 14:42людство вимре
Навряд чи повністю. А на руїнах можна багато чого побудувати. Життя буде дуже стимулювати розумних та пристосованих. Тому черговий розквіт з повного лайна - лише питання часу. Ніхто з сьогодення його не застане, звісно.
ASTON: 13.10.2025 14:42плебс, гарматне м'ясо, як би не звучало неприємо. Який просто існує, і виконує прості завдання, ну а ще їсть і як не в себе розмножується
Це фізичні базові потреби, які були, є і будуть. Просто хтось вирішив, що люди чимось кращі інших видів :rotate: Ні, це тупувате м'яце, яке хоче жерти, бути в комфорті і не думати ні про кого іншого. Це, загалом, нормально для молодої цивілізації, яка просунулась технічно, але ментально все ще "десь там".
waryag: 13.10.2025 15:01Не треба недооцінювати риночок
І переоцінювати також. Риночок може як "порішати все", так і луснути до повного колапсу в залежності від стабільності в світі та кліматичних умов.
ASTON: 13.10.2025 14:4290% населення планети клінічні ідіоти різного ступеню тяжкості... Тож не треба мати ступінь з математики, щоб прорахувати куди воно прийде.
Люди всю свою історію були такими. І кудись та прийшли. Я от не знаю, куди воно в кінцевому варіанті прийде, бо забагато змінних. Я можу лише бачити, як воно рухається зараз, але цього не цілком достатньо.
ender
Member

Повідомлення

ASTON: 12.10.2025 19:20Вже майже всі європейські виробники відкатили свої плани перейти виключно на електрички до якіхось років.
Потому что безнадёжно отстали по технологиям батарей, двигателей, самого подхода и эффективности разработки и поизводства.
Далеко ходить не надо: одна и та же ID4 с европейского конвеера стоит в 1.5 раза дороже чем с Китайского.. С теслами ситуация примерно такая же, поэтому им выгодно производить в Китае, а потом доставлять по всему миру, включая ЕС и США.
Откат планов происходит не от хорошей жизни и великого ума.
ASTON: 12.10.2025 19:20ДВС - весчь. Будь-яка електричка смокче у адекватного європейського чи японського авто із ДВС. По ціні, автономності, періоду життя.
у вас устаревшая информация. ДВС уже дороже.
Что касается периода жизни - об этом красноречиво говорят расходы на содержание: 5 лет владения электромобилем обходятся значительно дешевле чем традиционным ДВС авто, и это без учёта стоимости топлива-энергии. Единственный момент когда владение электромобилем оказалось не выгодным - обвал цен в 2022 году. Но именно после него все электрички стали экономически более выгодны что в краткосрочной что в долгосрочной перспективе.

Отправлено спустя 36 секунд:
Mikes: 12.10.2025 18:28Учите матчасть, блин
я в курсе.
Это у всяких Scoffer с этим проблема
XAMCTBO
Member

Повідомлення

already_over: 13.10.2025 14:14 угарный топик. первые 2 страницы спорили о дефиците/наличия лития в тесле, который ваще к редкоземельным не относится, с третьей страницы тип на лифе начал рассказывать что дрючит на трассе двсников (с разгоном в 10 секунд он дрючит разве что жигуля, и то с горы), на четвертой страницы перешли к тому что нефть вот вот закончится, хотя я эту дичь слушал еще в 90ых.

Пан мабуть не керував електричками із 200+ конячок?

Отправлено спустя 9 минут 56 секунд:
ASTON: 12.10.2025 20:39 Якщо немає приватного будинка - ціна заряджання за бабки на швидкісних заправках така сама, що і економічні ДВС.

З'їзди на своєму Ліфі на море із сім'єю, посміюся.
Із першим реченням погоджуюсь на всі 100%, нема своєї розетки, не треба шукати пригод. В мене є.

На море треба літати літаком, а не тушитися цілий день у автівці.

Ви просто не керували нормальною електричкою, відчуття від їзди зовсім інші, особисто я кайфую від набору швидкості, автівка так і просить дати їй під хвоста, і байдуже розганяєшся зі старту, чи вже маючи сотню і до максималки.
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

XAMCTBO: 13.10.2025 18:02Ви просто не керували нормальною електричкою, відчуття від їзди зовсім інші, особисто я кайфую від набору швидкості, автівка так і просить дати їй під хвоста, і байдуже розганяєшся зі старту, чи вже маючи сотню і до максималки.
Ну да, а потом матюкаясь выставляешь настройку плавного разгона, чтобы сразу 100+ не рвало и ездишь как на нормальной машине :lol:.
Про недостаток электричек - не любят холод, сильную жару, 3-4 года и аккумулятор уже не торт, нужна нормальная зарядка, а не 220 из окна, нет инфраструктуры зарядок на дорогах нормальной, заряжать даже мощной зарядкой не 10 минут.
Плюсы - меньше обслуживания - ничего не нужно смазывать в плане движка и капиталить, всякие свечи и прочее заменять, нормальная электричка работает тихо (у плохих звук как у тролейбуса), не нужно газ-бензин лить - вставил в розетку как телефон и всё.
Геральт
Member

Повідомлення

ASTON: 13.10.2025 14:42 ну а ще їсть і як не в себе розмножується (причому чим тупіші тим активніше).
спойлер
ASTON
Member

Повідомлення

XAMCTBO
Ну то понятно все.
Але мені не треба прискорення до сотні за 4 сек. Як і 95% водіїв.
У мене на ДВС в автівці 8 сек, і я пару раз так прискорився, що дружина попросила так більше ніколи не робити без потреби. Тож це для підлітків історія про прискорення.
І по місту (де всі електрички в основному їздять) обмеження в 50 кмч, де ви до 100 зібралися на своєму мінітролейбусі розганятися? :)
Літати літаком на відпочинок класно, але як переміщуватися на місці відпочинка без авто?
І у мене до моря, наприклад, машиною 600-700 км їзди. Чи в гори поїхати на вихідні 400-500 км.
Для електрички то вже квест і головняк, а для ДВС це рутина.

Сам концепт електричок забавний, але на сьогодні переваг окрім прискорення і умовно дешевої зарядки немає.
Tiufin
Member

Повідомлення

already_over: 13.10.2025 14:14 угарный топик. первые 2 страницы спорили о дефиците/наличия лития в тесле, который ваще к редкоземельным не относится, с третьей страницы тип на лифе начал рассказывать что дрючит на трассе двсников (с разгоном в 10 секунд он дрючит разве что жигуля, и то с горы), на четвертой страницы перешли к тому что нефть вот вот закончится, хотя я эту дичь слушал еще в 90ых.

І не кажи- це все ж цікавіше, аніж дискусії щодо пари зайвих кадрів, чи порівняння "дробинок" на стоп-кадрах із різними фільтрами в іграх :D

Відправлено через 7 хвилин 45 секунд:
ASTON: 13.10.2025 18:27Але мені не треба прискорення до сотні за 4 сек. Як і 95% водіїв.
У мене на ДВС в автівці 8 сек, і я пару раз так прискорився, що дружина попросила так більше ніколи не робити без потреби. Тож це для підлітків історія про прискорення.
Дивно таке читати від людини із вашим ніком та аватаром ;) бо астон мартін - це марка авто, які про прискорення та швидкість
ASTON
Member

Повідомлення

Tiufin
Астон це так, але це мрія. І двигун ричить як ні в кого іншого. І виглядає.
Але дружина мене і за 8 сек до сотні майже прибила, каже "нашо ці понти, їдь нормально".
Відповісти