Samsung випускає 8‑терабайтну версію NVMe-накопичувача 9100 PRO

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Mozdev
Member

Повідомлення

970 evo plus :super:
Все що було далі то шляпа. :gigi:
Scoffer
Member

Повідомлення

Самсунгівська якість закінчилась на 970про, далі почалась самсунгівська жадібність :rotate:
Inqizitor2022
Member

Повідомлення

4800 TBW - очень тревожный звоночек. Странно, что так мало. И цена какая-то зверская, могли бы 600-700 сделать.
nazar-pc
Ентузіаст

Повідомлення

sionus: 20.08.2025 19:10
nazar-pc: 20.08.2025 15:59 Далі з парою глючних 990 Pro страждав майже рік, теж нещодавно повернув їх по гарантії, отримав назад кошти.

У них дуже проблемні прошивки, під час використання періодично зависає і SSD відвалюється до холодного перезавантаження системи.
Купа людей репортить це як мінімум з 980 Pro та 990 Pro, а фіксів роками немає.
У меня 990Pro NVME 4TB подглючивает, но мне лень возиться с возвратами. Пару раз за год пришлось переустановить Couter Strike что бы не ругалось при запуске на невалидные файлы. И раз в месяц бывает что игра подвисает на 1-2 секунды.
Еще есть 980Pro SATA 1Gb уже лет 5 - с ним никаких проблем не было
Підторможував він весь час, мене вибішувало що він залипає і відвалюється повністю. На різних машинах, з різними материнками різних виробників.
Коли по кілька разів на тиждень без явної на те причини таке відбувається на двох машинах (одна з яких ще й виступає маршрутизатором для доступ в інтернет та роздає Wi-Fi), то це триндець.
А з одним активним навантаженням взагалі гарантовано відвалювалося менше ніж за хвилину, то диском буквально неможливо користуватися.
Кілька разів було що операційна система не встигала завантажитися, а він вже відвалився повторно :lol:

До речі, перший десь місяць-півтора працювали нормально, може це з кількістю записів або чимось подібним пов'язано :dontknow:

Коротше кажучи, я 9100 Pro пропущу, а там буде видно.
У мене ще з Solidigm P44 Pro та Sk Hynix P41 Platinum таке було, але вже після продажу наче в Linux додали їх в список SSD з хаками, які уникають відвалу.
Дискам від Samsung це не допомагало, там безнадійна ситуація була (але писали що наче допомагало 970 Evo).

P.S. Температури були в нормі, в районі 55 градусів, що більш ніж прийнятно.
Scoffer
Member

Повідомлення

nazar-pc
Знову традиційні бока з асинхроним трімом? Спробуй вимкнути його. Якщо допоможе то потім зроби завдання в хроні на нормальний трім.
Вінда і мак недаремно його не юзають, щось знають.
Gelonyrum
Member

Повідомлення

nazar-pc: 20.08.2025 15:59 У них дуже проблемні прошивки, під час використання періодично зависає і SSD відвалюється до холодного перезавантаження системи.
В мене Samsung 980 pro з такою фігнею, дуже довго грішив на андервольти, крутив той бідолашний біос як міг поки таки не дійшов висновку, що це через ссд, єдиний спосіб це виправити - виставити в вінді профіль енергоживлення на високу продуктивність, зі стандартним профілем +-раз в тиждень хард відвалюється (в біосі теж не буде відображатись поки повністю не вимкнеш ПК, після цього можна включати і все буде далі працювати)
Smok
Member

Повідомлення

nazar-pc
доречі, зараз з віндою є проблеми з якимось оновленням, при навантаженні на деякі диски вони можуть відвалюватись з системи
це не стосується самсунга, але стосується інших SSD на Phison
спойлер
Відправлено через 1 хвилину 30 секунд:
Gelonyrum: 20.08.2025 22:33 В мене Samsung 980 pro з такою фігнею, дуже довго грішив на андервольти, крутив той бідолашний біос як міг поки таки не дійшов висновку, що це через ссд, єдиний спосіб це виправити - виставити в вінді профіль енергоживлення на високу продуктивність, зі стандартним профілем +-раз в тиждень хард відвалюється (в біосі теж не буде відображатись поки повністю не вимкнеш ПК, після цього можна включати і все буде далі працювати)
так може це через C-state, коли система відправляє диск в якийсь C-state, він просто відвалюється
в біосі пробували з цим гратись?
Gelonyrum
Member

Повідомлення

Smok: 20.08.2025 22:52 так може це через C-state, коли система відправляє диск в якийсь C-state, він просто відвалюється
в біосі пробували з цим гратись?
C-state відключено в біосі, плюсом в профілі живлення віндовс завжди відключаю засипання дисків
Scoffer
Member

Повідомлення

Це скоріш за все асинхроний трім, він нормально працює на ссд, котрі можна по двом пальцям перелічити. Приблизно те ж саме було на 870-970ево, а далі я якось не слідкував. Асинхроний трім тільки лінукс юзає, тому хто на вінді чи макі проблеми не помітить. Одна з "дуже необхідних передових технологій", котрих вмикати не варто.
VovaII
Member

Повідомлення

Tyler: 20.08.2025 17:54 всяких файлів дрібних кешувалося через ссд, для цих задач інший диск обрав і поперекидав туди все шо кешується і 100500 міні-файлі створює-перестворює
А що за SSD для цього обрали?
Damien256
Member

Повідомлення

nazar-pc: 20.08.2025 15:59 ...перевірений Kingston, на разі без пригод, але побачимо.
:lol:
Кінгстон 4000 здох на третій день. Здав по гарантії, доплатив і взяв 990 Pro і маю спокій.
До нього перший ссд ще гіг на 50 був теж кінгстон - глючив після року роботи вже.
Так шо таке ж можу і про кінгстон розказати :gigi:
nazar-pc
Ентузіаст

Повідомлення

Scoffer: 20.08.2025 22:09 nazar-pc
Знову традиційні бока з асинхроним трімом? Спробуй вимкнути його. Якщо допоможе то потім зроби завдання в хроні на нормальний трім.
Вінда і мак недаремно його не юзають, щось знають.
Ні, воно навіть під час просто читання залипає. Запускаю "btrfs scrub" і секунд через 15 SSD 100% відвалювався. Жодного запису.
Smok: 20.08.2025 22:52 nazar-pc
доречі, зараз з віндою є проблеми з якимось оновленням, при навантаженні на деякі диски вони можуть відвалюватись з системи
це не стосується самсунга, але стосується інших SSD на Phison
У мене Linux ;)
Gelonyrum: 20.08.2025 22:33 В мене Samsung 980 pro з такою фігнею, дуже довго грішив на андервольти, крутив той бідолашний біос як міг поки таки не дійшов висновку, що це через ссд, єдиний спосіб це виправити - виставити в вінді профіль енергоживлення на високу продуктивність, зі стандартним профілем +-раз в тиждень хард відвалюється (в біосі теж не буде відображатись поки повністю не вимкнеш ПК, після цього можна включати і все буде далі працювати)
Читав про таке. Писали що на 970 Evo допомагало, на Solidigm/SkHynix теж. У мене в той час вже були 990 Pro, їм не допомагало.
Пробував відключати різноманітні ASPM на рівні BIOS, ядра, збільшувати таймаути на NVMe команди, чого я тільки не пробував в пошуках рішення, все марно.
xIIImaL
Member

Повідомлення

Tyler: 20.08.2025 17:54 Сиджу на 4тб 990 про більше року і горя не знаю, ні глюків з прошивкою, ні ребутів, температура контролера 35-45 градусів під навантаженням, пам'яті ще менше.
Dima4s: 20.08.2025 17:15 що по зносу?
та як сказати, нормально по зносу, як у всіх ссд, едине шо - через відключення світла періодичні є певна кількість раптових вимкнень диска. Головне щоб холодний контролер був, для цього нормальний брус алюмінію кинув на сам диск і щоб поменше всяких файлів дрібних кешувалося через ссд, для цих задач інший диск обрав і поперекидав туди все шо кешується і 100500 міні-файлі створює-перестворює

Ото ты гемором занимаешься . Этот диск себя переживет и еще твоим детям в наследство останется , кешируй на него или не кешируй .
Геральт
Active Member

Повідомлення

nazar-pc: 20.08.2025 21:51 таке відбувається на двох машинах (одна з яких ще й виступає маршрутизатором для доступ в інтернет та роздає Wi-Fi), то це триндець.
Просто цікаво, а маршритизатору нащо той NVMe?
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Геральт
На щось же його потрібно встановити... :)
nazar-pc
Ентузіаст

Повідомлення

Геральт: 21.08.2025 07:49
nazar-pc: 20.08.2025 21:51 таке відбувається на двох машинах (одна з яких ще й виступає маршрутизатором для доступ в інтернет та роздає Wi-Fi), то це триндець.
Просто цікаво, а маршритизатору нащо той NVMe?
Маршрутизатор це лише одна з віртуальних машин, на хосту є ще інші речі, в тому числі ті, яким треба хорошої якості NVMe SSD.
В профілі можете глянути актуальний конфіг основної робочої машини та тої де крутиться маршрутизатор та інші речі.
kairo
Member

Повідомлення

Scoffer: 20.08.2025 20:50Самсунгівська якість закінчилась на 970про, далі почалась самсунгівська жадібність
Це на основі чого така заява? Бо в мене недавно 970 Про навернувся, який використовувався на мінімалках, а 990 Про, який паше на всю, працює без проблем.
agsamfisher
Junior

Повідомлення

nazar-pc: 20.08.2025 15:59
Afit: 20.08.2025 15:49 Предлагаю обсудить Samsung випускає 8‑терабайтну версію NVMe-накопичувача 9100 PRO

Цена конечно по самсунговски топовая, но и качество конечно у них тоже на высоте. Те кому нужен такой объём и скорость я думаю заценят сполна
Я теж так думав, і колись саме так і було.
А потім був 980 Pro, який був відправлений по гарантії через глюки та отримав кошти назад.
Далі з парою глючних 990 Pro страждав майже рік, теж нещодавно повернув їх по гарантії, отримав назад кошти.
До глобальної підтримки достукатися нереально, фіксити прошивку не планують, місцева взагалі каже що офіційно у нас 990 Pro та інші зі свіжою датою виробництва більше не продаються і тому вони відмовляються палець об палець вдарити.

У них дуже проблемні прошивки, під час використання періодично зависає і SSD відвалюється до холодного перезавантаження системи.

В результаті поки взяв перевірений Kingston, на разі без пригод, але побачимо.
980 Pro працює у мене вже більше як 4 роки в ноутбуці і все добре!
koschiryk
Junior

Повідомлення

Earanak: 20.08.2025 16:21 nazar-pc
У меня по две штуки и 980 Pro и 990 Pro стоят на разных компах и все ОК с ними, ниче не отлетает.
Какие там версии прошивок я даже знать не знал )) Какие то 5B2QJXD7 и 5B2QGXA7, что бы это не значило ))
5B2QJXD7 — это версия прошивки для SSD Samsung 990 PRO (NVMe). 5B2: Основная версия firmware (major revision 5, sub-revision B2).
Q: Возможно, обозначает квартал выпуска или тип обновления (Q для Q1-Q4 года).
JX: Дата компиляции — J для года (2023 или позже, по аналогии с кодом Samsung), X для месяца (октябрь или ноябрь).
D7: Minor revision или security patch level (D для декабря или варианта, 7 — последовательный номер обновления).

Эта прошивка вышла в 2023 году и предназначена для исправления проблем с быстрым снижением здоровья SSD (wear leveling issues), предотвращая дальнейшее ухудшение, но не сбрасывая существующий счётчик износа.
Відповісти