Ринок геймерського «заліза» та периферії за підсумками року зросте на 35%, вважають аналітики JPR

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Z440_User
Member

Повідомлення

НМТ, школа, діти, комп'ютерні ігри...
Залізницею користуємось? Користуємось. В рухомому складі багато чого крутиться-вертиться-ковзає і потребує змащення? Багато. Підприємство яке виробляє та постачає змащувальні матеріали на Укрзалізницю вже тривалий час не може знайти інженера-технолога з хімічною освітою. Питання навіть не в зарплаті, відгуків на вакансію взагалі немає як і переглядів вакансії. На підприємстві зараз 1 (ОДНА!!!) людина яка не може а ні піти у відпустку, а ні на лікарняний, а ні... Воно і ОТК, і технолог, і майстер, і.... А ще вона передпенсійного віку і готова навчити послідовників. Керівництво приходило в профільний ВУЗ щоб забрати когось з випускників. До випуску готувалось 5 студентів, наступний потік налічував 7 студентів. Обидва потоки повний нуль навіть за рівнем шкільної програми хімії.

Цьогорічна вступна кампанія на механіко-машинобудівний факультет. Колись був конкурс людей на місце, сьогоденння на інженера-механіка = дякуємо Вам що подали заявку на вступ на наш факультет, чи можете ще когось привести?

Моє підприємство шукає токарів, зубофрезерувальників, розточувальників. Їх до війни не дуже було, а зараз зовсім глухо. Приходять або ті хто за додаткові 2грн до ставки бігає по колу по всіх підприємствах міста, або хто нічого не вміє, або алкаші, або ті хто хочу 100500грн зарплатні і пофігу що такої зарплатні немає навіть у директора, до того ще й спєц такий собі.

А потім у нас нічого свого немає окрім "ойтішників" (без образ :rotate: ) та де наші сапсани/фламінго/etc. Ті ж стволи до богдани розточуються та нарізаються на єдиному в Україні верстаті, виготовленому заводом КЗТС ще при совках. Новий такий ми зробити не можемо, навіть той же КЗТС не може зробити ще один такий же верстат бо вже немає фахівців, бо навколо одні юристи-менеджери-айтішники. Я ще не кажу про розпродаж туркам-китайцям-індусам обладнання яке могло виготовити такий станок, та ще багато чого іншого для нашої промисловості.
Наочний приклад: Моє підприємство не може виконати механічну обробку ротора парогенератора для однієї з ТЕС, тому зо наш станок не дозволяє витримати вимоги точності, а ми не можемо виконати обслуговування станка для відновлення його точності, бо підприємство яке це виконувало в нашій країні, продало обладнання туркам і закрилось.

Ось Вам перші ягідки системи освіти, самої освіти, діяльності держави... А ви діти, ігри, важливість тестів...
Отримати знання та золоту медальку у ВУЗі того мало, треба ще вміти користуватись цими знаннями. Є безліч кейсів, коли людина така розумна, так багато знає і взагалі спєц спєціальний, але все її вміння обмежено суто тим чому її навчили. Шаг ліворуч - все, повний нуль, мене цього не вчили. А подумати і придумати рішення, базуючись на своїх знаннях?
Приклад застосування знань та мозку: Фрезерування площини роз'ємів половин зубчатого вінця діаметром 8метрів за допомогою токарного верстату, коли деталі не влізають на розточний верстат.

Так шо, як писали, від'їбіться від дітей, дайте їм бути дітьми. Спочатку організуйте їм дозвілля та корисні для життя гуртки. Тоді будуть і вчені, і інженери, і розвиток всього. Як це було в совку, як це існує в тому ж MIT (подивіться випуск "Однією правою" про Бостон).
Коротше, це дуже велика, комплексна та багатогранна проблема.
І вона не стосується "геймерського" заліза :laugh:
Ostin
Member

Повідомлення

Z440_User
Якщо немає власного виробництва, але є притік грошей, то ці гроші можна вкладати в купівлю необхідного замість виробництва свого. Загалом, це і є економіка, де інвестується в більш прибуткове, а менш прибуткове виключається з ланки. Навіщо зараз взагалі йти вчитись на оті приведені спеціальності, якщо там ні роботи цікавої, ні зарплатні, ні зростання. А по місту купа дорогих автівок катається. Де взяли гроші? Ото люди й цікавляться і не йдуть на машинобудівний. Зараз у війну ще трохи воно ворушиться, бо треба на фронт заліза, а загалом, галузь мертва і безперспективна без кардинальної зміни стратегії на рівні держави. А цього не станеться з імовірністю 99%.
Z440_User: 23.09.2025 12:39організуйте їм дозвілля та корисні для життя гуртки
Це все віддано на відкуп батькам. Як і багато чого в державі, коли навіть на війну прийнято "колядувати" в населення. А потім дивуватись, як це наріт, який сам собі все життя організовує, не відчуває боргів перед "родіной" :D
Denvys5
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.09.2025 12:39Приходять або ті хто за додаткові 2грн до ставки бігає по колу по всіх підприємствах міста, або хто нічого не вміє, або алкаші, або ті хто хочу 100500грн зарплатні і пофігу що такої зарплатні немає навіть у директора, до того ще й спєц такий собі.
Z440_User: 23.09.2025 12:39або хто нічого не вміє
Z440_User: 23.09.2025 12:39або ті хто хочу 100500грн зарплатні і пофігу що такої зарплатні немає навіть у директора, до того ще й спєц такий собі.
А в чому вони не праві? Вони користуються суто риночними інструментами. Не подобаються такі - поторгуйтесь на базарі за кращих :dontknow:
Ostin правильно пише
Ostin: 23.09.2025 13:08Навіщо зараз взагалі йти вчитись на оті приведені спеціальності, якщо там ні роботи цікавої, ні зарплатні, ні зростання. А по місту купа дорогих автівок катається. Де взяли гроші? Ото люди й цікавляться і не йдуть на машинобудівний.
Z440_User: 23.09.2025 12:39А потім у нас нічого свого немає окрім "ойтішників" (без образ ) та де наші сапсани/фламінго/etc.
Бо знову ж таки, ринкові умови. Ойтішечка змогла запропонувати зарплати і кар'єри, які інші сфери запропонувати не можуть - всі хочуть туди.
Якби в нас те оборонзамовлення було стабільною кар'єрою то і туди б від народу відбою не було. А в нас там "заробляти не можна, це ж на оборону", а там "бізнес на крові", а тут "усе покрали" - і на яку перспективу можна розраховувати?

Ні, в ойтішечці не можуть працювати всі. Ні, ойтішечка не може замінити усі галузі. Але ойтішечка виграє конкурентну гру завдяки експорту - в цьому вітчизняним виробництвам та їх керівництву, ніхто не заважав, крім власне системи за якою вони існують.
Експорт створює ці зарплати. Експорт створює ці умови. В умовного ЗАЗу чи КРАЗу експортні можливості на конкурентному ринку (а не в совку) нульові
Z440_User
Member

Повідомлення

Ostin
А потім маємо умовне: "ось вам наші гроші, продайте зброю, на нас кацапи напали", а у відповідь "нє, нам газ з нафтою вигідно купувати і взагалі вони вялікіє, тому якось самі там розбирайтеся".
А стосовно дозвілля: В неКиїві/неЛьвові/неДніпрі/не Харкові/..., коротше, в невеликих необласних містах, часто навіть дитину на якусь секцію не здати, бо немає куди. Лише самі єдиноборства та танцювальні гуртки.

Відправлено через 7 хвилин 28 секунд:
Denvys5
Ну от і не дивуйтеся коли тариф на електрику росте, бо раніше вал генератора на літній регламентний ремонт електростанції купувався в Україні за 500тис.грн, а тепер його пруть з Італії за 2,5млн, бо в Україні здохло виробництво яке його могло виготовити...
Denvys5
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.09.2025 13:41не дивуйтеся коли тариф на електрику росте, бо раніше вал генератора на літній регламентний ремонт електростанції купувався в Україні за 500тис.грн, а тепер його пруть з Італії за 2,5млн, бо в Україні здохло виробництво яке його могло виготовити...
У всього є своя ціна
Якщо виробництво робило в 5 разів дешевше за італійців і здохло, а італійці можуть собі дозволити продавати в 5 разів дорожче - то, відповідно, не могло те виробництво виготовляти за 0.5млн, а потому і здохло. Все ж просто, або якість з італійцями неконкурентна, або самовбились на демпінгу/знижках :dontknow:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Ostin: 23.09.2025 10:16Бо навчальний процес перевантажений кількістю на противагу якості
я вчився - досить давно - і навантаженість була більшою, і вчились ми краще, і бажання вчитись було. І явно в 9-му класі на урок пяні не приходили. А зараз нуль поваги до знань, школи, вчителів.
різниця - що в нас не було стільки свободи, в нас не було так багато комютерних ігор, і взагалі всього цього інформаційного шуму який забиває память і нема місця для знань
Ostin: 23.09.2025 10:16 Я з подивом і недовірою спостерігаю, як останніми роками батьки масово роблять уроки з дітьми. Причому не обов'язково з дітками першого класу. Про що це свідчить?
бо діти тупі, не вміють читати, писати, рахувати, думати. Бо хтось поблажливо їх захищає фразами - відчепіться від дітей
бо батьки стараються їх дуже захистити, і аби не перенапружились. Навіщось наймають репетиторів для НМТ - мої діти здали без репетиторів, і я більше не знаю інших дітей які здавали без репетиторів. Може ви знаєте?
Ostin
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.09.2025 13:41в Україні за 500тис.грн, а тепер його пруть з Італії за 2,5млн
Щоб його робити в Україні, треба інвестувати у виробництво (а це і виробничі потужності, і конкурентні зарплати людям), треба інвестувати в підготовку студентів, і треба, щоб підприємство постійно щось виробляло. Повторюсь, це глобальна стратегія на рівні держави. І далеко не факт, що воно буде 500 тисяч, щоб і зарплати були гарні, і умови пристойні. І якщо в разі постійної необхідності такого виробництва я можу погодитись, що таке довгострокове вкладення є доцільним, то на зараз я не маю даних, які це підтверджують. Можливо, час від часу купувати "кілька штук" по "кілька лямів" є вигіднішим. Я от особисто геть зовсім не знаю обсягів :dontknow:
leif
Member

Повідомлення

Denvys5: 23.09.2025 13:32ойтішечка виграє конкурентну гру завдяки експорту - в цьому вітчизняним виробництвам та їх керівництву, ніхто не заважав, крім власне системи за якою вони існують.
Експорт створює ці зарплати. Експорт створює ці умови.
база. для України все так і є і дивно за стільки років цього не розуміти, направду. а таких людей, що не розуміють "як же ж так сі стало!?" досі дофіга :facepalm:
Востаннє редагувалось 23.09.2025 14:08 користувачем leif, всього редагувалось 1 раз.
Ostin
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.09.2025 13:53Навіщось наймають репетиторів для НМТ
То навіщо наймають репетиторів і навіщо за дітей уроки роблять? Я вже частково про це вище писав. Більшість дорослих, як і дітей, не розуміють, що і навіщо вони роблять. Вони просто роблять те, що зараз прийнято. Зараз прийнято вчити дітей і давати їм "якусь" освіту - от це і робиться. Ви вважаєте, що ваші діти без репетиторів в набагато кращих умовах за фактом самостійної здачі? Чому ви так вважаєте? А якщо приведені діти-неучі - це діти начальника тцк\мусарні\депутата? Ви все ще так будете вважати?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.09.2025 13:41електростанції купувався в Україні за 500тис.грн, а тепер його пруть з Італії за 2,5млн, бо в Україні здохло виробництво яке його могло виготовити...
а здохло воно тому - що не пускали його продавати де могли продавати італійці, як і зараз багато чого нас не пускають в Єпропу

а також ще є одна причина - бо в нас корупційно заставляли багато платити за ведення бізнесу - я знаю коли будували завод, але ввести в експлуатацію не могли - бо ціна була не підйомна - наприклад за вимоги протипожежної безпеки - де тобі просто навязують що і за скільки ти маєш купити і заплатити
leif
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.09.2025 13:53різниця - що в нас не було стільки свободи, в нас не було так багато комютерних ігор
ууу, кляті комп'ютерні ігри. це в саму першу чергу вони в усьому винні!

Зображення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Ostin: 23.09.2025 14:07То навіщо наймають репетиторів і навіщо за дітей уроки роблять?
бо готові за них робити, замість того що поставити в умови що дитина має це робити сама. Максимум - пояснити матеріал якщо не зрозуміло - і то після того як дитина самостійно освоїть параграф і всі задачі в ньому
А так батьки якби могли - то і в туалет за них ходили би
А заборонити бавитись не можуть - бо це ж погано для дітей. Краще як тут хтось написав - примусово посадити за комп і заставити бавитись
Ostin: 23.09.2025 14:07Зараз прийнято вчити дітей і давати їм "якусь" освіту - от це і робиться
насправді - освіта - це одне з самих важливих що батьки мають дати дітям. І люди які піклуються за своїх дітей - так і роблять.
А ті що дозволяють бавитись - так їм пофіг на дітей, так легше.
Ostin: 23.09.2025 14:07Ви вважаєте, що ваші діти без репетиторів в набагато кращих умовах за фактом самостійної здачі?
що?

Відправлено через 1 хвилину :
leif: 23.09.2025 14:09 ууу, кляті комп'ютерні ігри. це в саму першу чергу вони в усьому винні!
саме так, вони заповнюють всю память дитини, нема місцю нудьзі, яка в свою чергу заставляє щось хотіти і робити

власних дітей маєте? як виховуєте?
leif
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 23.09.2025 14:15саме так, вони заповнюють всю память дитини, нема місцю нудьзі, яка в свою чергу заставляє щось хотіти і робити
так, саме я тому, що я сам з дитинства грав в комп'ютерні ігри (не на консолі, а саме на ПК), у мене зараз IQ 45, і продовжує падати, бо я ніяк не можу позбутися своєї залежності.
yuriy_dd: 23.09.2025 14:15власних дітей маєте? як виховуєте?
з ігр -- тільки шахи, і то лише 29 хвилин на день, весь інший час вчаться як китайці. щоб були дуже потужні і виграли в житті, щоб не повторили моєї тяжкої долі тотальної деградації :(

в шахи можна пограти і на девайсах, звичайно, але тільки в них і тільки, якщо девайси на АРМ-процесорі. за користування девайсами на х86 караю жостко
Z440_User
Member

Повідомлення

Ostin: 23.09.2025 13:53 І якщо в разі постійної необхідності такого виробництва я можу погодитись, що таке довгострокове вкладення є доцільним, то на зараз я не маю даних, які це підтверджують. Можливо, час від часу купувати "кілька штук" по "кілька лямів" є вигіднішим. Я от особисто геть зовсім не знаю обсягів :dontknow:
У вас машина є?
Машині треба періодично робити ТО та міняти розхідники.
Промисловому обладнання також потрібно ТО та заміна розхідників, в тому числі і для дуже великогабаритного. Тільки це зазвичай робиться планово раз на рік за графіком. Ну ще звісно є і аварійні ремонти.
Приклад ланцюжка від великого підприємства до пересічного громадянина: Величезні екскаватори Краматорського виробництва копають глину в Пологах, після її обробки на підприємствах різними машинами, отримуємо вогнетривкі матеріали/плити гіпсокартону/медичні препарати/косметичні препарати. Пологи під окупацією = тягнемо глину з-за кордону по вищій ціні =...
Коротше, в любій сфері що ми отримуємо у себе в хаті, є схожий ланцюжок.
Коротше factorio в реальності.

P.S.Величезний 130т Білаз, який повзає до 40км/ч по кар'єру і ніколи не покидає межі підприємства, за 1 рік проходить по 200-300тис.км і в ньому також міняється масло (той самий виробник який шукає технолога), підшипники, сальники (привіт кременчукрезинотехніка), та інше ;)

Відправлено через 17 хвилин 2 секунди:
yuriy_dd: 23.09.2025 14:09 а здохло воно тому - що не пускали його продавати де могли продавати італійці, як і зараз багато чого нас не пускають в Єпропу
В такому крупногабаритному обладнанні зазвичай всі деталі унікальні та індивідуальні. В імпортному так само. Тобто це штучний товар для конкретної установки. Така сама історія і з обладнанням Krupp, Danielli. Серед металургійного обладнання (ті самі уголки/листи/труби в епіцентрі та на металобазах) багато виробництва італійського Danielli, все давно перекреслено і виробляється в Україні, але з вмиранням машинобудівництва - немає з чого, де, кому, на чому робити ці запчастини, тому тягнемо з Італії дорожче = піднімаємо ціну на продукцію бо треба ж купувати розхідники на наступне обслуговування = українські уголки в епіцентрі стають дорожчі за турецькі = народ купує турецькі=вмирає український виробник уголків=...

Знову той самий Factorio :D
Востаннє редагувалось 23.09.2025 14:49 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
Ostin
Member

Повідомлення

Z440_User
Я дещо не можу зрозуміти, чому ви цим аж так переймаєтесь? За "дєржаву абідна"? Є купа людей, які отримують значно, значно більше від того нещасного токаря, який запросив собі зп, якої йому хіба на хліб вистачить. І які за своєю посадою мають думати, планувати та впроваджувати державні програми, які б вирішили ваші проблеми. Або закрили б їх ліквідацією непотрібних підприємств. Прийшли за випускниками - а їх вуз за 5 років нічого не навчив. Жодного із 5 людей. І це теж мають бути ваші проблеми, які ми будемо тут вирішувати на форумі? :D
Я вам озвучу реальні істини: вказані напрями зараз нецікаві на рівні держави. Як, наприклад, демографічна ситуація в країні. Чи якісна система освіти у інженерній сфері. Держава робить ставку на самоосвіту, самозайнятість або самостійне працевлаштування населення. "Все сам любий, все сам". Також в ціні швидкі механізми збагачення, як от через потік грошей від ойтішніків (які працюють на закордон), чи міжнародної допомоги, чи інші корупційні схеми. І наріт на цьому непогано себе почуває, купує дорогі авто і живе своє краще життя.
Те, що я пишу, не обов'язково мені подобається. Але це факти. І ніякі ігри в житті дітей чи їх відсутність не змінять ситуацію.
Z440_User
Member

Повідомлення

Ostin
Я навів приклад зі сфери машинобудування, бо це моя сфера в якій я працюю і з чим стикаюсь.
Як ви гадаєте, в медицині краща ситуація? А до лікаря всі ми рано чи пізно потрапляємо... А когось життя відправляє до таких фахівців як нейрохірург, кардіолог, хірург...
Як там в в старому анекдоті:
... Половину випускників мого електрофакультету вб'є струмом, іншу половину вб'ють випускники медичного факультету...
dead_rat
Member

Повідомлення

Z440_User
Ви прави щодо кризи, праві що всі йдуть у менеджер-ойті-юрист і прочу фігню.

Я і сам вчився на Інженера-дослідника, з радістю б працював і розробляв щось справжнє, ті ж станки.

Але все що могла мені запропонувати карʼєра інженера це 800 грн на місяць стажером в НИИ. На той час 100$.

А карʼєра ойтішнєка-гoвнокодера дозволяє в Україні заробляти 5000$ на місяць при вельми посередніх навичках. То хочеш не хочеш - а я пішов панічно перевчатися на кодерка у 2011.

А так би може став тією самою єдиною людиною на вашому виробництві, що все знає і за все відповідає. Але не заробляє
Z440_User
Member

Повідомлення

dead_rat
Я теж після ВУЗу починав як інженер-проектувальник в державному проектному інституті. Так, чогось там навчився після ВУЗу, але 100$ "рукалице", тому працюю в ТОВці інженером-конструктором-технологом-менеджером-старшим_куди_пошлють за значно вищу ЗП, в компромісі з доходами/вільним часом/цікавістю :D
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

В цьому і проблема що "ефективної " менеджежноти валом а працює один бо більше немає кому працювати, зате керувати один зам на іншому.
dead_rat
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 23.09.2025 15:16 В цьому і проблема що "ефективної " менеджежноти валом а працює один бо більше немає кому працювати, зате керувати один зам на іншому.
Доречі, на Заході це зрозуміли і ввели карʼєру інженера.
Можна залишатися інженером і так само рости в ієрархії і зп як менеджер до рівня директора. Це вважається нормальний, коли важливий інженер має зп більшу ніж у його керівника

Відправлено через 2 хвилини 14 секунд:
Але нажаль, вони так активно переносять все в Китай і Індію, що все загнеться
Відповісти