Огляд та тестування ігрового 27″ WQHD-монітора ASUS ROG Strix OLED XG27AQDPG з частотою оновлення 500 Гц

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Archer
Member

Повідомлення

Всі нахвалюють ці oled-и, і хоч хтось би написав про їх мерехтіння та захисне покриття... Мав необережність протерти вологою мікрофіброй і тепер маю чудові сині смуги на моніторі. Дуже дорога і не практична річ, що ips при всіх своїх недоліках не такий же і поганий вибір, принаймні не потрібно над ним трястись і здувати пилинки.
tablestikus
Member

Повідомлення

Archer: 19.09.2025 22:08 Всі нахвалюють ці oled-и, і хоч хтось би написав про їх мерехтіння та захисне покриття... Мав необережність протерти вологою мікрофіброй і тепер маю чудові сині смуги на моніторі. Дуже дорога і не практична річ, що ips при всіх своїх недоліках не такий же і поганий вибір, принаймні не потрібно над ним трястись і здувати пилинки.
Ми два дні в темі моніторів намагалися на моєму оледі побачити мерехтіння, але так і не змогли (
feniks_tm
Member

Повідомлення

Archer: 19.09.2025 22:08 Всі нахвалюють ці oled-и, і хоч хтось би написав про їх мерехтіння та захисне покриття... Мав необережність протерти вологою мікрофіброй і тепер маю чудові сині смуги на моніторі. Дуже дорога і не практична річ, що ips при всіх своїх недоліках не такий же і поганий вибір, принаймні не потрібно над ним трястись і здувати пилинки.
Та наче достатньо подібних відгуків на реддіті і не тільки :rotate:
захисне покриття... Мав необережність протерти вологою мікрофіброй і тепер маю чудові сині смуги на моніторі
Це вже прикол глянцю самсунговських QD-OLED'ів, а не оледів як таких. За будь-яким незахищеним глянцем доглядати ще та морока, якщо вже на те пішло.

Мерехтіння у VRR властиво і LCD, просто на оледах воно більш виражено через швидкість відгуку. Я, особисто, взагалі не використовую VRR, але і граю в основному у компетітів, де нема в тому необхідності. Та і власне тірингу я не бачив ще на попередніх двох моніторах :rotate:
Archer
Member

Повідомлення

tablestikus: 19.09.2025 22:10
Ми два дні в темі моніторів намагалися на моєму оледі побачити мерехтіння, але так і не змогли (
Що мені с того що ви не побачили мерехтіння на вашому моніторі, якщо я його бачу на своєму... Мені не потрібно було два дні щоб це побачити, я це побачив у перший день використання у грі.
Eduard1980
Member

Повідомлення

Kassatka: 19.09.2025 18:41 Ще раз напишу:
Щоб так 8K-геймінг просували, як ці 500-1000 Гц / FPS з кожного закутка піарять. :weep:
Отож, правда вони ще в 4К не вміють :weep:
А ефпееси продати легше, хоча, судячи по відсутності срачів умовних 144-360фпс vs 500+фпс, порівняно з 60фпс vs 120+фпс, то цільова аудиторія почала щось підозрювати ;)
feniks_tm: 19.09.2025 20:54 PPI у 27" 4К уже і так космічний.
Не космічний, хотів би 8К 60Гц за 300$ :weep:
Archer
Member

Повідомлення

feniks_tm: 19.09.2025 22:16
захисне покриття... Мав необережність протерти вологою мікрофіброй і тепер маю чудові сині смуги на моніторі
Це вже прикол глянцю самсунговських QD-OLED'ів, а не оледів як таких. За будь-яким незахищеним глянцем доглядати ще та морока, якщо вже на те пішло.

Мерехтіння у VRR властиво і LCD, просто на оледах воно більш виражено через швидкість відгуку. Я, особисто, взагалі не використовую VRR, але і граю в основному у компетітів, де нема в тому необхідності. Та і власне тірингу я не бачив ще на попередніх двох моніторах :rotate:
Так я бачив що пропонують розвести етиловий спирт с водою в співвідношенні 30 на 70, та поки не набрався хоробрості це зробити.Щодо мерехтіння були ips c 165 і 330 герц, проблем с мерехтінням не було(ну принаймні я його не бачив). Зараз загуглю що таке VRR, можливо допоможе мені, тому що фірмовий антіфлікер дає нульовий результат.
Kassatka
Member

Повідомлення

feniks_tm: 19.09.2025 20:54 А ніхто 500Гц свідомо чисто під ААА і не бере, як і 8К не братимуть під компетітів. Тому тут ці калькуляції, яка відяха треба не зовсім умісні, бо коли мова про 500+ фпс, тут уже в першу чергу треба замислюватись, чи проц потяне :rotate:
Проблема у тому, що юзери, яким фіолетово на компететів, або мають для компететів окремий монік, все рівно зачасту полюбляють кляті шутери, тож їм хочеться отого високого FPS. А якщо й полюбляють грати на великих екранах телевізорів, то на великій відстані з геймпаду на дивані, а не так як я на відстані витягнутої руки на 50-дюймовому екрані, тому їм 8K на відстані не приносить експірієнсу, а якщо багаті і круті, то можуть купити 65"-85" 8K, а не потрібні мені 50 дюймів. :weep:
Мені ж абсолютно байдуже, яка там продуктивність у борди, бо "грати" у такі WASD шутери/екшени можливо лише виключно по Твічу чи Ютубу. Останні AAA чи AA ігри для мене - це Age of Mythology: Retold, Tempest Rising, Stormgate (дві останні на UE5) і вони в мене літають на RX 6800 у 4K, якщо продуктивність впаде у 3 рази при переході у 8K, то це цілком прийнятно.
feniks_tm: 19.09.2025 20:54 8К в якості домашнього монітора наразі не бачу, тільки телевізором. PPI у 27" 4К уже і так космічний.
А я бачу в ролі домашнього монітора мінімум 47-дюймів, навіть на 43 дюйми категорично не згоден. Телевізор мені тільки краще, об'єднує у собі функціонал двох пристроїв, але телевізор невеликої діагоналі ~50 дюймів, щоб можна було юзати з відстані витягнутої руки як монітор. Але якби був 50-дюймовий 8K-монітор, то це також було б чудово, можна приєднати Андроїд-ТВ приставку, щоб переглядати відео з дивану. Натомість у продажу є лише трохи завеликий 55" 8K-телевізор Samsung QE55QN700C і той двохрічної давнини, очевидно вже не виробляється і поступово зникне з продажу. Поки надумаю купити й назбираю грошей, то може вже зникнути, як колись зникли 3D-телевізори. :weep: :weep: :weep: А хотілося б і 8K казуального неквапливого геймінгу у стратегії, і ще в мене кільканадцять терабайт еротичних фото завантажено з торентів переважно у розподільчій здатності близько 6000x4000 пікселів - на чому їх дивитися? 4K-екрану явно недостатньо, а от 8K 50" було б у самий раз. І щоб високий PPI спробувати, як у 27" 4К, для 50+ дюймів треба саме 8K, хоча допускаю, що на повсякденному робочому столі Windows знову можу не відчути експірієнсу, як абсолютно не відчув від 120 Гц.

Коротше для любителів 500+ Гц є на будь-який смак. Full HD/Quad HD, LED/OLED. І мало не кожен місяць виходять новіші ще більш вдосконалені моделі. А для пооціновувачів 8K з великою для монітора діагоналлю майже нічого нема, і скоро остаточно зникне, бо після 2023 року у діагоналі 50-55 дюймів жодної нової моделі не випущено. :mad:
Nutbar
Member

Повідомлення

Archer: 19.09.2025 22:37 що таке VRR
Ого...

А взагалі дивно, що ви одразу цього не зробили, бо це єдине що мерехтить на оледах і про це пишуть в усіх оглядах.
feniks_tm
Member

Повідомлення

Archer: 19.09.2025 22:37
feniks_tm: 19.09.2025 22:16

Так я бачив що пропонують розвести етиловий спирт с водою в співвідношенні 30 на 70, та поки не набрався хоробрості це зробити.Щодо мерехтіння були ips c 165 і 330 герц, проблем с мерехтінням не було(ну принаймні я його не бачив). Зараз загуглю що таке VRR, можливо допоможе мені, тому що фірмовий антіфлікер дає нульовий результат.
Якщо мерехтіння лише з увімкненним VRR, то є сенс спробувати посидіти без нього. Якщо нема явних розривів в іграх, то я і не вмикав би. З 240Гц+ матрицями розриви мали б бути значно рідші і менш виражені. Але враховуючи нову моду на "оптимізацію" UE5 - навіть не знаю, наскільки життєздатний такий сценарій. Заради справедливості, ніякий VRR не допоможе, якщо гра відверто статтерить.
Востаннє редагувалось 19.09.2025 22:51 користувачем feniks_tm, всього редагувалось 1 раз.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

дистильована вода і фібра, як написано в інструкції. глянцевий екран, абсолютно в ідеальному стані більше ніж за рік використання, трястись - це протерти бруд з екрану?)

Відправлено через 1 хвилину 57 секунд:
Archer: 19.09.2025 22:24
tablestikus: 19.09.2025 22:10
Що мені с того що ви не побачили мерехтіння на вашому моніторі, якщо я його бачу на своєму... Мені не потрібно було два дні щоб це побачити, я це побачив у перший день використання у грі.
якщо юзаєш врр і в тебе "мерехтить" сильно, чому ще в перший день не повернув монітор в магазин?

Відправлено через 3 хвилини 15 секунд:
Kassatka: 19.09.2025 22:38 Коротше для любителів 500+ Гц є на будь-який смак. Full HD/Quad HD, LED/OLED. І мало не кожен місяць виходять новіші ще більш вдосконалені моделі. А для пооціновувачів 8K з великою для монітора діагоналлю майже нічого нема, і скоро остаточно зникне, бо після 2023 року у діагоналі 50-55 дюймів жодної нової моделі не випущено. :mad:
поціновувачів 8к ігрових оледів буде 3 людини з тобою разом, якщо коротко, вельми специфічний запит для заліза сьогодення
Востаннє редагувалось 19.09.2025 22:52 користувачем Enjthesilence, всього редагувалось 1 раз.
Archer
Member

Повідомлення

Nutbar: 19.09.2025 22:39
Archer: 19.09.2025 22:37 що таке VRR
Ого...

А взагалі дивно, що ви одразу цього не зробили, бо це єдине що мерехтить на оледах і про це пишуть в усіх оглядах.
Аа та це змінна частота оновлення, я просто не знав як воно так на англійському називається) Спробую вимкнути можливо допоможе
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Archer: 19.09.2025 22:52
Nutbar: 19.09.2025 22:39 Ого...

Аа та це змінна частота оновлення, я просто не знав як воно так на англійському називається) Спробую вимкнути можливо допоможе
це 100% поможе, це єдине що може "мерехтіти" помітно для ока на оледі. або вже дійсно якийсь заводський дефект
Archer
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 19.09.2025 22:51
дистильована вода і фібра, як написано в інструкції. глянцевий екран, абсолютно в ідеальному стані більше ніж за рік використання, трястись - це протерти бруд з екрану?)

Archer: 19.09.2025 22:24

якщо юзаєш врр і в тебе "мерехтить" сильно, чому ще в перший день не повернув монітор в магазин?

Тому що це другий монітор за місяць купляю, у першому знайшов зламанні пікселі відправив на ремонт і в решті мені вже надоїло їх свапати без кінця. Щодо протирання наприклад я беру дистильовану воду витираю ці полоси і вони зникають а не розмазуються ще більше? Ну якщо це допоможе, не настільки буду розчарований покупкою.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Archer: 19.09.2025 23:09
Enjthesilence: 19.09.2025 22:51

Тому що це другий монітор за місяць купляю, у першому знайшов зламанні пікселі відправив на ремонт і в решті мені вже надоїло їх свапати без кінця. Щодо протирання наприклад я беру дистильовану воду витираю ці полоси і вони зникають а не розмазуються ще більше? Ну якщо це допоможе, не настільки буду розчарований покупкою.
якщо ти вже зіпсував напил екрану спиртом чи якимось агресивним миючим, вже може нічого не допомогти. дистильована вода на одну фібру, а потім іншою вже сухою, легкими круговими рухами витирати (фібра такого типу, як для протирання окулярів)
Kassatka
Member

Повідомлення

Archer: 19.09.2025 22:08 Всі нахвалюють ці oled-и, і хоч хтось би написав про їх мерехтіння та захисне покриття...
Зараз три жахливі епідемії у дисплеях:
1. Висока герцовка. :mad:
2. OLED. :tomat:
3. HDR та висока максимальна яскравість. :lamer:

Мені було б байдуже, чим би дитя не тішилось, аби не вішалось, але в результаті цих тенденцій саме дисплеїв з потрібними мені характеристиками або зовсім нема, або ж вони дуже рідкісні.
1. Через погоню за високою герцовкою не залишається ресурсів підвищувати розподільчу здатність. Адже ту продуктивність відеокарти, що витрачається на 120+ FPS, можна було б використати на підвищення розподільчої здатності при незмінних 60 Гц.
2. Через те, що геймери й кіномани з грошима тепер женуться майже виключно за OLED, то припиняють виробляти топові IPS/VA з хорошими характеристиками, такими як мені треба, а сам я на OLED переходити категорично не хочу. Більш соковита картинка і краща контрастність мені не так вже й потрібні, тих що IPS/VA у принципі на мої не надто вибагливі потреби і так вистачає, а от зовсім не хочу, ні мати ризик вигорання (якщо дисплей повністю задовольняє бажаним характеристикам, то не бачу сенсу міняти його і через 10+ років) і відповідно переживати і влаштовувати особливі умови догляду, ні нестандартну субпіксельну структуру і погане зглажування шрифтів, ні мерехтіння, якщо воно таки реально є (у смартфонах на AMOLED точно є, тому тільки смартфон IPS). А на швидкість реакції матриці мені начхати.
3. Висока максимальна яскравість вимагає високого споживання електроенергії. У країнах ЄС жорсткі ліміти, а оскільки 8K-телевізор жере більше за 4K, то надають перевагу виготовити 4K з більшою піковою яскравістю, ніж 8K з меншою яскравістю. Не хочуть робити ні 8K-телевізори з низькою піковою яскравістю, бо їх важче продати, ніж 4K з високою яскравістю, ні сильножеручі 8K-телевізори з високою піковою яскравістю, бо їх не можна продавати в країнах ЄС, а розробляти тільки для іншої частини світу менш рентабельно, бо попит на 8K і так низький. Як висновок, весь цей ланцюжок призвів до того, що через погоню за яскравістю в HDR припинили виготовляти 8K-телевізори. Саме одночасно з тим, як увійшла в моду технологія HDR, вийшла з моди технологія стерео 3D-телевізорів через окуляри, а для мене особисто вона виглядає куди більш вражаючою і захоплюючою, стерео 3D дисплеї давно припинили виготовляти, а я з радістю б повністю відмовився від HDR аби повернути моду на 3D.

У результаті:
1. Топові VA/IPS дисплеї вже майже не виготовляють, цей ціновий сегмент заполонили OLED.
2. 8K-дисплеїв у продажу дуже малий вибір, а у 50-55 дюймах повністю зникають з продажу
3. 4K-геймінг залишається рідкісним явищем, а 8K-геймінг по факту ще й досі не зародився.
4. Стерео 3D залишилось лише в кінотеатрах та в історії.
unique-neon
Member

Повідомлення

Archer: 19.09.2025 22:08Всі нахвалюють ці oled-и, і хоч хтось би написав про їх мерехтіння та захисне покриття... Мав необережність протерти вологою мікрофіброй і тепер маю чудові сині смуги на моніторі. Дуже дорога і не практична річ, що ips при всіх своїх недоліках не такий же і поганий вибір, принаймні не потрібно над ним трястись і здувати пилинки.
А що за смуги? Розводи? Я в себе не помічав, але й не приглядався. Та й насправді фіброю не запарювався, можу й салфеткою кухонною протерти (не приймайте за пораду, я за наслідки не відповідаю). Якщо розводи, то тут як з вікнами - перше волога ганчірка, і в слід за нею суха (поки мокре не висохло). Тоді розводів не буде.

Щодо мерехтіння - це vrr/freesync/g-sync. Методи боротьби різні. Найефективніше відключити технологію. Втім я перше пробую вирівняти фреймтайм, якщо гра не зусім крива. Власне мерехтіння через те, що матриця має трохи різну яскравість на різних частотах, з нерівним фреймтаймом + vrr там і є різні частоти. Коли фреймтайм плавно змінюється, це і не помітно. Коли статерить, навпаки найбільш помітно. Також може бути видно, якщо фпс навколо 48 кадрів + vrr - коли фпс нижчий, відеокарта подвоює кількість кадрів (повторює попередній), коли вище не подвоює. Таким чином теж різко скаче фпс і яскравість відповідно.
LawandaSRT
Junior

Повідомлення

Вітаю Хлопці.
Тут є власники цього монітору?
Якщо так то можна мені дати мануал як додати своє кастомне розширення бо купив а там його створити неможливо.
Striker
Member

Повідомлення

unique-neon: 20.09.2025 08:17Власне мерехтіння через те, що матриця має трохи різну яскравість на різних частотах
В чому проблема залочити фпс на одному рівні? Особливо, якщо фреймген нормально працює і не псує картину.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Kassatka: 19.09.2025 23:36Топові VA/IPS дисплеї вже майже не виготовляють, цей ціновий сегмент заполонили OLED.
Топовые мониторы на IPS - новые модели 2024/2025 годов:

EIZO CG2700X
ASUS ProArt PA32UCXR
Dell U3224KBA
Dell U4025QW
Samsung Odyssey 3D S27FG900XI
HP 740pm
BenQ PD3225U
ASUS ROG Swift PG32UQXR
Dell UltraSharp U3225QE
.................................
Kassatka: 19.09.2025 23:36що витрачається на 120+ FPS, можна було б використати на підвищення розподільчої здатності при незмінних 60 Гц.
Новый стандарт - это 100-120Гц и выше... все согласились и все увидели преимущества... другое дело, что выше 240Гц может и не надо гнать, но маркетинг :)
Kassatka: 19.09.2025 23:364K-геймінг залишається рідкісним явищем
Но ко-во мониторов 4К постоянно растет...
unique-neon
Member

Повідомлення

Striker: 20.09.2025 10:00
unique-neon: 20.09.2025 08:17Власне мерехтіння через те, що матриця має трохи різну яскравість на різних частотах
В чому проблема залочити фпс на одному рівні? Особливо, якщо фреймген нормально працює і не псує картину.
Можна й так, але з артефактами фреймгену. Я зазвичай ставилю ліміт на фпс
Відповісти