WakeMe: ↑
22.07.2025 20:08Буде на рузені 9800х3д 60 градусів при 5.6 в рендері, в іграшках ще менше. На інтелі взагалі під 6ггц можна піти, якщо проц вдалий, з 350+Вт при ~80 градусів в бенчах, а в іграшках 40-50.
не знаю, чи пам'ятаєш ти, але в 2021 я описував послідовність формування своєї особистої думки на тему "чи потрібна р9 5900х кастомна вода" у флудилці (

)
спочатку я викрутив все на максимум в різних режимах (PBO, ручна частота і т.д), скільки там міг відвести від 5900х арктік 360мм, здається в районі 250вт чи трохи більше на максимальних обертах всіх кулерів, з додатковим обдувом і т.п. умовно це той рівень який би могла мені дати кастомна вода, але при цьому забезпечивши повну тишу. потім я взяв ці результати і порівняв з ретельно підібраним пресетом PBO на PPT 135w, коли все налаштовано оптимально по співвідношенню продуктивність/споживання. так от різниця там була мізерна для повсякденного використання. в одно і середньо-поточному навантаженні її не було взагалі ніякої, а в багатопоточному навантаженні збільшення споживання в два рази давало бонус в районі +10% продуктивності. це просто смішний приріст за те щоб людина почала морочитись зі збіркою кастому, коли арктік за сто баксів дозволяв охолоджувати 5900х в "оптимальному" режимі PPT 135w на 900 об/хв вентилів. якщо постійно потрібен якомога швидший мультипоток, набагато доречніше тоді вже було взяти 5950х тоді.
так і з 9800х3д сьогодні. навіщо мені його розганяти для підвищеної багатопоточної продуктивності? якщо мені була б потрібна ця мультипоточна продуктивність я б замість збірки кастому знову ж таки купив би 9950х і вирішив би це питання таким чином. наскільки він там дорожче коштує -- 12 тис грн, не така велика сума по мірках нинішніх цін на залізо і задач, під які потрібен такий процесор. якщо б, звісно, мені прям конче потрібна була б ще додаткова продуктивність вже і від 9950х3д і ніяк без неї життя немає, тоді так, можливо, це був би той випадок, коли б я сказав: ПОРА і погрався б в конструктор з практичною користю. але з 9800х3д в тих сценаріях в яких я його використовую, я не бачу в цьому практичного сенсу від слова взагалі, навіть до покупки 9950х3д справа не дійшла.
https://www.techpowerup.com/review/amd- ... 3d/25.html
з відеокартою аналогічно -- просто не бачу сенсу ¯\_(ツ)_/¯
та куди там ламерам до серйозних пацанів
- спойлер

тримай,
оф стейтмент від амд ще з приводу 7000 серії, але це в тій же мірі це актуально і для 9000:
"Designed for a lifetime at 95
Before anything else, let’s be clear: All of the quality analysis for Ryzen 7000 series desktop processors was done at 95 degrees Celsius. The chip is engineered to live its life at this temperature with no detriment to longevity or reliability. In fact, this is the same design target we’ve had for a number of product generations, but it has not been until the Ryzen 7000 series that the platform has had access to a level of socket power that makes 95 C the temperature that delivers the most performance during multithreaded workloads…"
and more:
"95 degrees is safe, targeted, and ideal for a multi-threaded workload
So remember:
95 degrees Celsius is an absolutely safe temperature for Ryzen 7000 series processors to live in over the lifetime of the product
95 degrees Celsius is where these intelligent processors target when achieving maximum multithreaded performance
Better coolers mean better performance, but that doesn’t mean you won’t get a great experience from your last-gen air cooler
Do not confuse measured temperature with the heat produced by the CPU, because heat is a pure function of power draw
We hope this helps you better understand the behaviors and settings on your Ryzen 7000 Series processor. Thanks for your interest in AMD Ryzen!"
але, повторюсь ще раз в цьому обговоренні: не віриш цьому стейтменту, маєш свої погляди на це -- твоє право, можна надіслати корпорації добра твій супер смішний жарт про 15хв, впевнений, що їм сподобається, а в цей час встановити ліміт по температурі в біосі який заманеться і користуватись з комфортом для себе, з циферками, які тобі подобаються

тут вже на розсуд юзера, як користуватись своїм процесором і як ставитись до вищенаведеної позиції виробника.