►
acm_fan,
lewerlin - дякую за плідну комунікацію

. Більш-менш по частині комплектухи вже зійшлося:
•
1. Процессор буде таки 9 9900х -

:
- таки не вистачило цієї самої готовності платити 28200 грн за 9 9950х. Буде 9 9900х ВОХ за 19300грн. (трай би за 18 з "копійками" вийшов, але - ненавиджу траї, сам бувало повертав по гарантії такий формат комплектації "проца", для збірників, що напряму з постачальниками працюють, це, напенвно, оптимальний варіант, але як для кінцевого користувача - "таке-собі", як на мене). Вже замовив, хоча ціни - падають, можна було б ще недільку-дві точно зачекати, гірше би не сталося. Також - беру через знайомих місцевих постачальників-перекупщиків, щоб не паритись з "гарантійною логістикою", то ж ціни, порівняно, помітно не адекватні, ніж коли б я напряму замовляв у імпортерів (тоді з гарантіями швах був би).
► 9 7950х - 23400грн., вкладався в визначений бюджет, але... ну, описав в попередньому пості.
•
2. Охлад "проца"...
acm_fan: ↑
03.07.2025 20:05
Blender - 180 W, то есть топового воздуха хватает, или рядовой AIO. Тут уже решайте сами, что ближе.
- не встиг нормально все "покурити", але серед інших зацінив Noctua NH-D15 G2 - гарантовано має зняти тепло з 9900х (десь бачив, що під розгоном 9 9900х і до 230Вт добирався) і по вазі це ще більш-менш адекватна залізячка. 7400 грн. - в бюджет вклався, правда, зараза, під замовлення на імпорт, але почекаю (

поки з "оперативкою" розбираюся, а це - надовго...)
•
3. "Материнка" - MSI MAG X870Е TOMAHAWK WIFI: була в наявності за 15300 грн. ...
- спойлер
-
► ... власне як і MSI MAG X870 TOMAHAWK WIFI, то ж - нафіг мені ця "Е" здалася, не зовсім зрозуміло навіть мені самому, напевно, через те що без "Е" коштувала б мені 14850 грн..
Мать - не базовая, но средняя. B650 - это доп. хаб. Который обеспечивает функциональность доп. функций. Если их достаточно - мать не устаревшая (потому что маркетологи перескочили 700 и завезли сходу 800). Связку ВК и ОЗУ с ЦП обеспечивает
сам. И VRM под 180 Вт жора хватит среднего. X870 я вообще не вижу в этой сборке.
- ще років два тому підбирав собі щось на В650-му і, напевно, по функціоналу і "потрібності" так воно і є зараз, тим більше під не дуже прожерливий "проц" і явну непотрібність значної частини розпаяних "плюшок", але вирішив - хай буде вся платформа повністю остання на сьогодні, раз вже відмовився від 9 7950х. Перешерстив діапазон цін від 9000 до 15000 грн. Асус і Гігабайт - ... повернувся до MSI - перелопатив їх простіші моделі на свіжій "логіці" - ... І от ніби можна зекономити пару-тройку тисяч, але - на чому? На трохи урізаній "з коробки" частоті "оперативки" та гіршій аудіо-платі? Ну, можна, напевно - 8200МГц мені і так за очі буде з запасом проти 8400МГц, а на моїй допотопній 2.1 аудіосистемі мені що ALC897-й, що ALC4080-й Realtek однаково звучати буде
- це те, що одразу кинулось в око і воно геть не критичне. "А що з критичного ти зараз НЕ побачив?" - запитує мене мій внутрішній перфекціоніст, - "Потім виявиться, що через брак пайки якогось компонента у тебе буде обмежений функціонал по тому ж налаштуванню опретаивної пам'яті?!" - "Ой, та ти кого завгодно вже дістанеш!", - вмішується моя ЖАБА, - "Тут всього півтори тисячі різниці - купляй вже та заспокойся! Ми он на процесорі вже зекономили... Буду душити тебе на підборі блока живлення."
.
► Насправді, плекаю, напевно, дурну і точно - наївну надію по:
Больше вопросов будет с поддержкой 100500 ГБ памяти. Вот тут стоит больше внимания изучить конкретным моделям (те самые слои текстолита лишь косвенный показатель успеха, слепо за ними гнаться тоже глупо).
- по роботі з "оперативкою" на свіжій платформі; вже "з коробки" нова... ("нова"? Я так зрозумів, що - просто оновлена
) "логіка" працює з більшим об'ємом та частотою "оперативки". Ніби і попереднє покоління зараз оновлюється/прошивається в т.ч. і під це діло, але щось не хочеться ще й в тій темі детально колупатися -
переконую себе, що на 870 простіше та стабільніше то все буже налаштувати, щоб не шукати ще сумісність більш швидкісних планок "оперативки" ще й з попереднім поколінням "логіки".
Тогда - может быть. Сегодня - рынок перенасыщен. Золотую середину (c) каждый увидит в разной модели (мамы).
► Угу,
по Асусу ця золота середина (справді - бажана, по компонентах, золота середина) буде коштувати майже як топовий проц, або - бери Прайм, якщо такий жадний привередливий... Глянув ще Гігабайти - ну, там недалеко від Асуса або потрібно "вичухувати" компроміси за ціну Томагавка або Прайма і на фоні їх же обох...
►

То я дозволю собі закинути одне сюди, під спойлер, бо:
- це стосується підбору корпуса...
- Відкривайте - не бійтесь, відкривши - не плачте :))
- ... чому бокові потоки повітря не потрібні (бо нічого крім зайвого пилу не дадуть) і чому мені довелося відмовитися від фул-таувера, хоча спочатку хотів його. Просто настільки великий "гроб" вкотре змусить мене перебудовувати цей стіл, а я ще після переїзду його до пуття ніяк не доведу - а переробляти точно не маю бажання. Он там - лівіше від "моніторного капюшона", під полками - вентиляційний "люк" відкритий/відкинутий на поверхню стола. Забор повітря - спереду (на фото дверцята відсіку ледь привідкриті):

- ну і 170мм, як мінімум, тепер корпус вже точно має мати на охлад.
======================================================
► Ну,

не було у мене в свій час достатньо коштів, щоб, так би мовити, "з обох ніг" увірватися в нормальний сегмент ССД-шок,
взяв для проби якийсь А400 кінгстоновський - поплювався - на тому рівні й лишився поки (хоча ці "бульдозери" А400, мушу визнати, свою роботу роблять, на відміну від cерії UV500, яка хоч і позиціонувала себе в сегменті "вже не зовсім плінтус" - навіть марвеловські контролери там стояли - але сипатись починали вже на 3-4 році використання).
► Дякую, буду вивчати... Тим більше тепер, коли матиму аж 4 М.2 "на борту"

куди ж я тепер дінусь "з підводного човна"? (на всі аж 4 внутрішні САТА Томагавка треба буде в першу чергу HDD-шніки розвішувати).
►

Я себе часто так запевняю...
► А в даній збірці - практично по всіх компонентах, крім "проца" та корпуса! (навіть про М.2 вже почав переживати чогось

, хоча де-де, а тут - точно не планувалось).
lewerlin: ↑
03.07.2025 22:12
Тому і радять безпосередніх виробників, а не "ліпителів бірок". Хоча і прямі виробники, бюджетні лінійки почали на стороні замовляти. Сісонік собі зробив платформу для голди і вище, а що простіше - замовляє на стороні.
► Та по БЖ, по-ходу, таки - засада

. Зараз іду у відповідну тему (щоб тут більше не оффтопити) - "курити" дописи по хронології і попросити якісь конкретні моделі, по можливості з посиланнями на огляди, бо я тут собі понаходив... всякого, а в темі "плаваю" прямо таки "по-олімпійському"...
► Те ж саме - з оперативною пам'яттю; тут взагалі, перш ніж щось підібрати, видно, доведеться спочатку оцінити потенційні можливості розгону тих чи інших планок... Іду в спец-гілку...
============================================================
► БЖ і "оперативка", по-суті, це те, що ще треба добити - по всіх інших компонентах вже визначився остаточно (ну, ще корпус... але тут, я думаю, якось вже дам собі раду - чорні "гроби" з пиловиками та з 170мм+ простором на охлад - вже якось знайду, тут багато розуму, напевно не потрібно...). То ж -
ДЯКУЮ! всім, хто відписався (в т.ч. і в особисті)

. Добре, коли є таке місце, де всі можуть поділитися своїм досвідом

.