Scoffer
Маячню вчергове (в 5-те) верзеш ти.
Яка презенташка, вони завжди відірвані від того, що буде в реальності.
Ні. Це просто одне із застосувань. А призначення, збільшення відстанні, точніше обмеження пов'язані з мідними трасами, до пристрою.
Scoffer: ↑
13.06.2025 00:55Ніхто не буде розводити ними пристрої на материнці. В природі немає таких станків, котрі оптику по платі тягнуть.
Я тобі в 5-те кажу! Ніхто і не збирається і не буде нічого по платі вести. Ніхто Oculink, райзери, sata, sas, і подібне по платі не вів! І тут не будуть.
Буде біля проца ретаймер з якого буде роз'єм оптичний, куди втикатиметься (мабуть з зажимом) оптичний кабель, і тянутись хоч на зовні, хоч до PHY який розводиться на 100500 ssd чи GPU, чи ще чого.
Ну так, треба ж знову оптику в електрику конвертнути.
Суцільні проблеми з мідяшкою та ретаймерами кожен десяток сантиметрів.
Універсальної шини, а що замінить вище згадав.
Виявиться дешевшою ніж те що я вище описав, бо паше поверх цієї шини, або повільніше і з приколами. То навіщо городити костилі, які можна викинути і їхати без них ще швидше і безпечніше.
Відправлено через 8 хвилин 13 секунд:
Про pcie 7.0 ти мислиш тільки в рамках pcie 4.0 та 5.0, де мідь, та в рази менші швидкості від 7.0.
А я про думаю про 7.0 + оптика.
Це спростить плати, підвищит надійність, зручність, спростить інфраструктуру, відкриє ширше впровадження egpu та інших швидший пристроїв. Та вкикинути на смітник USB, HDMI, DisplayPort, та всякі інші застарілі костилі.
Ще з версії 1.1 є hot-plug, треба тільки бажання реалізації в дровах та ос.