Вивчаємо внутрішню будову процесорів Intel Core Ultra 200 (Arrow Lake‑S)

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Nekros
Member

Повідомлення

Пропоную обговорити Вивчаємо внутрішню будову процесорів Intel Core Ultra 200 (Arrow Lake‑S)

Типу подивіться на це, так робити не треба :gigi:
Kashtan
Member

Повідомлення

Щось про рептора я подібних матеріалів не пам’ятаю. Ні статті роз’яснювальної ні відео. Мабуть краще продавались. А тут щось вигадувати доводиться, непотріб сам себе не продасть.
alexeygalas
Member

Повідомлення

Nekros: 06.05.2025 12:37Типу подивіться на це, так робити не треба
А як треба?

Відправлено через 5 хвилин 27 секунд:
Kashtan: 06.05.2025 12:54Щось про рептора я подібних матеріалів не пам’ятаю. Ні статті роз’яснювальної ні відео.
https://www.techpowerup.com/review/inte ... 00k/2.html

З цього ж YT каналу. Там же є і про Meteor Lake і про Lunar Lake
l-m
Member

Повідомлення

Ех, так і проситься довший IO Tile замість тої заглушки, щоб було більше ліній PCIe...
Sanьka
Member

Повідомлення

Цікавий канал, підписався.

Виглядає круто, але щось воно не рулить.
А у АМД тим часом планується 12 ядерний ссх (вперше з 3000 серії зміна ссх) що дасть заряджені ігрові 12 кори. Інтелу тре щось думати, як мінімум скручувати пафосняк.
qziua
Member

Повідомлення

Власники кукурузенів миттєво набігли обісрати те що в очі не бачили...База :facepalm:
alexeygalas
Member

Повідомлення

Sanьka: 06.05.2025 13:20А у АМД тим часом планується 12 ядерний ссх (вперше з 3000 серії зміна ссх) що дасть заряджені ігрові 12 кори. Інтелу тре щось думати, як мінімум скручувати пафосняк.
AMD би зараз краще не ядер додавати а переосмислити підсистему пам*яті, бо з DDR біда. І поставити вже нарешті в Ryzen хоча б VCN 4.0(є лише у 8000g) графіку. Бо вже скоро в h266 почнуть кодувати, а ті веги навіть в AV01 ще не вміють кодувати.

Буду свій NAS медіа сервер переводити на CU 5 235. Ну дуже в нього крутий медіа Engine вийшов. Дуже круті результати показує в парарельному стрімінгу і перекодуванні з 4K Remux файлів по 200гб з HDR10 bit в SDR з VPP Tonemapping. І до всього ще й може це пушити в AV01, який економніший по трафіку, якшо дивитись з мобільного інету назовні. Мій поточний N100 може один за раз такий вивезти і то буває просідає до критичних 24 fps. І вміє лише h265 або на крайняк VP9p2.
Востаннє редагувалось 06.05.2025 14:14 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 2 разів.
qziua
Member

Повідомлення

alexeygalas: 06.05.2025 13:51
Sanьka: 06.05.2025 13:20А у АМД тим часом планується 12 ядерний ссх (вперше з 3000 серії зміна ссх) що дасть заряджені ігрові 12 кори. Інтелу тре щось думати, як мінімум скручувати пафосняк.
AMD би зараз краще не ядер додавати а переосмислити підсистему пам*яті, бо з DDR біда. І поставити вже нарешті в Ryzen хоча б VCN 4.0 графіку. Бо вже скоро в h266 почнуть кодувати, а ті веги навіть в AV01 ще не вміють кодувати.
Це Ви можете роздумовувати що краще, маючи різні цп на руках, на відміну від зашорених красних B-)
Denvys5
Member

Повідомлення

Nekros: 06.05.2025 12:37так робити не треба
От саме ось так робити треба. Тільки Adamantine не доїхав, але і без нього тут дуже дорогий у виробництві проц.
Тут тормозні новомодні ядра псують всю картину. Навіть з офігевшим N3 процесом
alexeygalas
Member

Повідомлення

qziua: 06.05.2025 13:58Це Ви можете роздумовувати що краще, маючи різні цп на руках, на відміну від зашорених красних
Інакше би і не писав )) Так, в іграх їх 3DV cache дуже роляє в процесорозалешних сценаріях. Але на цьому все. В робочо-серверному секторі нічого нового - застій.
Тут інтел на декілька кроків завжди попереду.
qziua
Member

Повідомлення

alexeygalas: 06.05.2025 14:02
qziua: 06.05.2025 13:58Це Ви можете роздумовувати що краще, маючи різні цп на руках, на відміну від зашорених красних
Інакше би і не писав )) Так, в іграх їх 3DV cache дуже роляє в процесорозалешних сценаріях. Але на цьому все. В робочо-серверному секторі нічого нового - застій.
Для роботи intel must have! В іграх граючи в 1440 також butter smooth, та й 1, 0.1% low в intel краще :)
n+gibat[]r
Member

Повідомлення

Sanьka: 06.05.2025 13:20 Цікавий канал, підписався.

Виглядає круто, але щось воно не рулить.
А у АМД тим часом планується 12 ядерний ссх (вперше з 3000 серії зміна ссх) що дасть заряджені ігрові 12 кори. Інтелу тре щось думати, як мінімум скручувати пафосняк.
Так, це буде потужне рiшення для тих кого кумарить затримка мiж двома CCD, а так все буде на одному CCD, та й якщо з X3D кешем в умовному Ryzen 7 10800X3D то це буде випереджаючий свiй час iгровий процессор 12ядер/24 потоки для розкриття "патанцевалу" будь яких вiдеокарт :laugh:
Та й для роботи 12 повноцiнних ядер вистачить поки iгри все одно довбляться в 4-8 ядер максимум.
Sanьka
Member

Повідомлення

n+gibat[]r: 06.05.2025 14:17буде випереджаючий свiй час iгровий процессор 12ядер/24 потоки для розкриття "патанцевалу" будь яких вiдеокарт
Вони будуть готові до нового стрибка з приходом нового покоління консолей. В які напевно і впихнуть не менше 12 кори.
Інтолу б теж не завадило задуматись як в майбутньому впихнути більше 8 нормальних ядер.

В будь якому випадку у людей буде вибір 8 чи 12 коре які гарно можуть і в ігри.
Nekros
Member

Повідомлення

alexeygalas: 06.05.2025 14:02 В робочо-серверному секторі нічого нового - застій.
Так і в робочих роляє в тих додатках які чутливі до памьяті наприклад substance painter, або робота у ігрових двигунах.
Що ти пишеш усей час про перевагу інтела у робочих завданнях? Де ти працюєш, з чим? Твої кодери/єнкодери у проці це курам насміх, rtx5000 з такою работою справиться у х10 разів швидше
alexeygalas
Member

Повідомлення

Nekros: 06.05.2025 14:33Твої кодери/єнкодери у проці це курам насміх, rtx5000 з такою работою справиться у х10 разів швидше
Ну якщо мозок від кур - тоді можна в NAS сервер ставити відео карту за $10K, яка використовуватиметься на 2% :up:
Nekros: 06.05.2025 14:33Що ти пишеш усей час про перевагу інтела у робочих завданнях? Де ти працюєш, з чим?
Я - web developer, дружина - фотограф.
Nekros
Member

Повідомлення

alexeygalas: 06.05.2025 14:42
Я - web developer
Я чекаю пруфів, тестів, будь яких доказів що інтел кращий у робочих завданнях
alexeygalas
Member

Повідомлення

Nekros: 06.05.2025 14:45Я чекаю пруфів, тестів, будь яких доказів що інтел кращий у робочих завданнях
Те що тестував на своїх машинах - не фільмував, не маю намірів таким як ви якісь пруфи презентувати. Мені важливо було зробити висновки для себе і налаштувати максимально стабільне і швидке робоче середовище.
Спочатку були сумніви, що може і переоцінив я Arrow Lake і можна було знову AMD зібрати.
Потім я заморочився і провів тести в максимально однакових умовах (265K з відключеним одним e-кластером що в сумі дало 16 потоків). Обидва цп в JEDEC 4800. під одним кулером в одному корпусі на одній ос з одними і тими ж SSD.
Паралельна обробка 500 14bpc RAW файлів в Adobe CameraRAW. А далі експорт в jpeg і tiff із середньою компрессією.
Робив 10 прогонів однієї і тієї ж папки з фото (експорт, далі геренація Preview в Adobe Bridge з урахуванням XMP правок).

По експорту:
265K раз за разом рівномірно виконував конвертацію і збереження файлів з розбросом по таймеру в +-5% без помилок.
9800X3D із 10 разів 3 рази видав помилку RAM на 2х різних файлах, інші 7 разів дійшов до кінця але зробив це на 10% довше.

Переконвертація прев*ю в Bridge після експорту:
різниця між системами по часу в середньому 12% на користь 265K.

Після цього я остаточно впевнився, що зробив правильний вибір.
Результат порівняно із попередньою системою на 5900Х в повному режимі (24 потоки проти 20) і зі значно жирнішою системою охолодження на 5900Х і більшим корпусом: 50% відставання від сучасної системи на 265K із значно скромнішим енергоспоживанням і СО.

Хочете цифри - гугліть 9900X на techpowerup і дивитесь де поряд 265K і 285K. Але майте на увазі - там ранні тести з першими біосами. Зараз картина інша. Можна поритись на ютубі і нарити свіжіші тести. Там розрив ще більший.

Тому, ви собі чекайте. А я - далі працювати.
Востаннє редагувалось 06.05.2025 15:03 користувачем alexeygalas, всього редагувалось 1 раз.
Lorichic
Member

Повідомлення

Nekros: 06.05.2025 14:45будь яких доказів що інтел кращий
Они купили современный FX, только от интел, пруфов нет и не будет, alexeygalas пишет что амд хуже с памятью работает и забывает какие задержки памяти у core ultra, qziua бредит о лучшей минималке в играх чем у амд, хотя бегло посмотрев пару обзоров совсем всё наоборот
https://www.techspot.com/articles-info/ ... verage.png
https://www.techpowerup.com/review/inte ... 5k/22.html
И это без 9800x3d, который всю интлу выносит в одну калитку, им тяжело смирится что купили полуфабрикат от интла, со временем пройдёт
alexeygalas
Member

Повідомлення

Lorichic: 06.05.2025 15:02 и забывает какие задержки памяти у core ultra,
Із швидкістю читання 110 GB/s якось чхати на ті затримки )) І я не тільки швидкість мав на увазі а і сумісність з модулями пам*яті в принципі, особливо з високооб*ємними.

Відправлено через 5 хвилин 5 секунд:
Lorichic: 06.05.2025 15:02И это без 9800x3d, который всю интлу выносит в одну калитку, им тяжело смирится что купили полуфабрикат от интла, со временем пройдёт
Так ми бідні не можемо змиритись, що я собі ще одного збираюсь купити в сервер, і лептоп на Core Ultra 200-H :lol: :lol: :lol:
Nekros
Member

Повідомлення

Ти порівнюєш 265к у робочих завданнях з 9800х3д з суто ігровим процем у якого лише 8 ядер проти 8+12. Якщо узяти наприклад 7900х який дешевший та вийшов у далекому 2022р то отримаємо +/- тує саму продуктивність у робочих завданнях
Результат порівняно із попередньою системою на 5900Х в повному режимі (24 потоки проти 20) і зі значно жирнішою системою охолодження на 5900Х і більшим корпусом: 50% відставання від сучасної системи на 265K із значно скромнішим енергоспоживанням і СО.
Ти ще старіше систему для порівняння візьми 5900х вже 5 років на секунду і коштує майже у 2 рази дешевше 265к :gigi:
Відповісти