Останні статті і огляди
Новини
Выбор материнской платы для платформы AMD
-
Qntality
neadekvato nachalnego
Данная ветка посвящена обсуждению материнских плат AMD
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 08.08.2013 19:31 користувачем ukrtel, всього редагувалось 4 разів.
-
heidfeld
Member
если есть возможность, лучше за те же деньги возьми MSI B850 TOMAHAWKproos: ↑ 24.01.2025 23:01 Всем снова привет
Подскажите что лучше взять под 9700х
ASRock B850 Pro RS
чи
Asus TUF GAMING B850M-PLUS
Дякую
-
proos
Member
Ещё её нет, кругом одни заглушкиheidfeld: ↑ 25.01.2025 08:01если есть возможность, лучше за те же деньги возьми MSI B850 TOMAHAWKproos: ↑ 24.01.2025 23:01 Всем снова привет
Подскажите что лучше взять под 9700х
ASRock B850 Pro RS
чи
Asus TUF GAMING B850M-PLUS
Дякую
-
Nutbar
Member
Зібрав систему на ASRock B850 Steel Legend.
Обирав між нею, ASRock B650 Steel Legend та ROG STRIX B650E-E. Так, остання в півтора рази дорожча, але все що між ними сенсу брати взагалі нема, воно тупо нічим не краще "легенди". А от 650Е-Е від асуса це вже суттєво інший рівень. Врешті, вирішив і за неї не переплачувати, хоча дуже шкода було залишатись без пост кодів (переходив з ROG MAXIMUS XII HERO) і деяких інших фіч.
650й асрок вирішив не брати, бо в нього повільніші юсб. Не те щоб це принципово, але при однаковій ціні чому б ні. Хоча в нової моделі є свої мінуси і про них буде далі.
Отже, про ASRock B850 Steel Legend. Збірка пройшла взагалі без проблем, диски підкинув зі старої системи, перший пуск одразу в вінду. Десь читав, що у людей на райзенах довго завантажується пк. В мене досить швидко, принаймні точно не довше, ніж на старому 10700k. Expo 6000cl30 завівся з першого разу без питань. Всі хедери і виходи на своїх місцях, кабель менеджмент змінювати не довелось. Дуже зручне розташування m.2 накопичувачів: є доступ не виймаючи відеокарту. Зручне розташування антенок wifi (зверху плати). Непогана підсвітка, хоча чомусь лише в нижній частині плати. Вцілому збірка, робота плати, біос і т.д. подобаються. Білий колір, як на мене, непогано вписався в корний корпус.
- спойлер
Обирав між нею, ASRock B650 Steel Legend та ROG STRIX B650E-E. Так, остання в півтора рази дорожча, але все що між ними сенсу брати взагалі нема, воно тупо нічим не краще "легенди". А от 650Е-Е від асуса це вже суттєво інший рівень. Врешті, вирішив і за неї не переплачувати, хоча дуже шкода було залишатись без пост кодів (переходив з ROG MAXIMUS XII HERO) і деяких інших фіч.
650й асрок вирішив не брати, бо в нього повільніші юсб. Не те щоб це принципово, але при однаковій ціні чому б ні. Хоча в нової моделі є свої мінуси і про них буде далі.
Отже, про ASRock B850 Steel Legend. Збірка пройшла взагалі без проблем, диски підкинув зі старої системи, перший пуск одразу в вінду. Десь читав, що у людей на райзенах довго завантажується пк. В мене досить швидко, принаймні точно не довше, ніж на старому 10700k. Expo 6000cl30 завівся з першого разу без питань. Всі хедери і виходи на своїх місцях, кабель менеджмент змінювати не довелось. Дуже зручне розташування m.2 накопичувачів: є доступ не виймаючи відеокарту. Зручне розташування антенок wifi (зверху плати). Непогана підсвітка, хоча чомусь лише в нижній частині плати. Вцілому збірка, робота плати, біос і т.д. подобаються. Білий колір, як на мене, непогано вписався в корний корпус.
- спойлер
-
NST1983
Member
ASRock B850 Steel Legend - бімба, у мене ASRock B650 Steel Legend яка також має PCI EX 5.0 (може і не потрібно буде, але побачимо) - брав в розетці за 9599 грн.
Для другого ПК, взяв ASRock B650 Pro RS - також бімба.. Вдалося купити за 6500 грн по акції
Трохи порівнянь по живленню
ASRock B850 Steel Legend - PWM Controller: Richteck RT3678BE (2x7+2+1) - 80A DrMOS
ASRock B650 Steel Legend WiFi - VCore: Renesas ISL99360 (60A) SoC: ISL99360 (60A) Misc: ISL99360 (60A) (2x7+2+1) - 80A DrMOS
ASRock B650 Pro RS - PWM Controller: Renesas RAA229620 (X+Y=12, 7+2 Dual Output) (2x7+2+1) - 60A SPS
ROG STRIX B650E-E WIFI - PWM Controller: Infineon ASP2205 (8+2 Teamed) (2x8+2+1)- 70A SPS
Всі 8-мі слойні!
Для другого ПК, взяв ASRock B650 Pro RS - також бімба.. Вдалося купити за 6500 грн по акції
ASRock B850 Steel Legend - PWM Controller: Richteck RT3678BE (2x7+2+1) - 80A DrMOS
ASRock B650 Steel Legend WiFi - VCore: Renesas ISL99360 (60A) SoC: ISL99360 (60A) Misc: ISL99360 (60A) (2x7+2+1) - 80A DrMOS
ASRock B650 Pro RS - PWM Controller: Renesas RAA229620 (X+Y=12, 7+2 Dual Output) (2x7+2+1) - 60A SPS
ROG STRIX B650E-E WIFI - PWM Controller: Infineon ASP2205 (8+2 Teamed) (2x8+2+1)- 70A SPS
Всі 8-мі слойні!
-
proos
Member
що скажете про ASRock B850 Pro RS?NST1983: ↑ 26.01.2025 10:14 ASRock B850 Steel Legend - бімба, у мене ASRock B650 Steel Legend яка також має PCI EX 5.0 (може і не потрібно буде, але побачимо) - брав в розетці за 9599 грн.
Всі 8-мі слойні!
-
NST1983
Member
Думаю також нормproos: ↑ 26.01.2025 13:21що скажете про ASRock B850 Pro RS?NST1983: ↑ 26.01.2025 10:14 ASRock B850 Steel Legend - бімба, у мене ASRock B650 Steel Legend яка також має PCI EX 5.0 (може і не потрібно буде, але побачимо) - брав в розетці за 9599 грн.
Всі 8-мі слойні!
2x7+2+1 "80A DrMOS"
- M2_3 (4x4) and PCIE3 (4x4) share bandwidth; using one disables the other.
- M2_4 (3x4) shares bandwidth with SATA3_1 and SATA3_2; if either SATA port is in use, M2_4 runs at x2.
У мене до асрока тільки одне питання!
https://www.reddit.com/r/ASRock/comment ... thout_the/
При оновленні БІОС на AGESA 1.2.0.2b з Ryzen 9700x маю високі затримки латтесі. Ішді виробники порішали додатковим параметром, а тут не має ((
-
proos
Member
блин(( это сильно критично? тоже такой проц буду братьNST1983: ↑ 26.01.2025 14:39Думаю також норм
2x7+2+1 "80A DrMOS"
- M2_3 (4x4) and PCIE3 (4x4) share bandwidth; using one disables the other.
- M2_4 (3x4) shares bandwidth with SATA3_1 and SATA3_2; if either SATA port is in use, M2_4 runs at x2.
У мене до асрока тільки одне питання!
https://www.reddit.com/r/ASRock/comment ... thout_the/
При оновленні БІОС на AGESA 1.2.0.2b з Ryzen 9700x маю високі затримки латтесі. Ішді виробники порішали додатковим параметром, а тут не має ((
мамку может таф взять от асус? капец просто
-
vltk
Member
proos
не критично, асрок обязан будет вот-вот сменить агезу , просто хочет перейти сразу на 1.2.0.3a Patch A, на которую уже перешел на днях асус (не хотят работать дважды, на промежуточной версии агезы). Возможно пока донесете домой с магазина, уже и поменяют
не критично, асрок обязан будет вот-вот сменить агезу , просто хочет перейти сразу на 1.2.0.3a Patch A, на которую уже перешел на днях асус (не хотят работать дважды, на промежуточной версии агезы). Возможно пока донесете домой с магазина, уже и поменяют
-
Nutbar
Member
NST1983
Це актуально для всіх процесорів? Бачу в асрока бета біос 3.18 з 1.2.0.3a за 23 січня. В ньому теж досі не вирішили проблему?
Це актуально для всіх процесорів? Бачу в асрока бета біос 3.18 з 1.2.0.3a за 23 січня. В ньому теж досі не вирішили проблему?
-
NST1983
Member
Оце не знаю, не ставив бету, але мабуть ні(Nutbar: ↑ 26.01.2025 17:49 NST1983
-
vltk
Member
NST1983
На асусе со вчера уже не бета на этой агезе.
На асусе со вчера уже не бета на этой агезе.
-
proos
Member
понял, спасибо!vltk: ↑ 26.01.2025 17:49 proos
-
Nutbar
Member
Накатив цей бета біос асроку з 1.2.0.3a. З'явився отакий пункт:
Бенчмарки пам'яті з аіди:
І ще трохи офтоп, але швидкість читання це якийсь жарт, в мене так само на ddr4 було. Є взагалі якийсь профіт від переходу на ддр5?
В іграх швиденько глянув. Різниця на рівні похибки між всіма цими режимами і по середньому і по 1%, 0.1%. Ну тобто може десь трохи краще, але висновок неможливо зробити без 10 прогонів і усереднення результату, чим займатись не цікаво. Переживати чи гнатись за оновленнями точно не варто.
- спойлер
На цифри не дивіться. Це те що відображалось після оновлення біосу.
Бенчмарки пам'яті з аіди:
- спойлер
-
Варто сказати, що на попередній версії аіди результати затримок озп і кешу були трохи кращі, але вже оновив і вирішив все міряти на саме цій версії, цікавить в першу чергу різниця, а не абсолютні значення
Біос з коробки:
3.18 бета з увімненою "оптимізацією":
Порівняв з тим що у людей і зрозумів, що вторинні таймінги пам'яті з коробки ні в які ворота. Трохи затис нашвидкоруч:
І ще трохи офтоп, але швидкість читання це якийсь жарт, в мене так само на ddr4 було. Є взагалі якийсь профіт від переходу на ддр5?
В іграх швиденько глянув. Різниця на рівні похибки між всіма цими режимами і по середньому і по 1%, 0.1%. Ну тобто може десь трохи краще, але висновок неможливо зробити без 10 прогонів і усереднення результату, чим займатись не цікаво. Переживати чи гнатись за оновленнями точно не варто.
-
Lorichic
Member
У x3D задержки сами по себе выше чем у аналогов без кеша, на 2-3нс выше в среднем, подтяни тайминги по возможности и будет норм, хотя по сути у процессоров с большим кешем влияние памяти минимально в играх, у меня так на 7800x3d в обычном режимеNutbar: ↑ 27.01.2025 06:38Бенчмарки пам'яті з аіди:
- спойлер
-
NST1983
Member
Nutbar
А в самих налаштуваннях таймінгів який режим увимкнено? Там є пункт Agressive який понижає таймінги. Я тільки його увімкнув і отримав те що на скрині.
Це ще попередній біос 3.16
PS. Після змінит таймінгів бажано тестити RAM Test Pro 1.4.1 або TM5 + профіль extreme@anta777.cfg
ІМХО - я тестив годин 6, деякі обзорщики кажуть що треба тестити мінімум 12 годин.
А в самих налаштуваннях таймінгів який режим увимкнено? Там є пункт Agressive який понижає таймінги. Я тільки його увімкнув і отримав те що на скрині.
Це ще попередній біос 3.16
PS. Після змінит таймінгів бажано тестити RAM Test Pro 1.4.1 або TM5 + профіль extreme@anta777.cfg
ІМХО - я тестив годин 6, деякі обзорщики кажуть що треба тестити мінімум 12 годин.
- Вкладення
-
-
Nutbar
Member
Я так зрозумів, що то пресети вторинних таймінгів. Тобто якщо вже руками щось змінено, то перемикати нема сенсу. Хоча може глибинно десь ще щось міняє і варто з цього почати і далі вносити свої зміни.NST1983: ↑ 27.01.2025 09:43 А в самих налаштуваннях таймінгів який режим увимкнено? Там є пункт Agressive який понижає таймінги. Я тільки його увімкнув і отримав те що на скрині.
Так, про тести знаю. Нажаль, не було часу аж стільки ганяти, але і налаштування я поставив досить безпечні, просто подивитись як воно буде і чи є якісь зміни в іграх, для розуміння чи крутити далі. Змін в іграх нема (звісно, на налаштуваннях з упором в процесор, на звичайних тим паче). Ще пробував не змінюючи таймінги запустити на частоті 6400 (1:1), це також нічого не дало, крім кращих результатів в аіді, але без дотакових налаштувань напруг такий розгон був не стабільний, тож повернувся поки назад. І мабуть на 6000 і залишусь, бо нічого воно не дає, виключно спортивний інтерес.NST1983: ↑ 27.01.2025 09:43 PS. Після змінит таймінгів бажано тестити RAM Test Pro 1.4.1 або TM5 + профіль extreme@anta777.cfg
-
NST1983
Member
Nutbar
Доречі, пісня оновлення біосу рекомендують встановити нові драйвери чипсету до 7.01.08.129, але їх не має на офіційному сайті АМД.
Доречі, пісня оновлення біосу рекомендують встановити нові драйвери чипсету до 7.01.08.129, але їх не має на офіційному сайті АМД.
-
Untegental
Member
Добрий день!
Підкажіть буд ласка яку мамку взяти. Комп під створювання контенту та іграшки, формат mATX.
Проц ryzen 7700, відяха буде очікуватись Rtx5070ti.
Озу обов'язкові 4 слоти, 2 буде загружені на 64 одразу, і ще 64 будуть додані в короткій перспективі.
Обов'язково 4 слоти SATA.
М2 слоти обов'язково 2, третій буде невеликою перевагою не вартою переплат
гарним бонусом буде нормальне аудіо залізо, за це готовий трохи переплатити.
Якщо бажану карту краще трохи почекати, це прийнятко оскільки все одно очікую gpu. Альтернативні гпу не розглядаються через відео декодер в новому поколінні.
Підкажіть буд ласка яку мамку взяти. Комп під створювання контенту та іграшки, формат mATX.
Озу обов'язкові 4 слоти, 2 буде загружені на 64 одразу, і ще 64 будуть додані в короткій перспективі.
Якщо бажану карту краще трохи почекати, це прийнятко оскільки все одно очікую gpu. Альтернативні гпу не розглядаються через відео декодер в новому поколінні.
-
lordep
Member
Почекайте в широкому продажу Материнська плата ASRock B850M Steel Legend WiFi. Якщо ні, то цікавим варіантом також буде Материнська плата ASUS TUF GAMING B850M-PLUS (90MB1IX0-M0EAY0) але дорожче.Untegental: ↑ 28.01.2025 13:36 Добрий день!
Також нагадаю що 4 планки ОП будуть працювати на відчутно нижчій частоті ніж дві.
-
NST1983
Member
А навіщо брати B850M ? Вангую що у багатьох достатній корпус, але беруть порізані плати. Причому ASRock B850M Steel Legend має 6 слоїв замість 8-ми та меньше фаз живлення.lordep: ↑ 28.01.2025 14:09Почекайте в широкому продажу Материнська плата ASRock B850M Steel Legend WiFi. Якщо ні, то цікавим варіантом також буде Материнська плата ASUS TUF GAMING B850M-PLUS (90MB1IX0-M0EAY0) але дорожче.Untegental: ↑ 28.01.2025 13:36 Добрий день!
Також нагадаю що 4 планки ОП будуть працювати на відчутно нижчій частоті ніж дві.