Останні статті і огляди
Новини
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждение
-
poulk
Advanced Member
Данная ветка посвящена выбору а так же обсуждению различных вопросов связанных с системами воздушного охлаждения.
Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.
Похожие темы:
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.
Похожие темы:
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 10.11.2011 13:51 користувачем EvGaS, всього редагувалось 38 разів.
-
daesz
Member
У пірлес асасіна вони не закриті, ще й дого у версії SE забрали 3 пластини для збільшення між пластинної відстані / кращого продування.Piter Cantrope: ↑ 03.11.2023 22:19
- спойлер
- erazel
Комп'ютер без вентиляторів взагалі.
Старий або некрасивий кулер я купувати не буду в будь-якому випадку, навіть якщо у нього буде трохи кращий відвід тепла за рахунок більш оптимального проміжку між пластинами.
Тільки от в сучасних радіаторах закривають проміжки між пластинами знизу і зверху. Щоб повітря йшло зі сходу на захід і не втікало. Це працює якщо є вентилятор.
А мені таке якраз не підходить, бо треба щоб тепле повітря вільно підіймалось вгору. Оці Jonsbo, Thermaltake Frost Spirit, Deepcool Assasin 4, всі мають закриті проміжки між пластинами.
На 25W 7600 нагрівається до 61-62C, на 30W до 70C під радіатором від "перформи" після повного дня роботи. З позитиву - кришка корпуса компа зверху тепла, можна швиденько загріти руку. В мене права рука мерзне від мишки. Тільки треба кота відганяти, бо йому хочеться на тепленькому корпусі полежати
Screenshot 2023-11-03 220959.png
-
z_mashine
Member
Piter Cantrope, а чем обусловлена необходимость а пассивном охладе? у scythe mugen 5 rev b/c расстояние меж ребрами хорошее и бока не закрыты.
-
daesz
Member
ще й до того*daesz: ↑ 04.11.2023 02:30 ще й дого
-
Piter Cantrope
Member
z_mashine
Хочу максимально знизити споживання компа на зиму. Цей комп'ютер працює 24/7 і буде підключений до зарядної станції-упса. Даунвольтнув і обмежив по споживанню процесор, комп'ютер буде без жодного вентилятора (навіть витягну вентилятор БЖ).
Ну і я сплю в тій же кімнаті, де і комп, і відсутність шуму теж є бонусом.
Крім того, хочу замініти кулер щоб було гарно Мої думки були такі: продам "Перформу", продам кріплення Noctua AM5, і те і те в мене куплять без проблем. Докладу пару сотень і куплю якийсь сучасний кулер з приємним дизайном і кріпленнями під всі нові платформи.
Зроблю апґрейд малою кров'ю, так би мовити.
Зараз всередині корпуса така картина:
daesz
Так, я дивився на цей Peerless Assasin і на новіший Phantom Assasin (в якого на 1 трубку більше). Тільки в них вага радіатора приблизно така ж як і в "перформи". Peerless Assasin 730g, Phantom Spirit 765g, у "перформи" 713г. Можливо з Thermaright'ів буде кращий відвід тепла за рахунок більш рівної поверхні. З цих найцікавіший Phantom Spirit, мабуть.
І ще мене все-таки тягне на Frost Spirit. Там 4 масивні трубки, вага радіатора аж 1000г, що суттєво. Товщина пластин 0.4мм, проміжок між ними 1.6мм, к-сть 58 пластин. Для порівняння у "перформи" товщина пластин 0.5мм, 2мм проміжок, к-сть 46.
Бокові стінки закриті наполовину, але хоч не наглухо.
https://www.thermalright.com/product/fr ... -white-v3/
Хочу максимально знизити споживання компа на зиму. Цей комп'ютер працює 24/7 і буде підключений до зарядної станції-упса. Даунвольтнув і обмежив по споживанню процесор, комп'ютер буде без жодного вентилятора (навіть витягну вентилятор БЖ).
Крім того, хочу замініти кулер щоб було гарно Мої думки були такі: продам "Перформу", продам кріплення Noctua AM5, і те і те в мене куплять без проблем. Докладу пару сотень і куплю якийсь сучасний кулер з приємним дизайном і кріпленнями під всі нові платформи.
Зроблю апґрейд малою кров'ю, так би мовити.
Зараз всередині корпуса така картина:
- спойлер
daesz
Так, я дивився на цей Peerless Assasin і на новіший Phantom Assasin (в якого на 1 трубку більше). Тільки в них вага радіатора приблизно така ж як і в "перформи". Peerless Assasin 730g, Phantom Spirit 765g, у "перформи" 713г. Можливо з Thermaright'ів буде кращий відвід тепла за рахунок більш рівної поверхні. З цих найцікавіший Phantom Spirit, мабуть.
І ще мене все-таки тягне на Frost Spirit. Там 4 масивні трубки, вага радіатора аж 1000г, що суттєво. Товщина пластин 0.4мм, проміжок між ними 1.6мм, к-сть 58 пластин. Для порівняння у "перформи" товщина пластин 0.5мм, 2мм проміжок, к-сть 46.
Бокові стінки закриті наполовину, але хоч не наглухо.
https://www.thermalright.com/product/fr ... -white-v3/
-
Enombre de soberano
Member
Краще вже Thermalright FC140 в нього хоча б 1,8 мм проміжок, він для пасиву більш придатний.Piter Cantrope: ↑ 04.11.2023 14:17І ще мене все-таки тягне на Frost Spirit. Там 4 масивні трубки, вага радіатора аж 1000г, що суттєво. Товщина пластин 0.4мм, проміжок між ними 1.6мм, к-сть 58 пластин
-
z_mashine
Member
а какие задачи он выполняет, если не секрет? видюхи у вас как вижу нет.Piter Cantrope: ↑ 04.11.2023 14:17 Хочу максимально знизити споживання компа на зиму. Цей комп'ютер працює 24/7 і буде підключений до зарядної станції-упса.
у хороших бп на старте 500-600 оборотов. один вентиль сну не помешает. гораздо напряжнее будет спать с подсветкой. а у совсем хороших бп есть гибридный режим работы вентиля при том отключаемый.Piter Cantrope: ↑ 04.11.2023 14:17 (навіть витягну вентилятор БЖ).
-
Piter Cantrope
Member
Enombre de soberano
Ух ти, я його раніше не бачив. Називається Frost Commander. В Thermalright багато схожих кулерів.
Може взагалі куплю 2 різні, оцей Frost Commander і ще якийсь, потестую який краще працює і наскільки проміжок між пластинами впливає. І залишу котрий більше сподобається.
z_mashine
Не буду ж я купувати новий БЖ для компа зі споживанням 30Вт
Ух ти, я його раніше не бачив. Називається Frost Commander. В Thermalright багато схожих кулерів.
Може взагалі куплю 2 різні, оцей Frost Commander і ще якийсь, потестую який краще працює і наскільки проміжок між пластинами впливає. І залишу котрий більше сподобається.
z_mashine
Не буду ж я купувати новий БЖ для компа зі споживанням 30Вт
-
nikelamoc
Junior
День добрый. Нужен совет по выбору кулера
Проц Ryzen 5600g
Бюджет до 4-5 тысяч.
Если хочется тишины есть смысл брать какой-то Deepcool Assassin IV или Be Quiet! Dark Rock Pro 4
Или лучше сразу какую-то водянку трехсекционную типа Vinga Wanderer-360 1700 suport https://hotline.ua/computer-kulery-i-ra ... 00-suport/
Кто при рассеивании небольшой мощности будет тише работать ? В обзорах обычно тесты на макс ТДП, а работу в режиме 40-60 W не особо описывают.
Просто комп у кровати и иногда на ночь не выключается.
Проц Ryzen 5600g
Бюджет до 4-5 тысяч.
Если хочется тишины есть смысл брать какой-то Deepcool Assassin IV или Be Quiet! Dark Rock Pro 4
Или лучше сразу какую-то водянку трехсекционную типа Vinga Wanderer-360 1700 suport https://hotline.ua/computer-kulery-i-ra ... 00-suport/
Кто при рассеивании небольшой мощности будет тише работать ? В обзорах обычно тесты на макс ТДП, а работу в режиме 40-60 W не особо описывают.
-
Enombre de soberano
Member
Для 5600g всё это очень избыточно, для него хватит и ID-Cooling SE-224-XT V2 Black. Но если хочется дорого-богато, то берите be quiet dark rock slim/4.nikelamoc: ↑ 08.11.2023 02:08Проц Ryzen 5600g
Бюджет до 4-5 тысяч.
Или лучше сразу какую-то водянку
-
Avenger80
Member
Enombre de soberano
Заметил у себя такую интересную особенность в температурах процессоров AMD и Intel (может это лично у меня так получается) - сначала сидел на процессорах AMD - начиная с К5 и заканчивая Phenom ІІ Х3 720BE и там температура колебалась в узких пределах от 38 до 57градусов проца. Затем перешёл на Intel - I5 2500k - на моё удивление температуры скакали на боксовом кулере от 30 до 90+градусов, поставил Performa 10X - от тех же 30 градусов до 75 градусов, но уже с разгоном, перешёл на I5 11400 и там температуры под башней гуляют с 22 градусов до 90+ за считанные секунды при стресс-тестах. Купил сыну Ryzen 5600 и там увидел знакомую картину со времён Фенома II ( со времён моего пользования AMD ) - диапазон температур от 38 до 70 градусов максимум и это под слабой башней GammaXX 300 и даже при использовании стресс-теста - снова узкий температурный диапазон. И GammaXX 300 при этом даже не напрягается... Очень тихо работает. Не знаю на сколько прям отличается 5600G по температурам, что люди хотят на него дорогущие кулера ставить.
Заметил у себя такую интересную особенность в температурах процессоров AMD и Intel (может это лично у меня так получается) - сначала сидел на процессорах AMD - начиная с К5 и заканчивая Phenom ІІ Х3 720BE и там температура колебалась в узких пределах от 38 до 57градусов проца. Затем перешёл на Intel - I5 2500k - на моё удивление температуры скакали на боксовом кулере от 30 до 90+градусов, поставил Performa 10X - от тех же 30 градусов до 75 градусов, но уже с разгоном, перешёл на I5 11400 и там температуры под башней гуляют с 22 градусов до 90+ за считанные секунды при стресс-тестах. Купил сыну Ryzen 5600 и там увидел знакомую картину со времён Фенома II ( со времён моего пользования AMD ) - диапазон температур от 38 до 70 градусов максимум и это под слабой башней GammaXX 300 и даже при использовании стресс-теста - снова узкий температурный диапазон. И GammaXX 300 при этом даже не напрягается... Очень тихо работает. Не знаю на сколько прям отличается 5600G по температурам, что люди хотят на него дорогущие кулера ставить.
-
daesz
Member
Комп який стоїть у простої буде крутити пропелери на мінімальній швидкості, і якщо там пропелер не саме "дно" - то ви його чути не будете.nikelamoc: ↑ 08.11.2023 02:08 День добрый. Нужен совет по выбору кулера
Проц Ryzen 5600g
Бюджет до 4-5 тысяч.
Цей проц ні гарячий, ні прожорливий. Діпкул А4 там точно не потрібен, ДРП4 - оверпрайс який не вартує своїх грошей, ні тим більше водянка.
- спойлер
-
SergN
Member
Якщо хочеться справжньої тиші і є бажання витратити аж таку суму на СО проца, то цей проц в пасиві витягне: https://hotline.ua/ua/computer-kulery-i ... tua-nh-p1/
-
Entar
Member
Доброго дня, мені потрібно декілька порад.
Корпус Deepcool MATREXX 55, з трьома передстановленими вертушками(міняти не буду).
ryzen 5600x, який охолоджується DeepCool GAMMAXX 300 (паста mx4 з розетки, лежала 3 роки, ставив літом того року.
rtx 4070
Проблема: проц гріється в іграх при навантаженнях далеких від максимальних до 80+ градусів при оффсеті напруги -0,05. При -0,1 до 75+-. (при цьому продуктивність на 7-8% менше по тесту 3дмарк).
Планую:
1) Замінити СО для процесора. Основні вимоги: адекватне охолодження мого 5600X, з урахуванням особливостей цих процесорів, ціна чим нижча тим краще.
В ідеалі - наявні кріплення під АМ5. І бажано зручна система кріплення до АМ4 (бо з моїм гаммакс 300 воно дуже незручно, боюсь щось зламати при встановленні, так туго йде)
Подобається варіант - Zalman CNPS9X Performa, як я розумію він підходить під більшість вимог? Що краще по ціні/якості (не дорожче) можна розглянути?
2) Вдосконалити охолодження корпуса.
Я так розумію як мінімум треба встановити 1 120мм на видув, і можливо ще зверху?
Що краще взяти? Із розряду недорого але надійно (щоб він не став жахливо шуміти через пару років).
3) Можливо якось налаштувати вентилятори на корпусі, щоб вони вмикалися тільки коли температура процесора чи відеокарти - вище 50 градусів? Чи не варто цього робити? Що більше їх "зношує" - звичайний режим експлуатації чи такий варіант з регулярними вімкненнями?
Корпус Deepcool MATREXX 55, з трьома передстановленими вертушками(міняти не буду).
ryzen 5600x, який охолоджується DeepCool GAMMAXX 300 (паста mx4 з розетки, лежала 3 роки, ставив літом того року.
rtx 4070
Проблема: проц гріється в іграх при навантаженнях далеких від максимальних до 80+ градусів при оффсеті напруги -0,05. При -0,1 до 75+-. (при цьому продуктивність на 7-8% менше по тесту 3дмарк).
Планую:
1) Замінити СО для процесора. Основні вимоги: адекватне охолодження мого 5600X, з урахуванням особливостей цих процесорів, ціна чим нижча тим краще.
В ідеалі - наявні кріплення під АМ5. І бажано зручна система кріплення до АМ4 (бо з моїм гаммакс 300 воно дуже незручно, боюсь щось зламати при встановленні, так туго йде)
Подобається варіант - Zalman CNPS9X Performa, як я розумію він підходить під більшість вимог? Що краще по ціні/якості (не дорожче) можна розглянути?
2) Вдосконалити охолодження корпуса.
Я так розумію як мінімум треба встановити 1 120мм на видув, і можливо ще зверху?
Що краще взяти? Із розряду недорого але надійно (щоб він не став жахливо шуміти через пару років).
3) Можливо якось налаштувати вентилятори на корпусі, щоб вони вмикалися тільки коли температура процесора чи відеокарти - вище 50 градусів? Чи не варто цього робити? Що більше їх "зношує" - звичайний режим експлуатації чи такий варіант з регулярними вімкненнями?
-
radeon5870
Member
Зніміть УСІ фільтри і вентилятори. І передню декоративну панель.Piter Cantrope: ↑ 04.11.2023 14:17 z_mashine
.......
Розверніть корпус на 90о по годинниковій стрільці. (по фотці)
(Тепер кабелі будуть підключатись зверху)
Підніміть на декілька сантиметрів від поверхні. 50мм - досить.
І ви отримаєте максимально ефективну конструкцію пасивного охолодження.
Для цього корпусу з цим процесорним кулером.
Це можна зробити хоч зараз.
І перевірити як буде працювати
-
stalevar
Junior
Які вертушки 4пін 120 мм (бажано без ргб)за адекватні гроші (ціна /якість)можете порекомендувати, потрібно організувати їх на продув корпусу .3 шт.
-
daesz
Member
Арктик ф120 на вдув, п120 на видув. Якщо продув вертикальний, а корпус малий - то п120 всюдиstalevar: ↑ 10.11.2023 15:18 Які вертушки 4пін 120 мм (бажано без ргб)за адекватні гроші (ціна /якість)можете порекомендувати, потрібно організувати їх на продув корпусу .3 шт.
-
Entar
Member
п120 - такі?daesz: ↑ 10.11.2023 15:47 Арктик ф120 на вдув, п120 на видув. Якщо продув вертикальний, а корпус малий - то п120 всюди
https://hotline.ua/computer-kulery-i-ra ... fan00116a/
А щось трохи дешевше і не сильно гірше є?)
Ой, тю... напевно мова про такий?:
https://hotline.ua/computer-kulery-i-ra ... fan00119a/
-
daesz
Member
Ті, що не байоніки : https://hotline.ua/ua/computer-kulery-i ... fan00119a/Entar: ↑ 10.11.2023 16:50п120 - такі?daesz: ↑ 10.11.2023 15:47 Арктик ф120 на вдув, п120 на видув. Якщо продув вертикальний, а корпус малий - то п120 всюди
https://hotline.ua/computer-kulery-i-ra ... fan00116a/
А щось трохи дешевше і не сильно гірше є?)
Байоніки будуть чуть-чуть кращі + мають резинові вібропрокладки, але при їх ціні - вже краще взяти п12макс, вони на тих же обертах, що й звичайний п12 будуть працювати чуть тихіше і мають конструкцію ідентичну до байоніків + зовнішній круг для лопастей, завдяки чому якраз таки й нижчий шум
-
Entar
Member
А наскільки ці вібропрокладки "рішають", в плані шуму? І чи є вони по замовчуванню наприклад в корпусах типу діпкул матрекс 55 з передвстановленими 3 кулерами?daesz: ↑ 10.11.2023 16:53 Байоніки будуть чуть-чуть кращі + мають резинові вібропрокладки, але при їх ціні - вже краще взяти п12макс, вони на тих же обертах, що й звичайний п12 будуть працювати чуть тихіше і мають конструкцію ідентичну до байоніків + зовнішній круг для лопастей, завдяки чому якраз таки й нижчий шум
Не хотілось би, щоб щось дирчало, зараз наче +- майже безшумно все працює.
-
daesz
Member
В плані шуму не "рішають" ніц, але якщо б з часом почав пропелер трохи вібрувати (мав таку пригоду з кулером від СМ) - то буде трохи менш помітно. Я в старому корпусі просто використовував сантехнічні прокладки з ринку за десяткуEntar: ↑ 10.11.2023 17:04А наскільки ці вібропрокладки "рішають", в плані шуму? І чи є вони по замовчуванню наприклад в корпусах типу діпкул матрекс 55 з передвстановленими 3 кулерами?daesz: ↑ 10.11.2023 16:53 Байоніки будуть чуть-чуть кращі + мають резинові вібропрокладки, але при їх ціні - вже краще взяти п12макс, вони на тих же обертах, що й звичайний п12 будуть працювати чуть тихіше і мають конструкцію ідентичну до байоніків + зовнішній круг для лопастей, завдяки чому якраз таки й нижчий шум
Не хотілось би, щоб щось дирчало, зараз наче +- майже безшумно все працює.