Останні статті і огляди
Новини
Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)
-
Moderator
Moderator
Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.
Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.
Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты
Игнорирование правил конференции наказывается
Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.
Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты
Игнорирование правил конференции наказывается
Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
-
Piter Cantrope
Member
observer
Ви щось заплутали всіх і себе самого)
Якщо говорити строго по роботі AM5 материнок за пам'яттю. Різниця між ASRock A620M-HDV/M.2+ (105$), Asus Strix B650E-F (280$) і Asus x670e Hero (650$) не буде навіть 200Mhz. Всі зможуть 6400 1:1, на Hero можливо зможете трохи більше піджати таймінги, але витратите на це чималі зусилля і час.
Що буде через 3-4 роки ніхто не знає, але наразі з Hynix M-die всі плати AM5 працюють менш-більш однаково.
Скажіть, от ви брали свою Z170 i 6600k з прицілом поставити умовний 7700k? І як, поставили? От те саме і тут. Слухайте acm_fan, купіть A620 (або найдешевшу b650) і Ryzen 7600 (7500f), та й по всьому.
А через 5 років купите новий комп, от і вся любов.
Ви щось заплутали всіх і себе самого)
Якщо говорити строго по роботі AM5 материнок за пам'яттю. Різниця між ASRock A620M-HDV/M.2+ (105$), Asus Strix B650E-F (280$) і Asus x670e Hero (650$) не буде навіть 200Mhz. Всі зможуть 6400 1:1, на Hero можливо зможете трохи більше піджати таймінги, але витратите на це чималі зусилля і час.
Що буде через 3-4 роки ніхто не знає, але наразі з Hynix M-die всі плати AM5 працюють менш-більш однаково.
Скажіть, от ви брали свою Z170 i 6600k з прицілом поставити умовний 7700k? І як, поставили? От те саме і тут. Слухайте acm_fan, купіть A620 (або найдешевшу b650) і Ryzen 7600 (7500f), та й по всьому.
А через 5 років купите новий комп, от і вся любов.
-
Vlaad13
Member
Та observer уже который день пишет набор запчастей которые хочет купить без бюджета и задач. Я уже устал его читать если честно
-
Nouriel
Member
Vlaad13
це хтось тестує нейромережу
це хтось тестує нейромережу
-
observer
Member
Це точно) Коли почав думати за апгрейд - побачив, що єдиний можливий шлях - це кривий кофімод і спроба поставити 6-ядерник 8700k, якщо взагалі вийде такий фінт з моєю материнкою. Вирішив, що не хочу аж так заморочуватись.Piter Cantrope: ↑ 04.11.2023 00:09 Скажіть, от ви брали свою Z170 i 6600k з прицілом поставити умовний 7700k? І як, поставили?
Але можливості 6600k і z170 використав на 100% - розігнав комп до статичних 4,5 ГГц з 3,5 базових. Можна спробувати і більше гнати, ніби на 4,6 була стабільність, но вирішив не ризикувати. Бо ще продати хочу)
Думаю, якби я свої DDR4 2666 замінив на 3600 (якщо мамка і проц це вивезуть, не факт) - мав би бути ще деякий приріст продуктивності. Бо зараз у сучасних іграх проц довбить у 100% і відяха відпочиває.
Я не можу загадувати, що в мене через 5 років буде зайвий косарь баксів на новий ящик. Зараз є, а якщо через 5 років роботи не стане? Бо чатГПТ, світова війна і все таке Тож хочу закласти максимально дешевий апгрейд. Щоб лише відяхи міняти. 620-ті материнки можуть не вивезти 8-12 ядерного проца через 4 роки. І не мають 5 ПСІ. Тоді вже будуть пробувати 6й запускати на ринок за планами релізів, 2 версії ПСІ різниці вже можуть бути помітні у іграх. Особливо якщо двіжки почнуть використовувати можливості нової швидкої шини.Piter Cantrope: ↑ 04.11.2023 00:09 А через 5 років купите новий комп, от і вся любов.
-----------
Як мінімум має вийти покоління на меншому техпроцесі, і потім може вийти тіпа рефрешу як мінімум. А потім вже, коли буде перехід на проци з додаванням підтримки ШІ - може нагрянути новий сокет... Хоча, тоді вже до мене питання, чи хочу я купити по акції 9900х і сидіти на старій архітектурі, поки всі ставлять актуалочку.Nouriel: ↑ 03.11.2023 23:47 по перше ще не факт що буде 9 покоління на ам5
по друге 9900х не коштуватиме копійки
-------
Я трохи заморочувався прорахунком вартості оновлення платформи vs купівля середнього топу і оновлення лише проца, вийшло однаково по грошам. Але якщо завжди купуєш найдешевше - будеш завжди на актуальному сидіти, хоч і не надптужному.
Не менш вигідно збирати ПК на "вчорашніх" деталях. Якійсь 5800x з класною мамкою - це майже ті самі гроші, що й 7500f, але 8 ядер, що десь у тоталворах можуть бути корисні, і інших сучасних двіжках... Шукав на вторичці цілий місяць, ніхто не продає з норм дисконтом.. І взагалі, більша частина вторички - це перекупи вбитих відях 3070-3080, що пхають ці відяхи у нові корпуси з процами і мамами з магазину. Щоб продати ці вбиті відяхи за рахунок ілюзії дешевого ПК. А інша половина продає старі домашні компи дорожче, ніж вони зараз коштують на магазині)
Піду на телемарт, проразую збірку на 620му чіпі, подивлюсь, що воно таке і скікі стоє.
-
daesz
Member
От скажіть - ви багато знаєте людей які використовують м2 на псі5? Тут на форумі 99 з 100 пише що в повсякденних задачах не бачать різниці між псі3 і псі4 (я навіть розділю думку, що не бачу різниці в швидкодії в іграх між сата і м2 ссд, справедливості ради - я кладу на сата ссд тільки всякі "маленькі" забавки по типу hades / transistor / hollow knight / ruined king / invisible inc i тд). Те ж саме і з ВК - що умовний б450 з псі3, що б550 з псі4, а різниця в фпсі копійки і суттєво тільки якщо у вас огризок на 8 ліній.observer: ↑ 04.11.2023 00:52 І не мають 5 ПСІ.
-
manbearboar
Member
Просто не надо в крайности бросаться, то B650-E, то А620.observer: ↑ 04.11.2023 00:52Щоб лише відяхи міняти. 620-ті материнки можуть не вивезти 8-12 ядерного проца через 4 роки. І не мають 5 ПСІ
B650 имеют писи5 nvme и хорошо.
Память выше 6400, а то и 6000 для Zen4 не имеет смысла, потому как это уже быстрее линка между чиплетами и контроллером памяти, которые 64Гб/с.
Да и если хватит потом на 9X3D, то они мало чувствительны к памяти.
-
waryag
Member
Фактично, з бусту 3.9, що вже не так красиво.observer: ↑ 04.11.2023 00:52Але можливості 6600k і z170 використав на 100% - розігнав комп до статичних 4,5 ГГц з 3,5 базових. Можна спробувати і більше гнати, ніби на 4,6 була стабільність, но вирішив не ризикувати. Бо ще продати хочу)
А620 спокійно вивозить 8-12 ядер. І буде вивозити всі майбутні такого класу. Навіть у інтелів офісні Н мамки тягнуть старші процесори з величезним жором. Тільки навряд чи, маючи проблеми з грошами, для вас буде актуальною покупка топових процесорів з відповідним охолодженням.observer: ↑ 04.11.2023 00:52Я не можу загадувати, що в мене через 5 років буде зайвий косарь баксів на новий ящик. Зараз є, а якщо через 5 років роботи не стане? Бо чатГПТ, світова війна і все таке Тож хочу закласти максимально дешевий апгрейд. Щоб лише відяхи міняти. 620-ті материнки можуть не вивезти 8-12 ядерного проца через 4 роки. І не мають 5 ПСІ. Тоді вже будуть пробувати 6й запускати на ринок за планами релізів, 2 версії ПСІ різниці вже можуть бути помітні у іграх. Особливо якщо двіжки почнуть використовувати можливості нової швидкої шини.
А відеокарт це стосується ще більше - система, якій конче потрібен РСІе5, буде дорогою... або дуже дорогою
Взагалі-то, дешевий 7500ф зробив сумнівною покупкою не тільки 5800х, а й 5800х3д. А для ігрових задач, при співставній загальній продуктивності, вигідніше процесор з більш продуктивними ядрами.observer: ↑ 04.11.2023 00:52Не менш вигідно збирати ПК на "вчорашніх" деталях. Якійсь 5800x з класною мамкою - це майже ті самі гроші, що й 7500f, але 8 ядер, що десь у тоталворах можуть бути корисні, і інших сучасних двіжках...
Не знаю, що ви рахували, але вартість навіть для одного комплекту заліза може змінюватися на десятки, а то і сотні відсотків, залежно від часу і місця придбання.observer: ↑ 04.11.2023 00:52Я трохи заморочувався прорахунком вартості оновлення платформи vs купівля середнього топу і оновлення лише проца, вийшло однаково по грошам. Але якщо завжди купуєш найдешевше - будеш завжди на актуальному сидіти, хоч і не надптужному.
Відправлено через 1 хвилину 52 секунди:
У більшості випадків, не бачать навіть між нвме і сата (якщо абстрагуватися від бенчмарків, естетики та обсягу пам'яті).daesz: ↑ 04.11.2023 02:20Тут на форумі 99 з 100 пише що в повсякденних задачах не бачать різниці між псі3 і псі4
-
Artem_K
Member
Тягнути то тягнуть, але 105-115 градусів розігріву VRM плати у роліку для ютубу то одне, а на кожен день то інша історіяwaryag: ↑ 04.11.2023 09:03 Навіть у інтелів офісні Н мамки тягнуть старші процесори з величезним жором.
А ось про відсутність різниці на дисках 3.0 та 4.0 я хвилин 10 тому на форумі писав. Робив це з секундоміром. Різниця була тільки коли після покупки з 3.0 на 4.0 перекидував частину файлів. Хіба що займатися монтажем відео та гоняти десятки гігабайт. 5.0 для дому ....
-
erazel
Member
Гроші на процесор у вас будуть а на мамку ні? Чи ви думаєте через 5 років мамка убде вартувати 300 баксів? Купите якусь бюджетну на той час і все.observer: ↑ 04.11.2023 00:52 Тож хочу закласти максимально дешевий апгрейд. Щоб лише відяхи міняти. 620-ті материнки можуть не вивезти 8-12 ядерного проца через 4 роки.
-
Vlaad13
Member
Вы странные люди - зачем вы с нейросеткой разговариваете?
-
observer
Member
Материнка msi z170a-pro, чисто по красотє, за замовчуванням зарізала максимальну потужність живлення материнки на ~60 A. Тобто при навантаженні 100% частота падала до 3,5ГГц завжди. Це був авторежим налаштувань сили струму. Не помічав, поки ігри стали довбитись в 100% в 2022му році. Авторежим у плати МСІ просто жесть. Тепер, після більш-менш правильного розгону, маю стабільні 4,5 ГГц у стрес-тестах з FPU.waryag: ↑ 04.11.2023 09:03 Фактично, з бусту 3.9, що вже не так красиво.
Я про pci 5.0 для відях, для дисків так, на даний момент, я так зрозумів з тестів на ютубі, вузьке місце полягає у процесорі, бо дані ігор та софта на диску лежать у стиснутому вигляді, і витягування з диску це лише 10%-30% часу підготовки даних до використання. Решту часу працюють процесор і відяха.daesz: ↑ 04.11.2023 02:20 ...От скажіть - ви багато знаєте людей які використовують м2 на псі5? Тут на форумі 99 з 100 пише що в повсякденних задачах не бачать різниці між псі3 і псі4 (я навіть розділю думку, що не бачу різниці в швидкодії в іграх між сата і м2 ссд...)...
В мене зараз відяха псі 4, мать підтримує лише 3. А у авторежимі, як виявилось, мать виставила другу версію! Поки вручну в біосі не прописав третій псі на відеокарту, були жахливі просадки на рівному місці, і ігри неправильно обчислювали відеопам'ять.
На момент актуальності поки що міфічного райзен 9900x, вже з'являться відеокарти на ПСІ 6.0, і тоді материнка 650 без "е" на 2 версії ПСІ застаріє, і це може призвести до необхідності замінити її на нову. Тому реально, або брати а620 на 3 роки, і потім викинути дешевий кулер+дешеву пам'ять+дешеву мать+дешевий проц і купити все нове наново, або купити зараз середньорівневі деталі з підтримкою pci5, дешевий проц, а потім після року продаж 9700х-9900х - купити лише новий проц. А потім б/в швидку пам'ять DDR5 (бо актуальною стане DDR6).
---------
Через 4-6 років можуть змінитись принципи роботи з даними на дисках, виробники софта можуть почати інтенсивно використовувати швидкості pci 5-6 у відеокартах і дисках, і тоді мамки з pci 4 безбожно застаріють. Тому брати на довге майбутнє pci 4 може бути помилкою.
І згоден, скоріше за все, помилкою є брати "на майбутнє", бо через 4 роки поточний конфіг почне бісити, навіть якщо вгадаю з тенденціями
-
manbearboar
Member
Откуда они появятся?observer: ↑ 04.11.2023 14:44вже з'являться відеокарти на ПСІ 6.0, і тоді материнка 650 без "е"
Сколько лет писи5 и где видеокарты с писи5?
И где видеокарты, которым сейчас не хватает писи3?
Да, скорее всего писи5 будет задействован накопителями раньше чем видеокартами, ну так для этого и есть B650.observer: ↑ 04.11.2023 14:44 і тоді мамки з pci 4 безбожно застаріють
-
waryag
Member
Навпаки, це напрочуд адекватне налаштування з коробки. Набагато гірше, коли мамки з коробки задирають напругу і споживання в космос заради кількох зайвих балів у оглядах, а скільки і як воно буде працювати в користувача - його проблеми.observer: ↑ 04.11.2023 14:44Материнка msi z170a-pro, чисто по красотє, за замовчуванням зарізала максимальну потужність живлення материнки на ~60 A. Тобто при навантаженні 100% частота падала до 3,5ГГц завжди. Це був авторежим налаштувань сили струму. Не помічав, поки ігри стали довбитись в 100% в 2022му році. Авторежим у плати МСІ просто жесть. Тепер, після більш-менш правильного розгону, маю стабільні 4,5 ГГц у стрес-тестах з FPU.
Але це - найгірший сценарій, в обмеженому колі складних задач, на найгірших мамках, без обдуву і т.п.Artem_K: ↑ 04.11.2023 10:47 Тягнути то тягнуть, але 105-115 градусів розігріву VRM плати у роліку для ютубу то одне, а на кожен день то інша історія
В контексті потенційного бюджетного апгрейду АМ5 це навряд чи актуально.
-
Artem_K
Member
waryag
З бюджетками взагалі цікаво, наприклад якщо щось з радіатором на Н610, то може коштувати так, що В660 можна взяти (та й ще з тим же радіатором), а іноді ще й дешевше вийде.
З бюджетками взагалі цікаво, наприклад якщо щось з радіатором на Н610, то може коштувати так, що В660 можна взяти (та й ще з тим же радіатором), а іноді ще й дешевше вийде.
-
DuckRider
Member
Та навіть якщо там 70, то це вже така собі історія, бо деградація все ж таки буде швидшою. І не забуваємо, що буст буде ніякий. Іншими словами "тягнуть" - це не вірне тлумачення, вірно сказати "зможуть запустити"Artem_K: ↑ 04.11.2023 10:47Тягнути то тягнуть, але 105-115 градусів розігріву VRM плати у роліку для ютубу то одне, а на кожен день то інша історіяwaryag: ↑ 04.11.2023 09:03 Навіть у інтелів офісні Н мамки тягнуть старші процесори з величезним жором.
І на скільки пам'ятаю, на куцих мамках був лок у 125вт, ну і згідно цього продуктивність самі рощумієте яка там
-
waryag
Member
Artem_K: ↑ 04.11.2023 16:31З бюджетками взагалі цікаво, наприклад якщо щось з радіатором на Н610, то може коштувати так, що В660 можна взяти (та й ще з тим же радіатором), а іноді ще й дешевше вийде.
Не те, щоб я агітував за топ проци з лоу мамками, але є дуже цікаві тести саме такої конфігурації https://www.tomshardware.com/reviews/h6 ... p-review/5DuckRider: ↑ 04.11.2023 16:31Та навіть якщо там 70, то це вже така собі історія, бо деградація все ж таки буде швидшою. І не забуваємо, що буст буде ніякий. Іншими словами "тягнуть" - це не вірне тлумачення, вірно сказати "зможуть запустити"
І на скільки пам'ятаю, на куцих мамках був лок у 125вт, ну і згідно цього продуктивність самі рощумієте яка там
І там все досить далеко від апокаліптичної картини з ваших коментів.
Так, воно гріється, але не те, щоб критично, і при цьому, як мінімум у деяких завданнях, може бути на рівні старших рішень, а то і швидше деяких з невдалими налаштуваннями з коробки.
Але початкова розмова була про АМ5 і А620 з кращими можливостями і меншими вимогами до живлення, і це хороший, вже без всяких "але" варіант (хоч і дещо конфліктує з тематикою сайту).
Востаннє редагувалось 04.11.2023 18:03 користувачем waryag, всього редагувалось 1 раз.
-
DuckRider
Member
Якщо хочете - будуйте собі таке на здоров'яwaryag: ↑ 04.11.2023 17:56Artem_K: ↑ 04.11.2023 16:31З бюджетками взагалі цікаво, наприклад якщо щось з радіатором на Н610, то може коштувати так, що В660 можна взяти (та й ще з тим же радіатором), а іноді ще й дешевше вийде.Не те, щоб я агітував за топ проци з лоу мамками, але є дуже цікаві тести саме такої конфігурації https://www.tomshardware.com/reviews/h6 ... p-review/5DuckRider: ↑ 04.11.2023 16:31Та навіть якщо там 70, то це вже така собі історія, бо деградація все ж таки буде швидшою. І не забуваємо, що буст буде ніякий. Іншими словами "тягнуть" - це не вірне тлумачення, вірно сказати "зможуть запустити"
-
Vlaad13
Member
это все до поры до времениwaryag: ↑ 04.11.2023 17:56Artem_K: ↑ 04.11.2023 16:31З бюджетками взагалі цікаво, наприклад якщо щось з радіатором на Н610, то може коштувати так, що В660 можна взяти (та й ще з тим же радіатором), а іноді ще й дешевше вийде.Не те, щоб я агітував за топ проци з лоу мамками, але є дуже цікаві тести саме такої конфігурації https://www.tomshardware.com/reviews/h6 ... p-review/5DuckRider: ↑ 04.11.2023 16:31Та навіть якщо там 70, то це вже така собі історія, бо деградація все ж таки буде швидшою. І не забуваємо, що буст буде ніякий. Іншими словами "тягнуть" - це не вірне тлумачення, вірно сказати "зможуть запустити"
Так, воно гріється, але не те, щоб критично, і при цьому, як мінімум у деяких завданнях, може бути на рівні старших рішень, а то і швидше деяких з невдалими налаштуваннями з коробки.
Але початкова розмова була про АМ5 і А620 з кращими можливостями і меншими вимогами до живлення, і це хороший, вже без всяких "але" варіант (хоч і дещо конфліктує з тематикою сайту).
они взяли час потестили, результаты выложили и вроде бы все ок
а если оно так поработает месяц - два год?
если б передо мной был выбор купить дешман мамку за 3500 или доложить 1к и купить норм за 4500, быбор очевиден...
-
waryag
Member
А теперь перечитайте мой камент и уточните, с какими утверждениями в нем вы пытаетесь спорить. Желательно, с цитатами.Vlaad13: ↑ 04.11.2023 18:08это все до поры до времени
они взяли час потестили, результаты выложили и вроде бы все ок
а если оно так поработает месяц - два год?
если б передо мной был выбор купить дешман мамку за 3500 или доложить 1к и купить норм за 4500, быбор очевиден...
-
Heildvald
Junior
Доброго дня шановне панство, писав раніше в тематичних гілках, бо думав, що осилю збірку сам, але чим більше читаю форум, тим більше дізнаюсь нюансів, тому вирішив звернутись за допомогою.
- Отже планую збирати пк на DDR5.
- Буду використовувати як для праці (працюю в фотошопі, як зберу планую користуватись stable diffusion, також вивчаю напрям DevOps (поки не знаю які там будуть задачі в силу невеликої кількості знань), так і для ігор + можливо стрімитиму.
- Якийсь розгін/ мінімальний налаштування помпи і тому подібне, думаю по відео з ютубу думаю осилю)
- По рівню шуму майже без різниці, звісно якщо вже пк не шумітиме зовсім, як перфоратор)
- Зовнішній вигляд взагалі пофіг, більше цікавить ККД, хоча ринок такий що майже всюди ргб сунуть)
- По бюджету десь 55к (без врахування деталей які вже є) але, якщо можна/треба докинути для якісно кращого рівня на якусь умовну мамку то десь нашкребу ще пару гривень.
Власне так як думав що зберу сам то дещо маю. (не кидайтесь тапками дуже хотів ПК, головою не сильно думав
- MSI GeForce RTX 3080 SUPRIM X 12G LHR (рефнута але ще на гарантії 4 місяці) її я б хотів на майбутнє замінити на щось типу 4080/90 може навіть на 5070ti/5080
- Chieftec Polaris PRO (взяв за 8000 ) звісно дуже дууже з запасом, але вже як є
- вентилятор на оперативу https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 18029ibWgs
Без релігійних вірувань до ітнелу чи амд.
Якщо потрібно можу скинути, як я далі планував збирати
- Отже планую збирати пк на DDR5.
- Буду використовувати як для праці (працюю в фотошопі, як зберу планую користуватись stable diffusion, також вивчаю напрям DevOps (поки не знаю які там будуть задачі в силу невеликої кількості знань), так і для ігор + можливо стрімитиму.
- Якийсь розгін/ мінімальний налаштування помпи і тому подібне, думаю по відео з ютубу думаю осилю)
- По рівню шуму майже без різниці, звісно якщо вже пк не шумітиме зовсім, як перфоратор)
- Зовнішній вигляд взагалі пофіг, більше цікавить ККД, хоча ринок такий що майже всюди ргб сунуть)
- По бюджету десь 55к (без врахування деталей які вже є) але, якщо можна/треба докинути для якісно кращого рівня на якусь умовну мамку то десь нашкребу ще пару гривень.
Власне так як думав що зберу сам то дещо маю. (не кидайтесь тапками дуже хотів ПК, головою не сильно думав
- MSI GeForce RTX 3080 SUPRIM X 12G LHR (рефнута але ще на гарантії 4 місяці) її я б хотів на майбутнє замінити на щось типу 4080/90 може навіть на 5070ti/5080
- Chieftec Polaris PRO (взяв за 8000 ) звісно дуже дууже з запасом, але вже як є
- вентилятор на оперативу https://www.aliexpress.com/item/1005004 ... 18029ibWgs
Без релігійних вірувань до ітнелу чи амд.
Якщо потрібно можу скинути, як я далі планував збирати