LVladislavchik: ↑
19.01.2023 10:20
1.
Зазвичай при розгоні чи даунвольті тестується стабільність в різних бенчмарках та робочих задачах, щоб різних казусів не було, ентузіасти заходять в біос по сотні разів чи афтербурнер, міняють напругу чи частоту на один крок і заново ганяють бенчмарки для перевірки стабільності, на райзен з виходом CTR і з подальшим виходом Project Hydra і на рх6хх0 навіть цього не треба робити, прога сама в процесі тестування процесора чи карти по своєму алгоритму підставляє вольтажі під частоти і провіряє стабільність, паралельно ганяючи бенчмарки, на інтелі не знаю як, вхід в бюджетний розгін там дорогий. Те ж саме з відяшками, гугліть Nvidia OC Scaner, працює з паскалями і вище, автоматом править криву частота/вольтаж і при цьому ганяє щось для тесту. Якщо Вам якийсь комп'ютерний майстер розігнав комп за 5хв, взяв за це багато грошей і після його зникнення почалися проблеми з пк, то це не значить, що всі люди так розганяють.
2.
Потужні світові виробники не ставлять ХМР пам'ять, бо більшість їхніх готових ПК працює на своїх пропрієтарних материнських платах, де в біосі з параметрів тільки з чого грузитися, час, можливо ще профіль системи охолодження, моніторинг якийсь простенький і вкл/викл порти на материнській платі чи якісь функції процесора, там все зроблено для того, щоб якраз вберегтися від розгонів за 5хв і подальшого звернення по гарантії через нестабільність системи. І ще сучасні готові пк "потужних світових виробників" зазвичай всередині нагадують їхні ж компи 10-15 річної давності, сірий оцинкований метал, доволі непоганий кабельменеджмент, але без ховання кабелів, корзини під диски 3.5, відеокарти з турбінами, такі компи зазвичай беруть або якісь фірми по 10-20-50-100шт, або люди, які в пк зовсім не шарять і в них вибір між збіркою з підливи і палок з CompX, невідомо яким станом з ОЛХ чи готовим пк від HP, Dell чи Lenovo.
Розумієте в чому справа. Крайні 15 років на домашніх ПК я не лише граюся, а ще й працюю. Робота різна - від типової офісної, адміністрування, робота з БД, сайтами і закінчуючи фото/відео. І у мене ніколи не було проблем зі стабільністю, до того моменту, поки я не проапгрейдив і7 6700 на і7 10700К у 2020 році, який я вирішив зібрати з ХМР пам'яттю. Щоб як усі. І тут почалося...
1. Windows 10 (ліцензія) працює стабільно, але раз в пару тижнів зависають проекти на Gimp. Може збоїти Vegas Pro 16 (ліцензійний). А можуть і місяць працювати без збоїв.
2. Інколи вилітали ігри. Зокрема БФ5. Десь раз на 20-40 каток.
Пам'ять Мікрон 3600 ДДР4 Балістік я тестував усіма програми десятками годин. Помилок немає. Замінив пам'ять на Мікрон 4400 16*2. Робота знову нестабільна. Навесні 2021 року я замінив процесор на 11900 (думав, що можливо проблема в контролері пам'яті процесора) - стабільності не додалося. Восени 2021 я купив нову плату на Z590 Аорус Майстер - стабільності не додалося.
Тобто, два уже різних ПК, різні процесори, материнки і пам'ять, а стабільності з ХМР пам'яттю немає.
Закінчилося все дуже просто. Я купив звичайну JEDEC пам'ять від Кінгстон з чіпами Мікрон 3200 2*32 ДДР4. Вже кілька тижнів я ЖОДНОЇ ознаки нестабільності не помітив. На іншому ПК, який на базі і7 10700К, я увімкнув JEDEC на пам'яті і вона працює на 2666 Мгц. Стабільність також відмінна.
Важливо! Я пробував вручну вбивати таймінги JEDEC на ХМР пам'ять - стабільності немає. Не дарма виробник гарантує лише 2666 по JEDEC при напрузі 1.2 В. І не дивуйтеся, чому якісна JEDEC пам'ять коштує майже так само, як "крута" ХМР з радіаторами, бо вона гарантовано стабільно працює на 3200 МГц. На відміну від ХМР, де не гарантовано нічого.
Відправлено через 15 хвилин 24 секунди:
П.С. Провідні виробники ПК продають стабільні пристрої, які працюють чітко по заявленим характеристикам виробників процесорів, пам'яті та відеокарт. Тому, там не потрібен "крутий біос". І навіть при цьому "залізна стабільність" на ПК лише з ЕСС пам'яттю. Такі ПК називають "робочими станціями".
Помилки в робочих застосунках з пам'яттю JEDEC також є. Все залежить від того, який об'єм пам'яті, і як програми інтенсивно з ним працюють.