Останні статті і огляди
Новини
Разгон памяти
-
Varzek
Member
Melofon
Який калькулятор? Я не експерт в розгоні, тому можна не в двух словах, а детальніше.
Який калькулятор? Я не експерт в розгоні, тому можна не в двух словах, а детальніше.
-
Melofon
Member
Varzek
Dram Calculator for Ryzen, но у вас интел и он не подойдёт.
Dram Calculator for Ryzen, но у вас интел и он не подойдёт.
-
Varzek
Member
Спробував виставити значення з таблиці Анта777. Але деяких не побачив і на перший раз було складнувато.Artem_K: ↑ 02.08.2022 23:26 Varzek, оригинальная статья - https://github.com/integralfx/MemTestHe ... 20Guide.md
и ее перевод, хороший, но не полный, чуток не вошло - https://i2hard.ru/publications/24111/
Вариант для ленивых - таблицы от Анта777, там же можно просто оптимизировать тайминги введя одинаковые исходный и желаемый вариант
simplenov2020.zip
Знайшов гайд разгону на схожій конфі і робив частково як там, деякі значення брав з таблиці Анта777.
Розігнав до 3600МГц 16-20-20-40. Але з дуже мінімальним підйомом напруги. Короткі тести TestMem 5 на 5-15 хвилин розгін проходив.
Але коли я поставив на ніч Extreme Test, то через годину вже було 3 помилки.
Налаштування у біосі на скрінах нижче:
- спойлер
- спойлер
1) Я правильно розумію, що в мене однорангова пам'ять судячи зі скриншоту нижче?
- спойлер
- спойлер
Я просто не можу моніторити температури пам'яті і не хочу нарватися на перегрів та деградацію модулів через нього.
4) Які порекомендуєте корегування та що треба зробити, щоб взяти 3800-4000?
-
ASTON
Member
Купити іншу пам'ятьVarzek: ↑ 17.10.2022 20:28
4) Які порекомендуєте корегування та що треба зробити, щоб взяти 3800-4000?
-
Artem_K
Member
Varzek, у Вас 12-те покоління Інтела, тому не факт, що на частоті 3800-4000 контролер спроможний буде працювати у режимі Gear1. Хоча може й пощастити.
Пам'ять однорангова, та схоже це Hynix MJR, тому рекордів бити не буде. Буде щось накшалт 3800 18-22-22-42 при напрузі до 1,45В або спробувати 3600 16-19-19-39.
Я би в даному випадку краще налаштовував таймінги при 3600. Та по черзі тестував би, наприклад виставив первинні, усе інше в авто. Якщо все добре - йдемо далі - тестуємо вторинні. Виставивши все разом розібратися буде важко хто винен у помилках.
Щодо напруг, якщо їх недостатньо (на контроллері, або на пам'яті), то TestMem 5 видає помилку у тесті 4. Щодо перегріву або деградації - у добре вентилюємому корпусі напруга до 1,45В не повинна впливати, але і гарантії ніхто не дасть, бо все залежить від виробника. Наприкладі відеопам'яті: Мікрон 18 року та останні 1Gb Хюнікс проблемні на рівні виробництва і дуже погано відносяться до підвищених температур.
Щодо останнього питання - якщо впевнені у якості контролера пам'яті у вашому екземплярі процесора та хочеться високих частот та низьких таймінгів, то найкращу пораду дав ASTON )
PS. Результати АІДИ дивні, бо значення Read вище ніж теоретичне.
Пам'ять однорангова, та схоже це Hynix MJR, тому рекордів бити не буде. Буде щось накшалт 3800 18-22-22-42 при напрузі до 1,45В або спробувати 3600 16-19-19-39.
Я би в даному випадку краще налаштовував таймінги при 3600. Та по черзі тестував би, наприклад виставив первинні, усе інше в авто. Якщо все добре - йдемо далі - тестуємо вторинні. Виставивши все разом розібратися буде важко хто винен у помилках.
Щодо напруг, якщо їх недостатньо (на контроллері, або на пам'яті), то TestMem 5 видає помилку у тесті 4. Щодо перегріву або деградації - у добре вентилюємому корпусі напруга до 1,45В не повинна впливати, але і гарантії ніхто не дасть, бо все залежить від виробника. Наприкладі відеопам'яті: Мікрон 18 року та останні 1Gb Хюнікс проблемні на рівні виробництва і дуже погано відносяться до підвищених температур.
Щодо останнього питання - якщо впевнені у якості контролера пам'яті у вашому екземплярі процесора та хочеться високих частот та низьких таймінгів, то найкращу пораду дав ASTON )
PS. Результати АІДИ дивні, бо значення Read вище ніж теоретичне.
-
Varzek
Member
Той чувак на відео так і робив. І відповідно я так і робив.Artem_K: ↑ 17.10.2022 23:51
Я підняв SA до 1.25 і DRAM Voltage до 1.44 і зараз TestMem5 не викидує помилок. Але чогось і не пише, що тест завершений, хоча вже більш 4ох годин йде і нічого не мігає у самій програмі.Щодо напруг, якщо їх недостатньо (на контроллері, або на пам'яті), то TestMem 5 видає помилку у тесті 4. Щодо перегріву або деградації - у добре вентилюємому корпусі напруга до 1,45В не повинна впливати, але і гарантії ніхто не дасть, бо все залежить від виробника.
- спойлер
Ні, моїм завданням було зробити розгін вручну і подивитися на різницю між XMP. Буст в фпс я вже отримав. Просто хочеться оптимізувати потужність свого ПК. Десь зробити розгін, десь андервольт. Все відкладав цю справу, а тепер вирішив зайнятися.Щодо останнього питання - якщо впевнені у якості контролера пам'яті у вашому екземплярі процесора та хочеться високих частот та низьких таймінгів, то найкращу пораду дав ASTON )
-
Artem_K
Member
Varzek, с тестом щось дивне. В мене 32 Гб з профілем Heavy5Opt протестувались за 3 год 11 хв, та при цьому це було 3 цикла.
-
Varzek
Member
Artem_K
Поділитесь профілем? Тестану у себе.
Поділитесь профілем? Тестану у себе.
-
Artem_K
Member
Heavy5opt від anta777 Ще вважається гарним профілем для тестування Universal2 від LMHz
-
WalkMan
Member
Artem_K
А тест посипався (не память), лічильник показує скільки часу пройшло, але нічого водночас не відбувається (тестування не проводиться).
Це можна побачити по кількості вільної RAM
Varzek
Коли запускаєш TM5 до компа навіть не підходь, ніяких програм не вмикай
А тест посипався (не память), лічильник показує скільки часу пройшло, але нічого водночас не відбувається (тестування не проводиться).
Це можна побачити по кількості вільної RAM
Varzek
-
Varzek
Member
Так і зробив.WalkMan: ↑ 20.10.2022 21:24 Varzek
Heavy5opt пройшов за 1,5 години без помилок. Universal2 не доходить до кінця чомусь, як і Extreme1 до цього.Artem_K: ↑ 18.10.2022 20:13 Heavy5opt від anta777
MT.ZIP
Ще вважається гарним профілем для тестування Universal2 від LMHz
MT.zip
- спойлер
-
Artem_K
Member
Varzek, це з програмою щось або новими системами. Трохи пошукав, та знайшов ще за 2018 рік - "Кстати, у меня после недавнего обновления ядра Windows (по моему по случаю Spectre/Meltdown, или не знаю.) TM5 стал залипать не только на Win10, но и на Win7x64, что несколько неожиданно. Т.е. я это связываю с обновлением ядра.
Именно что не зависает, а залипает - предыдущий тест заканчивается, новый не начинается, таймер продолжает отмерять время. Причем чем больше параллельных потоков(процессоров) используется, тем больше вероятность залипания"
Именно что не зависает, а залипает - предыдущий тест заканчивается, новый не начинается, таймер продолжает отмерять время. Причем чем больше параллельных потоков(процессоров) используется, тем больше вероятность залипания"
-
Varzek
Member
Artem_K
Є якісь альтернативні варіанти перевірки оперативки і разгону?
Є якісь альтернативні варіанти перевірки оперативки і разгону?
-
WalkMan
Member
Varzek
memtest86
memtest86
-
Artem_K
Member
Varzek, ОССТ. Перевіряв - якщо TM5 сипе помилками, то і в ОССТ вони є, єдине, що без розшифровки, просто кількість помилок.
-
Varzek
Member
Я так розумію, що з пам'яттю та разгоном все ок?
MemTest RAMInfo якесь дивне показує. В мене не такі таймінги налаштовані.
MemTest RAMInfo якесь дивне показує. В мене не такі таймінги налаштовані.
- спойлер
-
feniks_tm
Member
Varzek
Ну сама пам'ять принаймні стабільна, далі чекати контролер пам'яті. Y-Cruncher PI 2.5b прогонів 5-10 один за одним, якщо проходить без помилок - значить гуд.
Ну сама пам'ять принаймні стабільна, далі чекати контролер пам'яті. Y-Cruncher PI 2.5b прогонів 5-10 один за одним, якщо проходить без помилок - значить гуд.
-
Earanak
Member
Перепробовал все версии ASRock Timing Configurator - все выдают Acess Violation ошибку и не работают.
Win10 21H2 / Z790 Tomahawk DDR4 / 13900KF
ASUS Mem Tweak IT тоже не работает.
Как посмотреть то тайминги в винде
Win10 21H2 / Z790 Tomahawk DDR4 / 13900KF
ASUS Mem Tweak IT тоже не работает.
Как посмотреть то тайминги в винде
-
feniks_tm
Member
4.0.14 пробував?Earanak: ↑ 26.10.2022 05:10 Перепробовал все версии ASRock Timing Configurator - все выдают Acess Violation ошибку и не работают.
DragonPower та Dragon Ball ще глянь
Востаннє редагувалось 26.10.2022 07:21 користувачем feniks_tm, всього редагувалось 1 раз.
-
Earanak
Member
О кстати... А 4.0.14 я не видел нигде. Блин где там на сайте Асрока ее скачать то...
Про софт от МСИ тоже кстати не знал. Спасибо. Попробую потом
Отправлено спустя 4 часа 48 минут 20 секунд:
UPD - 4.0.14 действительно заработала ! Спасибо !
https://drive.google.com/file/d/1KnfI8j ... DWcJR/view
Отправлено спустя 55 секунд:
Тайминги кошмар Ну ожидаемо... Руками потом все доведу.
Отправлено спустя 39 секунд:
https://i.imgur.com/ZKq1afv.png
Отправлено спустя 3 минуты 15 секунд:
Тайминги кошмар конечно. Но я все потом уже настрою. Через недельку-две.
К тому же 128гб памяти тюнячить еще та духота... https://i.imgur.com/ZKq1afv.png
Но я знаю на что иду.
Про софт от МСИ тоже кстати не знал. Спасибо. Попробую потом
Отправлено спустя 4 часа 48 минут 20 секунд:
UPD - 4.0.14 действительно заработала ! Спасибо !
https://drive.google.com/file/d/1KnfI8j ... DWcJR/view
Отправлено спустя 55 секунд:
Тайминги кошмар Ну ожидаемо... Руками потом все доведу.
Отправлено спустя 39 секунд:
https://i.imgur.com/ZKq1afv.png
Отправлено спустя 3 минуты 15 секунд:
Тайминги кошмар конечно. Но я все потом уже настрою. Через недельку-две.
К тому же 128гб памяти тюнячить еще та духота... https://i.imgur.com/ZKq1afv.png
Но я знаю на что иду.