Розкрито специфікації наборів логіки Intel 900‑ї серії для процесорів Nova Lake‑S

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Пропоную обговорити Розкрито специфікації наборів логіки Intel 900‑ї серії для процесорів Nova Lake‑S

Чекаємо на безцінну думку Юри.
До речі, він рейджбейтер. Ігноруйте.
big_bang
Member

нарешті буде кому з arm тягатися)))
KimRomik
Member

Чому вже не перемістити функції чіпсету під процесор? Як це роблять в деяких мобільних цпу
Afit
Member

KimRomik: 09.02.2026 15:25 Чому вже не перемістити функції чіпсету під процесор? Як це роблять в деяких мобільних цпу
Нащо? Так можна ще один чіп продати ;) А якщо серйозно, то як ти собі уявляєш костомізацію пк під себе? Я що маю переплачувати за X/Z чіпсетні функції, або навпаки не отримувати їх, якщо мені не потрібен потужний проц, але треба більше можливостей в іншому?
Georgin
Member

Дичина якась...
"The Intel 900-series "Nova Point" chipset family will begin with the B960 mainstream chipset succeeding the current B860."
При цьому B860 дозволяє розганяти процесор, а B960 - ні, тільки пам'ять. Але ми назвемо його не H910, а B960 - так купувати будуть кращє.
Чи я щось неправильно зрозумів?
Inqizitor2022
Member

Ну то есть какое-то дно опять, где нормальное количество линий 5.0? Интел, что происходит? Должно быть 48 линий 5.0 на чипсете как минимум, дабы на всё распределить. А 12 линий это непонятно вообще, это опять 1 х16 5.0 слот на плате, один х8 5.0 слот, один х4 5.0 для ссд, остальное - 4.0 слоты?! В топовом чипсете?
Ах да, В960 чипсет не позволяет гнать чип, но позволяет гнать память. Это как? Должен позволять и то и то гнать, иначе это Н960.
KimRomik
Member

Afit: 09.02.2026 15:47
KimRomik: 09.02.2026 15:25 Чому вже не перемістити функції чіпсету під процесор? Як це роблять в деяких мобільних цпу
Нащо? Так можна ще один чіп продати ;) А якщо серйозно, то як ти собі уявляєш костомізацію пк під себе? Я що маю переплачувати за X/Z чіпсетні функції, або навпаки не отримувати їх, якщо мені не потрібен потужний проц, але треба більше можливостей в іншому?
так я і про що кажу
у AMD є щось подібне, точніше материнки без чіпсета, просто сокет
я вважаю що давно пора позбавлятись від чіпсету і дати можливість кастомізації через pcie інтерфейси (перед цим звісно збільшити їх в процесорах)
тому що материнки це як відяхи, достатньо відвалу чіпсета і вся материнка в мусорку, а враховуючи скільки вони зараз коштують особливо топові, то позбавлення від чіпсету більш як виправдане
alexeygalas
Member

Щось схоже на руморну табличку. З якого переляку знов з'явились Zx70 та Zx90 (назад до Coffe-Lake Refresh?) A B960 взагалі дивний набір функцій має.
І дали би нарешті вже людям ЕСС в маси. Лайнуз же заявив - всі глюки в ОС від помилок заліза. ЕСС у кожну хату! Інтел, ну не жлобись! Хоч би на Z хаб розлочили б
dext
Member

Z970 буде топ для бюджетних ігрових систем, менша кількість IO це і менше споживання
Inqizitor2022
Member

Поддержки Thunderbolt 5 не будет на Z чипсете - это как?
Intel VPro не будет на Z чипсете - это как?
ECC не будет на Z чипсете - это как?
Что вообще Интел курит? Уму не постижимо! :spy: Если выйдут планки 2*128, например - то там без ЕСС вообще никак.
Я сначала написал просто раздражённый пост про линии ПСИ, но когда вчитался в табличку - просто обалдел! :insane:
alexeygalas
Member

Inqizitor2022: 09.02.2026 18:20Intel VPro не будет на Z чипсете - это как?
ECC не будет на Z чипсете - это как?
Так і не було ніколи.

ЕСС лише не W/WM, С
vPro Enterprise на Q/QM, W/WM, C

Відправлено через 4 хвилини 1 секунду:
Теж не дуже зрозуміло. Пора би вже було його в проци інтегрувати. Arrow Lake поки що під кришкою має 4. Лептопи, які мають порти 5.0 реалізовані додатковим чіпом.

Але табличка в принципі якась дивна. Рано ще якісь висновки робити

Відправлено через 3 хвилини 47 секунд:
Inqizitor2022: 09.02.2026 18:20Если выйдут планки 2*128
Ого ну це ти фантазуєш. Буферизовані хіба, але вони і так вже є. А для U-DIMM ще чіпів таких великих немає і навряд будуть найближчим часом.

Але я теж за ECC на B/Z платах
dreikk91
Member

kabostebeztak: 09.02.2026 15:15 Пропоную обговорити Розкрито специфікації наборів логіки Intel 900‑ї серії для процесорів Nova Lake‑S

Але Ви не можете сперечатись з тим фактом, що м5 потужніший та енергоефективніший за інтел
kabostebeztak
Member

dreikk91: 09.02.2026 18:46
kabostebeztak: 09.02.2026 15:15 Пропоную обговорити Розкрито специфікації наборів логіки Intel 900‑ї серії для процесорів Nova Lake‑S

Але Ви не можете сперечатись з тим фактом, що м5 потужніший та енергоефективніший за інтел
Тут сперечатись нема сенсу
Intel 8086 не те що програє M5 в Cinebench, він його навіть не запустить!
Spuner
Junior

Печально: было бы очень неплохо увидеть хотя 28 линий PCI-E. Чувствую, не скоро мы их увидим :shuffle:
kabostebeztak
Member

Georgin: 09.02.2026 15:49 Дичина якась...
"The Intel 900-series "Nova Point" chipset family will begin with the B960 mainstream chipset succeeding the current B860."
При цьому B860 дозволяє розганяти процесор, а B960 - ні, тільки пам'ять. Але ми назвемо його не H910, а B960 - так купувати будуть кращє.
Чи я щось неправильно зрозумів?
от же ж... нехороші люди...
едіт: 2026 це новий 2016. welcome back, розгін онлі на Z чіпсеті.
dreikk91
Member

kabostebeztak: 09.02.2026 18:48
dreikk91: 09.02.2026 18:46
І це факт, який доводить нікчемність інтела. Але якщо говорити про більш сучасні моделі, то інтел все одно програє.

Відправлено через 1 хвилину 55 секунд:
Spuner: 09.02.2026 18:50 Печально: было бы очень неплохо увидеть хотя 28 линий PCI-E. Чувствую, не скоро мы их увидим :shuffle:
Я би більше хотів побачити 4 канали пам'яті
kabostebeztak
Member

dreikk91: 09.02.2026 18:53
kabostebeztak: 09.02.2026 18:48

І це факт, який доводить нікчемність інтела. Але якщо говорити про більш сучасні моделі, то інтел все одно програє.
Круто, круто...
спойлер
Изображение
АХАХАХАХАХАХАХА
спойлер
Изображение
до речі, ми не враховуємо ціну питання.
Spuner
Junior

dreikk91: 09.02.2026 18:55Я би більше хотів побачити 4 канали пам'яті
А вот на это, я бы особо не рассчитывал в потребительском (не берем в счет все эти LGA2011, 2066 и т.п.) сегменте. Мы скорее от Intel увидим 32 линий PCI-E, чем 4 канала памяти :rolleyes:
dreikk91
Member

kabostebeztak: 09.02.2026 18:56
dreikk91: 09.02.2026 18:53
Круто, круто...
спойлер
Изображение
АХАХАХАХАХАХАХА
спойлер
Изображение
Все одно результати дуже не погані, он snapdragon в режимі емуляції цпу по середньом фпс наздоганяє інтел. А з якою швидкістю інтел запустить гру в режимі емуляції арм?
Inqizitor2022
Member

kabostebeztak: 09.02.2026 18:56 Круто, круто...
спойлер
Изображение
АХАХАХАХАХАХАХА
спойлер
Изображение
Это у интела встройка сейчас такая лютая? :insane: :eek: Офигеть рывок.
Ответить