Процесори AMD Zen 6 перейдуть на 12-ядерні чиплети з 48 мегабайтами L3-кешу

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Пропоную обговорити Процесори AMD Zen 6 перейдуть на 12-ядерні чиплети з 48 мегабайтами L3-кешу
Ну от на це вже можна і оновитись :-/
waryag
Member

Геральт: 31.01.2026 10:36Ну от на це вже можна і оновитись :-/
Наче зараз комусь не вистачає ядер для домашніх завдань...

Більш цікаво, що з продуктивністю, ціною і як будуть різати чиплети під молодші моделі.
Бо АМД почуває себе лідером, і тоді вона зазвичай починає робити дурниці, щоб не продати занадто гарний процесор занадто дешево.
Robostyle
Member

Вот будет интересно посмотреть 96мб non3D vs 3D кэша
MAKKACIN
Member

От би 8\16 но як в коня, на 6.5Ггц чи інтел чи амд випустили :lol:
Sanьka
Member

Інтел ще не зміг в конкуренцію з попереднім поколінням, а тут такий буст характеристик.
А якщо це все буде на АМ5 ( а воно має так бути) то взагалі круть :super:
Afit
Member

Robostyle: 31.01.2026 11:24 Вот будет интересно посмотреть 96мб non3D vs 3D кэша
Насколько я понимаю данные кеша L3 с разных чиплетов дублируются, а не являются общими, расширяя возможности. Так что сравнивать напрямую не корректно. Мне кажется 48МБ на одном тоже будет не мало. С учётом количества ядер и других улучшений, возможно догонит X3D в играх. В рабочих скорее всего и нынешние 16 ядерники обскакает
quppeq
Member

waryag: 31.01.2026 10:58
Геральт: 31.01.2026 10:36Ну от на це вже можна і оновитись :-/
Наче зараз комусь не вистачає ядер для домашніх завдань...

Більш цікаво, що з продуктивністю, ціною і як будуть різати чиплети під молодші моделі.
Бо АМД почуває себе лідером, і тоді вона зазвичай починає робити дурниці, щоб не продати занадто гарний процесор занадто дешево.
Ну якщо відкинути робочі завдання - то для ігор. Інколи мені не вистачає моїх 12 ядер, коли граю Victoria 3, CK3, EU5, Stellaris. Та й перспектива така що все більше софту буде багатопотоковим.
erkins007
Member

Sanьka: 31.01.2026 11:56Інтел ще не зміг в конкуренцію з попереднім поколінням
Он даже с 7800х3д не смог если брать ультры.
aaleksandrenko
Member

Якраз була новина що Інтел буде робити х3д зі 144мб кешу
Тут виходить 48мб плюс 96мб =144мб. Співпадіння? :)
Можливо амд ще трохи збільшить 3д кеш щоб показати свою перевагу.
Але виглядає цікаво - 2нм, 12 ядер плюс трохи більше кешу
yurius_r
Member

Цікаво буде глянути ще й оновлений iod. Хотілося б побачити покращення споживання в простої, вищу частоту всіх інтерконектів і підтримку швидшої пам'яті в режимі 1:1. Може ще ширшу графіку, тіпа на 4CU RDNA 3.5/4. І вже як зовсім фантазувати - нові режими PCI-E bifurcation, тіпа 2x2x2... чи взагалі 1x1x1....

А так 12 ядер в одному чіплеті це круто, туди навіть налізе більший 3D кеш, тіпа +96 МБ. А там і APU підтянуться
proos
Member

Sanьka: 31.01.2026 11:56А якщо це все буде на АМ5
вы так не пугайте
waryag
Member

quppeq: 31.01.2026 12:50Ну якщо відкинути робочі завдання - то для ігор. Інколи мені не вистачає моїх 12 ядер, коли граю Victoria 3, CK3, EU5, Stellaris. Та й перспектива така що все більше софту буде багатопотоковим.
До релізу некстген консолей розробники будуть орієнтуватися на 8 ядер зен2 з куцим кешем, а дехто - і на 8 дохлих ядер свіча 2 чи ПС4.
І 6-8 швидких ядер в іграх зазвичай набагато краще за 10+ повільніших.
yurius_r
Member

waryag
Все одно Zen6 буде швидшим, плюс може хоча б не здорожчає 8-ми ядерний "обрізок" від 12-ти ядерного чіплету відносно існуючого 9700x. А L3 кешу в ньому і навіть в теоретично можливому 6ти ядерному обрізку буде вже 48МБ без дорогого X3D.
yuriy_dd
Member

waryag: 31.01.2026 10:58 Наче зараз комусь не вистачає ядер для домашніх завдань...
користувачам важлива одно-потокова швидкодія
надіюсь буде хороший прогрес
Yaroslav308
Member

Додаткові 4 ядра - це, звісно, приємно, але, як на мене, чутки про перепілений інтерконект виглядають значно цікавіше.
Inqizitor2022
Member

Новость про 12 ядер на чиплете - баян. Но в целом - хорошо, так как 10950 x3D2 будет 12*2 ядер, 192 мб*2 кэша (12*16*2), что выглядит вполне интересно. Другой вопрос - что за водянка нужна будет для охлаждения этого чуда.
МОНАХ
Member

► "Контролер пам'яті, сестра, КОНТРОЛЕР ПАМ'ЯТІ!!!" :puzzle:

Отправлено спустя 5 минут 36 секунд:
quppeq: 31.01.2026 12:50 ...Інколи мені не вистачає моїх 12 ядер, коли граю Victoria 3, CK3, EU5, Stellaris...
:eek: Ф-смислі, "не вистачає"? "Проц" в 100-ку часто "стукає"?
MaxNew
Member

yurius_r: 31.01.2026 15:34 waryag
Все одно Zen6 буде швидшим, плюс може хоча б не здорожчає 8-ми ядерний "обрізок" від 12-ти ядерного чіплету відносно існуючого 9700x. А L3 кешу в ньому і навіть в теоретично можливому 6ти ядерному обрізку буде вже 48МБ без дорогого X3D.
Некст ген дуже здивує нас ціною)
quppeq
Member

waryag: 31.01.2026 14:48
quppeq: 31.01.2026 12:50Ну якщо відкинути робочі завдання - то для ігор. Інколи мені не вистачає моїх 12 ядер, коли граю Victoria 3, CK3, EU5, Stellaris. Та й перспектива така що все більше софту буде багатопотоковим.
До релізу некстген консолей розробники будуть орієнтуватися на 8 ядер зен2 з куцим кешем, а дехто - і на 8 дохлих ядер свіча 2 чи ПС4.
І 6-8 швидких ядер в іграх зазвичай набагато краще за 10+ повільніших.
Щось ігри які я перечислив - на консолях або відсутні, або максимально дивні версії

Відправлено через 2 хвилини 37 секунд:
МОНАХ: 31.01.2026 18:41 ► "Контролер пам'яті, сестра, КОНТРОЛЕР ПАМ'ЯТІ!!!" :puzzle:

Отправлено спустя 5 минут 36 секунд:
quppeq: 31.01.2026 12:50 ...Інколи мені не вистачає моїх 12 ядер, коли граю Victoria 3, CK3, EU5, Stellaris...
:eek: Ф-смислі, "не вистачає"? "Проц" в 100-ку часто "стукає"?
Взагалі то так, не вивозить х5 прокрутку нормально
Коли тре промотати багато часу - тяжко.
Можливо в якихось FM та сама біда, але я лише поверхнево грав. Уяви симулювати всі чемпіонати у світі, трансфери між ними. Затратна штука. Тому ще багато простору де використовувати CPU
В тому ж EU5 сотні різних ігрових акторів які між собою взаємодіють і щось динамічно рішають. А ще економіка і все таке
waryag
Member

quppeq: 31.01.2026 22:28 Щось ігри які я перечислив - на консолях або відсутні, або максимально дивні версії
Це досить нішеві ігри. А в цілому 8-ядерний х3д в іграх швидше за 16-ядерний.
yurius_r: 31.01.2026 15:34Все одно Zen6 буде швидшим, плюс може хоча б не здорожчає 8-ми ядерний "обрізок" від 12-ти ядерного чіплету відносно існуючого 9700x. А L3 кешу в ньому і навіть в теоретично можливому 6ти ядерному обрізку буде вже 48МБ без дорогого X3D.
Може і здорожчає. А може поріжуть кеш. АМД обожнює стріляти собі в ногу.
Ответить