Новости
Последние статьи и обзоры
У GOG Galaxy планують додати офіційну підтримку Linux
-
Polaris
Member
-
KimRomik
Member
навіщо емулювати Windows, якщо можна просто робити ігри на чистому Linux?
-
Polaris
Member
Ігророби роблять ігри щоб продаватиKimRomik: ↑ 28.01.2026 12:15 навіщо емулювати Windows, якщо можна просто робити ігри на чистому Linux?
-
Mozdev
Member
О так це гарна новина, лінукс поступово набирає популярність, особливо на тлі того що робить майкрософт з в11.
-
Tetronga
Member
GOG найліпший магазин ігор, з найбільш чесною політикою до користувача
Най буде і для Лінукс, хоча я думав він вже й так був раніше 
-
Scoffer
Member
Бо немає стабільного апі. Перекомпілювати всю ігрулю коли в черговий раз зламають умовний глібс всім западло. Отак і виходить що єдиний варіант випустити гру (і взагалі будь-який софт) на лінукс і бути впевненим що через 2 роки бінарник запуститься є лише використання неемулятора вінди. А тоді чого під лінукс за 35 років не назбиралось критичної маси софту. Дійсно, в чому ж проблема?KimRomik: ↑ 28.01.2026 12:15навіщо емулювати Windows, якщо можна просто робити ігри на чистому Linux?
-
yariksom
Member
А що він там робить, бо я дотепер якось ставити не наважусяMozdev: ↑ 28.01.2026 12:23 О так це гарна новина, лінукс поступово набирає популярність, особливо на тлі того що робить майкрософт з в11.
-
Shpoker
Member
yariksom
Судя по тому, что я в настройках где-то на португальский язык попадал (в русском пакете локализации и абсолютно оф венде), то это еще даже не бета версия
Судя по тому, что я в настройках где-то на португальский язык попадал (в русском пакете локализации и абсолютно оф венде), то это еще даже не бета версия
-
nazar-pc
Member
Треба просто компілювати прямими руками. В крайньому випадку статично лінкується і працює на будь-якому дистрибутиві.Scoffer: ↑ 28.01.2026 12:36Бо немає стабільного апі. Перекомпілювати всю ігрулю коли в черговий раз зламають умовний глібс всім западло. Отак і виходить що єдиний варіант випустити гру (і взагалі будь-який софт) на лінукс і бути впевненим що через 2 роки бінарник запуститься є лише використання неемулятора вінди. А тоді чого під лінукс за 35 років не назбиралось критичної маси софту. Дійсно, в чому ж проблема?KimRomik: ↑ 28.01.2026 12:15навіщо емулювати Windows, якщо можна просто робити ігри на чистому Linux?
Додатки для старіших версій Ubuntu на новіших версіях теж запускаються без проблем якщо не прибиті до застарілих версій бібліотек, що Steam обходить пакуючи ці самі бібліотеки в спеціальне передбачуване оточення, принаймні так було останній раз коли я туди дивився.
Проблема є, але вона не на стільки страшна як її малюють.
Вже 13 років на Linux і від "під лінукс за 35 років не назбиралось критичної маси софту" сміявся в голос
-
CADR
Member
Давно пора.
P.S. Использую только Linux с 2003 года.
P.S. Использую только Linux с 2003 года.
-
Scoffer
Member
Ну піди статично скомплілюй прямими руками щось під ікси зі старим глібсом, котрий від ядра залежить, а потім розкажеш як воно класно завелось на новій бубунті.nazar-pc: ↑ 28.01.2026 13:23В крайньому випадку статично лінкується і працює на будь-якому дистрибутиві.
Ох вже ці фантасти.
Я вперше познайомився з лінуксом коли мандріва ще була мандрейком. І з того часу з софтом стало тільки гірше.nazar-pc: ↑ 28.01.2026 13:23Вже 13 років на Linux
-
white_noise
Member
Mozdev: ↑ 28.01.2026 12:23 О так це гарна новина, лінукс поступово набирає популярність, особливо на тлі того що робить майкрософт з в11.

-
KimRomik
Member
а як тоді роблять ігри на play station? Там теж лінуксScoffer: ↑ 28.01.2026 12:36Бо немає стабільного апі. Перекомпілювати всю ігрулю коли в черговий раз зламають умовний глібс всім западло. Отак і виходить що єдиний варіант випустити гру (і взагалі будь-який софт) на лінукс і бути впевненим що через 2 роки бінарник запуститься є лише використання неемулятора вінди. А тоді чого під лінукс за 35 років не назбиралось критичної маси софту. Дійсно, в чому ж проблема?KimRomik: ↑ 28.01.2026 12:15навіщо емулювати Windows, якщо можна просто робити ігри на чистому Linux?
-
Scoffer
Member
Ну по-перше там фряха, а не лінукс, а по-друге соня там нічого не ламає. Це ж не проблема юніксів як таких, це проблема конкретно політики лінукса. Стабільність для слабаків (ц).KimRomik: ↑ 28.01.2026 13:49а як тоді роблять ігри на play station? Там теж лінукс
Я більше того скажу, це конкретно проблема політики того самого Лінуса. Це у нього в башкі засіла якась дивна ідея що софт і драйвери хай самі слідкують за оновленнями всіх пакетів в системі і зміни в ядрі.
Последний раз редактировалось Scoffer 28.01.2026 14:06, всего редактировалось 2 раза.
-
The_Rusik
Member
Mozdev
Что он делает? Что вин10, что вин11, работает стабильно, без всяких танцев. Что я делаю не так?
Что он делает? Что вин10, что вин11, работает стабильно, без всяких танцев. Что я делаю не так?
-
nazar-pc
Member
Скомпілював, версія для Ubuntu 22.04 працює на 24.04+.Scoffer: ↑ 28.01.2026 13:42Ну піди статично скомплілюй прямими руками щось під ікси зі старим глібсом, котрий від ядра залежить, а потім розкажеш як воно класно завелось на новій бубунті.nazar-pc: ↑ 28.01.2026 13:23В крайньому випадку статично лінкується і працює на будь-якому дистрибутиві.
Ох вже ці фантасти.
Я вперше познайомився з лінуксом коли мандріва ще була мандрейком. І з того часу з софтом стало тільки гірше.nazar-pc: ↑ 28.01.2026 13:23Вже 13 років на Linux
Стара Glibc прекрасно працює на новішому дистрибутиві/ядрі, але не навпаки. Але то біда конкретно Glibc, а не Linux як такого.
-
DDt
Member
nazar-pc
я уже как-то рассказывал как однажды пробовал на линуксах запускать нативные игры с того же GOGа, что-то типа Baldurs Gate 2 или подобную старую игрушку, оказалось что в нативной сборке прибита какая-то либа типа openssl старой версии, а в новых дистрибах её конечно нет, и игрушка крашиться при запуске. Не, я конечно нашёл на форуме мануал как подсунуть старую либу и запустить, но нафик оно надо такие приключения для новичка. И это не единичный случай
я уже как-то рассказывал как однажды пробовал на линуксах запускать нативные игры с того же GOGа, что-то типа Baldurs Gate 2 или подобную старую игрушку, оказалось что в нативной сборке прибита какая-то либа типа openssl старой версии, а в новых дистрибах её конечно нет, и игрушка крашиться при запуске. Не, я конечно нашёл на форуме мануал как подсунуть старую либу и запустить, но нафик оно надо такие приключения для новичка. И это не единичный случай
-
Scoffer
Member
Цілих два роки нічого не ламали? Нічого собі, на рекорд йдуть. І ні, стара глібс в загальному випадку не працює на новому ядрі тому що апі між глібсом і ядром принципово анстейбл. Це прямо в документації описано.nazar-pc: ↑ 28.01.2026 14:12Скомпілював, версія для Ubuntu 22.04 працює на 24.04+.
Стара Glibc прекрасно працює на новішому дистрибутиві/ядрі
Оскільки глібс - основоположна частина системи, базове апі для більшості інших пакетів, то це проблема лінукса як такого.nazar-pc: ↑ 28.01.2026 14:12Але то біда конкретно Glibc, а не Linux як такого.
-
CADR
Member
Вряд ли на GOG есть нативные Linux игры. Скорее всего Вы использовали игру через какую-то stanalone wine-обертку. А вот она уже могла быть коряво собрана.DDt: ↑ 28.01.2026 14:12 nazar-pc
-
Scoffer
Member
CADR
Чому ж, були і нативні. Вазьмак другий наприклад. Зараз він взагалі не працює на свіжих лінуксах, а коли працював, то робив це гірше ніж віндова версія в вайні
Відправлено через 1 хвилину 46 секунд:
Треба щоб нарешті хтось, наприклад Габен, прийняв вольове рішення, і завіз він апі як базове софтове апі в лінукс, раз своє тримати не осилюють. І тоді все зійдеться.
Чому ж, були і нативні. Вазьмак другий наприклад. Зараз він взагалі не працює на свіжих лінуксах, а коли працював, то робив це гірше ніж віндова версія в вайні
Відправлено через 1 хвилину 46 секунд:
Треба щоб нарешті хтось, наприклад Габен, прийняв вольове рішення, і завіз він апі як базове софтове апі в лінукс, раз своє тримати не осилюють. І тоді все зійдеться.