Samsung обіцяє випустити серверні накопичувачі з PCIe 6.0 на початку наступного року

Обсуждение статей и новостей сайта
Ответить
Автор
Member

Пропоную обговорити Samsung обіцяє випустити серверні накопичувачі з PCIe 6.0 на початку наступного року
Для "споживацького" сегмента і pcie 4.0 з великим запасом (при тому, що більша половина 4.0 ssd на ринку не дотягують до максимальних можливостей стандарту взагалі ніяк).
Ostin
Member

Ну а як іще продавати вічний терабайт за соточку?)
Inqizitor2022
Member

Ну то есть решили доить лохов бесконечно. Ясно-понятно. Нет, чтобы 16-32 тб в м2 и 2,5" форматах выпустить без понтов и по вменяемым ценам, чтобы не грелись и можно было хоть в ноут хоть куда угодно засунуть.
Nutbar
Member

1234waltz: 29.09.2025 14:08 Для "споживацького" сегмента і pcie 4.0 з великим запасом (при тому, що більша половина 4.0 ssd на ринку не дотягують до максимальних можливостей стандарту взагалі ніяк).
В мене досі залишився один SATA ссд і навіть при роботі з ним досить рідко помічаю, що якось обмежений по швидкості. PCIe 3.0 насправді вже літак, і гріються менше за оці нові доробки. Їм би випустити якусь х1 версію на PCIe 5.0 і було б норм.
1234waltz
Member

Nutbar: 29.09.2025 14:53 В мене досі залишився один SATA ссд і навіть при роботі з ним досить рідко помічаю, що якось обмежений по швидкості. PCIe 3.0 насправді вже літак, і гріються менше за оці нові доробки.
В мене є SATA-шний терабайтник під холодну файлопомийку, для зберігання фото-відео в цілому норм. Але для операційної системи та запуску софта я б не став це використовувати вже. Щодо PCIe 3.0 - згоден. Ну, якби бюджетні NVMe на PCIe 4.0 під навантаженням та при заповненні великому як раз і падають до показників PCIe 3.0 В цілому є варіант, просто переводити слот в режим PCIe 3.0 і вони й грітись не будуть тоді на пікових значеннях) Плюс в більшості PCIe 4.0 NVMe "мєлкоблочка" не сильно далеко від нормальних PCIe 3.0 пішла, в контролерах PCIe 5.0 от вже істотно прокачали цей показник. Але PCIe 5.0 і коштують як крило літака поки.
AssayMAS
Member

1234waltz
На М2 сдд (и сата сдд) случайное мелко блочное чтение\запись и у писи 5.0 и у писи 3,0 и сата явно меньше 100мб в сек хотя у некоторых накопителей на м2 линейное чтение\запись и за 3ГБ в сек бывает... .
Так что, как по мне, пися 5,0 нужна если ты реально несколько терабайт в день с одного накопителя на другой перекидываешь... .
GeForce
Junior

1234waltz: 29.09.2025 14:58
Nutbar: 29.09.2025 14:53 В мене досі залишився один SATA ссд і навіть при роботі з ним досить рідко помічаю, що якось обмежений по швидкості. PCIe 3.0 насправді вже літак, і гріються менше за оці нові доробки.
В мене є SATA-шний терабайтник під холодну файлопомийку, для зберігання фото-відео в цілому норм. Але для операційної системи та запуску софта я б не став це використовувати вже. Щодо PCIe 3.0 - згоден. Ну, якби бюджетні NVMe на PCIe 4.0 під навантаженням та при заповненні великому як раз і падають до показників PCIe 3.0 В цілому є варіант, просто переводити слот в режим PCIe 3.0 і вони й грітись не будуть тоді на пікових значеннях) Плюс в більшості PCIe 4.0 NVMe "мєлкоблочка" не сильно далеко від нормальних PCIe 3.0 пішла, в контролерах PCIe 5.0 от вже істотно прокачали цей показник. Але PCIe 5.0 і коштують як крило літака поки.
Версія pci-e тут ні до чого. Intel Optane на pci-e 3.0 дає 300 мб/сек на 4к блоках. Все залежить від чипів памяті. Щодо температури, то перемикання з pci-e 5 на 3ю версію нагрів мало знизить, оскільки контролер значно потужніший ніж в бюджетках.
1234waltz
Member

GeForce: 30.09.2025 14:58 Версія pci-e тут ні до чого. Intel Optane на pci-e 3.0 дає 300 мб/сек на 4к блоках. Все залежить від чипів памяті. Щодо температури, то перемикання з pci-e 5 на 3ю версію нагрів мало знизить, оскільки контролер значно потужніший ніж в бюджетках.
Оптан взагалі інша тема, там концептуально інакше все працює, ніж в ssd звичайному. І зав'язано воно не тільки на екзотичну 3d xpoint, а й на специфічний контролер працюючий в парі з чипсетом матплати. Доволі наркоманська архітектура.
VovaVMS
Member

1234waltz: 30.09.2025 15:17 працюючий в парі з чипсетом матплати. Доволі наркоманська архітектура.
Не зовсім так - той SSD, що ви маєте на увазі, то гібрідна модель щось типу "Intel H20 16G 2280"
Це де Optane плюс NAND (TLC чи QLC) SSD на одній платі та шині PCI-E із поламаною PCI-E біфуркацією плюс підтримка кешування не через ОС напряму, а ОС - драйвер - чіпсет - другий SSD на платі із Optane через "біфуркацію". Тому на інших мат платах (AMD) що перше запуститься то і буде бачити система. Може навіть бути що по-черзі після перезавантаження.
А чисті Optane, наприклад M10 чи там PCI-E плати, працюють як NVME в незалежності від об'єму. Он багато скинутих плат на 8, 16 , 64 та більше ... - їх можна як типові NVME SSD використовувати із високим ресурсом (аналог SLC), а можна і як кеш.
Свій же M10 64GB я використовую на AMD AM4 як L2 кеш диск через PrimoCache прогу. Працює в комплекті із Samsung 970 та декількома HDD

А по темі - це все обкатування серверних технологій. U2 і вже U3 іде вперед - Вже з'являються багато БУ U2 моделей 2 чи 4 TB за менше 200$ - бо їх скидають після оновлення.
Хоча звісно такий собі новий "типовий" Samsung, Crucial чи там Kingston будуть швидше і на мілких задачах на PCI-E 3 бо там новіший чіп.
Ответить