Новости
Последние статьи и обзоры
Анонсовано стандарт PCI Express 8.0. Його специфікації будуть затверджені у 2028 році
-
Аціо
Member
Пропоную обговорити Анонсовано стандарт PCI Express 8.0. Його специфікації будуть затверджені у 2028 році
Ну гаразд, затверджу вже вам 9.0 та 10.0 - на 2Тбс та 4Тбс відповідно до 16 ліній.
Не дякуйте, бачу втомились хлопці хоч після 2028 перепочинуть.
Ну гаразд, затверджу вже вам 9.0 та 10.0 - на 2Тбс та 4Тбс відповідно до 16 ліній.
-
NUN4AG
Member
Нарешті. Немає сечі терпіти ці пекельні борошна сидячи ось вже 2 місяці на PCI-E 5.0 в очікуваніі появи 6-ї та 7-ї 
-
Denvys5
Member
512 GBps в одну сторону на 16 лініях - хоч 8 слотів пам'яті через CXL підкидай, на повній швидкості 
-
Skiff93
Member
А мені й досі на 3.0 норм
-
Mike88
Member
Цікаво, чим ще займається PCI Special Interest Group (PCI-SIG), окрім того, що кожні декілька років додає по рядку в цю різнокольорову таблицю? 
-
VovaVMS
Member
Щось вони не туди їдуть... точніше це все серверне
Виходить що PCI-E стає швидше - а от ліній на материнці все менше і менше і твоє залізо то залишається те ж саме
Спостерігається великий відрив від того що пропонують до того що в реальності на материнках.
Бо що - NVME дисків хочеш не хочеш стає більше. І відеокарти - замість 16 там 8 ліній або і взагалі 4-и, що відповідно в не останній материнці як це реально буває заважає.
От чекаю анонсування якісь варіанти версії десь 4 подешевше. Просто для підлючення ланцюгом або через чіп світча і т.п.
А то "дуже складна стара" шина PCI могла мати 5 чи навіть 6 слотів... А тут така нова швидкісна - максимум пару трійку слотів і то всі 2-x
Виходить що PCI-E стає швидше - а от ліній на материнці все менше і менше і твоє залізо то залишається те ж саме
Спостерігається великий відрив від того що пропонують до того що в реальності на материнках.
Бо що - NVME дисків хочеш не хочеш стає більше. І відеокарти - замість 16 там 8 ліній або і взагалі 4-и, що відповідно в не останній материнці як це реально буває заважає.
От чекаю анонсування якісь варіанти версії десь 4 подешевше. Просто для підлючення ланцюгом або через чіп світча і т.п.
А то "дуже складна стара" шина PCI могла мати 5 чи навіть 6 слотів... А тут така нова швидкісна - максимум пару трійку слотів і то всі 2-x
-
Azerty
Member
В мене досі pci e 2.0 на другому пкSkiff93: ↑ 06.08.2025 13:23 А мені й досі на 3.0 норм
-
item2
Member
Насправді там багато роботи, щоб тією ж кількістю ліній передати у 128 разів більше даних порівняно з PCIE 1.0. Там і сигнали по-різному кодують/декодують. З помилками складніше боротись, бо більше втрат. А ще треба забезпечити низькі затримки.
-
Afit
Member
Вот это парни засучили рукава
Раньше промежутки были между стандартами по лет 5-7, а теперь разгон набрали такой, что не поспеешь следить 
-
VRoman
Member
Только в настольном сегменте нам бы увидеть PCIE 6.0 в 2028м.Afit: ↑ 06.08.2025 16:10 Вот это парни засучили рукаваРаньше промежутки были между стандартами по лет 5-7, а теперь разгон набрали такой, что не поспеешь следить
![]()
Я вот всё думаю, почему они предпочитают использовать старые версии PCIE с большим числом линий нежели новые 6.0 и 7.0 но с меньшим числом линий?
-
Afit
Member
Потому что внедрения нового стандарта обходится гораздо дороже чем уже хорошо отлаженого и массово распространённый. Тем более по сути скорости при таком подходе всё равно одинаковыеVRoman: ↑ 06.08.2025 18:08Только в настольном сегменте нам бы увидеть PCIE 6.0 в 2028м.Afit: ↑ 06.08.2025 16:10 Вот это парни засучили рукаваРаньше промежутки были между стандартами по лет 5-7, а теперь разгон набрали такой, что не поспеешь следить
![]()
Я вот всё думаю, почему они предпочитают использовать старые версии PCIE с большим числом линий нежели новые 6.0 и 7.0 но с меньшим числом линий?
-
waryag
Member
Так дороже.VRoman: ↑ 06.08.2025 18:08Я вот всё думаю, почему они предпочитают использовать старые версии PCIE с большим числом линий нежели новые 6.0 и 7.0 но с меньшим числом линий?
Платы с РСІе 4 дороже, чем с 3, а с 5 существенно дороже, чем 4. И каждая новая ступенька дается все сложнее и дороже, при том, что профит в пользовательских системах часто на грани погрешности.
-
nikolaiii
Member
VRoman
В десктопі яка доцільність?
В десктопі яка доцільність?
-
FastBullet
Member
Аціо: ↑ 06.08.2025 13:12 Пропоную обговорити Анонсовано стандарт PCI Express 8.0. Його специфікації будуть затверджені у 2028 році
Ты точно знаешь как работает геометрическая прогрессия???
-
VRoman
Member
Возможно снижение себестоимости и цены конечных продуктов, если меньше разводки придётся делать уменьшив число линий PCIE
-
Аціо
Member
Насправді там так багато роботи, що Асрок на своїх системних платах мали необережність зробити БЕТА БІОС трошки так змусивши працювати PCI 3.0 в режимі PCI 4.0 буквально за пару днів, та навіть завели PCI 5.0 там де його з коробки не було, просто програмно дозволивши ці режими, а ви віруйте у кропітку працю надпотужних та незламних.item2: ↑ 06.08.2025 13:58 Насправді там багато роботи, щоб тією ж кількістю ліній передати у 128 разів більше даних порівняно з PCIE 1.0. Там і сигнали по-різному кодують/декодують. З помилками складніше боротись, бо більше втрат. А ще треба забезпечити низькі затримки.
-
nikolaiii
Member
VRoman
Це як раз те, через що виробників ненавидять, бо коли оновлюють відеокарту середньої або низької цінової категорії (де урізають лінії), часто вона йде в дошку минулого покоління, де старий PCI-E.
Це як раз те, через що виробників ненавидять, бо коли оновлюють відеокарту середньої або низької цінової категорії (де урізають лінії), часто вона йде в дошку минулого покоління, де старий PCI-E.
-
f24gun69
Member
Ну не знаю, в мене 40 ліній на 3.0+ 32 ddr3, не відчуваю особливого діскомфорту
Пруцює та й добре
Пруцює та й добре
-
yurius_r
Member
f24gun69
Привіт зіонщикам з 2025!
Ліній то може і багато, але як підключати карту на 8 ліній 5.0 у 3.0 слот - ну таке. Ще й пам'ять DDR3 в чотирьохканалі це ж як DDR4-3600 в два канали. То й же LGA1700 добре так бустить при переході із DDR4-3600 на щось тіпа DDR5-6400/7200. Тож так, для чогось воно нормально, але ж.
Привіт зіонщикам з 2025!
-
tablestikus
Member
Ну не знаю, в мене 24 лінії на 5.0, 64 ddr5, не відчуваю особливого діскомфортуf24gun69: ↑ 07.08.2025 08:37 Ну не знаю, в мене 40 ліній на 3.0+ 32 ddr3, не відчуваю особливого діскомфорту
Пруцює та й добре
Працює та й добре
(с)