Огляд 14″ хромбука-трансформера Acer Chromebook Plus Spin 514

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Предлагаю обсудить Огляд 14″ хромбука-трансформера Acer Chromebook Plus Spin 514
Навіщо цей хромбук, якщо є lenovо yoga з таким же дизайном, процесором, 16Гб памяті, нампадом і ще й дешевше на пару тисяч? Хромбуки зазвичай брали аудиторію ціною, але це не той випадок.
Kruler
Member

хосподи, 30к гривнiв...
как владелец чромбука-трансформера 14" от хп, скажу вам честно - чромбук это тот еще кал.
покупал это чудо в 2021 и использовал его за 4 года, ну, часов 50, максимум.
там все через задницу...
как планшет использовать не удобно, потому что толстый.
линукс приложения запускаются через какую-то упоротую виртуалку, у которой нету нормальной интеграции с интерфейсом (заголовки окон и т.д.), нету доступа к файловой системе (нужно шарить папки).
часть андроид софта в то время запускалась в "телефонном виде".
продавали бы их баксов по 150-200, вопросов бы не было, но 700+...
starinfo
Member

за що тут 30к?
от просто за що?
хромбяки ж були наче рішенням завжди дешевим і вузьконаціленим, а тут що? 30к...
illyha
Member

1,5 кг - это приговор. Был был около 1кг, то рассмотрел бы к покупке ради интереса. Сам ноут вобщем-то неплох на первый взгляд - 16x10 экран, ips, кнопка выключения не на клаве, динамики сверху, разъем здя зарядки тайп-С.
tornadox
Member

maxud_b: 25.03.2025 15:46Навіщо цей хромбук
хромбуки зазвичай не купують для дому
Kruler: 25.03.2025 16:51владелец чромбука-трансформера 14" от хп
в мене теж 14" х360 від хп, накатив туди лінукс, але в мене nand 64gb то ж сценарій користування дуже лайтові, стосовно якості збірки/матеріалів питань нема.
Ray2000gt
Advanced Member

Користувався хромбуком Acer 14’’ Aluminum. З 2017 до 2020 року. Юзав кожен день як основний ноут. Основна робота для мене це документи, пошта, веб, месенджери. Із недоліків для мене на той момент була відсутність вайберу.
Як на мене, вагомою перевагою Хромбуків є так би мовити інтегрованність програмно-апаратної частини. Цим вони нагадують Маки.
starinfo
Member

illyha: 25.03.2025 17:32 1,5 кг - это приговор. Был был около 1кг, то рассмотрел бы к покупке ради интереса. Сам ноут вобщем-то неплох на первый взгляд - 16x10 экран, ips, кнопка выключения не на клаве, динамики сверху, разъем здя зарядки тайп-С.
подивіть на які небуть сінкпади х1 карбон
Ekz0rcyst
Member

Дякую за огляд і роботу, але як не подивись, а дуже страшна "залізяка". Безглузда настільки наскільки це взагалі можливо, єдиний "+" який я бачу це автономність, але сенсу від неї не багато враховуючи все інше.
Alligator
Member

В описі бите посилання (початок посилання продубльовано) на хромбук з Intel Core 5 120U, в обзорі Intel Core 3 100U.
tornadox: 25.03.2025 18:33в мене теж 14" х360 від хп, накатив туди лінукс, але в мене nand 64gb то ж сценарій користування дуже лайтові, стосовно якості збірки/матеріалів питань нема.
А нащо воно потрібно та хто таке бере? Як користувач 14" thinpad цікавлюсь з Linux Mint на борту для роботи (хоча він 10 про з заводу є, інколи потрібма під старі камери відеонагляду та специфічного софту для комутаторів).
starinfo: 25.03.2025 20:50подивіть на які небуть сінкпади х1 карбон
там ціни космос за карбон, хоча вага і дійсно на 30% легше ~ 1 кг
Я так і не зрозумів "приколу" хром буку коли у Lenovo ideapad Flex 5 14IAU7 за ті ж 30к таж вага, х2 об'єм ОЗУ, х2 накопичквач, сенсорний екран, Windows 11 Home, i5-1235U який відрізняється тільки датою та максимальною кількістю ОЗУ та частотою турбобуста (ага, давайте лоу сегмент з 96 Гб ОЗУ та 10 ядер на 100% кочегарити).
tornadox
Member

Alligator: 26.03.2025 02:17А нащо воно потрібно та хто таке бере? Як користувач 14" thinpad цікавлюсь з Linux Mint на борту для роботи (хоча він 10 про з заводу є, інколи потрібма під старі камери відеонагляду та специфічного софту для комутаторів).
Щоквартальний обсяг продаж хромбуків 3-5* мільйонів. Хромбуки не купують заради вигоди швидкодія/долар. Для прикладу макбук продається в обсязі 2* мільони в квартал.
* - дані можливо застарілі
starinfo
Member

Alligator: 26.03.2025 02:17 В описі бите посилання (початок посилання продубльовано) на хромбук з Intel Core 5 120U, в обзорі Intel Core 3 100U.
tornadox: 25.03.2025 18:33в мене теж 14" х360 від хп, накатив туди лінукс, але в мене nand 64gb то ж сценарій користування дуже лайтові, стосовно якості збірки/матеріалів питань нема.
А нащо воно потрібно та хто таке бере? Як користувач 14" thinpad цікавлюсь з Linux Mint на борту для роботи (хоча він 10 про з заводу є, інколи потрібма під старі камери відеонагляду та специфічного софту для комутаторів).
starinfo: 25.03.2025 20:50подивіть на які небуть сінкпади х1 карбон
там ціни космос за карбон, хоча вага і дійсно на 30% легше ~ 1 кг
Я так і не зрозумів "приколу" хром буку коли у Lenovo ideapad Flex 5 14IAU7 за ті ж 30к таж вага, х2 об'єм ОЗУ, х2 накопичквач, сенсорний екран, Windows 11 Home, i5-1235U який відрізняється тільки датою та максимальною кількістю ОЗУ та частотою турбобуста (ага, давайте лоу сегмент з 96 Гб ОЗУ та 10 ядер на 100% кочегарити).
можно подивитись на бушку, там ціни одразу падають гарно
mumu
Member

tornadox: 26.03.2025 10:25Щоквартальний обсяг продаж хромбуків 3-5* мільйонів.
статистику роблять, швидше за все, якісь зовсім базові моделі для бідних та держ установ\дежр програм. той же мак еір в Україні новий на м1 можна за ту саму ціну взяти, і він буде з норм ОС і повноцінним софтом, десь аналогічним часом роботи від акумулятора, і проц, вангую, також буде продуктивнішим.
tornadox
Member

mumu: 26.03.2025 11:36статистику роблять, швидше за все, якісь зовсім базові моделі для бідних та держ установ\дежр програм. той же мак еір в Україні новий на м1 можна за ту саму ціну взяти, і він буде з норм ОС і повноцінним софтом, десь аналогічним часом роботи від акумулятора, і проц, вангую, також буде продуктивнішим.
Тобто ти серйозно вважаєщ, що багатомільйонні продажі хромбуків – це просто змова бідняків і держустанов? :lol: А те, що їх купують школи, бізнеси, і навіть звичайні користувачі, яких влаштовує швидкий, безпечний і автономний пристрій для вебу – це випадковість?
Так, за ті ж гроші можна взяти старий M1. І якщо твій сценарій – тільки macOS і «повноцінний софт», то без питань. Але є нюанс: більшості юзерів не треба Logic Pro чи Final Cut, їм потрібен пристрій, який просто працює без заморочок з оновленнями, вірусами і сотнею програм, які вони ніколи не відкриють.
Не всім потрібен священний грааль у вигляді макбука. Декому просто треба ноутбук, який не буде їх бісити.
Ekz0rcyst: 25.03.2025 21:53Дякую за огляд і роботу, але як не подивись, а дуже страшна "залізяка". Безглузда настільки наскільки це взагалі можливо, єдиний "+" який я бачу це автономність, але сенсу від неї не багато враховуючи все інше.
Очевидно, ти оцінюєш хромбук, порівнюючи його з Windows-ноутами чи макбуками, і не розумієш його філософії. Це не «недоноутбук», це пристрій для тих, кому треба швидкий, легкий у використанні, автономний і захищений робочий інструмент без постійної боротьби з апдейтами, драйверами і вірусами.

А якщо сенсу для тебе нема – ну що ж, не всі пристрої створені під одну людину. :rotate:
Klon
CG graphikos fan

tornadox: 26.03.2025 14:53що їх купують школи, бізнеси,
це як раз і є основою % покупців, і там ціни на них нижче чем в магазах, бо велики партії.
У нас в школах видавали якийсь бюджетні ноути НР\Тфинкпади, але було "АЛЕ" - підписували бумаги щоб через рік повернули ноут в гарному вигляді - або деньгу під 20к грн (що в короновірус\початок 22 було дофіга).
Ще десь в інеті бачив видавали Хромбуки з амеріки , але з коробками брендованими "фонд дружини Зеленськой" - небось якась допомога з США.

Чутка мал справу с похожим девайсом і відчуття двояки - бо ноут Єпл\Вин не замінює та зручності переносного девайса теж не особо... Тим паче зараз за 10ку можливо купити 12дюймовий планшет з клавою\пенсілом і це спокійно замінює офісну "печатну машинку" та девайс для созвонів + зараз в андройд таблетах є режим "пк" - що пенсіонер спокійно клацає. (про планшети на Винді нічого не скажу, бо не копався в них).
tornadox
Member

Klon: 26.03.2025 16:01Чутка мал справу с похожим девайсом і відчуття двояки - бо ноут Єпл\Вин не замінює та зручності переносного девайса теж не особо... Тим паче зараз за 10ку можливо купити 12дюймовий планшет з клавою\пенсілом і це спокійно замінює офісну "печатну машинку" та девайс для созвонів + зараз в андройд таблетах є режим "пк" - що пенсіонер спокійно клацає. (про планшети на Винді нічого не скажу, бо не копався в них).
Так, конкуренти хромбука - це планшети типу iPad Pro або Windows-планшети чи 2-в-1. Але якщо iPad -це про простоту, швидкість і автономність, то Windows планшети часто не можуть похвалитися такою зручністю. Більше того, ціна на хороші планшети на Windows або 2-в-1 значно вища за хромбуки, а сенс у таких пристроях часто зводиться до того, що вони важчі і гірше оптимізовані. Тому хромбук, - це вибір для тих, кому важлива саме ефективність без зайвих складнощів і за розумні гроші.

Відправлено через 4 хвилини 53 секунди:
Ну і знову ж, хромбук має місце в корпоративній екосистемі. Ось гугл випускає цілу серію пристроїв https://meetingdevices.withgoogle.com/seriesone/
Ekz0rcyst
Member

tornadox
Ви готові купити цей пристрій за вказаний в статті прайс? Він закриє ваші кейси користування? Ну ото ж бо й воно.
tornadox
Member

Ekz0rcyst: 26.03.2025 18:05 Ви готові купити цей пристрій за вказаний в статті прайс? Він закриє ваші кейси користування? Ну ото ж бо й воно.
Невже я колись писав, що хочу купувати саме цей хромбук? Мова тут зовсім не про покупки, а про те, що ви, очевидно, не розумієте для кого це пристрій з що мені з нього потрібно. Реальний користувач хромбука – це не гуру Windows чи фанат Mac, а людина, яка хоче швидкий, надійний інструмент без нескінченних апдейтів і драйверних казусів. Якщо ви порівнюєте його з айпед-про, 2-в-1 чи планшетами на Windows – порівняйте ще й ціну, і тоді приходьте з аргументами, а не особистими питаннями, ок?
Alligator
Member

tornadox: 26.03.2025 18:31
Ekz0rcyst: 26.03.2025 18:05 Ви готові купити цей пристрій за вказаний в статті прайс? Він закриє ваші кейси користування? Ну ото ж бо й воно.
Невже я колись писав, що хочу купувати саме цей хромбук? Мова тут зовсім не про покупки, а про те, що ви, очевидно, не розумієте для кого це пристрій з що мені з нього потрібно. Реальний користувач хромбука – це не гуру Windows чи фанат Mac, а людина, яка хоче швидкий, надійний інструмент без нескінченних апдейтів і драйверних казусів. Якщо ви порівнюєте його з айпед-про, 2-в-1 чи планшетами на Windows – порівняйте ще й ціну, і тоді приходьте з аргументами, а не особистими питаннями, ок?
Так у тому й проблема, що демпінгнули до того, що сабжовий хром-бук гірше та має ціну як "Lenovo ideapad Flex 5 14IAU7" новий у офіціалів з віндою 11. Тобто хромбук з безкоштовною ОС дорожче повноцінного пристрою на офіційній вінді з тач екраном і режимом планшту.
Я б зрозумів концепцію якщо б воно коштувало 30-50% від ціни ноуту, а не 1 в 1. :spy:
tornadox
Member

Alligator: 27.03.2025 08:49Так у тому й проблема, що демпінгнули до того, що сабжовий хром-бук гірше та має ціну як "Lenovo ideapad Flex 5 14IAU7" новий у офіціалів з віндою 11. Тобто хромбук з безкоштовною ОС дорожче повноцінного пристрою на офіційній вінді з тач екраном і режимом планшту.
Я б зрозумів концепцію якщо б воно коштувало 30-50% від ціни ноуту, а не 1 в 1. :spy:
А давайте ще трохи логіки підкинемо в цю розмову. Ви порівнюєте пристрої, керуючись суто "більше заліза за ті ж гроші", але чомусь ігноруєте весь контекст. За цією логікою всі мали б купувати тільки дешеві ігрові ноутбуки, бо вони потужніші за ультрабуки, а iPhone взагалі ніхто не повинен брати, бо є Android-смартфони з тими ж характеристиками за півціни. Але ж люди чомусь купують.

Windows не панацея. Це універсальна ОС, але універсальне ≠ найкраще для всіх. Це як швейцарський ніж: він усе вміє, але якщо вам треба просто зручно різати хліб, то нормальний ніж буде кращим варіантом. До того ж, Windows — це ще й велика дірка в безпеці, де що не оновлення, то "ой, щось зламалося". Хромбук пропонує інший підхід: простота, безпека і мінімум геморою. І якщо комусь цей підхід підходить — чому б ні?

А що до ціни — якщо для вас критично мати більше гігагерців за ті ж гроші, то так, цей пристрій не для вас, але це не означає, що його цінник неадекватний. Інакше доведеться визнати, що MacBook теж безглуздий, бо на Windows є потужніші варіанти дешевше. Але чомусь люди їх купують.
Alligator
Member

tornadox, і та і ні, якщо взяти на даний час вже бородаті часи то віндовс і лінукс був на портативних устройствах просто ужасом, віндовс фони навіть вмерли.
Але зараз з цим немає ніяких проблем, хочеш віндовс 11, хочеш лінукс убунту, лінукс мінт і ніяких проблем з зумом, тимп, гугл класом й т.д. тобто проблем з використанням немає, про проблеми з оновленням я не розумію, що нові ноути на intel core i5 120u, що вже старенькі на i5 8550u прекрасно живуть і ніякі оновлення не докучають і нічого не ломають як на вінді так і на лінуксі.

Хром Бук це типу Android з клавою і плюсом має бути простота у використанні, вартість, великий час використання без розетки?
Зараз вінда та лінукс полегшені настільки що наступним кроком буде тупо голосове управління, не даємо адмін права та без умисного скачування лівого ПО та плагінів у браузер захломити не вдасться.
По вартості стає паритет.
Сучасні процесори жруть мінімально, робочий чи навчальний день у форматі перегляду браузера та відеоконференцій вистачає.

До речі, якщо взяти та встановити на ноутбук Android-x86 то це зробить з нього хром бук? :rolleyes:
Ответить