Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

Alexsandr: 01.12.2025 22:09Но очень распространенная технология. Типа автомобилем не поеду, пешком 1000км пойду, это родное? Хорошо бы перебирать все же распространенное
а вас турбує підтримка файлової системи ext4 на Віндовс? думаєте вона не розповсюджена?
Alexsandr: 01.12.2025 22:09 Только БД легко может быть в разы больше доступной оперативки для кеша. Все в ОЗУ не загнать.
а для чого тоді кеш у БД?
а ви знаєте що є запити з сортуванням?
Alexsandr: 01.12.2025 22:09 Dell U2715H, споживає 13 Вт
Будете спорить с производителем?
Споживана потужність: Номінал: 36 Вт Максимально: 88 Вт
я кажу що споживає по факту
Alexsandr: 01.12.2025 22:09 С каких пор возможность отремонтировать и купить в магазине новый ПК полностью совместимый со старым софтом недостаток?
всі виробники смартів відмовились від зміних батарей. Це недолік?
Alexsandr: 01.12.2025 22:09 Думал про такое, на пробу, но что делать после апгрейда? все собирать в нуля еще раз?
напевне те що змінилось. Хоча може хто має досвід

Відправлено через 1 хвилину 56 секунд:
Alexsandr: 01.12.2025 22:11Есть тесты открытия в браузерах сайтов на маке и х86? На маке же в разы быстрее должно быть?
саме так і є. Я один раз потратив під дня - бо сайт почав працювати повільніше - я буквально профілив перевіряв всі запити і серверні логи - і всі ніби добре
А причина була в тому що я перейшов з мака на звичайний х86
вернувся на мак - і знову все так швидко як було
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 01.12.2025 22:18
а вас турбує підтримка файлової системи ext4 на Віндовс? думаєте вона не розповсюджена?
В процентах? Но обходные пути да, тоже имеются.
yuriy_dd: 01.12.2025 22:18 а для чого тоді кеш у БД?
а ви знаєте що є запити з сортуванням?
Для часто используемых данных. Не все так просто в мире БД, что бы все оставить на ОЗУ.
yuriy_dd: 01.12.2025 22:18 я кажу що споживає по факту
Просто у вас параметры выкручены ниже средних значений. вот и результат такой. Но у соседа такой же монитор может "кушать" указанную уже производителем мощность.
yuriy_dd: 01.12.2025 22:18 всі виробники смартів відмовились від зміних батарей. Це недолік?
Огромный. Я меняю до 4-х батарей на смартфонах, естественно без побочек от таких разборок не обходится, но экран не приклеился, герметичности нет заводской...
От батареек отказались для продажи новых моделей, как и айфон замедляли на старых батарейках. Это не прогресс, это только портит экологию и заставляет больше платить.
Alexsandr: 01.12.2025 22:09 Думал про такое, на пробу, но что делать после апгрейда? все собирать в нуля еще раз?
yuriy_dd: 01.12.2025 22:18 саме так і є. Я один раз потратив під дня - бо сайт почав працювати повільніше - я буквально профілив перевіряв всі запити і серверні логи - і всі ніби добре
А причина була в тому що я перейшов з мака на звичайний х86
вернувся на мак - і знову все так швидко як було
Но тестов на ютубе никто нам не покажет ибо там бывают нюансы когда яблоко сильно тормознее.
pelia
Member

tornadox: 01.12.2025 18:48 pelia
як зараз справи після анлоку на кастомах з Google Pay, NFC та банківськими додатками? Колись пригадую були Magisk Xposed модулі які приховували це від додатків, але розробники активно протидіяли цьому. Останній смартфон які прошивав для себе був Nubia Z17 Lite з китайською прошивкою. Модифікований сток :up: . Lineage :down: - забавка для гіка де частина ф-алу не працює, частина через одне місце. Батарея сідає швидше.
Пердолінг ще той. Я забив болт на це і купив собі годинник гармін, просто анлокнутий бут і рут це мій пунктик, з яким я піду до кінця.
У мене піксель з рутом, я задоволений, але боротись з play integrity немає ніякого бажання, бо там чисто розбиратися у цьому на цілий робочий день+, та і воно буває працює місяцями, а буває ледве не за день злітає і зазвичай в самий незручний момент
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 01.12.2025 22:52 всі виробники смартів відмовились від зміних батарей. Це недолік?
Огромный
але всі виробники відмовились. А чому?

Відправлено через 51 секунду:
pelia: 01.12.2025 23:31просто анлокнутий бут це мій пунктик, з яким я піду до кінця
бачте - вже є щось спільне :super:
Z440_User
Member

Alexsandr: 01.12.2025 22:09
yuriy_dd: 01.12.2025 17:45 мені більше подобається ідея Gentoo - коли софт компілюється під конкретну машину з максимальними оптимізаціями та конфігурацію. Визнаю - що я ще маю замало знань для цього, але це куди я би хотів розвинутись
Я звик від кожного заліза витискати максимум. Я вмію програмувати, конфігурувати, навіть відчувати систему.
Думал про такое, на пробу, но что делать после апгрейда? все собирать в нуля еще раз?
Зміна декількох конфігів які стосуються нового заліза і "#emerge -avuDN @world", в 95% все проходить гладко. Якщо система свіжа та актуальна - в 99%.

П.С. Система зібрана ще в 2008р на Pentium 4 (Prescott) 32bit. По сьогодні лише upgrade з переходами на актуальні профілі, перехід на 64біт, зміна трьох платформ, зміна Nvidia-системи на AMD-систему (мається на увазі cuda, vdpau, vaapi і таке інше. апаратне забезпечення карт). Це при тому що ядро не genkernel чи liveUsb, а самозбірне, де вимкнуто все що мені не потрібно, включаючи всі дрова для обладнання якого у мене немає.
Оно як знадобився принтер, usb-midi keyboard, блютуз (для геймпада PS4) - прийшлося включати підтримку цього всього в системі, та в ядрі включати відповідні модулі/драйвери. :D

Але так, Gentoo потрібен час на перезбір чи оновлення. З поточним Е5-2690v4 де компіляція йде на всі 28 потоків то вже не так критично як було на попередніх конфігах, але по звичці, запускаю або на ніч, або як на роботу йду, або коли сідаємо якусь кіношку подивитися. B-)
спойлер

Код: Выделить всё

$ emerge --info
Portage 3.0.72 (python 3.13.9-final-0, default/linux/amd64/23.0/desktop/plasma, gcc-15, glibc-2.42-r2, 6.17.9-gentoo x86_64)
=================================================================
System uname: Linux-6.17.9-gentoo-x86_64-Intel-R-_Xeon-R-_CPU_E5-2690_v4_@_2.60GHz-with-glibc2.42
KiB Mem:    65772308 total,    819000 free
KiB Swap:    4194296 total,   4194296 free
Timestamp of repository gentoo: Mon, 01 Dec 2025 19:15:00 +0000
Head commit of repository gentoo: e00a03782c5c3a1e25c753408cf361ea320bc118
sh bash 5.3_p8
ld GNU ld (Gentoo 2.45.1 p1) 2.45.1
app-misc/pax-utils:        1.3.10::gentoo
app-shells/bash:           5.3_p8::gentoo
dev-build/autoconf:        2.72-r5::gentoo
dev-build/automake:        1.18.1::gentoo
dev-build/cmake:           4.1.3::gentoo
dev-build/libtool:         2.5.4::gentoo
dev-build/make:            4.4.1-r102::gentoo
dev-build/meson:           1.9.1::gentoo
dev-lang/perl:             5.42.0-r1::gentoo
dev-lang/python:           3.13.9::gentoo, 3.14.0_p1::gentoo
dev-lang/rust-bin:         1.91.0::gentoo
llvm-core/clang:           20.1.8::gentoo, 21.1.6::gentoo
llvm-core/llvm:            20.1.8::gentoo, 21.1.6::gentoo
sys-apps/baselayout:       2.18::gentoo
sys-apps/openrc:           0.63::gentoo
sys-apps/sandbox:          2.46::gentoo
sys-devel/binutils:        2.45.1::gentoo
sys-devel/binutils-config: 5.6::gentoo
sys-devel/gcc:             15.2.1_p20251122::gentoo
sys-devel/gcc-config:      2.12.2::gentoo
sys-kernel/linux-headers:  6.17-r1::gentoo (virtual/os-headers)
sys-libs/glibc:            2.42-r2::gentoo
Repositories:

gentoo
    sync-type: rsync
    sync-uri: rsync://rsync.gentoo.org/gentoo-portage
    priority: -1000
    volatile: False
    sync-rsync-verify-jobs: 1
    sync-rsync-verify-metamanifest: yes
    sync-rsync-extra-opts: 
    sync-rsync-verify-max-age: 3

Binary Repositories:

gentoobinhost
    priority: 1
    sync-uri: https://distfiles.gentoo.org/releases/amd64/binpackages/23.0/x86-64

ACCEPT_KEYWORDS="amd64 ~amd64"
ACCEPT_LICENSE="*"
CBUILD="x86_64-pc-linux-gnu"
CFLAGS="-O2 -march=native -ftree-vectorize -pipe -fomit-frame-pointer"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
CONFIG_PROTECT="/etc /etc/conf.d/hwclock /usr/lib64/libreoffice/program/sofficerc /usr/share/config /usr/share/gnupg/qualified.txt"
CONFIG_PROTECT_MASK="/etc/ca-certificates.conf /etc/dconf /etc/env.d /etc/fonts/fonts.conf /etc/gconf /etc/gentoo-release /etc/revdep-rebuild /etc/sandbox.d"
CXXFLAGS="-O2 -march=native -ftree-vectorize -pipe -fomit-frame-pointer"
DISTDIR="/var/cache/distfiles"
EMERGE_DEFAULT_OPTS="--autounmask=n"
ENV_UNSET="CARGO_HOME DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS DISPLAY GDK_PIXBUF_MODULE_FILE GOBIN GOPATH PERL5LIB PERL5OPT PERLPREFIX PERL_CORE PERL_MB_OPT PERL_MM_OPT XAUTHORITY XDG_CACHE_HOME XDG_CONFIG_HOME XDG_DATA_HOME XDG_RUNTIME_DIR XDG_STATE_HOME"
FCFLAGS="-O2 -pipe"
FEATURES="assume-digests binpkg-docompress binpkg-dostrip binpkg-logs binpkg-multi-instance buildpkg-live config-protect-if-modified distlocks ebuild-locks fixlafiles ipc-sandbox merge-sync merge-wait multilib-strict network-sandbox news parallel-fetch pid-sandbox pkgdir-index-trusted preserve-libs protect-owned qa-unresolved-soname-deps sandbox strict unknown-features-warn unmerge-logs unmerge-orphans userfetch userpriv usersandbox usersync xattr"
FFLAGS="-O2 -pipe"
GENTOO_MIRRORS="http://distfiles.gentoo.org"
LANG="uk_UA.utf8"
LDFLAGS="-Wl,-O1 -Wl,--as-needed -Wl,-z,pack-relative-relocs"
LEX="flex"
LINGUAS="uk ru"
MAKEOPTS="-j28 -l29"
PKGDIR="/var/cache/binpkgs"
PORTAGE_COMPRESS="bzip2"
PORTAGE_CONFIGROOT="/"
PORTAGE_RSYNC_OPTS="--recursive --links --safe-links --perms --times --omit-dir-times --compress --force --whole-file --delete --stats --human-readable --timeout=180 --exclude=/distfiles --exclude=/local --exclude=/packages --exclude=/.git"
PORTAGE_TMPDIR="/var/tmp"
RUSTFLAGS=" -C target-cpu=native"
SHELL="/bin/bash"
USE="X a52 aac acl acpi activities alsa amd64 avif bluetooth bluray branding bs2b bzip2 cairo cdda cdr cet crypt cue dbus declarative dga directfb dri dts dvd dvdr elogind encode exif faac ffmpeg flac gdbm gif gpm gtk gui iconv icu ieee1394 imlib ipv6 jpeg jpegxl kde lcms libaom libass libdrm libnotify libtirpc lirc mac mad mng mp3 mp4 mpeg mtp multilib ncurses networkmanager nls ogg openal opencl opencv opengl openmp pam pango pcre pdf plasma png policykit ppds qml qt qt5 qt6 readline replaygain samba sdl seccomp semantic-desktop smp sound spell ssl startup-notification svg tbb test-rust tiff truetype udev udisks unicode upower usb uvm vaapi vdpau vkd3d vorbis vulkan wavpack wayland webp widgets wxwidgets x264 x265 xa xattr xcb xft xinerama xml xv xvid xvmc zlib" ABI_X86="32 64" ADA_TARGET="gcc_14" ALSA_CARDS="emu10k1 ctxfi" APACHE2_MODULES="authn_core authz_core socache_shmcb unixd actions alias auth_basic authn_anon authn_dbm authn_file authz_dbm authz_groupfile authz_host authz_owner authz_user autoindex cache cgi cgid dav dav_fs dav_lock deflate dir env expires ext_filter file_cache filter headers include info log_config logio mime mime_magic negotiation rewrite setenvif speling status unique_id userdir usertrack vhost_alias" CALLIGRA_FEATURES="karbon sheets words" COLLECTD_PLUGINS="df interface irq load memory rrdtool swap syslog" CPU_FLAGS_X86="aes avx avx2 f16c fma3 mmx mmxext pclmul popcnt rdrand sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3" ELIBC="glibc" GPSD_PROTOCOLS="ashtech aivdm earthmate evermore fv18 garmin garmintxt gpsclock greis isync itrax navcom oceanserver oncore rtcm104v2 rtcm104v3 sirf skytraq superstar2 tsip tripmate tnt ublox" GRUB_PLATFORMS="efi-64" GUILE_SINGLE_TARGET="3-0" GUILE_TARGETS="3-0" INPUT_DEVICES="evdev" KERNEL="linux" L10N="uk uk_UA.utf8 ru ru_RU.utf8" LCD_DEVICES="bayrad cfontz glk hd44780 lb216 lcdm001 mtxorb text" LLVM_TARGETS="X86" LUA_SINGLE_TARGET="lua5-1" LUA_TARGETS="lua5-1" OFFICE_IMPLEMENTATION="libreoffice" PHP_TARGETS="php8-3" POSTGRES_TARGETS="postgres17" PYTHON_SINGLE_TARGET="python3_13" PYTHON_TARGETS="python3_13" RUBY_TARGETS="ruby32 ruby33" VIDEO_CARDS="amdgpu radeonsi radeon fbdev" XTABLES_ADDONS="quota2 psd pknock lscan length2 ipv4options ipp2p iface geoip fuzzy condition tarpit sysrq proto logmark ipmark dhcpmac delude chaos account"
Unset:  ADDR2LINE, AR, ARFLAGS, AS, ASFLAGS, CC, CCLD, CONFIG_SHELL, CPP, CPPFLAGS, CTARGET, CXX, CXXFILT, ELFEDIT, EXTRA_ECONF, F77FLAGS, FC, GCOV, GPROF, INSTALL_MASK, LC_ALL, LD, LFLAGS, LIBTOOL, MAKE, MAKEFLAGS, NM, OBJCOPY, OBJDUMP, PORTAGE_BINHOST, PORTAGE_BUNZIP2_COMMAND, PORTAGE_COMPRESS_FLAGS, PORTAGE_RSYNC_EXTRA_OPTS, PYTHONPATH, RANLIB, READELF, SIZE, STRINGS, STRIP, YACC, YFLAGS
Відправлено через 32 хвилини 8 секунд:
спойлер
# cpuid2cpuflags
CPU_FLAGS_X86: aes avx avx2 bmi1 bmi2 f16c fma3 mmx mmxext pclmul popcnt rdrand sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 01.12.2025 23:41 але всі виробники відмовились. А чому?
Вы же чи тали мой ответ, правда? Там был и ответ почему. Значительная часть пользователей когда акум умирает просто покупают новое устройство, а это выгодно производителю. Это типа когда садится акумулятор в машине нужно купить новую машину. Кстати некоторые так и делают.
tornadox
Member

pelia: 01.12.2025 23:31Пердолінг ще той. Я забив болт на це і купив собі годинник гармін, просто анлокнутий бут і рут це мій пунктик, з яким я піду до кінця.
У мене піксель з рутом, я задоволений, але боротись з play integrity немає ніякого бажання, бо там чисто розбиратися у цьому на цілий робочий день+, та і воно буває працює місяцями, а буває ледве не за день злітає і зазвичай в самий незручний момент
ясно, десь так і думав що варіантів для обходу стає все менше, живу без рута з 2019. Реклама блокується на рівні роутера і впн додатково. Vanced патчить додатки. Все що хочеться прибрати з прошивки можна задісейблити через adb. Маю Shizuku для деяких програм. Що зараз цікавого можна з рутом зробити на сучасних смартфонах?
yuriy_dd
Member

Alexsandr: 02.12.2025 09:41Вы же чи тали мой ответ, правда? Там был и ответ почему. Значительная часть пользователей когда акум умирает просто покупают новое устройство, а это выгодно производителю
про те що smart дуже важко зробити пиле-волого захищеним коли є зйомна батарея ви звичайно не чули?
і компактнішим
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 02.12.2025 11:59про те що smart дуже важко зробити пиле-волого захищеним коли є зйомна батарея ви звичайно не чули?
і компактнішим
Samsung Galaxy Xcover7
yuriy_dd
Member

Gold_Star: 02.12.2025 12:19Samsung Galaxy Xcover7
товщина 10мм, батарея лише 4000
можна ще додати - що рішення виходить дуже громіздке
тому і не роблять
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 02.12.2025 13:09товщина 10мм, батарея лише 4000
можна ще додати - що рішення виходить дуже громіздке
тому і не роблять
Ну ви напевно це говорите як користувач iPhone Air. Чохол не носите?
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 02.12.2025 11:59 про те що smart дуже важко зробити пиле-волого захищеним коли є зйомна батарея ви звичайно не чули?
і компактнішим
Это первое проблемы производителя и второе акумы не съемные, а смарты все так же боятся воды. А там где есть защита от воды попадание воды не гарантийный случай. Поэтому никак не проходит. Настолько компактные аппараты, что пристегивают внешние батареи и добавляют чехлы. Нет, дело не в защите.
yuriy_dd
Member

Gold_Star: 02.12.2025 13:14напевно це говорите як користувач iPhone Air. Чохол не носите?
напевно вам подобається цей смартфон
думаєте хто хтось би міг його зробити зі зйомної батареєю?
Alexsandr: 02.12.2025 13:19а смарты все так же боятся воды
я написав пила волого захист
волого від слова вологість
Alexsandr: 02.12.2025 13:19Это первое проблемы производителя
напевне таки проблеми що майже ніхто не робить
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 02.12.2025 13:52напевно вам подобається цей смартфон
думаєте хто хтось би міг його зробити зі зйомної батареєю?
Мені 17 про подобається, але він вам не підійде - майже 9 мм товщина
Alexsandr
Member

yuriy_dd: 02.12.2025 13:52 я написав пила волого захист
волого від слова вологість
Не помню что бы Siemens M55 или нокиа или Samsung I740, HTC A310... боялись просто влажности. Воды да боялись, а апросто влажности нет. И акумы можно было менять. Несколько штук в собой могло быть :) Вот это реально не экономил на заряде.
yuriy_dd: 02.12.2025 13:52 напевне таки проблеми що майже ніхто не робить
Но раньше делали, пока не придумали одноразовые смартфоны. Одноразовость это стимул продавать новое, почти такое как старое. В результате получаем застой ибо пользователя не нужно привлекать. Купит новинку как только сдохнет батарея.
yuriy_dd
Member

Gold_Star: 02.12.2025 14:01Мені 17 про подобається, але він вам не підійде - майже 9 мм товщина
не підійде бо він iPhone :lol: :lol:
Alexsandr: 02.12.2025 14:06Не помню что бы Siemens M55 или нокиа или Samsung I740, HTC A310
вам щось забороняє користуватись цими смартами або іншими моделями від цих же виробників?
Alexsandr: 02.12.2025 14:06стимул продавать новое
потрібні гроші на прогрес а то буде як зараз стало з х86
в мене досі Поко Ф1 - працює ще терпимо смарту вже 8 років (хоча буду міняти}, виключно за рахунок кастомних прошивок бо виробник його вже давно не оновлює

можете похвалитися такою довговічністю свого смарта?
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 02.12.2025 14:15не підійде бо він iPhone
yuriy_dd: 02.12.2025 14:15в мене досі Поко Ф1
Щось ви зовсім не прогресивний, навіть серед х86 фанів немає таких ретроградів
yuriy_dd
Member

Gold_Star: 02.12.2025 14:16Щось ви зовсім не прогресивний
лінь переходити і все наново налаштовувати просто воно працює все що треба робить
маю також інші смарти
звичайно що нові смарти - це роблять значно швидше
Gold_Star
Member

yuriy_dd: 02.12.2025 14:20звичайно що нові смарти - це роблять значно швидше
Ви би хотіли смарт з функціоналом а-ля Samsung Dex?
yuriy_dd
Member

Gold_Star: 02.12.2025 14:22Ви би хотіли смарт з функціоналом а-ля Samsung Dex?
дуже, але щоб не від samsung
чекаю щось від Сяомі, що можна було unlock bootloader і поставити кастомну прошивку

ще google має покращити десктоп режим в андроїді - я думаю саме для цього вони планують об'єднати android і хромос
якщо буде як ромаз мені буде абсолютно достатньо
Ответить