SSD. Налаштування, оптимизація, вирішення проблем

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Ответить
Автор
Member

Последний раз редактировалось almazmusic 16.12.2010 03:42, всего редактировалось 1 раз.
QFlash
Member

Shpoker
Може прошити його. Але прошивок нема на офсайті. Kingston

Відправлено через 27 хвилин 42 секунди:
Shpoker
Це їхня програма таке видає:
спойлер
зображення_2026-04-16_141025631.png
Shpoker
Member

QFlash
программа выдаёт тот-же смарт, толку с него. Не трогай, но наблюдай дальше, шо еще сказать (кроме как smartctl -a /dev/nvmXXX с под бутявого линукса)
QFlash
Member

Shpoker
Працює не чіпай. Так, є таке правило. :)
Shpoker
Member

QFlash
слушай, а в их проге, что за вкладка events?
QFlash
Member

Shpoker
Хрин його знає. Ось скрин:
спойлер
зображення_2026-04-16_150404962.png
Відправлено через 5 годин 24 хвилини 4 секунди:
Shpoker
Я поставив файл підкачки на NVMe, оскільки брак опери 8G, купляти оперу по crazy цінам в наші темні часи - ну на...
Може через то, така поведінка.
Але якось ігри плавніше ідуть. Здохне то здохне, у нього нарантія є на рік вроді, хоча там по гарантії хрин тобі щось повернуть в наші темні часи.
Robostyle
Member

Ктонить натыкался на карманы НВМе реально тонкие и узкие, чтобы 2280 впритык влезал и по размеру один-в-один как флешка?
Shpoker
Member

QFlash: 16.04.2026 20:28Може через то, така поведінка.
нет, не из-за этого. короче, пока не поймешь что в журнале - поглядывай (может там наркоманы из вд просто пишут ОК при каждой загрузке, кто знает. был бы у меня хоть один такой диск - проверил бы)
7mindfields
Member

Robostyle: 16.04.2026 23:09 Ктонить натыкался на карманы НВМе реально тонкие и узкие, чтобы 2280 впритык влезал и по размеру один-в-один как флешка?
:facepalm:
QFlash
Member

Shpoker
Тут нарив трохи інфо:
Подивився тут
спойлер
зображення_2026-04-17_064404881.png
поставив драйвер контролера з відси
спойлер
https://winraid.level1techs.com/t/recom ... vers/28310
тепер помилки не строчить
спойлер
зображення_2026-04-17_064815168.png
спойлер
зображення_2026-04-17_065251841.png
Але Kingston SSD Manager x64 його не читає + в системному треї є значок його безпечного видалення, як у флєшки :laugh:
Буду далі копати. B-)
PS/ Модулі мікропрограми UEFI ще скорше пообновляв, але NVMe.dxe я не рухав, та і кажуть не треба.
Ще до кучі інфо https://www.techpowerup.com/ssd-specs/? ... 0SNV2S250G
Kingston пише, що ніяких драйверів до їх NVMe не потрібно. Типу стандартні Win11 робочі.
QFlash
Member

Оновлення інформації.
Ще знайшов для модулів UEFI оновлення дискових контролерів до версії 18.х.х.хххх, ці контролери для проців 11-12Th і відповідно Z490 і Z590 чипаків.
У мене стояли 17.х.х.хххх в мікропрограмі, для Z370 чипаків.
спойлер
зображення_2026-04-17_131720672.png
Також встали дрова для Win11 Intel RST Drivers & Software Set v18.7.7.1013.1 for Win10-11 x64
У мене Z270 чипак, мікропрограма від Z370 чипака, оскільки мамки Z370PD3 і Z270PD3 клони. По "boardviewer" дивився.
Пробував ставити для Win11 дрова Intel RST driver v19.5.1.1040 - хрин, не ставляться, каже іди подалі.
Я тоді в мікропрограму загнав 19.х.х.хххх - хрин, ПК відмовляється стартувати оскільки вони ідуть для 12-14Th проців і відповідно до Z690 і Z790 чипаків.
Добре що у мене система DUAL-BIOS, яка дозволяє легко відновити ПК, що став шлакоблоком :laugh:
А так все працює чудово. В біосі навіть дає можливість створити RAID з SSD та HDD.
Так шо якось так.
Alexsandr
Member

Бюджетник кингстон А серия (не помню точно данных), при старте может материнка закидывать в биос, там в имени диска PS3111 0Gb. Если перезапустть ПК на какой-то попытке даже загружается. есть замена секторов, но в целом жив. Но в журнале смарта есть интересные записи, типа контролер записал что диск ему неизвестен. Как раз похоже на нужное. Где-то отвал чипа или можно пробовать перепрошивать? Ясно что диску не очень хорошо, но можно ли агонию продлить?
Shpoker
Member

Alexsandr
Прошивай, этот кусок шоколада любит терять прошивку на ровном месте и потом вот так глючить
Геральт
Member

Shpoker: 15.04.2026 02:38 Нужно диск вытащить - отсоединяй питание и тащи. Не нужно - то и не трогай.
А якщо двічі на день смикати? Ото ж бо.
Shpoker
Member

Геральт
не понял в чем проблема. в биосе хотплаг активируй на этом канале что б "безопасное извлечение" появилось и данные не побить и дергай хоть каждую минуту. Сата нативно поддерживает горячее подключение, как юсб, зачем эти костыли?
Геральт
Member

Shpoker
Та це банально не зручно. Крім того, що з тим гніздом буде через місяць такого смикання? Так би собі вивів на задню панель і все. Але мабуть простіше розірвати 5В першою ліпшою кнопкою з епіцентру.
Shpoker
Member

Геральт: 20.04.2026 22:54Але мабуть простіше розірвати 5В першою ліпшою кнопкою з епіцентру.
а, так нужно тупо физически отключать но не дергать?
получишь глюки, если сату-дата не выдергивать. оно будет видеть что что-то подключено и пытаться это устройство опрашивать, вылетая по таймауту (не думаю что сейчас это фатально, но во времена виндовс хп это со временем вешало системы).
Геральт
Member

Shpoker
Не на живо. Переключив зранку на диск Б, включив комп. Через якийсь час виключив, переключив на диск А. Ввечері повторити. Умовно. Але з 10ток разів на тиждень назбирається. Можна й смикати штекер, але 1)незручно, 2)зношується
Глюків не буде, випробувано (при вийнятому силовому, без вийнятого інформаційного)
Shpoker
Member

Геральт
А просто написать скрипт который будет в миг отключать один диск в диспетчере устройств и включать другой - это не то (подать сигнал остановки двигателя думаю тоже реально, венда ж это делает, если настроить в плане электропитания)? Нужно прямо физически отключать? Я пытаюсь осознать хоть какую-то суть этого действа, но не могу((
Геральт
Member

Shpoker
Скрипт з під ОС буде працювати, а я хочу, щоб ОС одна одну не бачила ще на етапі завантаження
Так-то і літеру з диска можна знімати. Не то.
Shpoker
Member

Геральт
ну раз глюков нет - то переключатель от лампочки за 10 грн (или из кладовки с совковых запасов) в разрез 12 вольт для 3,5 или 5в для 2,5 выглядит наиболее дешевым и гуманным решением
Ответить