У перших тестах Lenovo Legion Go S під управлінням SteamOS показала суттєву перевагу над Windows-аналогом

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

waryag
У Dell были ноуты с убунтой на борту, но под обычным линуксом батарейка быстрее садится, чем на винде. Из линукса (и вообще юниксподобных ОСей - тех же БСДей, например) можно запилить нормально работающий кастом, но этим нужно кому-то заняться - пока что кроме вентилей со своим деком для массовой аудитории никто так заморачиваться не стал по вполне понятным причинам.
Геральт
Active Member

artko: 27.05.2025 12:25 типовий лінукс якщо мова про подивитись інтернет та пограти в стімі в підтримувані ігри - рівнісінько те саме, що windows. по встановленню також.
Як тільки серед "типових" задач з'являється якийсь десктоп-месенджер, МФУ/сканер чи ще щось подібне, от тут і починається нетиповість )
Vi
Member

artko
Человеку, который ставит ось для игрушек вообще не нужны все эти проблемы - начиная от установки в консольном режиме и заканчивая обслуживанием ОСи. Ему нужно чобы всё работало если не из коробки, то хотя бы по нажатию пару раз кнопки ввод - не сложнее.
А графический установщик не нужен только красноглазым - обычному среднестатистическому юзеру ещё как нужен. :laugh:
artko
Member

Геральт: 27.05.2025 12:45 Як тільки серед "типових" задач з'являється якийсь десктоп-месенджер, МФУ/сканер чи ще щось подібне, от тут і починається нетиповість )
якийсь - це який? ms teams наче нема (браузерний), але не дуже шукав. мфу та сканер в мене є. жодних проблем. і є старий лазерник, який під win вже зовсім не працює. лінух його завів, друкує... (canon lbp800 ) але так, треба іноди оглядатись, бо трапляються речі windows -only.
Vi
Member

Геральт
Всё, чего нет на линуксе - НЕНУЖНО. :lol:
Хотя справедливости ради,клиенты большинства месенджеров таки в мейнстримных дистрибутивах (дебиано и рпм подобные дистры с системд) присутствуют. В крайнем случае, вопрос решается браузерной версией. А вот с некоторыми принтерами и вообще переферией могут действительно возникнуть большие проблемы - тут всё сильно зависит от конкретного случая.
Последний раз редактировалось Vi 27.05.2025 12:57, всего редактировалось 1 раз.
gast_
Member

artko: 27.05.2025 12:52 якийсь - це який? ms teams наче нема (браузерний), але не дуже шукав. мфу та сканер в мене є. жодних проблем. і є старий лазерник, який під win вже зовсім не працює. лінух його завів, друкує... (canon lbp800 ) але так, треба іноди оглядатись, бо трапляються речі windows -only.
Навіщо ти срач розводиш? Не проеціюї свій досвід користування на інших. І заперечуй факт, що вінда має набагато більшу підтримку зовнішніх пристроїв ніж нікси. І що проблеми там можуть виникнути часто в самих банальних задачах, тому доводиться лізти в гайди і на форуми.
artko
Member

gast_

де срач? тобто, ствержувати що на лінуху нічого не працює, друкувати неможливо, залізо вона не знає, потрібен адмін у світері щоб ім користуватись - це нормально, а поділитись досвідом що це далеко не завжди так - срач? ок. як скажете.

Відправлено через 2 хвилини 30 секунд:
Vi: 27.05.2025 12:56 Геральт
Всё, чего нет на линуксе - НЕНУЖНО. :lol:
Хотя справедливости ради,клиенты большинства месенджеров таки в мейнстримных дистрибутивах (дебиано и рпм подобные дистры с системд) присутствуют. В крайнем случае, вопрос решается браузерной версией. А вот с некоторыми принтерами и вообще переферией могут действительно возникнуть большие проблемы - тут всё сильно зависит от конкретного случая.
ні, не так. лінукс - це ІНША операційна система. і якщо очікувати що там усе так як на windows - ні, це не так. Треба отримувати дещо інший досвід, що і як, з урахуванням цього.
Vi
Member

artko
Вы арч виндовс пользователям советуете к установке. :laugh:
После таких добрых советов, человек убивший пару дней жизни и данные на харде, больше в сторону линуксов не посмотрит вообще никогда. :rotate:
Хотя можно было бы установить мейнстрим дистр вроде бубунты/минта/манджаро и горя не знать.
Тем боле стимось - если нужны только игры. :shuffle:
Хотя можно было бы вместе с рачем ещё и дженту с лфс посоветовать - тоже ничего сложного в принципе. :super:
Последний раз редактировалось Vi 27.05.2025 13:11, всего редактировалось 1 раз.
artko
Member

Vi
навіть допомагав ставити на новий ноут :) і старий десктоп (по телефону). встановили без проблем. і windows на другому накопичувачі не поламали...
про арч дісно якась розповсюджена думка, що він складний - а в нього чудова документація.. навіть деякі проблеми windows машини колись лікував за допомогою арчвіки :)
якщо потрібні тільки ігри та залізо сумісне - дійсно, steamos буде непоганим варіантом. (десктоп арча там встановиться сам )
Vi
Member

artko
Я сам не один год компилял и на дженту и на фре, но это удовольствие не для рядового пользователя, который ищет не ночных приключений с манами, а чуть более беспроблебную и шуструю платформу для стима. :beer:
artko
Member

Vi
ні, генту - почитав мануали і зрозумів що то поки не для мене задоволення :) я все ж хочу користуватись компом для своїх завдань в першу чергу. готові бінарники зазвичай влаштовують.
Vi
Member

artko
В соурсбейсд дистрах сейчас вообще смысла мало - разве что нужно что-то сильно особенное, либо вы сами являетесь разработчиком какого-то софта для никсов.Ну либо, есть много свободного времени и большое желание понять как никсы в принципе работают.
Даже на фряхе и на той давно уже впилили нормальный пакетный менеджер, пользоваться которым не сложнее, чем на какой бубунту.
item2
Member

KimRomik: 27.05.2025 12:03 тобто якщо встановити СтімОС на звичайний ПК, то у мене теж буде приріст ФПС?
Якщо у вас GeForce, на Лінукс/СтімОС приросту не буде, навіть трохи просяде fps. Nvidia трохи забила на Лінукс драйвери, відкриті ж драйвери поки відстають в швидкості, але постійно покращуються. Приріст буде у тих, хто має Radeon 6000, 7000. Radeon 9000 поки незначно просідає в fps, але за наступні 5-6 місяців може також випередити Віндовс показники.

Відправлено через 15 хвилин 40 секунд:
Ijachok: 27.05.2025 12:03
waryag: 27.05.2025 11:32 Пропоную обговорити У перших тестах Lenovo Legion Go S під управлінням SteamOS показала суттєву перевагу над Windows-аналогом

На місці майків я би напрягся.
Консоль вдала по конфігурації і ціні, а стімОС просто знищує вінду по рантайму в невибагливих іграх.

Портативки то ще фігня, але допрацьована стімОС може піти і в ноути з продуктивними інтеграшками! :popcorn:
СтімОС - не єдиний ігровий дистрибутив. У профільному сабреддіті постійно вспливає питання "що ставити". І люди зазвичай радять все-таки якусь Убунту/Мінт/Федору, а не якийсь із цих більш спеціалізованих варіантів. А як все-таки хочеться ігровий, то кажуть якісь інші дистрибутиви, назви яких я навіть не запам'ятав :)
Для ігр на Лінукс рекомендують спеціально заточені дистрибутиви:
1. CachyOS. Це юзер френдлі Arch з додатковим софтом, що дозволяє витягнути максимальний fps з вашої системи. Пару консольних команд все ж бажано вивчити. Гарна документація, підтримка і велике ком'юніті. Поки що це мій вибір. А також XFS + KDE. Якщо потрібні снепшоти диску, то BTRFS.
2. PikaOS (Debian based), Nobara (Fedora based) - вони ще трохи більш юзер френдлі. Але можуть бути проблеми/баги пов'язані з їхніми базовими дистрибутивами, зрідка проблеми з оновленнями. Тому я поки їх оминаю, але спостерігаю за прогресом в розробці.

P.S. Щоб мати ще гладший експіріенс і підвищену стабільність, оновлюйте Лінукс тільки якщо вам потрібно щось з оновлення або там пофіксили якусь проблему, яка вам дошкуляла. Тоді ще менше імовірність попасти, наприклад, на кривий драйвер або регресійні бажинки.
SergiusTheBest
Member

waryag: 27.05.2025 12:29 Підкажи масові моделі ноутів з передвстановленим лінуксом. З робочим, а не заглушкою для економії на вінді.
У мене 2 ноута Asus десь 2015 року, HP Aero 2022 року, Lenovo Thinkpad 2024 року - всюди працює Linux без проблем. Купую ноути з FreeDOS, щоб не переплачувати за ліцензію Windows.
Alexsandr
Member

Майкам бы заняться системой своей. много лишнего и плохо с экономией энергии. Вечно работают на интеле почти все ядра, засыпания идет на пару секунд изредка и загрузка пару процентов от силы. Почему нельзя это фоновый шум перекинуть на ядро или пускай по кругу, но что бы большая часть ядер спала, а каждое тупо ждало будет ему работа или нет .

Отправлено спустя 3 минуты 28 секунд:
Vi: 27.05.2025 13:06 Вы арч виндовс пользователям советуете к установке. :laugh:
После таких добрых советов, человек убивший пару дней жизни и данные на харде, больше в сторону линуксов не посмотрит вообще никогда. :rotate:
Хотя можно было бы установить мейнстрим дистр вроде бубунты/минта/манджаро и горя не знать.
Тем боле стимось - если нужны только игры. :shuffle:
Хотя можно было бы вместе с рачем ещё и дженту с лфс посоветовать - тоже ничего сложного в принципе. :super:
Что бы не поставить из линукса, всегда будет другая версия на которой должно было работать :) Я еще буду с линем играться, но не более того. Там еще не додумались до автономных дистрибутивов программ.
SergiusTheBest
Member

gast_: 27.05.2025 12:57 факт, що вінда має набагато більшу підтримку зовнішніх пристроїв ніж нікси
Тут все не так однозначно. У батьків стареньке МФУ Canon, так під Linux взагалі нічого встановлювати не треба, під'єднав і працює. А під Windows ще спробуй знади драйвери. Так само, я був здивований, що мій бездротовий геймпад працює з коробки під Linux, не треба нічого встановлювати. Деякі речі працюють краще і зручніше під Linux, а деякі не працюють :rotate: Коли щось купуєте, то перевіряйте сумісність заздалегідь.

Відправлено через 1 хвилину :
Alexsandr: 27.05.2025 15:09 Там еще не додумались до автономных дистрибутивов программ.
Ви про AppImage?
Vi
Member

Alexsandr
Придумали :rotate:
В лучших традициях линуксов ажно флатпак, аппимэйдж и снап - без зоопарка никак. :laugh:
SergiusTheBest
Member

Vi: 27.05.2025 15:59 Alexsandr
Придумали :rotate:
В лучших традициях линуксов ажно флатпак, аппимэйдж и снап - без зоопарка никак. :laugh:
В цьому ж і є сенс еволюції: конкуренція між видами. На Windows також купа різних технологій для портабельного софта.
Vi
Member

SergiusTheBest
Мне линукс до 10-ой убунты куда больше нравился.
Пульсаудио/системд/гтк3+/вяленый/гномощель и плазма - эта эволюция свернула куда-то не туда. :laugh:
А если серьёзно, линукс это типичный базар и во что-то нормальное для десктопа он может превраттиться только при условии, что в этом будет кто-то финансово заинтересован. Может у вентелей и получится ОСь для игрушек (ещё бы со своим конкретным 100% поддерживаемым длительное время железом), но в качестве десктопа она до сих пор никакое сравнение с теми же окнами не выдерживает.
И я думаю, что скорее китайцы или гугл реально родят свою альтернативу винде, чем красношапка, которая последнее десятилетие только и делает, что пытается линукс замкнуть на себе.
SergiusTheBest
Member

Vi: 27.05.2025 16:34 Мне линукс до 10-ой убунты куда больше нравился.
Пульсаудио/системд/гтк3+/вяленый/гномощель и плазма - эта эволюция свернула куда-то не туда. :laugh:
А если серьёзно, линукс это типичный базар и во что-то нормальное для десктопа он может превраттиться только при условии, что в этом будет кто-то финансово заинтересован. Может у вентелей и получится ОСь для игрушек (ещё бы со своим конкретным 100% поддерживаемым длительное время железом), но в качестве десктопа она до сих пор никакое сравнение с теми же окнами не выдерживает.
И я думаю, что скорее китайцы или гугл реально родят свою альтернативу винде, чем красношапка, которая последнее десятилетие только и делает, что пытается линукс замкнуть на себе.
Я з вами не згоден, але на смак і колір всі фломастери різні :)
Ответить