viewtopic.php?p=3671757#p3671757RoMiLiUs: ↑ 01.09.2026 12:41Я не бачив поки що нікого, хто б використовував температуру води для налаштування кривих вентиляторів.
Новости
Последние статьи и обзоры
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
-
l-m
Member
-
S0N1C
Member
ну адекватно наприклад підвищіти швидкість помпи одразу при збільшенні температури відухи/проца, для вентилів можна і пологішу кривуl-m: ↑ 01.09.2026 12:43І що адекватного в тому щоб охолоджувати воду, коли вона ще не нагрілась?S0N1C: ↑ 01.09.2026 12:28 так взагалі температура води має більший лаг за температуру відухи або проца, імхо крива в фан контролі буде швидше і адекватніше реагувати на навантаження![]()
![]()
-
RoMiLiUs
Member
Так а який сенс в цьому дійстві?)cAkeJJ: ↑ 01.09.2026 12:52не знаю друже, всі водянщики котрих я знаю, саме по температурі води собі криву вентиляторів налаштовують, я в тому числі
-
StTechnik
Member
Тут вот какое дело. В принципе все правильно - температура воды - основной показатель для реакции на повышение оборотов вентиляторов (поток можно не трогать и помпы крутить на постоянной нормальной скорости). НО. В случае с ВК - это все работает ок - ВК очень хорошо и быстро греет воду, т.к. прямой контакт чипа с водоблоком. А вот с процессором - все намного хуже если он с крышкой. Он может за 90 градусов улететь но при этом температура воды не изменится даже на градус. ОООчень большая инерционность. Я в свое время проводил эксперименты - 30 минут гонял Прайм при этом температура воды от начальной изменилась что то типа на градус ито где то ближе к концу теста. Ну и температуры проца при такой настройке были не Ок. Поэтому у себя настроил агресивную кривую от температуры ВК. На проц мне более менее пофик - он в нагрузке в играх максимум 65 бывает. А вот ВК надо держать холодной.cAkeJJ: ↑ 01.09.2026 12:52не знаю друже, всі водянщики котрих я знаю, саме по температурі води собі криву вентиляторів налаштовують, я в тому числі
Відправлено через 2 хвилини 28 секунд:
Начал готовится тем временем ко вторй помпе. Ватеркул получил немножко денежек
-
kairo
Member
Взагалі рахується, що швидкість помпи краще тримати однаковою, так менше її знос. Тим більше, що після певного порогу, швидкість потоку не впливає на температуру, бо вода не встигає відібрати тепло в блоку.S0N1C: ↑ 01.09.2026 12:56ну адекватно наприклад підвищіти швидкість помпи одразу при збільшенні температури відухи/проца, для вентилів можна і пологішу криву
Відправлено через 7 хвилин 56 секунд:
Якщо температура води не виросла, то підняття обертів вентиляторів ніяк не допоможе.StTechnik: ↑ 01.09.2026 13:35 А вот с процессором - все намного хуже если он с крышкой. Он может за 90 градусов улететь но при этом температура воды не изменится даже на градус. ОООчень большая инерционность.
-
nik1985
Member
Взагалі то міряється і температура води і температура приміщення і на основі дельти (різниці між ними )вже регулюються оберти вентиляторів сама по собі температура води без температури в приміщенні нічого не дає, хіба брати стартову температуру як кімнатну і від неї відштовхуватись , оберти помпи краще не чіпати , виставити на постійно на певний процент(75-80%).
Я на своєму зовнішньому блоці реалізував керування на ESP32 і бюджетному датчику YF-S201, швидкості вентилів на різні дельти від 0 до 5 , 5-10,10-15 і від 15 вже максимум обертів. Можна і по wifi глянути параметри, або по кольору підключеної Rgb ленти на дельту орієнтуватись.
Я на своєму зовнішньому блоці реалізував керування на ESP32 і бюджетному датчику YF-S201, швидкості вентилів на різні дельти від 0 до 5 , 5-10,10-15 і від 15 вже максимум обертів. Можна і по wifi глянути параметри, або по кольору підключеної Rgb ленти на дельту орієнтуватись.
- спойлер
-
фото
фото
-
Deadpool
Member
До слова, поза форумом, запропонув пану комборез, радік, фіти 10*13, жижу за безцінь, а щось просто бонусом.cAkeJJ: ↑ 01.09.2026 12:52Це завжди так з кастомною водою, тільки якщо ти не збираєш дешман китай по гайду (класна тема доречі) Deadpool
Все ще тут почитую, якщо бачу новенький реально воду хоче, і економить то при наявності чогось все ще пропоную халяву для першого кастома)
Так, не настільки гарно, але пощупати що таке вода і ознайомитися можна.
Відправлено через 14 хвилин 37 секунд:
тепер знаю куди прилаштувати есп32 яка залишилася запасною після гібридного інвертораnik1985: ↑ 01.09.2026 20:26бюджетному датчику YF-S201
-
Melki
Member
я чуть нагнул эту систему и нашел по скидке (т.н. b-grade) Alphacool Eisbaer 92LT (вышло дешевле чем просто их водоблок с помпой), а т.к. оно у них всё разборное, то я получил на шару четыре фитинга и куски шланга (гуано их фитинги по-моему, но может кто-то их обожает)...kairo: ↑ 01.09.2026 12:18вирішив брати Alphacool Core 1 LT водоблок на ЦП, замість базового Alphacool Core XP³
какой смыл охлаждать воду, которая не нагрелась? l-mRoMiLiUs: ↑ 01.09.2026 12:41Зазвичай температура води контролиться просто шоб її знати, як індикатор ефективності чи неефективності, дельти і тп. Я не бачив поки що нікого, хто б використовував температуру води для налаштування кривих вентиляторів.
гениально сказал
RoMiLiUs
дэльта воды показывает тебе, насколько эффективна твоя система охлаждения, если вентиляторы на условной МОРА на условных 300об. охлаждают воду с горячей на входе в систему до холодной на выходе, то смыл их крутить выше из-за того что нагрузка на проц/карту поползла вверх?
так может стоит прикрутить водоблок на процессор?StTechnik: ↑ 01.09.2026 13:35может за 90 градусов улететь но при этом температура воды не изменится даже на градус
-
StTechnik
Member
Melki
Та может и стоит. Я обязательно подумаю над твоим важным замечанием.так может стоит прикрутить водоблок на процессор?
-
Melki
Member
не трать силыStTechnik: ↑ 01.09.2026 22:38Я обязательно подумаю
подумай лучше над тем, почему проц греется а вода нет? по какой причине тепло от процессора не передается воде?
или ты температуру воды мерял на входе в процессор? это всё объясняет
я из какой логики исхожу: у меня сейчас половина радиатора горячая, а другая половина холодная (вдоль радиатора), датчиков пока нет, рукой трогаю, в нагрузке проц 80+, а радиатор так-же наполовину горячий. Из этого я делаю вывод, что с самой системой охлаждения всё в порядке, а вот с теплопередачей проц-вода не очень.
Куда копать не знаю, но и не думаю что сильно стОит
-
RoMiLiUs
Member
Як на мене, то ці всі присідання - повна туфта, вихлопу з якої чуть менше аніж нуль. Я просто знайшов максимально акустично допустимі значення обертів вентиляторів/помпи. Зафіксував. Прогнав 100+ повторень тестів в 3dmark + пару годин бублика. Еквілібріум води десь 34 градуси. Мене це влаштувало більші ніж повністю. Хотспот в стресах ВК в не більше 75, середня температура була не більше 60. В іграх дельта ще менша, в районі 10 градусів, середня не більше 50. В кімнаті 24 градуси. Повторююсь, це пару годин бублика при споживанні 550ват + додатково пару годин тестувань на витривалість в 3D mark, там кожен такий прогон - це 20 поторів. Я б не витерпів, якби в мене туди-сюди змінювалась швидкість вентиляторів. Тому я зафіксував все і не парюсь. У води дуже висока інерційність. Додам ще третій радіатор і тоді взагалі в ноль спущу швидкість всіх вентиляторів і помп.Melki: ↑ 01.09.2026 22:08дэльта воды показывает тебе, насколько эффективна твоя система охлаждения, если вентиляторы на условной МОРА на условных 300об. охлаждают воду с горячей на входе в систему до холодной на выходе, то смыл их крутить выше из-за того что нагрузка на проц/карту поползла вверх?
Я тут вже надавав скріни.
Последний раз редактировалось RoMiLiUs 01.09.2026 22:58, всего редактировалось 1 раз.
-
WakeMe
Member
Трошки до ваших суперечок вишче, в достатньому контурі не треба ніяки оберти крутити, один раз фікс налаштувати на слух, щоб комфортно було і все. Якщо доводиться щось крутити, то у вас з самого початку недостатньо потоку/секцій, або всього разом.
-
RoMiLiUs
Member
Я буквально це і написав вище:) Я такою логікою з самого початку керувався)WakeMe: ↑ 01.09.2026 22:57один раз фікс налаштувати на слух, щоб комфортно було і все.
-
StTechnik
Member
Melki
Ты зацепился за абстрактный пример и построил на нем теорию. Речь шла о том что проц нагревает воду. Но в разы медленнее чем ВК. Почему так - я написал.
Фух. Слава богам ты дал отбой. А то я уже и разгон взял.не трать силы
Зачем? У меня все передается нормально. Проц под Праймом выше 75 не поднимается.подумай лучше над тем, почему проц греется а вода нет? по какой причине тепло от процессора не передается воде?
Ты зацепился за абстрактный пример и построил на нем теорию. Речь шла о том что проц нагревает воду. Но в разы медленнее чем ВК. Почему так - я написал.
-
Melki
Member
солидарен с твоим мнениемRoMiLiUs: ↑ 01.09.2026 22:56присідання - повна туфта
RoMiLiUs: ↑ 01.09.2026 22:56знайшов максимально акустично допустимі значення обертів
такой подход тоже и меет право на жизньRoMiLiUs: ↑ 01.09.2026 22:56Додам ще третій радіатор
даWakeMe: ↑ 01.09.2026 22:57Якщо доводиться щось крутити, то у вас з самого початку недостатньо потоку/секцій
вы оба правы, если у вас есть куда добавлять секции, я меня, например, некуда, поэтому приходится играться оборотами, для компенсации недостатков
тут пока с вами сижу да ютубчик под пивко, 620об. (минимум для моих) мне не слышно, в играх до 1000 поднимается, но я в 4К...
-
kairo
Member
Мені наприклад комфортно, щоб в простої вентилі практично не крутились.WakeMe: ↑ 01.09.2026 22:57в достатньому контурі не треба ніяки оберти крутити, один раз фікс налаштувати на слух, щоб комфортно було і все. Якщо доводиться щось крутити, то у вас з самого початку недостатньо потоку/секцій, або всього разом.
-
Deadpool
Member
kairo: ↑ 01.09.2026 23:23Мені наприклад комфортно, щоб в простої вентилі практично не крутились.
гратись в фан-стоп не сильно гарна ідея, бо тоді точно треба термодатчик рідини, щоб саме він був тригером.
нагадаємо що окрім змт та його аналогів, всі інші шланги працювати мають до 60° якщо більше то може пластиікатор з часом забивати вам систему, ну і це крайній режим шлангів це раз.
друге це помпи, вони теж до 60°, все що більше не гарантійні випадки будуть, і в цілому додає причину клина або перегріву.
Тому якщо і маже не крутити, то це має бути точно велика тепло ємність контура (товсті радіки і не один, мора, багато тонких, ну не на 300-400мл (хіба з кондішеном
пробували, знаєм, на фіговому фітінгу від такого навіть пвх шланг деформувався і почав травити
-
Melki
Member
это ж ты температуру воды указываешь?Deadpool: ↑ 02.09.2026 08:46шланги працювати мають до 60°
если я радиатор и шланг на выходе рукой трогаю, то там никак не 60?
-
StTechnik
Member
Но мы же прекрасно знаем, что если температура воды больше 45 - это уже "что то не то" с контуром.Deadpool: ↑ 02.09.2026 08:46всі інші шланги працювати мають до 60°
О каких 60 идет речь? даже 42-45 уже дофига как бы.
-
cAkeJJ
Member
Так, але не у всіх є 2 мориWakeMe: ↑ 01.09.2026 22:57 Трошки до ваших суперечок вишче, в достатньому контурі не треба ніяки оберти крутити, один раз фікс налаштувати на слух, щоб комфортно було і все. Якщо доводиться щось крутити, то у вас з самого початку недостатньо потоку/секцій, або всього разом.
Відправлено через 3 хвилини 40 секунд:
По дельті це вже в моєму розумінні в ідеалі, мені ліньки так морочитись з цим датчиком зовнішним, по температурі води вже мені нормально, просто більше 1000-1100 (комусь це вже пилосос, мені ок) вентилятори не крутять, в літку просто вода трохи більше гріється.nik1985: ↑ 01.09.2026 20:26 Взагалі то міряється і температура води і температура приміщення і на основі дельти (різниці між ними )вже регулюються оберти вентиляторів сама по собі температура води без температури в приміщенні нічого не дає, хіба брати стартову температуру як кімнатну і від неї відштовхуватись , оберти помпи краще не чіпати , виставити на постійно на певний процент(75-80%).
- спойлер
- фото20000і.png
фотозображення_viber_2026-09-01_20-29-40-991.jpg