Noctua радить використовувати дані власних вимірювань корпусів під час вибору систем охолодження. У технічних характеристиках виробників трапляються неточності

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

evenmore: 09.08.2026 01:18Всегда можно переставить передний вентиль назад. Разница эффективности мизерная.
Ти мабуть погано собі уявляєш шо таке NH-D15 :D
спойлер
Изображение
На заду воно упреться в корпусний вентилятор, а знімати його не хочеться, корисна штука взагалі-то.
Реальних виходи два, або юзати 32-міліметрові планки:
спойлер
Изображение
От вже не знаю де вони їх знайшли з такою висотою. Або замінювати передній вентиль на 120мм, а штатний 140-мм прикрутити де інде, що я і зробив.

Відправлено через 4 хвилини 54 секунди:
Тим паче внизу той 140-мм ні на що путнє не дує, дивись креслення в картинці вище. Охолодження теплотрубок не надто ефективне завдання. Коротше при всій моїй повазі до виробів ноктуї, цей суперкулер реально недопрацьований.

Відправлено через 11 хвилин 44 секунди:
Scoffer: 09.08.2026 02:15Або замінювати передній вентиль на 120мм, а штатний 140-мм прикрутити де інде, що я і зробив.
І то він все одно випирає за габарити з моїми планками, просто в моєму конкретному випадку висоти до кришки вистачило. А якщо буде менше висоти, то не встане навіть так.
Afit
Member

Scoffer: 09.08.2026 02:27
evenmore: 09.08.2026 01:18Всегда можно переставить передний вентиль назад. Разница эффективности мизерная.
Тим паче внизу той 140-мм ні на що путнє не дує, дивись креслення в картинці вище. Охолодження теплотрубок не надто ефективне завдання. Коротше при всій моїй повазі до виробів ноктуї, цей суперкулер реально недопрацьований.
Просто є не тільки висота, а ще й ширина радіатора і от ці здоровенні кульки якраз і охоплюють їх. Крім того не тільки трубки знизу обдувається а й навколосокетний простір теж. Є й інший не менш важливий фактор у філософії компанії - це тиша. Великі прокачують більше, при тому ж рівні гучност, ну або тихіші при достатній ефективності
Filabatya
Member

там ще прикол що ці 150, тільки комплектні дають 1500 об хв і відповідно тиск 2.5, не комплектні крутяться тільки 1200 і тиск вже 2. відповідно програють 140, яка рівня комплектним до д15. це я до того, що якщо на видув дешево знайти, то не всі а15 однакові і а14 може бути краще. Кріплення в а15, як в 120 :shuffle:
Scoffer
фото розміщення вентиляторів по висоті неправильне, між 7 і 8 ребром має бути 2гий по демферу, якщо перший операха піднімає :up:
evenmore
В мене на видув ця краса)
Последний раз редактировалось Filabatya 09.08.2026 03:38, всего редактировалось 10 раз.
evenmore
Member

Scoffer: 09.08.2026 02:27 Ти мабуть погано собі уявляєш шо таке NH-D15 :D
Что ж, ваша правда, позабыл. Что забавно, потому что один лежит прямо у меня на столе, а ставил их десятками.
Подумал о том, что неоднократно оставлял один вентиль из двух - и разница была минимальна - а значит можно и переставить передний.
Справедливости ради, в просторных корпусах с выступающей нишей под задний вентиль это получится, но смысл ставить два вентиля один к одному вряд ли присутствует.

Отправлено спустя 2 минуты 46 секунд:
Filabatya: 09.08.2026 03:10 там ще прикол що ці 150, тільки комплектні дають 1500 об хв і відповідно тиск 2.5, не комплектні крутяться тільки 1200 і тиск вже 2. відповідно програють 140, яка рівня комплектним до д15. це я до того, що якщо на видув дешево знайти, то не всі а15 однакові і а14 може бути краще. Кріплення в а15, як в 120 :shuffle:
Scoffer
фото розміщення вентиляторів по висоті неправильне
Так они всё равно устарели уже. NF-A14x25 G2 лучшу а15.
Filabatya
Member

там кулер мастер повністю алюмінієві кулери випустив, ото крутиться і пальці ріже теж нормас, якщо решітку зняти :gigi:
наступний етап 30мм після lcp
https://www.coolermaster.com/en-au/prod ... eries.html
daesz
Member

Filabatya
там ціна буде під 100$ за штуку (на минулому компютексі термалрайт показував свій концепт повністю алюмінієвих пропелерів і вони прямо сказали, що цей концепт ніколи на ринок не попаде, бо куплятимуть його одиниці, тож навіть немає змісту пускати в серійне та налаштовувати лінію під це діло).

Відправлено через 1 хвилину 33 секунди:
От, з таймстемпом

Поправка, коштувало 100$ щоб зробити 1 шт, в ритейлі буде ще дорожче (за рік вже призабулись деталі :shuffle: ).
Melki
Member

спойлер
MqM: 08.08.2026 23:01спостерігаю понос в головах людей з постсовка, що виросли в бідності і агресії.

это ты так похвастался тем что можешь купить себе божественную продукцию?
или похвастался тем что родился в 2000-х?
молодец, я тоже могу купить их продукцию и никогда не рос злым (это меня кацапы злым сделали), а с цветом что будем делать? он же не меняется...
тебе стоит обратиться к тем специалистам о которых ты говоришь, я уверен, они тебе помогут перестать лазить по форумам и самоутверждаться за счет других.
по сути вопроса есть что сказать?
Filabatya
Member

А якщо взяти 3 кулера а14x25 g2 і якусь помпу нормальну і радік хорощий, можна в 200 баксів вкластися і зробити топову тиху 420?
Ну на крайняк три SW4pro, чи то сам радік так коштує? :shuffle:
Scoffer
Member

evenmore: 09.08.2026 03:25Подумал о том, что неоднократно оставлял один вентиль из двух - и разница была минимальна - а значит можно и переставить передний.
З одним вентилятором він гуде більше на часткових навантаженнях. Мабуть тиску не вистачає і крутиться сильніше. У мене так працювало якийсь час поки 120-ка не приїхала, та і NH-D15S існує ж. А от різницю між комплектним переднім і 120 я не помітив.

В будь-якому випадку все що я хотів це попередити що якщо ви чекнули сумісність по списку, то це ще не значить що воно стане. :horror:

Відправлено через 12 хвилин 33 секунди:
Filabatya: 09.08.2026 03:10там ще прикол що ці 150
Самий прикол що ці 150 є 140 :D Просто форма рами така цікава, а крильчатка за діаметром ідентична іншим 140.
Filabatya
Member

Пропеллер той самий бо х-ки ідентичні :laugh:
lw_007
Member

Corey666: 08.08.2026 16:02 Буквально вчора ставив водянку собі, в трішки непідходящий корпус, бо старий (Cooler Master Centurion 6). Виміряв, що водянка 240 з висотою 5,2 см (радіатор + кулер) повинна без проблем стати і навіть не торкатися радіаторів материнської плати. Але взагалі не вгадав… Добре, що в корпусі зверху як решітка, поставив десь півтора сантиметра зі зміщенням (до речі, як думаєте, це сильно впливає на ефективність охолодження?)
Закріпити зміг тільки з однієї сторони, з іншої підпер вентилятором на видув (він металевими гвинтами закліплений)
спойлер
photo_2026-08-08_15-39-53 (2).jpg
photo_2026-08-08_15-39-48.jpg
Верхній лівий кут видув, все інше вдув?

Якщо вірно зрозумів, маєш на увазі що змістив радіатор (і вентилятор, відповідно) водянки?

Відправлено через 10 хвилин 32 секунди:
Scoffer: 09.08.2026 02:27
На заду воно упреться в корпусний вентилятор, а знімати його не хочеться, корисна штука взагалі-то.
Насправді є непоганий варіант щоб зняти, але залежить від компоновки і копрпусу, звісно (бо від цього залежить управління повітряними потоками загалом).

Можна розвернути вентилі в сторону задньої стінки корпусу, друканути на 3д принтері канал який би з'єднав вент отвір задньої стінки із вентилятором встановленим на радіаторі, таким чином зробивши вихід гарячого повітря з процу напряму за межі корпуса.

З мінусів - втрачаємо частину обдуву VRM (Хоча й тут щось наколхозити можна, якщо є доступ до кастому).

Ну а корпусний переставити, наприклад.

ІМХО, головне загалом розуміти де холодний коридор, де гарячий (ну чи потоки), і щоб вхід не тягнув повітря з виходу. Ну і щоб вентилятори не заважали одне одному в плані продуктивності.
mycolaevich
Member

Scoffer: 09.08.2026 10:39 В будь-якому випадку все що я хотів це попередити що якщо ви чекнули сумісність по списку, то це ще не значить що воно стане. :horror:
В них до-речі є таблиці сумісності з материнками та озу, їм би скомбінувати це все разом, вводиш мп+корпус+пам'ять і воно видає результати: цей кулер 100% сумісний, цей (як у вашому випадку) частково сумісний, цей 100% не сумісний.
Xeqtr
Member

Scoffer: 08.08.2026 22:11 Для суперкулерів їхні заміри нерелевантні тому що розраховані на безрадіаторну оперативу. А з радіаторною крутилятор доводиться підімати вище радіатора бо тупо впирається в пам'ять. У мене так NH-D15 не влізла в Silent Base 801 хоча за їхніми свідченнями все зашибись:
https://www.noctua.at/en/compatibility/ ... 60#details
Довелось передній вентилятор замінити на 120, тільки так стало.
Майте це на увазі.
Перепрошую, Пане! Перечитав всі Ваші відповіді - і багато інформації не відповідають дійсності. І деякі "звинувачення" вважаю безпідставними.

Я не розумію що з Вами не так, але це нереальна історія, бо у Вашому корпусі передбачено під башту 185 мм (перевірив інфу), у Д15 висота 165.

В мене значно простіший корпус Pure Base 500 - Noctua D-15 без жодних проблем влізла з радіаторною оперативою (яка вказана в профілі).

P.S. Я не знаю що у Вас за память, але у Вас всерівно був достатній запас припідняти передній вентилятор.
oversteve
Member

evenmore: 09.08.2026 01:18 Всегда можно переставить передний вентиль назад. Разница эффективности мизерная.
не завжди можна, у Д15 заявлена висота 168мм з рамою 32мм, це висота десь 34мм від поверхні материнки з урахуванням сокета рами, задня частина мами з радіаторами випирає десь на 40мм мінімум, так що то вже +6мм до заявленої висоти буде
Scoffer
Member

Xeqtr: 09.08.2026 13:52Перечитав всі Ваші відповіді - і багато інформації не відповідають дійсності. І деякі "звинувачення" вважаю безпідставними.
Та ти що? Може я краще знаю що встає в МІЙ корпус?
Пам'ять PVS416G440C9K якщо що. Це не самі високі на світі планки.
І ніяких 185мм там і близько не водиться. Це ймовірно для версії з вікном. У мене версія з глухою кришкою і заводською шумоізоляцією, котрої там цілий сантиметр. Плюс амдшний сокет вище на якийсь міліметр-два за інтелівський.

Відправлено через 3 хвилини 17 секунд:
"Рога" кулера майже впираються в мати шумки. Між ними зазора кілька міліметрів.
oversteve
Member

Xeqtr: 09.08.2026 13:52 Я не розумію що з Вами не так, але це нереальна історія, бо у Вашому корпусі передбачено під башту 185 мм (перевірив інфу), у Д15 висота 165.
рахуйте вентилятор має 140мм, так що залижається десь до 43мм на висоту пам'яті, якась подібна на цю може цілком не полізти
спойлер
Изображение
Xeqtr
Member

oversteve: 09.08.2026 15:07
Xeqtr: 09.08.2026 13:52 Я не розумію що з Вами не так, але це нереальна історія, бо у Вашому корпусі передбачено під башту 185 мм (перевірив інфу), у Д15 висота 165.
рахуйте вентилятор має 140мм, так що залижається десь до 43мм на висоту пам'яті, якась подібна на цю може цілком не полізти
спойлер
Изображение
Ви праві, у нього память висотою 44.4 мм :gigi:

Відправлено через 10 хвилин 1 секунду:
Scoffer: 09.08.2026 15:03
Xeqtr: 09.08.2026 13:52Перечитав всі Ваші відповіді - і багато інформації не відповідають дійсності. І деякі "звинувачення" вважаю безпідставними.
Та ти що? Може я краще знаю що встає в МІЙ корпус?
Пам'ять PVS416G440C9K якщо що. Це не самі високі на світі планки.
І ніяких 185мм там і близько не водиться. Це ймовірно для версії з вікном. У мене версія з глухою кришкою і заводською шумоізоляцією, котрої там цілий сантиметр. Плюс амдшний сокет вище на якийсь міліметр-два за інтелівський.

Відправлено через 3 хвилини 17 секунд:
"Рога" кулера майже впираються в мати шумки. Між ними зазора кілька міліметрів.
Ну всюди інфа що 185 там є, але справа зовсім в іншому, як вияснилось у Вас память 44.4 мм, і можливо всі нюанси дійсно із-за вікна.

В описі до Нокти якраз вказані всі вимоги до оперативки по висоті. Ви їх мабуть не читали. :gigi:
Сама башта в Ваш корпус влазить ідеально і з запасом, проблема тільки в висоті планок

Сумісність:
Завдяки пазу в нижній частині радіатора, NH-D15 забезпечує 64 мм зазору для високих радіаторів оперативної пам’яті в режимі одного вентилятора, що робить його сумісним із більшістю масивних модулів пам’яті на ринку. При використанні двох вентиляторів NH-D15 має використовуватися зі стандартними за висотою модулями пам’яті (до 32 мм).
daesz
Member

MqM: 08.08.2026 23:01
Melki: 08.08.2026 22:40 это сделано для того, чтобы фанат ихнего поносного цвета оставался в их экосистеме и не лазил по чужим сайтам, вдруг там чего интересного увидит пока смотрит, сколько у него см там
поки спостерігаю понос в головах людей з постсовка, що виросли в бідності і агресії.
Є гарні спеціалісти, які допомагають не бачити скрізь лайно та боротися з усілякими комплексами, звісно послуги не дешеві, але психічне здоровʼя треба берегти
Дивно, a що заважає бачити помимо лайна людям із США, Британії, Франції, Німеччини і тд, які все ще порівнюють ноктуа with a color of sht. Бо от сиджу у скількох англомовних дискордах і про ноктуа таке говорять у ВСІХ ;)
Напевно потрібно бути готовим до таких порівнянь, коли ти вибираєш коричневий як колір бренду лол.
Scoffer
Member

Xeqtr: 09.08.2026 15:49В описі до Нокти якраз вказані всі вимоги до оперативки по висоті. Ви їх мабуть не читали.
Так, десь на надцятій сторінці даташиту маленькими літерами.
Ти мені краще покажи якісь топові планки висотою 32мм як у них розраховано. Сумніваюсь що хтось бере безрадіаторну та/або тормознуту оперативу в систему з NH-D15. Під кого це взагалі?
daesz
Member

Scoffer: 09.08.2026 17:12Ти мені краще покажи якісь топові планки висотою 32мм як у них розраховано.
g.skill flare (33mm)
teamgroup t-create (32mm)
corsair vengeance lpx (34mm)

Ці 3 користуються найбільшою популярністю в SFF :D
Последний раз редактировалось daesz 09.08.2026 17:20, всего редактировалось 1 раз.
Ответить