Історія та інженерія скролу: як влаштовані коліщатка комп’ютерних мишей

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Junior

Про якість і ресурс TTC Gold, я сподіваюся, то є жарт.
Маю 2 девайси з даним енкодером: Hator Pulsar 2 Pro (HTM-520) і Zaopin Z2. У Хатор скрол не працював нормально одразу (був проведений гарантійний ремонт, що виправив проблему), у Заопін скрол пропрацював недовго. Судячи з відгуків на Розетці до Pulsar 2 Pro проблема з вищезазначеним енкодером є достатньо масовою. Hator, до речі, зробила висновки доволі швидко і зняла Пульсар 2 з виробництва, а от у Pulsar 3 Pro енкодер вже TTC Gold Dustproof.
enkosxs
Member

Отпишу свои 5 копеек в эту тему. Наверно лет 10 или около того пользуюсь мышками Логитеч G403. Так вот их есть 2 версии, обычная и Hero. Ну мышка как бы не дешевая, не от афотеч. Вобщем на первых версиях поголовно была проблема с энкодером. Отработала пол года и всё, энкодер начал проскакивать, пролистывать, жесть. Отдал мышку по гарантии, 2 недели сидел не помню на чём, приехала, отработала помойму ровно пол года, и таже история. В итоге я заказал на алике штуки 3 этих энкодера, что бы дома самому перепаивать, вышло копейки, и благо там всё по отдельным текстолитовым платам в этой мышке, так что можно даже найти варианты уже с платой!, ну вобщем поставил я первый китайский энкодер и забыл про проблему. Пользовался этой "кастомной" мышкой до того как первый пациент не решил меня освободить от дома, понятное дело вместе со всем остальным и кампом и мышкой. При покупке нового кампа, вопрос опять стал не дорогой и удобной мышки, решил взять G403 Hero. И вот уже года 4 пользуюсь ею каждый день, энкодер тьфу тьфу в норме. Так что на собственном опыте могу сказать что g403 hero нормальный варик без производственного брака.
Shaolin_Style
Member

S0N1C: 27.07.2026 15:30 Shaolin_Style
дивна якась фотка, пів колищатка, провід не зрозуміло якось закінчується :spy:
это реально иишный слоп, соре :facepalm:

но суть вы уловили, да
Qbit
Junior

enkosxs: 27.07.2026 18:45 Отпишу свои 5 копеек в эту тему. Наверно лет 10 или около того пользуюсь мышками Логитеч G403. Так вот их есть 2 версии, обычная и Hero. Ну мышка как бы не дешевая, не от афотеч. Вобщем на первых версиях поголовно была проблема с энкодером. Отработала пол года и всё, энкодер начал проскакивать, пролистывать, жесть. Отдал мышку по гарантии, 2 недели сидел не помню на чём, приехала, отработала помойму ровно пол года, и таже история. В итоге я заказал на алике штуки 3 этих энкодера, что бы дома самому перепаивать, вышло копейки, и благо там всё по отдельным текстолитовым платам в этой мышке, так что можно даже найти варианты уже с платой!, ну вобщем поставил я первый китайский энкодер и забыл про проблему. Пользовался этой "кастомной" мышкой до того как первый пациент не решил меня освободить от дома, понятное дело вместе со всем остальным и кампом и мышкой. При покупке нового кампа, вопрос опять стал не дорогой и удобной мышки, решил взять G403 Hero. И вот уже года 4 пользуюсь ею каждый день, энкодер тьфу тьфу в норме. Так что на собственном опыте могу сказать что g403 hero нормальный варик без производственного брака.
Моя перша A4Tech x7 справно пропрацювала більше 10 років (а от друга і третя не протрималися і по року).

На iFixit є стаття 2026 року по заміні енкодеру в G403, наразі там майже 800 переглядів :)

Отправлено спустя 9 минут 37 секунд:
З цікавого, знайшов ще пост у Твітері від Lamzu щодо TTC Gold.
Yukon
Member

Ех, скільки ж мишей за останні 20 років в мене відправилося на смітник через тремтіння скролу чи ще якісь глюки з ним...
Не пам'ятаю жодної, де б цей вузол пропрацював більше ніж 1.5 роки. Окрім останньої Bloody X5 Pro з оптичним енкодером, який робить свою справу вже 4й рік без натяку на проблеми :eek:
S0N1C
Member

читаю це все, дивлюся на свою дешманську logitech m212 якій вже років 8 точно і не розумію як це вона так просто працює :insane:
Барбарис
Member

Yukon у мене тільки на якійсь китайській шляпі зламалась вісь колеса, виточив алюмінієве.
З останніх двох Корсар айронклов та інкот г23 не зламались.
Qbit
Junior

S0N1C: 27.07.2026 19:41 читаю це все, дивлюся на свою дешманську logitech m212 якій вже років 8 точно і не розумію як це вона так просто працює :insane:
Якщо створити користувачу проблему у компоненті, що коштує 100 грн. за 3 шт., то користувач купуватиме пристрої за 25, 50, 100 і більше баксів значно частіше, і на тому можна заробити значно більше.
grezet
Junior

Я передевився декілька розбірок мишок Vaxee і там нема оптичного енкодеру, а в статті говориться що на всіх мишках Vaxee
zaqik
Member

Ух как многабукаф ниасилил. Надушнили своими роторами, нет чтоб папрощи.
Genius
Словил флешбек - была у меня мышка с диодом вместо колеса. Пользоваться было неудобно: не было "клика", прокрутку сложно было контролировать.

А ещё в руки попадалась мышка-трубка, раскладывалась как телефон-жабка: с определённым софтом с неё/на неё можно было по скайпу звонить.

Ну и как не упомянуть легендарные энкодеры в мышках A4Tech, которые спустя пол секунды начинали дёргать прокрутку туда-сюда. Надо было пожевать энкодер плоскогубцами: дёргаться переставало, но и прокручивать надо было двумя руками, потому что колесо клинило.
STALKER_71
Junior

Не знаю що там не так з a4tech бо по моїй статистиці якраз у них енкодери якісь не вбиваємі. На роботі де постійно цілими днями скролю схеми і даташити великих об'ємів дешева a4tech працює вже 15 років. І при цьому вона абсолютно не капризна до поверхні і досі не має проблем зі скролом і з світчами. Я ще недавно відмітив, що а здавалось би колись це було найдешевше майже. А от у G502 беспровідній через 2 роки колесо почало скрипіти рипіти через знос осей і прийшлось замінити. Замінив на колесо від 902 якщо не помиляюсь, воно нижче, тихіше і зручніше.
heidfeld
Member

STALKER_71: 28.07.2026 03:11 Не знаю що там не так з a4tech бо по моїй статистиці якраз у них енкодери якісь не вбиваємі. На роботі де постійно цілими днями скролю схеми і даташити великих об'ємів дешева a4tech працює вже 15 років.
Видать там ALPS
encorer
Junior

Автор, навіщо вигадувати факти?
В мишках з magspeed немає ніякого електромагніту, який би створював опір, інакше б при вимкненні мишки, колесо починало б вільно обертатись, й в цілому це була б значна втрата енергії.
Електромагніт там використовується для перемикання режимів, та зміни сили опору колеса (можна самому виставити з якою силою колесо буде опиратись, в anywhere 3s наприклад) через утиліту Logitech Options. Для цього достатньо зміщувати відстань між постійними магнітами.
afhpwnd
Member

Стосовно надійності Alps, це вже давно не так і залишиться лише історією.
Наразі вони ні чим не краще Kailh чи ТТС по надійності. Сьогодні надійність - лотерея. Може відпрацюівати тиджень, а може 2-5 і більше років без будь яких змін.
Alonzo
Member

Qbit: 27.07.2026 18:20 Hator Pulsar 2 Pro (HTM-520)
Це жоска миша, за 2 роки гарантії мені її ремонтували тричі :gigi:
Kullerok
Member

Shaolin_Style: 27.07.2026 15:12 Прикольная общеобразовательная статья, спасибо за работу.

кто играет из 90-х, сто процентов помнит как засиралось это чудо инженерной мысли и приходилось разбирать и чистить: Изображение
Приходишь в комп клуб и первое что делаешь чистишь себе мышку :gigi: :gigi: эх жиза
Entar
Member

Лайно воно. Кожні 2 роки міняю мишки A4Tech із-за того, що починає збоїти енкодер. Мишки мене всім влаштовують: Як в руці лежать, ціною, підсвіткою, ергономічністю ітд, але ця проблема з коліщатками це треш. Був би я не криворуким, взяв би паяльник в руки да замінив енкодер, а так, з урахуванням ціни яку хочуть за цю процедуру, вигідніше нову мишку купити.

Саме цікаве, що раніше у мишок таких проблем не було. Є екземпляри 10-15 річної давнини в яких з коліщатком ноу проблем.
Kotya
Member

Дякую за статтю.
:up:
dreamcome
Junior

Юзаю SteelSeries Sensei Raw вже багато років. Останнім часом коліщатко почало гірше прокручуватись. Розібрав мишку всередині все було забито пилом. Після чищення все знову працює як треба.
erkins007
Member

Сколько мышей не перепробовал у всех колёсико по одному месту идёт спустя пару лет. Стоимость мыши вообще не влияет
Ответить