Дослідження LG показало, що перехід з 60 на 480 Гц підвищує точність у шутерах на 38%

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

Геймери( і я також) бачать різницю між 60 FPS та 144+ FPS, тому що наше око не працює як відеокамера з фіксованим затвором, а миттєво помічає розриви кадрів або мікрозатримки ( статери ), вищий FPS( а не тільки частота монітора) робить зміну кадрів плавнішою, зменшуючи ці артефакти.

Палички( у очах ) на периферії ока повільні, але вони неймовірно чутливі до зміни яскравості та руху( еволюція, нащі пращури тікали від хижаків тому швидка реакція на периферійному зорі була життєво важлива :D ) , швидкий рух об'єкта на екрані активує нові й нові рецептори, дозволяючи мозку фіксувати ультракороткі спалахи світла тривалістю навіть у 1–2 мілісекунди (що еквівалентно 500–1000 FPS),
низький FPS змушує мозок самостійно "дофарбовувати" проміжки між кадрами( привіт фрейм ген :gigi: ), що викликає ефект розмиття руху (motion blur) та втому очей, а ось вищий FPS дає реалістичну чіткість під час швидких поворотів камери.

Стосовно миготіння, тут вже все давно дослідили і навіть якщо світлодіод миготить на частоті 300–500 Гц і при нерухомому погляді здається абсолютно не мигаючим, але око все одно здатне це помітити, коли ви швидко переводите погляд повз миготливий світлодіод, його спалахи проєктуються на різні ділянки сітківки, і замість однієї розмитої смуги ви побачите "пунктир" із кількох окремих точок світла, якщо помахати олівцем перед таким світлодіодом у темній кімнаті, ви побачите кілька чітких силуетів олівця ( це той сами стробоскопічний ефект).

Сучасні дослідження в галузі ергономіки дисплеїв та освітлення( зокрема освітлення ) доводять, що сітківка ока та зорова кора мозку реагують на спалах, та на повне загасання світлодіодів на частотах до 2000–3000 Гц.

Свідомість уже не сприймає це як миготіння, але мозок змушений обробляти постійні високоамплітудні сигнали «увімкнено, вимкнено»,
це призводить до передчасного виснаження зорових пігментів, мікро-спазмів очних м'язів, що регулюють зіницю, головного болю та швидкої втоми (особливо при використанні дисплеїв із ШІМ-керуванням дисплея на низькій яскравості), тому монітори з Fliker-Free це не маркетинг, а необхідність.

Думаю цього достатньо щоб зрозуміти нащо воно потрібно швидкий FPS, та збільшена герцовка монітора.
kabostebeztak
Member

alex_sul: 12.07.2026 11:54 Пропоную обговорити Дослідження LG показало, що перехід з 60 на 480 Гц підвищує точність у шутерах на 38%

Господи! Та навіть перехід на 100Гц відчуваєтся як ковток свіжого повітря! Не кажучи вже про 165, або 144, або 240!
Згоден. Після 100гц на основному сетапі 60гц на макбуці відчуваються як лаги.
Alexsandr
Member

А огласите промежуточные результаты, 75, 100, 140Гц. А то может оказаться, что и 100-120 достаточно. Наверное там ещё и настройки мышки не 400dpi
waryag
Member

Scoffer: 12.07.2026 12:16В 4к монітор ціль банально краще видно. І от тут постає цілком логічне питання: що більше вплине на кількість фрагів, видимість чи плавність руху?
Не факт. Дуже часто в змагальних іграх вигідніше ставити меншу роздільність і якість картинки.
Єдине, що в деяких іграх ультравайд моніки дають більший кут огляду.
Scoffer
Member

waryag: 12.07.2026 14:28Дуже часто в змагальних іграх вигідніше ставити меншу роздільність і якість картинки.
І дивляться в 20см від екрану бо нічорта не видно ж :laugh: Давай все таки більш-менш нормальне використання.
zalizo_org
Member

Якщо в іграх доля переможця вирішується значною мірою за рахунок заліза, то це фігова гра.
taras_cs
Member

kabostebeztak: 12.07.2026 14:10Згоден. Після 100гц на основному сетапі 60гц на макбуці відчуваються як лаги.
Мабуть, я вже старий, бо відчуваю різницю лише 30 та 60, а 60 та 100 вже не відчуваю
Filabatya
Member

На тверезу?
Earanak
Member

Недавно кекнул, когда покупал насадки на геймпад. Написано что +26% K/D дают :laugh:
Или например рамка на AM5 сокет, которая якобы уменьшает наводки и улучшает разгон памяти и частоты :lol:
Главное - верить ;)
спойлер
chrome_yMtkBPtTJd.png
photo_2023-08-17_01-41-20.jpg
Последний раз редактировалось Earanak 12.07.2026 15:05, всего редактировалось 3 раза.
Kullerok
Member

AssayMAS: 12.07.2026 12:11 :D
утром когда я проснулся отдохнувшим я всем в шутерах раздаю, а вечером когда все онлайн (Х10 по сравнению с утром) и я уставший я от всех получаю... так что утром я в 10 раз "чётче" чем вечером! И да мой монитор 60Гц утром и вечером... он то 75Гц (Соотношение сторон 5:4) но в "не стандартном разрешении" игры (4:3) 60Гц... .
Нє ну сразу видно киборкотлету :gigi:
Earanak
Member

Kullerok, мимо, киберкотлеты просыпаются вечером.
Kullerok
Member

Scoffer: 12.07.2026 12:16
AssayMAS: 12.07.2026 12:13ибо 4+К пикселей по диагонали мониторы сами себя не продадут втридорога
В 4к монітор ціль банально краще видно. І от тут постає цілком логічне питання: що більше вплине на кількість фрагів, видимість чи плавність руху?
Ну это решает мало где. 2 к почти в любой игре отрисует челика на достаточном расстоянии для файта. Если брать 1080 тут конечно разница очень большая.

Відправлено через 24 секунди:
Earanak: 12.07.2026 15:03 Kullerok, мимо, киберкотлеты просыпаются вечером.
Тоже верно :gigi:
kabostebeztak
Member

taras_cs: 12.07.2026 14:47
kabostebeztak: 12.07.2026 14:10Згоден. Після 100гц на основному сетапі 60гц на макбуці відчуваються як лаги.
Мабуть, я вже старий, бо відчуваю різницю лише 30 та 60, а 60 та 100 вже не відчуваю
ну, тіпа, мені 17 тільки що виповнилось і я дуже добре відчуваю статтери, затримки, артефакти відразу помічаю
Input_Lag
Member

И это на геймпаде а на мышке ешё лучше будет
ArmagedoonZergs
Member

Scoffer: 12.07.2026 12:16
AssayMAS: 12.07.2026 12:13ибо 4+К пикселей по диагонали мониторы сами себя не продадут втридорога
В 4к монітор ціль банально краще видно. І от тут постає цілком логічне питання: що більше вплине на кількість фрагів, видимість чи плавність руху?
Це так, але в іншу сторону це теж працює.
Приклад - counter strike. Там розширення мо максимуму зменшували, щоб було менше пікселів - менше простору для помилки.
А в 1.6 взагалі на 800х640 грали. На таких малих розширеннях % пікселів голови противника, відносно всіх пікселів на екрані набагато більше.
powerpizza
Member

На itc.ua заголовок более угарный :lol:
спойлер
Screenshot_20260712_005610_Google.jpg
dead_rat
Member

powerpizza
І додають 5 см психологічної довжини
Filabatya
Member

powerpizza
Одне слово hit при пепекладі пропустив каліч з айтісі, точніше його всемогущий ейай)
NUN4AG
Member

використання OLED-монітора з частотою 480 Гц дозволило підвищити показник точних влучень на 38% порівняно з традиційними 60-Гц дисплеями
LG Display також зазначає, що перехід з 240 на 480 Гц забезпечив додатковий приріст точності приблизно на 10%
Я не вірю. Можливо якби мова йшла про проф. гравців або хоча б якихось дуже високорангових аматорів - ще можна було б таке припустити, але не у випадку з рандомними геймерами...

А коли треба буде втюхувати 1000 Гц монітори LG проведе чергове сліпе тестування, яке покаже, що перехід з 480 Гц приносить ще 5-10% буст влучності.
Ось тільки мені без будь-якого сліпого опитування здається (мабуть помилково), що більшість звичайних геймерів майже не відчує різниці між 240 та 480 Гц, а значить у найобраніших з тих 3 десятків геймерів влучність мала зрости не на 10%, а десь мінімум на 30-40, щоб в середньому вийшли ці 10%.
А як 2X зростання герцовки на такій високій частоті може хоч комусь бустанути AIM на 30-40%, якщо 240/60 (кратно значно більше та помітніше на око зростання) в середньому приносить лише 28%?
waryag
Member

Scoffer: 12.07.2026 14:30 І дивляться в 20см від екрану бо нічорта не видно ж :laugh: Давай все таки більш-менш нормальне використання.
На відстань до екрану впливає не роздільність і якість картинки, а діагональ та особисті вподобання.

Відправлено через 2 хвилини 43 секунди:
NUN4AG: 12.07.2026 16:32А коли треба буде втюхувати 1000 Гц монітори LG проведе чергове сліпе тестування, яке покаже, що перехід з 480 Гц приносить ще 5-10% буст влучності.
Ось тільки мені без будь-якого сліпого опитування здається (мабуть помилково), що більшість звичайних геймерів майже не відчує різниці між 240 та 480 Гц, а значить у найобраніших з тих 3 десятків геймерів влучність мала зрости не на 10%, а десь мінімум на 30-40, щоб в середньому вийшли ці 10%.
А як 2X зростання герцовки на такій високій частоті може хоч комусь бустанути AIM на 30-40%, якщо 240/60 (кратно значно більше та помітніше на око зростання) в середньому приносить лише 28%?
Та не буде там окремих досліжень, бо з цих 38% (наміряних у максимально сприятливих для маркетингу умовах) 30 робляться на переході 60-120/144, а кожне наступне подвоєння частоти приносить вдвічі менше за попереднє.

Хіба що почнуть порівнювати з 30 фпс, щоб показати приріст
Ответить