Amazing )Z440_User: ↑ 04.07.2026 10:15Ну да, що його там пару дірок в стіні під дбм проколупати хазяйським перфоратором (навіть не своїм) та з'єднати декілька проводів. Ну і увімкнути та заряд налаштувати. Плюнути та розтерти, години на 1,5-2 роботи.tablestikus: ↑ 04.07.2026 09:05 Але ціну роботи поставив не дорого?)![]()
Новости
Последние статьи и обзоры
Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)
-
tablestikus
Member
-
_VlaD_
Member
От я коли в селі батькам на дах панелі встановлював, то думав що це мій останній день в житті.
Бо нахил даху дуже великий. Встояти там неможливо. Знизу сходи та бетонний двір.
Лізти треба було по драбині яку тримав батько, а потім по даху, тримаючись за Г-подібну палку закинуту на верх стріхи.
Панелей було всього-то дві штуки по 250Вт.
Якби найняли "спеціалістів", то робота коштувала б дорожче вартості панелей.
З іншого боку. Якби я впав, то лікування було б ще дорожче. Похорони теж недешеві.
Тому, в деяких випадках таки краще когось найняти.
P.S. Ну, я-то встановив ті панелі. Але той день запам'ятав.
Один невірний рух і моє життя могло кардинально змінитись.
Бо нахил даху дуже великий. Встояти там неможливо. Знизу сходи та бетонний двір.
Лізти треба було по драбині яку тримав батько, а потім по даху, тримаючись за Г-подібну палку закинуту на верх стріхи.
Панелей було всього-то дві штуки по 250Вт.
Якби найняли "спеціалістів", то робота коштувала б дорожче вартості панелей.
З іншого боку. Якби я впав, то лікування було б ще дорожче. Похорони теж недешеві.
Тому, в деяких випадках таки краще когось найняти.
-
BorisBrejcha
Member
купіть страховий пояс, такелаж, мотузки_VlaD_: ↑ 04.07.2026 10:47
це не дорого
Пояс комбинированный Sinew 1ПЛ-К(ПЛК1)
-
1985god
Member
Ну так ціна робіт має зрости пропорційноZ440_User: ↑ 04.07.2026 01:11Знайомий хотів після роботи грошенят заробити. Визвався повішати та підключити інвертора з батарейкою в панельній хрущобі.tablestikus: ↑ 03.07.2026 22:51 А ще від того наскіки складно це все діло буде поставити, приєднати\переробити електрику під це.
Як коснувся вводу в квартиру, так той ввід в руках і лишився, відвалившись під корінь.
А він працює на заводі слюсарем, отже "чумадана будівельного" немає.
Прийшов з шуруповертом, індикаторною викруткою, пасатижами, вольтметром (тестером за "5 грн з АТБ"). А з ранку на роботу треба. І це був початок тижня...
Коротше трошки встряг він з позаробочою шабашкою.![]()
-
Z440_User
Member
Ти замовник, я виконавець
- я до 17:00 працюю, поки доїду, перевдягнувся, візьму інструмент та прийду до вас десь в 19:00
#прийшов, вимкнув світло, стався "ой" з відпавшим вводом під корінь в бетонній стіні квартири.
- у мене з собою нічого для виправлення ситуації зараз немає, а час вже майже 20:00 і купити теж нічого не вийде, тож ви посидіть в темряві до завтра до 19:00, я з роботи заскочу в магазин/пошукаю щось у себе, та прийду до вас після 19:00 колупати перфоратором стіни і робити новий ввід. Але до отієї суми, вам треба буде додати ще стільки-то.
Послуга вогонь!
Відправлено через 6 хвилин 12 секунд:
А потім як добрався з новим вводом до щита на поверсі тієї Хрущовки... І там стався новий "ой" із згнившим радянським люмінієм
Ну то так, варіант розвитку подальших подій.
Товаришу повезло виколупати того хвостика та витягнути трохи запасу закладеного при совку в плитах.
-
_VlaD_
Member
Ну, я до батьків на вихідні приїхав. Тобто, можливості підготуватись не було.BorisBrejcha: ↑ 04.07.2026 11:26 купіть страховий пояс, такелаж, мотузки
Тоді по енергетиці фігачіли. Треба було ставити ті панелі просто зараз.
Отправлено спустя 1 минуту 39 секунд:
Я цим не займаюсь професійно. Тобто, для разового встановлення панелей на 500Вт те все купувати нераціонально.
Та я і не знав куди буду панелі ставити. Розраховував на більш лайтове місце. Але там ввечері тінь від сусіднього будинку панелі перекриває.
-
1985god
Member
завичай воно окупається вже з першого монтажуBorisBrejcha: ↑ 04.07.2026 11:26купіть страховий пояс, такелаж, мотузки_VlaD_: ↑ 04.07.2026 10:47
це не дорого
Пояс комбинированный Sinew 1ПЛ-К(ПЛК1)
-
Hotspur
Member
так1985god: ↑ 04.07.2026 14:02 як наприклад збірка меблі в мене виходила дорожче ніж купити шуруповерт і зробити самому , але ж шуруповерт потім залишається
-
Dubass
Member
Це як мені, щоб поставити панелі прийшлося зпиляти дерево, купив електропилу, зпиляв.Залишилася пилка і дрова на шашлик 
-
Hotspur
Member
одобряюDubass: ↑ 04.07.2026 14:18Це як мені, щоб поставити панелі прийшлося зпиляти дерево, купив електропилу, зпиляв.Залишилася пилка і дрова на шашлик
-
SergN
Member
Так не "ще від того...", а виключно від того. Не вартість батарейки з інвертором визначають вартість робіт по підключенню, а той перелік робіт і їх складність, що їх має конкретно взятий об'єкт. Тому і вписався в дискусію, щоб не проводити залежності між вартістю обладнання і робіт. По роботах може бути як відносно простий випадок (де все готове/зручне по вводах та інфраструктурі), так і надзвичайно складний та запущений. Ну а панелі - то вже окрема тема, бо вони не в кожній інсталяції присутні, розмова взагалі про вартість підключення Деї з батарейками стартувала.tablestikus: ↑ 03.07.2026 22:51А ще від того наскіки складно це все діло буде поставити, приєднати\переробити електрику під це. Я от наприклад за любі гроші не стрибав би у себе по скату даху другого поверху ще щось свердлячи і встановлюючи)
-
corruptedflesh
Member
А в якому ти місті?)Timedemo: ↑ 03.07.2026 21:17 я походу дешево роблю. мій електрик підключає однофазні дейе по 4000-5000грн. трифазні до 20квт 6000-9000 грн. я беру за підключення баток та налаштування 1500грн. на електрику не заробляю. панелі мої хлопці ставлять по роботі 800грн до 460вт 500вт панельки по 950, 600+вт панелі по 1100, на хлопцях по панелях не заробляю.
А взагалі бери більше, бо я не уявляю це робити умовно кожного дня. Важка ж робота насправді. Я майже впевнений, що коли замовлення типу стандартне, а при огляді об'єкту вилазить мільйон проблем через архітектуру чи косяки проводки того що там є
Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
По темі: інвертор і акум вже лежать, а встановити не можу, бо виявились косяки приміщення і стінки де вішати збирався
-
tablestikus
Member
Ну в моєму розумінні - дея+батарейки це не просто піключити одне до одного і включити, а зробити врізку в існуючий щиток (десь 90% що з переробкою), перемикач\авр з захистами, окремо щит захисту батарей зібрати, це все розмістити-змонтувати, налаштувати як треба клієнту режим роботи і мати якусь гарантію того що воно буде працювати.SergN: ↑ 04.07.2026 15:29Так не "ще від того...", а виключно від того. Не вартість батарейки з інвертором визначають вартість робіт по підключенню, а той перелік робіт і їх складність, що їх має конкретно взятий об'єкт. Тому і вписався в дискусію, щоб не проводити залежності між вартістю обладнання і робіт. По роботах може бути як відносно простий випадок (де все готове/зручне по вводах та інфраструктурі), так і надзвичайно складний та запущений. Ну а панелі - то вже окрема тема, бо вони не в кожній інсталяції присутні, розмова взагалі про вартість підключення Деї з батарейками стартувала.tablestikus: ↑ 03.07.2026 22:51А ще від того наскіки складно це все діло буде поставити, приєднати\переробити електрику під це. Я от наприклад за любі гроші не стрибав би у себе по скату даху другого поверху ще щось свердлячи і встановлюючи)
-
Dubass
Member
А чим дейе відрізняється від іншого інвертора?Це ж просто розкручений бренд..tablestikus: ↑ 04.07.2026 21:17Ну в моєму розумінні - дея+батарейки це не просто піключити одне до одного і включити, а зробити врізку в існуючий щиток (десь 90% що з переробкою), перемикач\авр з захистами, окремо щит захисту батарей зібрати, це все розмістити-змонтувати, налаштувати як треба клієнту режим роботи і мати якусь гарантію того що воно буде працювати.SergN: ↑ 04.07.2026 15:29
Так не "ще від того...", а виключно від того. Не вартість батарейки з інвертором визначають вартість робіт по підключенню, а той перелік робіт і їх складність, що їх має конкретно взятий об'єкт. Тому і вписався в дискусію, щоб не проводити залежності між вартістю обладнання і робіт. По роботах може бути як відносно простий випадок (де все готове/зручне по вводах та інфраструктурі), так і надзвичайно складний та запущений. Ну а панелі - то вже окрема тема, бо вони не в кожній інсталяції присутні, розмова взагалі про вартість підключення Деї з батарейками стартувала.
-
Hotspur
Member
нічимDubass: ↑ 04.07.2026 21:23А чим дейе відрізняється від іншого інвертора?
-
SergN
Member
Якщо замість 5 кВтгод батарейки ставитимеш 16кВтгод при всьому іншому незмінному, то за ці ж перераховані роботи докинеш штуку зелені інсталятору? Між встановленням однофазних 6кВт і 10кВт інверторів теж різниця в їх ціні падає інсталятору? Чи, може, все ж на якомусь етапі дискусії визнаєш, що не вартість обладнання визначає вартість робіт, а саме безпосередньо цей перелік робіт, що замовник замовляє?tablestikus: ↑ 04.07.2026 21:17Ну в моєму розумінні - дея+батарейки це не просто піключити одне до одного і включити, а зробити врізку в існуючий щиток (десь 90% що з переробкою), перемикач\авр з захистами, окремо щит захисту батарей зібрати, це все розмістити-змонтувати, налаштувати як треба клієнту режим роботи і мати якусь гарантію того що воно буде працювати.SergN: ↑ 04.07.2026 15:29
Так не "ще від того...", а виключно від того. Не вартість батарейки з інвертором визначають вартість робіт по підключенню, а той перелік робіт і їх складність, що їх має конкретно взятий об'єкт. Тому і вписався в дискусію, щоб не проводити залежності між вартістю обладнання і робіт. По роботах може бути як відносно простий випадок (де все готове/зручне по вводах та інфраструктурі), так і надзвичайно складний та запущений. Ну а панелі - то вже окрема тема, бо вони не в кожній інсталяції присутні, розмова взагалі про вартість підключення Деї з батарейками стартувала.
-
tablestikus
Member
замени дею на любий інший бренд що тобі подобаєтьсяDubass: ↑ 04.07.2026 21:23А чим дейе відрізняється від іншого інвертора?Це ж просто розкручений бренд..tablestikus: ↑ 04.07.2026 21:17
Ну в моєму розумінні - дея+батарейки це не просто піключити одне до одного і включити, а зробити врізку в існуючий щиток (десь 90% що з переробкою), перемикач\авр з захистами, окремо щит захисту батарей зібрати, це все розмістити-змонтувати, налаштувати як треба клієнту режим роботи і мати якусь гарантію того що воно буде працювати.![]()
Відправлено через 1 хвилину 15 секунд:
ми за середнє по лікарні розмовляємо що в сучасних реаліях роботи і матеріали тягнуть на суму обладнання.SergN: ↑ 04.07.2026 23:15Якщо замість 5 кВтгод батарейки ставитимеш 16кВтгод при всьому іншому незмінному, то за ці ж перераховані роботи докинеш штуку зелені інсталятору? Між встановленням однофазних 6кВт і 10кВт інверторів теж різниця в їх ціні падає інсталятору? Чи, може, все ж на якомусь етапі дискусії визнаєш, що не вартість обладнання визначає вартість робіт, а саме безпосередньо цей перелік робіт, що замовник замовляє?tablestikus: ↑ 04.07.2026 21:17
Ну в моєму розумінні - дея+батарейки це не просто піключити одне до одного і включити, а зробити врізку в існуючий щиток (десь 90% що з переробкою), перемикач\авр з захистами, окремо щит захисту батарей зібрати, це все розмістити-змонтувати, налаштувати як треба клієнту режим роботи і мати якусь гарантію того що воно буде працювати.
-
SergN
Member
Відповіді на свої питання я не дочекався. Немає ніяких "середніх по лікарні", є конкретні випадки.tablestikus: ↑ 04.07.2026 23:37ми за середнє по лікарні розмовляємо що в сучасних реаліях роботи і матеріали тягнуть на суму обладнання.SergN: ↑ 04.07.2026 23:15 Якщо замість 5 кВтгод батарейки ставитимеш 16кВтгод при всьому іншому незмінному, то за ці ж перераховані роботи докинеш штуку зелені інсталятору? Між встановленням однофазних 6кВт і 10кВт інверторів теж різниця в їх ціні падає інсталятору? Чи, може, все ж на якомусь етапі дискусії визнаєш, що не вартість обладнання визначає вартість робіт, а саме безпосередньо цей перелік робіт, що замовник замовляє?
-
_VlaD_
Member
Колись на з'ємній комуні треба було підключити пральну машину. Перший поверх.
Сусіди - дов....би не дозволили провести шланги через свої зони.
Коротше, був найнятий сантехник який просверлив дірку в полу та провів шланг через підвал. Ну, канал там якийсь та теплоізоляція. Чек з магазину він мені дав.
Так от. Робота його коштувала рівно стільки, скільки матеріали в чеку.
Ну і я це розумію. Бо людина заправила бензин в машину, за день виконала роботу. Десь 100 баксів матеріали коштували та 100 баксів робота.
Сусіди - дов....би не дозволили провести шланги через свої зони.
Коротше, був найнятий сантехник який просверлив дірку в полу та провів шланг через підвал. Ну, канал там якийсь та теплоізоляція. Чек з магазину він мені дав.
Так от. Робота його коштувала рівно стільки, скільки матеріали в чеку.
Ну і я це розумію. Бо людина заправила бензин в машину, за день виконала роботу. Десь 100 баксів матеріали коштували та 100 баксів робота.
-
corruptedflesh
Member
Звісно вартість обладання не визначає ціну робіт, але в 99% установка не відбувається в ідеальних умовах, коли все всюди проведено, виведено і т.д. от за це й беруть гроші, за витрачений час на встановлення в неідеальних умовах. того може й вийти, що монтаж вийшов як ціна обладнання.SergN: ↑ 04.07.2026 23:15Якщо замість 5 кВтгод батарейки ставитимеш 16кВтгод при всьому іншому незмінному, то за ці ж перераховані роботи докинеш штуку зелені інсталятору? Між встановленням однофазних 6кВт і 10кВт інверторів теж різниця в їх ціні падає інсталятору? Чи, може, все ж на якомусь етапі дискусії визнаєш, що не вартість обладнання визначає вартість робіт, а саме безпосередньо цей перелік робіт, що замовник замовляє?tablestikus: ↑ 04.07.2026 21:17
Ну в моєму розумінні - дея+батарейки це не просто піключити одне до одного і включити, а зробити врізку в існуючий щиток (десь 90% що з переробкою), перемикач\авр з захистами, окремо щит захисту батарей зібрати, це все розмістити-змонтувати, налаштувати як треба клієнту режим роботи і мати якусь гарантію того що воно буде працювати.
це мені нагадує про сервіс велосипедів, механік-то можеш виточити якийсь специфічний болтик чи деталь, і це навіть коштує недорого. але витрачений на розібрати, виміряти, потім все назад зібрати - має бути оплачений, але народ каже "фууу чо так дорага"
Последний раз редактировалось corruptedflesh 05.07.2026 12:23, всего редактировалось 1 раз.