В тому то і справа. У мене не контролер був.Mozdev: ↑ 29.06.2026 15:42 Це круто, я теж використовував окремий ПСІЕ контролер...
Маленька плата "m.2 to PCIe x1". Без контролерів, без мікросхем, та іншого. Сунута у вільний PCIe x1 материнки.
Диск NVMe Patriot M.2 P320 512GB.
Я сунув збірку в слот, сунув флешку, пішов до монітора з мішом-клавою, записав образ, відправив компа в ребут - установка не пішла. Пішов до системника, витягнув флешку, пішов обратно до монітора та всі подальші дії виконувалися без походів до системного блока та совання флешек в його порти)))
У мене системник наче як за стінкою в хоз.приміщенні гудить 24/7 в своє задоволення, але щоб в нього попасти - треба з хати вийти та зайти в сусідні двері з вулиці. "Мсьє знає толк в ізвращєніях"
Розрахунок був що GRUB щось там підхватить, але ж він суто загрузчик та дрова підгружати не вміє (на той час не вмів, може сьогодні щось змінилося). Отож і пхав Clover на інший SATA-диск, щоб не трогати GRUB на основному SATA-диску.
На поточному профільному після оновлення UEFI (все штатно, без рукоблуддя) з'явилася можливість завантажуватись з NVMe, тож як було взято мамку, оновив UEFІ.Mozdev: ↑ 29.06.2026 15:42 Майже така ж конфігурація, переїхала на нове залізо окрім окремого ПСІЕ контролера.
.....
я використовую гібридне завантаження тобто UEFI(GPT)+MBR, Ос вантажаться як з САТА так і з м.2 за все відповідає трохи модифікований GRUB який в мене на флешці
Потім придбав платку м.2-to-PCIe x4 ("Dynamode M.2 SSD NVMe M-Key to PCI-E 3.0 x4", без контроллерів та іншого), переставив на неї NVMe Patriot M.2 P320, сунув в слот нової мамки.
Потім придбав рейзер м.2-to-PCIe x4 (так само, без контролерів та іншого), придбав NVMe Apacer AS2280P4, сунув в інший слот на мамці, переселив лінукса на нього, зробив оновним завантажувальним, додав перший nvme з віндою в GRUB, зніс розділи лінукс з віндовго нвме та розширив віндовий розділ на весь диск.
На SATA дисках нічого не робив. Ото хіба що сховав гіговий (чи навіть менше) розділ BOOT що лишився з того часу, щоб очі не мозолив.