Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Member

Dubass: 26.06.2026 12:25 Я використовую с 30% до 90%.Як будуть відключення тоді до 💯 треба зарядити. :shuffle:
якщо є можливість контролювать вольтаж, то інколи поглядайте на 30ти відсотках розряду. як буде 3в на комірку, то то вже не 30 відсоктів, а пошти нуль. і одразу на повний заряд треба ставить.
Dubass
Member

Timedemo: 26.06.2026 12:27
Dubass: 26.06.2026 12:25 Я використовую с 30% до 90%.Як будуть відключення тоді до 💯 треба зарядити. :shuffle:
якщо є можливість контролювать вольтаж, то інколи поглядайте на 30ти відсотках розряду. як буде 3в на комірку, то то вже не 30 відсоктів, а пошти нуль. і одразу на повний заряд треба ставить.
То зрозуміло, звичайно контролю вольтаж, тому що маю 2 АКБ, один підключений по рс, а другий ні)
Hotspur
Member

corruptedflesh: 25.06.2026 23:00 Я не розумію оцю логіку... Якщо в мене 8квт панелей і чудове сонце, то якщо акум заряджений і не використовую ці 8квт, то значить лох?
Це нагадує тему "покупки відях щоб продати"
думаю все нормально

Відправлено через 3 хвилини 47 секунд:
якщо в нас буде як в Европі зараз +40 +42 готуйтесь що світла не буде 6-8 годин кожен день
Timedemo
Member

Hotspur: 26.06.2026 14:42
corruptedflesh: 25.06.2026 23:00 Я не розумію оцю логіку... Якщо в мене 8квт панелей і чудове сонце, то якщо акум заряджений і не використовую ці 8квт, то значить лох?
думаю все нормально

якщо в нас буде як в Европі зараз +40 +42 готуйтесь що світла не буде 6-8 годин кожен день
завтра вже спека починається 5 днів. але враховуючи скільки наставили сонця, літо думаю вже навряд будуть віялові. ще пару років, Черкаси мабуть будуть вже всі застелені панелями.
Hotspur
Member

гарний тест
_clawfinger_
Member

Timedemo
Стосовно Черкас. На цьому тижні була інфа від обленерго. Споживання електрики в цьому році нижче ніж в минулому на 4.2%. Зменшення завдяки панелям. Так що недостатньо.
Timedemo
Member

_clawfinger_: 27.06.2026 13:54 Timedemo
Стосовно Черкас. На цьому тижні була інфа від обленерго. Споживання електрики в цьому році нижче ніж в минулому на 4.2%. Зменшення завдяки панелям. Так що недостатньо.
:up: :up:
corruptedflesh
Member

Питання до практиків, а не теоретиків.
Щиток захисту зі сторони панелей можна поставити під навісом недалеко від панелей, чи краще біля самого інвертора в підвалі?

Мені зручніше було б біля панелей з точки зору того, що легше буде окрему землю зробити, а якщо біля інвертра, то далеко тягнути потім.
Hotspur
Member

_clawfinger_: 27.06.2026 13:54Стосовно Черкас. На цьому тижні була інфа від обленерго. Споживання електрики в цьому році нижче ніж в минулому на 4.2%. Зменшення завдяки панелям. Так що недостатньо.
++

Відправлено через 49 секунд:
corruptedflesh: 27.06.2026 19:52Щиток захисту зі сторони панелей можна поставити під навісом недалеко від панелей, чи краще біля самого інвертора в підвалі?

Мені зручніше було б біля панелей з точки зору того, що легше буде окрему землю зробити, а якщо біля інвертра, то далеко тягнути потім.
все одно. головне негоючий і купа павильних автоматів+земля

Відправлено через 1 хвилину 45 секунд:
зібрав собі 314 Ah 12 V. Ще перезберу свої 280 в металевий корпус
corruptedflesh
Member

А чо купа? Один двухполюсний автомат типу 500в 25а, два запобіжника по 25а(більше не буде) і уздп
Timedemo
Member

corruptedflesh: 27.06.2026 19:52 Питання до практиків, а не теоретиків.
Щиток захисту зі сторони панелей можна поставити під навісом недалеко від панелей, чи краще біля самого інвертора в підвалі?

без різниці, головне дуже якісне заземлення біля щитка, в ідалі це заземлення повинно бути поєднанен з тим що до інвертора і будинку. Всеодно буде різниця потенціалів якщо відокремити. А інвертор, якщо умний, він вміє вимірювати виток по панелях на землю, це доволі важливо.
якщо біля інвертора якісна земля, всеодно тягнути дроти до панелей, візьміть той же сонячний кабель 6мм і протягніть землю до панелей і щитка панелей.

Відправлено через 1 хвилину 24 секунди:
corruptedflesh: 27.06.2026 20:26 А чо купа? Один двухполюсний автомат типу 500в 25а, два запобіжника по 25а(більше не буде) і уздп
якщо на інверторі є вимикач. автомат не потрібен, то безтолкова річ. запобіжники 25а, це під які панелі? чи пара стрінгів буде в паралель?.
corruptedflesh
Member

Ну панелі 15а, і якщо іншу сторону підсвітить, то десь десь до 20а. З запасом 25а най буде.
Вимикач є.

Блін вище переплутав узіп і уздп. Мозок пплавився

Відправлено через 1 хвилину 21 секунду:
Землю я думав окрему від щитка панелей. Хм...
1985god
Member

саме тому я і змушений мерзнути від кондиціонера :weep:

Відправлено через 1 хвилину 17 секунд:
Hotspur: 26.06.2026 14:42
думаю все нормально

це мало ...це нас не лякає, от якщо навпаки буде 6 годин в день то теж не помічу , от 3 години в день електрики буде напряжно
corruptedflesh
Member

1985god: 28.06.2026 14:32це мало ...це нас не лякає, от якщо навпаки буде 6 годин в день то теж не помічу , от 3 години в день електрики буде напряжно
в мене вся дрібнота на міні-упсах і насос котла опалення на маленькій зарядній станції, то на блуетті ац180п і дельті 2 я без особливого дискомфорту десь 10 годин в робочий день витягую.
коли останній раз не було 22 години, то один раз запускав гену на 2.5 години подирчати... жаль гену без автостарта брав, можна було б ген вхід інвертора сунути, ех...
1985god
Member

corruptedflesh якщо є місце на гену то є і на панелі ... чого тягнеш з тим вже і дах переробляв ( чи це не ти був ? )
corruptedflesh
Member

1985god
нічого подібного, гена маленька, а панелей багато і питання розміщення) але так, це і роблю, все в процесі)

так, дах сараю перероблений, шпильки закручені, трикутинки зібрані, але я сам рівно їх не виставлю, тож поки затримка десь на тиждень-два.
щиток на вхід з авр і байпасом авра на інвертор зібраний, кабель в підвал і назад з підвалу на авр заведені.
щиток сонячний зібраний, не повішений, кабеля сонячні теж куплені, але поки не проводив, бо є нюанси.

сьогодні акум дею 230аг замовив. 1го числа замовлю інвертор.

ну тобто, інвертор і акум треба буде тільки підключити і погратись з налаштуваннями.
панелі трошки більше роботи, але теж на 2 дні роботи добудувати каркас коли буде можливість і за пів дня закинути панелі і підключити.
1985god
Member

corruptedflesh :up: :up: :up:
Timedemo
Member

corruptedflesh: 28.06.2026 12:06 Ну панелі 15а, і якщо іншу сторону підсвітить, то десь десь до 20а. З запасом 25а най буде.
Вимикач є.

це так не працює, якщо панель 15а, то вона 15а, куди там не світи скільки. в реаліях 15а це піково в мороз, або коли холодні і ідеальне сонце прям на них падає перпендикулярно. А от коли не дай Бог треба буде згоріти запобіжнику, то 25а ніколи не згорить не при яких обставинках, хіба що блискавка влупить прям в панелі і встигне спрацювать пзіп при цьому сам не згорівши в пил.
отже Ваш запобіжник 16а.
corruptedflesh
Member

Timedemo: 29.06.2026 08:55
corruptedflesh: 28.06.2026 12:06 Ну панелі 15а, і якщо іншу сторону підсвітить, то десь десь до 20а. З запасом 25а най буде.
Вимикач є.

це так не працює, якщо панель 15а, то вона 15а, куди там не світи скільки. в реаліях 15а це піково в мороз, або коли холодні і ідеальне сонце прям на них падає перпендикулярно. А от коли не дай Бог треба буде згоріти запобіжнику, то 25а ніколи не згорить не при яких обставинках, хіба що блискавка влупить прям в панелі і встигне спрацювать пзіп при цьому сам не згорівши в пил.
отже Ваш запобіжник 16а.
Я вже тут кидав скріншот з даташіту.
В ідеальних умовах якщо було б два сонця з різних сторін, то там майже до 20а набігає. Звісно ідеальних таких умов досягнути неможливо і не буде ніколи. Але я ще фольгу підстелю, може зайвий ампер і набіжить
Так шо наш запобіжник 18-20. Але й чогось не бачив таких

Так працює чи не працює?) теоретично працює. По факту ні, але нашо обмежувати зайвий раз, тим паче на струм загалом пофіг
Timedemo
Member

corruptedflesh: 29.06.2026 10:17
Timedemo: 29.06.2026 08:55

отже Ваш запобіжник 16а.
Я вже тут кидав скріншот з даташіту.
В ідеальних умовах якщо було б два сонця з різних сторін, то там майже до 20а набігає. Звісно ідеальних таких умов досягнути неможливо і не буде ніколи. Але я ще фольгу підстелю, може зайвий ампер і набіжить
десятки сонячок на двосторонніх, бачив на 1 ампер вище номіналу тільки в лютому при морозі -15 і ідеальному сонці яке різко вийшло.

Так шо наш запобіжник 18-20. Але й чогось не бачив таких

Так працює чи не працює?) теоретично працює. По факту ні, але нашо обмежувати зайвий раз, тим паче на струм загалом пофіг
більше 20ти сонячок на двосторонніх, ніколи я набачив вище номіналу, буквально один ампер накидували в лютому в сильний мороз.
а по запобіжнику, тоді питання, навіщо Вам запобіжник, який не зможе спалити сонячна панель? ну от поставете 25а. буде не дай Бог кз або імпульс на 20 ампер. буде горіти все, окрім запобіжника. це як автомат ставить з запасом на кабель який не розраховний на це.

Відправлено через 1 хвилину 10 секунд:
а по факту в жару і сонце панелі дають менше номіналу свого, та й шанс що Ви будете готовіть сприйняти всю сонячну енергію з овер амперажом самей в той час вкрай маловірогідне.
Ответить