Ну звісно. Ще жодна нейронка не здатна в режимі реального часу з відео SD-якості робити 4K чи принаймні Full HD, що виглядало б з високою чіткістю на великих 50+ дюймових екранах.
Проте якщо це якість рівня DVD, а не щось страшенно пережате зі зменшеним розміром кадру та зі страшенними артефактами компресії, то у межах SD теж якість буває дуже різною. Якісне SD при перегляді з дивану за умови екрану не більше 50 дюймів може виглядати досить непогано, тим більше якщо дорогий телевізор його ще й покращить. Якщо не буде високої чіткості та деталізації, то хоча б артефакти в очі не так кидатимуться за умови якісного першоджерела.
Ну це я все своїми словами розповів, проте дійсно використав те, що запам'ятав від чату жoпа ти щодо різних уточнюючих питань, чи зможу я апскейлити відео засобами самого телевізора Самсунг, чи на телевізор передаватиметься вже проапскейлене відео. І як змусити, щоб апскейл відбувався на боці телевізора його фірмовими апскейлерами/покращувалками.
Коротко, якщо я володію телевізором Самсунг на Tizen, то при декодуванні відеофайлів зовнішніми пристроями, апскейл доволі часто відбуватиметься також на них і не можна змусити в усіх випадках передавати телевізору відео в оригінальному розмірі кадру, щоб далі апскейлив сам ТВ. А коли телевізор на Android TV, чи коли хоча б на Web OS підтримується більше популярних кодеків, то такие питання від початку не виникне.
Так я ж власне і толдичу стільки у своїй чатгпт-лекції, що не вийде задіяти байпасс, якщо розмір кадру в пікселях нестандартний.
walkman3000: ↑
19.06.2026 12:43
поржав про ваше відкриття софтом будь-якого екзотичного файлу на тв, який на тв хардварно недоступний. нє ну відкрити то воно відкриє, якщо це мета
Ну комп'ютер же може відтворити відео у будь-якому кодеку, якщо навіть нема апаратного декодування - чисто за рахунок проца, хоча це може сильно проц навантажити, особливо при великій роздільній здатності відео.
А сучасний смарт-телевізор - це такий недокомп'ютер. Якщо на Андроїд, то з можливістю встановити майже будь-яку програму й при цьому надає програмі багато свободи в апаратному доступі до різних фіч, на відміну від більш пропрієтарних ОС. Чому не можна декодувати екзотичний кодек засобами обчислювального чипа телевізора? Звісно без апаратного декодера він не здатен у режимі реального часу відтворити відео 4К/8К, потужності не вистачить. Але якщо брати відеосигнал у SD-якості, чи якусь звукову доріжку, коли на відтворення звуку потрібно значно менше ресурсів, аніж на відео, то чому не вдасться декодувати.
Я просто не можу зрозуміти, яким чином стандартний плеєр Соні дуже перебірливий щодо форматів та кодеків, а встановлюєш якийсь сторонній медіаплеєр з магазину Play Store, і якимсь чином відтворюється будь-який відеофайл та будь-яка звукова доріжка. Якщо не прочиталося в VLC, то прочиталося у ViMu чи навпаки.
А от якщо брати мій старенький ТВ LG 2014 року, то там був доволі всеїдний та функціональний стандартний медіаплеєр, використовуючи доступні йому з коробки апаратні кодеки, що просто не виникало потреби у сторонньому застосунку. Звісно, цей ТВ не потягне 4K, HDR H265/HEVC, але такого й не варто очікувати від ТВ 2014 роки. Зате в межах звичайного відео з розміром кадру не більше Full HD він реально був майже всеїдним. За всі 5 років активного користування, я лише пару раз натрапив на відео настільки екзотичного формати, що стандартний медіаплеєр WebOS його не прочитав, довелося відтворювати на ПК, використовуючи цей ТВ в ролі монітору. Але нинішні телевізори LG на WebOS розучилися відтворювати звукові доріжки в DTS, та й Dolby Vision відео ніколи не навчалися відтворювати. А от Сонька якимсь чудом відтворює найкрутіші звукові доріжки та показує Dolby Vision завдяки програмульці ViMu за 100 гривень. І мені власне пофіг, чи розкривається при цьому вся якість відео/звукової доріжки, головне, що будь-який файл можна переглядати відразу без перекодувань чи танців з бубном.
А Самсунг на кастрованій Tizen мало того, що сам таких найпоширеніших кодеків, як MPEG4, не підтримує, мало того, що медіаплеєр страшенно незручний і малофункціональний, так ще й тварюка не дозволяє використати сторонню програму-медіаплеєр, щоб ці обмеження та незручності обійти.

Бо з точки зору безпеки (від чого) не дозволяє жодним програмам з магазину мати доступ до файлової системи.

Ну нехай відтворення DTS чи Dolby Vision недоступне з метою запобігання піратству та щоб не платити ліцензійні збори за пропрієтарну технологію, але навіщо було вбивати підтримку MPEG4/AVI ще у 2018 році та підтримку WMV (плюс WMA та VC-1) у 2025 році? У людей може бути величезна колекція домашнього відео з відеокамери чи створеного в відеоредакторі, та закодованого у цих колись дуже популярних форматах. Чому вважається, що втратила актуальність можливість його перегляду на сучасних пристроях. Це ж не те що апаратний декодер дуже складний і вимагає багато ресурсів, найпередовіший дуже складний AV1 апаратно підтримується, а от MPEG4 вже ні.
І що найбільш прикро, що цей стандартний єдиний
марафон відеоплеєр при створенні іконок перегляду показує у вигляді обкладинки якийсь із кадрів цього відео у AVI/MPEG4. Отже відеоплеєр таки декодував відеопотік, щоб витягти звідти оцей кадр. Але не спроможний декодувати відеопотік у режимі реального часу і каже, що формат не підтримується. Отак дразниться, але не працює. Поки що жоден з інших відеоплеєрів на будь-яких пристроях не показував кадрів з фільму, якщо не здатен цей фільм відкрити. Якщо формат не підтримується, то Thumbnails для цього файлу завжди порожній/однотонний.