Подборка комплектующих. Вопросы/ответы (часть 2)

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Moderator

Эта тема предназначена для вопросов связанных с апгрейдом, выбором комплектующих, подбором систем в целом.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Изображение

Замечу, эта тема предназначена для "комплексных" вопросов. Для выбора и советов по одиночным комплектующим существуют спец.ветки:
Выбор корпуса и БП
Процессоры
Материнские платы
Оперативная память
Видеокарты

Игнорирование правил конференции наказывается

Флуд, оффтоп и фанатизм будут удаляться с ВЫДАЧЕЙ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЙ!

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем

Подборка комплектующих. Вопросы/ответы часть 1
shnok
Member

МОНАХ: 15.06.2026 01:24 ► Хлопці, потрібна допомога. Мода брати готові збірки "під ключ" на АМ4 докотилася до моїх знайомих - запитують, чи воно варте того за 45-50000грн. для 2К геймінгу, а АМ4 - майже повністю мимо мене пройшов, з цього переліку:
• AMD Ryzen 7 5700X,
• DDR4 32Gb (2x16) 3200Mhz,
• Мат-плата на базі - B550/B550M-A,
• RTX 3080 (10Gb DGGR6),
• M.2 NVmE 1Tb,
• БП - 750W.
- в першу чергу цікавлять процесор і мат-плата (щось з Асус-Праймів, здається), як воно, що воно? На перший погляд, в контексті відеокарти, для 2К - якраз в притик на сьогодні, а вже на завтра буде допобачення? Просвітіть, будь-ласка... Може "проц" інший тут краще?
не варто, і справа не в асус, а в тому що за 50к - можна взяти на ам5, також як думаєте доцільно купувати відеократу яка вийшла в 2020 році!? коли йде 2026.06...Коли людина збирає новий пк
хай це навіть буде 5060 проста, так мало памяті, але з длсс і новітніми плюшками це краще чим відеокарта якій пішов 7 рік, я вже мовчу що якщо обирати б/у то 5060 буде хоч якась гарантія, але то справа ваша. Взагалі впарити комусь застарілу платформу це ще потрібно вміти. + при продажу ви ще більше втратите. Тому що через пару років, це ще більше буде неліквідна застаріла збірка.
acm_fan
HWBOT OC Team

МОНАХ: 15.06.2026 01:24а вже на завтра буде допобачення?
На такой бюджет в 2К и под "сегодня" собирается только из б/у (коим 3080 и будет). Какое ещё завтра?
Буквально прошлая сборка в тредике на базе H610 + 13400F (моя правка) это не то чтобы про перспективы, а в сумме с 9060 XT (16 ГБ) это сразу на сегодня меньший выхлоп по fps, но да, новое и с гарантией.
Резюмируя, если хочется "перспектив", то без увеличения бюджетов говорить не про что.
Валерий
Member

МОНАХ
Можна якось так(53 057 грн, luckylink) :
Изображение
https://hotline.ua/buymatrix/suitable/2 ... -24898088/
Пізніше докупите ще одну планку пам'яті(звичайно, її бажано підналаштувати)
__
Якщо взяти PRIME-RX9060XT-O16G FR - 20 399 грн, конфіг вийде в 51 720 грн
(щодо того, чи варто брати ВК з 3 міс гарантії вирішувати вам ;) )
___
Також в телемарті є (також FR з 3 міс гарантії)
DUAL-RX9060XT-16G FR за 19 599 грн(з нею вийде 50 930 грн). Але і охолодження у неї гірше.
XXXshadyXXX
Member

Валерий: 15.06.2026 14:05Пізніше докупите ще одну планку пам'яті(звичайно, її бажано підналаштувати)
Пк еще нужно собрать, настроить(плюс память) + люди сколько, месяц два три будут сидеть в одноканале?) А потом нужно будет купить идентичную планку памяти с идентичными чипами EXPO и т.д. ... Ну такое себе...
ProBoynick
Member

Я б ще зрозумів ам4 якщо брати В плату і щось там гнати)) :super:
Валерий
Member

XXXshadyXXX
На AM4 не дуже то й дешевше вийде навіть з 5600X(хоча так, маємо одразу 32гб ОП):
Изображение
Можна, звичайно, взяти МП на A520(наприклад, MSI A520M-A PRO), але то вже таке :-/
____
Якщо брати не в одному магазині, то, звичайно, вийде дешевше.
Наприклад, в Енко можна взяти : DDR4 32GB (2x16GB) 3200 MHz INTELIGENTES (IU4DFF2/32) - 7 444 грн
_____
Якщо(знову ж таки) взяти PRIME-RX9060XT-O16G FR - 20 399 грн, конфіг вийде в 49 968 грн + доставка
МОНАХ
Member

► Дякую, хлопці, зрозуміло :up: .
► Це товариш хоче без заморочок з доскладанням і підбором для сина взяти в подарунок. Як я бачу - частина комплектухи дійсно б/у, але на якійсь там гарантії (причому на окремі складові).
спойлер
Він попробував скласти щось подібне на АМ5-му і в результаті вирішив, що на пару-тройку років підійде оте, що я вище і виклав. Для "на сьогодні" я б, може, і не рипався з порадами йому і запитом до вас, але не розуміюсь нормально на "процах" АМ4 і, крім того, малий у нього фанат Сабнавтики, як і я. А я, погравши в ранню версію Сабнавтики 2... вирішив все ж уточнитись стосовно таких збірок, бо, ніби, окремі комплектуючі можна під замовлення поміняти на більш потужні...
► ОК.
• 1. Якщо беремо за основу DDR4 32GB (2x16GB) 3200MHz (в тому сенсі, що оперативна пам'ять тільки така), що по економному бюджету з вартого уваги на сьогодні до неї в комплект можна підібрати? ("материнка" і головне - "проц")
• 2. Щось потужніше за 9060 XT (16 ГБ) з лінійки "червоних" зараз можна знайти, щоб до 25-26тис.грн.? (в тому сенсі, що по ціні я і сам знайду - питання до самих відеокарт: виконання, "слабкі місця" в порівнянні т.д.)
ProBoynick
Member

Я думаю тут потрібно дивитися на Ryzen 5500. До нього саму просту мать на B450. Або навіть на А520.

Відправлено через 5 хвилин 57 секунд:
На охладуху будь яку башню на 3-4 трубки. Та в ідеалі одну з цих відеокарт: RX 6650 XT, RTX 4060, RTX 5050.
XXXshadyXXX
Member

ProBoynick: 16.06.2026 11:39RX 6650 XT, RTX 4060, RTX 5050.
Всмысле?))) Человек выше написал про 9060xt 16gb и спрашивает есть ли что то мощнее :rotate:
Васильович
Member

Валерий: 15.06.2026 15:43Можна, звичайно, взяти МП на A520(наприклад, MSI A520M-A PRO), але то вже таке
Але чому "вже таке", коли йде мова за МП для 5600 та відеокарти PCIe x16? :shuffle:

Відправлено через 4 хвилини 32 секунди:
ProBoynick: 16.06.2026 11:39Я думаю тут потрібно дивитися на Ryzen 5500. До нього саму просту мать на B450. Або навіть на А520.

Відправлено через 5 хвилин 57 секунд:
На охладуху будь яку башню на 3-4 трубки. Та в ідеалі одну з цих відеокарт: RX 6650 XT, RTX 4060, RTX 5050.
А от якраз для цих відеокарт з PCIe x8 саме B550 чіпсет не був би зайвим ;)
Валерий
Member

МОНАХ
"материнка"
Можна все ту ж(якщо на AM4 все ж таки зупинились) MSI B550M PRO-VDH
і головне - "проц"
Починаючи з Ryzen 5 5600(X).
щоб до 25-26тис.грн.?
З нового нічого. Та ж 9070(без XT) коштує від 30к грн навіть в сірих магазинах.

Васильович
Так, такий варіант можливий. Але тоді і в варіанті з 7500F можна розглядати материнську плату на A620
Ответить