Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

yuriy_dd: 15.06.2026 20:43 В мене так є. Дома правда рідко
що ти цим хотів сказати не до кінця зрозумів. так ось, проф юзерам будь-де стане у нагоді повноцінне робоче місце: вдома або в офісі, це не принципово. моє питання полягає в тому, що змушує проф юзера працювати не з дому/офісу/готельного номеру регулярно? так, інколи буває треба, як я вже казав, але це трапляється нечасто і не надовго, абсолютну більшість часу робота виконується стаціонарно, тому що це зручніше, продуктивніше і спина не болить.
yuriy_dd: 15.06.2026 20:43виглядає що ви зливаєтесь.
добре, давай так, оскільки ця вся розмова про зустріч почалась з того, що тобі не скажуть вживу того, що пишуть тут, то можемо облишити ідею стріму і запису відео (оскільки це вимагає якоїсь організації, а у мене буквально нульова мотивація на це після спілкування з тобою останній тиждень тут в топіку, я ж до того особливо надовго тут не затримувався). натомість зустрінемось коротко, без довгих розмов і підготовки стріму. я тобі скажу прямо, що думаю, щоб ти не сумнівався, запишу тутешнім поціновувачам твого таланту коротке відео, ти помахаєш в камеру, скажеш "макбук ейр - топ" і продовжимо флудити вже в топіку. як тобі такий варіант? 18го без проблем, як домовлялись.
yuriy_dd: 15.06.2026 20:43я не розумію для чого купувати дорогі макбуки - наприклад на Мах проці
для того щоб мати портативний потужний комп'ютер, який, для прикладу, можна носити між домом і офісом, працюючи і там і там з одного ПК, ну типу як сценарій мого друга, який я описував, тільки в випадку, коли треба більше потужності від компа. а епізодично можна користуватись і за межами стаціонарних робочих місць, наприклад в подорожі (як я описував свій юзеркейс користування ноутом). цілком логічний сценарій, тобі не здається?

Відправлено через 2 хвилини 51 секунду:
yuriy_dd: 15.06.2026 21:12ось так виглядає як працюють люди у кого автономності не вистачає
так це якісь студенти в бібліотеці. буває, що доступ до якихось ресурсів є тільки з мережі універу і їм бідолашним нічого не залишається як сидіти в бібліотеці отак от. але хіба це проф юзери? я взагалі про іншу категорію говорив.

студентам які змушені працювати з університетської мережі в бібліотеці -- згоден, мак ейр норм вибір, якщо х86 софт не потрібен.
pelia
Member

yuriy_dd: 15.06.2026 21:12
leif: 15.06.2026 18:11 тобто фактично ти стверджуєш, що потужна перевага арм у енергоефективності дозволяє прям дуже сильно покращити життя юзерам, які користуються ноутбуком у такому ж наркоманському режимі, як ти. а я у тебе запитую: хто ці юзери? в чому полягає їх робота? чому вони не працюють стаціонарно. відповідей досі немає.
ось так виглядає як працюють люди у кого автономності не вистачає

Изображение

тут вже без зарядок:

Изображение
І що ми маємо побачити на цих фото?
leif
Member

pelia: 16.06.2026 00:07І що ми маємо побачити на цих фото?
студентів, які працюють в бібліотеці універу або десь чілять в навчальному корпусі. і їм потрібно щоб ноут працював подовше. чому саме студентський сценарій користування ноутбуків у Юри іде як базовий -- питання відкрите :dontknow:
yuriy_dd
Member

leif: 15.06.2026 23:59що змушує проф юзера працювати не з дому/офісу/готельного номеру регулярно?
ви живете у своїй бульбашці і не можете прийняти факти. А вони дуже вперті - майже 200 млн нових ноутів у 2025. Хто ці всі люди? Для чого і як вони використовують свої ноути? Чого ви добиваєтесь від мене? Я просто один з них.
leif: 15.06.2026 23:59натомість зустрінемось коротко, без довгих розмов і підготовки стріму. я тобі скажу прямо, що думаю, щоб ти не сумнівався, запишу тутешнім поціновувачам твого таланту коротке відео, ти помахаєш в камеру, скажеш "макбук ейр - топ" і продовжимо флудити вже в топіку. як тобі такий варіант? 18го без проблем, як домовлялись.
я теж не дуже прагну щось відео записувалось. Що я маю взяти?
leif: 15.06.2026 23:59я не розумію для чого купувати дорогі макбуки - наприклад на Мах проці
для того щоб мати портативний потужний комп'ютер, який, для прикладу, можна носити
М5 Мах - тротлить, макбук - не зможе його охолодити. Це проц для важких довгих завдань. Тільки в десктопі.

Відправлено через 1 хвилину 52 секунди:
на другому - цікаво би було - як виглядало якби кожен з них був на зарядці?

на першому - підійди і спитати - чи хотіли би вони більше автономності, щоб не треба було привязуватись до зарядки?
pelia
Member

Ось так виглядає опенспейс офісу мети: великі столи, монітори, зручні стільці, а не оця хіпстерська студентська фігня, так виглядають нормальні офіси ІТ контор, нічого надзвичайного, але де ж пан Юрій бачив щось нормальне
Изображение
orange_deer
Member

yuriy_dd: 15.06.2026 21:12 тут вже без зарядок:
спойлер
Изображение
тільки от вони не працюють там :rotate:
ця фотографія або з classroom або з коридору перед цим самим класом. і студенти там роблять нотатки під час цього класу - тут і 2-3х годин автономності вистачить. працювати там вони не будуть, кажу вам як людина яка сиділа в подібних класах за такими стільцями, треба дуже викручуватись щоб більш-менш зручно сісти. як тільки та лекція закінчиться, то вони підуть або в бібліотеку (як от бібліотека УКУ з вашого ж повідомлення), або в computer lab і будуть там працювати над домашніми та проєктами. і там безліч розеток щоб могти безперервно працювати. ось в такому просторі вони дійсно працювати будуть:
Изображение
pelia
Member

yuriy_dd: 16.06.2026 00:11
на другому - цікаво би було - як виглядало якби кожен з них був на зарядці?

на першому - підійди і спитати - чи хотіли би вони більше автономності, щоб не треба було привязуватись до зарядки?
А яке відношення студенти мають до нормальної роботи?
Я теж таскав ноутбук з собою на навчання, зарядку підключав як була можливість, як не було - не підключав, але це не кейс людини котра працює, котра за пк проводить 8 годин на день, якщо бути як ці студенти, то через 10 років вони будуть як креветки з постійними болями в спині
leif
Member

yuriy_dd: 16.06.2026 00:09 А вони дуже вперті - майже 200 млн нових ноутів у 2025.
це не означає, що:
- люди працюють за ноутбуками/працюють за ними постійно (див. мій сценарій, коли ноут по пів року може пил збирати, але він у мене є, так)
- люди не підключають їх до зовнішніх моніторів та периферії
- люди працюють за ними протягом тривалого часу
- у них немає десктопу, офісного або домашньго.

а отже сама по собі ця цифра нічого не означає.
yuriy_dd: 16.06.2026 00:09Чого ви добиваєтесь від мене?
пояснити, чому проф. юзери не працюють за стаціонарними робочими місцями, а мобільно? що їм заважає? де вони працюють, якщо не вдома або в офісі?
yuriy_dd: 16.06.2026 00:09 Що я маю взяти?
нічого взагалі. але коротеньке відео-привітання записати треба, народ має знати своїх героїв.
yuriy_dd: 16.06.2026 00:09М5 Мах - тротлить, макбук - не зможе його охолодити. Це проц для важких довгих завдань. Тільки в десктопі.
не знаю, не дивився, що там детально. може він навіть з тротлингом в якихось задачах себе виправдовує. треба знову ж таки дивитись конкретний сценарій і список задач.
orange_deer
Member

pelia: 16.06.2026 00:12 Ось так виглядає опенспейс офісу мети: великі столи, монітори, зручні стільці, а не оця хіпстерська студентська фігня, так виглядають нормальні офіси ІТ контор, нічого надзвичайного, але де ж пан Юрій бачив щось нормальне
спойлер
Изображение
плюсую, та навіть в більшості універів в США і тих що при грошах в Європі (і майже всюди на комп'ютерних факультетах) майже всі студентські офіси мають монітори до яких можна підключитись, і цих офісів вдосталь, особливо якщо це graduate school. в бібліотеках теж є виділені місця з моніторами. про розетки і не кажу, навіть оці classrooms з незручними стільцями мають безліч розеток на рівні підлоги, до яких можна спокійно підключитись
yuriy_dd
Member

pelia: 16.06.2026 00:12Ось так виглядає опенспейс офісу мети
ну моє робоче місце - теж великий монітор - ще й студійні монітори на 90 Вт
але ноут у мене - як смартфон, постійно зі мною
orange_deer: 16.06.2026 00:13тільки от вони не працюють там
вони там використовують свої ноути - як хочуть. Ще раз - 200 млн ноутів - як використовуються?
orange_deer: 16.06.2026 00:13там безліч розеток щоб могти безперервно працювати. ось в такому просторі вони дійсно працювати будуть:
тобто краще бути привязаним до розетки?
а смарт - у вас теж постійно на розетці?
Z440_User
Member

yuriy_dd: 15.06.2026 23:39
Z440_User: 15.06.2026 23:13Перше фото - звісно не робоче місце, але хоча б трошки схоже на те, де можна виконати роботу.
Друге фото - вони потяг/літак/автобус чекають на станції? Група "туристів" кудись їхати зібралась та в залі очікування чекають на свій транспорт?
я так підозрюю ви шукати по картинці - не вмієте, навчити?
Може мені ще треба задіяти ШІ для того щоб допоміг мені описати те що я бачу на цих двох фото?
leif
Member

yuriy_dd: 16.06.2026 00:19ну моє робоче місце - теж великий монітор - ще й студійні монітори на 90 Вт
ти більшість роботи виконуєш мобільно. це твої власні слова. забув вже?
pelia
Member

leif: 16.06.2026 00:15
yuriy_dd: 16.06.2026 00:09 А вони дуже вперті - майже 200 млн нових ноутів у 2025.
це не означає, що:
- люди працюють за ноутбуками/працюють за ними постійно (див. мій сценарій, коли ноут по пів року може пил збирати, але він у мене є, так)
- люди не підключають їх до зовнішніх моніторів та периферії
- люди працюють за ними протягом тривалого часу
- у них немає десктопу, офісного або домашньго.
Чисто мій кейс під ці сценарії
- працюю за ноутом у таких випадках:
а) зникло світло
б) я щось роблю за пк таке, що не дає можливості виконувати за ним роботу
г) теоретично я на роботі, але я десь взагалі не там і треба мати його з собою на випадок щоб не вчепились
- у моїх кейсах зазвичай підключити уже монітор немає можливості
- більше 2-3 годин я за цим збоченням на 14 дюймів сидіти не можу
- тоді ці люди або живуть на чемоданах, або у них немає місця під десктоп (так буває деколи, правда, знаю приклади), або вони зовсім дурні

Відправлено через 1 хвилину 16 секунд:
leif: 16.06.2026 00:19
yuriy_dd: 16.06.2026 00:19ну моє робоче місце - теж великий монітор - ще й студійні монітори на 90 Вт
ти більшість роботи виконуєш мобільно. це твої власні слова. забув вже?
він постійно плутається в показаннях, ми, постійні читачі треду, вже до цього звилки :rotate:
yuriy_dd
Member

leif: 16.06.2026 00:15- люди працюють за ноутбуками/працюють за ними постійно (див. мій сценарій, коли ноут по пів року може пил збирати, але він у мене є, так)
то скільки з 200 млн - збирає пил?
leif: 16.06.2026 00:15а отже сама по собі ця цифра нічого не означає.
ну це велика цифра, вона не може нічого не означати. Це величезна маса ноутів. Десь вони ж мають використовуватись ..
leif: 16.06.2026 00:15пояснити, чому проф. юзери не працюють за стаціонарними робочими місцями, а мобільно? що їм заважає? де вони працюють, якщо не вдома або в офісі?
а ви за смартфоном - професійно працюєте? а чому ви використовуєте смартфон - а не стаціонарне робоче місце?
а у вас смартфон - постійно на зарядці?
orange_deer
Member

yuriy_dd: 16.06.2026 00:11 М5 Мах - тротлить, макбук - не зможе його охолодити. Це проц для важких довгих завдань. Тільки в десктопі.
і який же ви запропонуєте десктоп з М5 Мах? :rotate:

ви схоже не дуже уважно читали моє повідомлення, де я говорив про користувача який хоче мати десктоп з 128ГБ оперативної пам'яті - як от ви. і якось так виходить що Apple пропонує аж до 96ГБ пам'яті - і то, тільки якщо обрати М3 Мах (який ви не рекомендуєте бо він старий вже). то що робити? чекати поки яблуко роздуплиться і завезе новий крутий мак студіо з більшою кількістю пам'яті, чи брати вже готові десктопні рішення на 128ГБ, а то й 256ГБ на х86?
pelia
Member

yuriy_dd: 16.06.2026 00:19 але ноут у мене - як смартфон, постійно зі мною
Щоб що?
Якось це не виглядає як дев з 30 роками стажу. Та що тут говорити, тут уже був дев з реальним досвідом, який пояснив як зараз працює корпа, буквально на попередніх сторінках, про мікросервіси, куб і серверлес, але ж це не лендінги на вордпресі клепати і щоб 24/7 був доступний, інакше звільнять :lol:
kabostebeztak
Member

orange_deer: 16.06.2026 00:13
yuriy_dd: 15.06.2026 21:12 тут вже без зарядок:
спойлер
Изображение
тільки от вони не працюють там :rotate:
ця фотографія або з classroom або з коридору перед цим самим класом. і студенти там роблять нотатки під час цього класу - тут і 2-3х годин автономності вистачить. працювати там вони не будуть, кажу вам як людина яка сиділа в подібних класах за такими стільцями, треба дуже викручуватись щоб більш-менш зручно сісти. як тільки та лекція закінчиться, то вони підуть або в бібліотеку (як от бібліотека УКУ з вашого ж повідомлення), або в computer lab і будуть там працювати над домашніми та проєктами. і там безліч розеток щоб могти безперервно працювати. ось в такому просторі вони дійсно працювати будуть:
Изображение
передай юрі, що...
ЛМАО Я САМЕ ТАК І ПРАЦЮЮ
В коридорі 10хв максимум нотатки, в класі 20хв максимум пишу щось в якійсь програмі
Якщо треба робити щось прожорливе не вдома тіпа давінчі резолву то мого макбуку вистачає на півтори години + існує така магічна кімната зі стільцями та РОЗЕТКАМИ, куди можна підключити ЗАРЯДКУ і ЗАРЯДЖАТИ ноутбук під час роботи
Будь-яка шкільна робота на парашних ПК з пентіумами і 4гб ОЗП.
Последний раз редактировалось kabostebeztak 16.06.2026 00:30, всего редактировалось 2 раза.
leif
Member

yuriy_dd: 16.06.2026 00:23то скільки з 200 млн - збирає пил?
у тебе проблеми з логікою. я мав на увазі в своєму пості, що ми не можемо виходячи з цифри продажів знати як саме використовуються ці ноути і в яких умовах і скільки часу і як часто. чому ти вирішив, що базовий сценарій використання ноутів це студенти на твоїх фото (і то це далеко не фулл-тайм і далеко не кожен день таке) -- питання.
yuriy_dd: 16.06.2026 00:23ну це велика цифра, вона не може нічого не означати.
вона означає лише, що ці ноути були продані.
yuriy_dd: 16.06.2026 00:23Десь вони ж мають використовуватись
питання в тому, як саме вони використовуються.
yuriy_dd: 16.06.2026 00:23а ви за смартфоном - професійно працюєте? а чому ви використовуєте смартфон - а не стаціонарне робоче місце?
а у вас смартфон - постійно на зарядці?
а смартфон тут до чого? я щось не вловив політ думки :laugh: розшифруй, що ти маєш на увазі
yuriy_dd
Member

Z440_User: 16.06.2026 00:19я так підозрюю ви шукати по картинці - не вмієте, навчити?
Може мені ще треба задіяти ШІ для того щоб допоміг мені описати те що я бачу на цих двох фото?
тобто все таки шукати не вмієте, і спитати - соромитесь. ок
leif: 16.06.2026 00:19ти більшість роботи виконуєш мобільно. це твої власні слова. забув вже?
зараз - так. Дружина - все на ноуті вже багато років - на 13". Діти - теж на ноутах, на 14".

Я купив свій 15" в Україні - продавець каже що 13" купують значно більше. 15" - дуже рідко.
pelia
Member

Типу блін, я працюю з дому, у мене 40" монітор і ще 2 24" по боках, плюс збоку один ноут, який я використовую для казуальних завдань (для відстрочки, але то інша історія), щоб не відволікало мене від реальних завдань. У мене зручне крісло, у мене величезний стіл, класна механічна повна клавіатура та ергономічна миша, якісна акустика і камера для мітів, навіщо це все міняти на фігню, яка просто тупо менше моїх допоміжних моніторів?
Ответить