Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Member

corruptedflesh: 10.06.2026 14:08але тоді взимку не помитись

Скільки тієї зими (с) ;)
Timedemo
Member

corruptedflesh: 09.06.2026 18:19
_VlaD_: 09.06.2026 15:47

Ну, був же при сталіні податок на фруктові дерева?
дід про цей податок все життя до смерті згадував

Відправлено через 2 години 22 хвилини 35 секунд:
2.3м панелі висотою на три рейки вішати, чи вистачить двох?

бачив на ютубах кажуть що треба три, але потім дивишся - всюди на двох.
2.3 панель обов"язково на 3 рейки при вертикальному розміщенні. З досвіду краще ставити горизонтально, зручно монтувати.

Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
1985god: 09.06.2026 23:08 corruptedflesh
якраз ютуб підсунув
не працює воно нормально. вже купа дослідженнь з таким розміщенням.краще вже 10 градусів в любий напрямок. генарація буде значно більше.
1985god
Member

corruptedflesh: 10.06.2026 14:08 і цейво... 40%? навряд. по даташиту зворотня сторона дає +25% максимум, зайві 5 ампер.
треба дивитися дата шит , але багато виробників обіцяють аж 80% від заявленої продуктивності фасадної\лицьової сторони тобто якщо лицьова 640вт то перевернувши її в тому самому місці у вас буде 512 Вт

Відправлено через 21 секунду:
але затінення однаково погано для будь-якої сторони
спойлер
Ключевой параметр в даташите называется bifaciality factor (коэффициент бифациальности). Для современных панелей он обычно составляет:

PERC: ~70%
TOPCon: ~80–90%
HJT: ~85–95%

То есть если каким-то чудом обеспечить задней стороне точно такую же освещённость, как лицевой (1000 Вт/м²), то задняя сторона панели 640 Вт TOPCon могла бы дать примерно:

640 × 0,8 = 512 Вт (при bifaciality 80%)
640 × 0,9 = 576 Вт (при bifaciality 90%)
Відправлено через 6 хвилин 31 секунду:
corruptedflesh
у deye ген порт на нього можна smart load той же бойлер , у мене екофлов то мені приходиться вручну вмикати бойлер :weep:

Відправлено через 22 хвилини 27 секунд:
тож на мою думку втрачати додаткову панель на 500 вт - це погана ідея, загалом є калькулятор і то треба рахувати і можна порахувати

Відправлено через 1 хвилину 46 секунд:
http://pvgis.com/ рекомендую

Відправлено через 19 хвилин 17 секунд:
не поленився порахував 640 Вт панельку поставлену вертикально схід і захід і порівняв з такою ж поставленою на південь під оптимальним кутом вийшло + 100 кВт до річної генерації
спойлер
Screenshot_1.jpg
Screenshot_2.jpg
Timedemo
Member

1985god: 11.06.2026 12:29 не поленився порахував 640 Вт панельку поставлену вертикально схід і захід і порівняв з такою ж поставленою на південь під оптимальним кутом вийшло + 100 кВт до річної

ось тут розгорнуто все.

зі свого досвіду, двостороння дійсно дає приріст 40-50 відсотків. але не в сонячну погоду, а в туман, похомуру, в погоду в якій немає різких тіней, а світло розсіяне.
corruptedflesh
Member

1985god
ти зараз про різні речі.
не буде тобі дві панелі по ціні однієї і це не "намахав систему".

біфейшіаліті фактор означає тільки те що зворотня сторона буде працювати 80-90% від номіналу, якщо її поставити мордою до сонця і якби це була її одна робоча сторона.

ну хоча, якщо розглядати з точки зору, замість двох одиносторонніх під 90 градусів, одну двухсторонню.. ну так, буде працювати, але втрачаєш на куті в 90 градусів, який далеко від оптимального

Відправлено через 6 хвилин 12 секунд:
Timedemo: 11.06.2026 12:40
1985god: 11.06.2026 12:29 не поленився порахував 640 Вт панельку поставлену вертикально схід і захід і порівняв з такою ж поставленою на південь під оптимальним кутом вийшло + 100 кВт до річної

ось тут розгорнуто все.
цього чувака послухати, то нам можна всюди ставити вертикально і буде збс

Відправлено через 4 хвилини 24 секунди:
ось що каже даташіт:
Изображение
1985god
Member

corruptedflesh
я тобі спеціально калькулятором порахував різницю 640 вт на південь під оптимальним кутом і тих самих 640 Вт вертикально схід захід з розкладкою по місяцях і по виробітці . Що робити з цим вирішуй сам. :shuffle:

Відправлено через 33 хвилини 32 секунди:
спойлер
Screenshot_4.jpg
оригінал англіською за посиланням
https://static.longi.com/GGS_LR_8_66_HY ... a7cf78.pdf
спойлер
Screenshot_1.jpg
Відправлено через 4 хвилини 47 секунд:
твій даташит теж є
https://eu.longi.com/longi-solar-panels ... vd-640-665

але він промаркваний до 25% а не до 100% ( від макс можливих чи від основної лицьової сторони але тут не суть ) ,
Електричні характеристики при різному прирості потужності з тильної сторони (rear side power gain)
це не означає що більше 25% не можливо , при однакових умовах тильна сторона до 80% як вказано в дата шит вище
чому не розписано до 80% характеристики це вже друге питання
corruptedflesh
Member

1985god
ну так, ти порахував, і що далі?
ти отримав додаткові 15% генерації
я до речі тобі одразу сказав, що буде до 25% і в принципі твоя калькуляція сходиться з даташітом.

---

"Оригінал англійською"
а я тобі не оригінал? не англійською?
я тобі зробив скрін з оригінального даташіта.
ти мені кидаєш даташіт навіть не тієї панелі. (до редагування поста) :insane:
і навіть в тому даташіті написано. який буде приріст і як цей приріст корелює з напругаю і струмом.

але ти все ще щось несеш про біфейшіаліті фактор, який неправильно розумієш. :insane:

Відправлено через 2 хвилини 27 секунд:
1985god: 11.06.2026 13:43
це не означає що більше 25% не можливо , при однакових умовах тильна сторона до 80% як вказано в дата шит вище
чому не розписано до 80% характеристики це вже друге питання
А Я ШО ТОБІ ОДРАЗУ НАПИСАВ? АЛЬО!
біфейшіаліті фактор означає тільки те що зворотня сторона буде працювати 80-90% від номіналу, якщо її поставити мордою до сонця і якби це була її одна робоча сторона.
Відправлено через 4 хвилини 10 секунд:
давай не так.

якщо ти поставиш панель заднюю стороною на сонце, вона буде працювати відповідно фактору біфейшіаліті + що прийде відбитого.

якщо ти на планеті татуїн, у тебе два сонця одночасно світять на передню і задню сторону панелі.
то електрично більше тих 19.83а вона не віддасть.
1985god
Member

corruptedflesh
при встановленні вертикально 90 градусів вийде дві панелі одночасно 1) 640 Вт на схід і 2) 510 Вт на захід . Тому таке розташування на мою думку супер для економії на АКБ і розноситься ближче до часу споживання . Інші варіанти крім 90 градусів схід захід я не обговорював

Відправлено через 1 хвилину 56 секунд:
ясно що одночасно не буде 640+510 бо у нас одне сонце . Але так само одночасно не буде і з двох різних панелей 510 Вт + 640 Вт схід\захід.

Відправлено через 5 хвилин 3 секунди:
corruptedflesh: 11.06.2026 13:53 якщо ти поставиш панель заднюю стороною на сонце, вона буде працювати відповідно фактору біфейшіаліті + що прийде відбитого.
тільки цей варіант я і розглядаю
SergN
Member

1985god: 11.06.2026 12:29не поленився порахував 640 Вт панельку поставлену вертикально схід і захід і порівняв з такою ж поставленою на південь під оптимальним кутом вийшло + 100 кВт до річної генерації
А навіщо оперувати цифрою річної генерації, якщо це не для продажу е/е в мережу? Бо коли для себе, то це ж насамперед про користь чи зручність. Через те, що у нас літня інсоляція від зимової відрізняється дуже сильно, то природньо формується чи то надлишок генерації влітку, чи ж значний дефіцит взимку, і логічно оптимізувати дефіцитні періоди, де працюватиме ще підхід поставити додаткові потужності. А влітку це навіть за умови найнеефективнішого розміщення щось та нагенерує. Тож коли маєш свободу у виборі розміщення панелей (а не виключно у прив'язці до однієї вільної поверхні), то краще вже оптимізувати не річне виробництво, а в періоди низької сонячної активності.
corruptedflesh
Member

1985god: 11.06.2026 15:09 corruptedflesh
при встановленні вертикально 90 градусів вийде дві панелі одночасно 1) 640 Вт на схід і 2) 510 Вт на захід . Тому таке розташування на мою думку супер для економії на АКБ і розноситься ближче до часу споживання . Інші варіанти крім 90 градусів схід захід я не обговорював

Відправлено через 1 хвилину 56 секунд:
ясно що одночасно не буде 640+510 бо у нас одне сонце . Але так само одночасно не буде і з двох різних панелей 510 Вт + 640 Вт схід\захід.

Відправлено через 5 хвилин 3 секунди:
corruptedflesh: 11.06.2026 13:53 якщо ти поставиш панель заднюю стороною на сонце, вона буде працювати відповідно фактору біфейшіаліті + що прийде відбитого.
тільки цей варіант я і розглядаю
а, ну тоді я згоден з математикою.
але, це по суті те саме що дві односторонні на схід і захід в паралелі. з ними й треба порівнювати.

Відправлено через 9 хвилин 57 секунд:
SergN: 11.06.2026 15:38 коли маєш свободу у виборі розміщення панелей (а не виключно у прив'язці до однієї вільної поверхні), то краще вже оптимізувати не річне виробництво, а в періоди низької сонячної активності.
я чесно не уявляю де і в кого, якщо це не ділянка чистого поля, може бути свобода розміщення.

в мене от 2.5 варіанта:
1. азимут 45 градусів, і 25 градусів кут - толку нуль.
2. городити каркас на азимут 145 градусів - що майже і зробив.
3. ну можна ще на той самий 45 градусів азимут повісити на велику підпірну бетонну стінку... типу зранку генерувати. але тоді треба ще на захід щось, а нема куди.

навіть якщо повирізати всі дерева в себе - будинки сусідів, дерева сусідів, паркани будуть заважати так чи інакше.

оно таблетікусу тут пощастило що хата має скати на схід і захід чітко... ну круто. але це теж не свобода вибору, а підфартило.

Відправлено через 12 хвилин 48 секунд:
я от знову подивився відео того канадця де він тестував вертикальне розміщення.
виглядає цікаво. але навіть по його замірах виходить краще північ/південь, ніж схід/захід.
дууууже цікаво
Timedemo
Member

corruptedflesh: 11.06.2026 13:53 якщо ти на планеті татуїн
сиджу думаю що глянуть. От і вирішив)) дякую
SergN
Member

corruptedflesh: 11.06.2026 16:27виглядає цікаво. але навіть по його замірах виходить краще північ/південь, ніж схід/захід.
Саме на це хотів звернути увагу, коли говорив про сезонність. Вона там найменша.
1985god
Member

Timedemo
ще можна Гру престолів , Во все тяжкие Breaking Bad
Dubass
Member

Ну от літом буде так, а коли хмарно і зимою, я думаю і так ясно... :rolleyes:
corruptedflesh
Member

1квт, під прямим сонцем, коли воно ще низько і більше попадає на 90гардусні... з номінальних 3 по 600... ну я не знаю... :D
Timedemo
Member

corruptedflesh: 12.06.2026 12:21 1квт, під прямим сонцем, коли воно ще низько і більше попадає на 90гардусні... з номінальних 3 по 600... ну я не знаю... :D
і це буквально пару годин. сонце встає, і там взагалі дно.
boit_t
Junior

JK BMS, МК ESP32 з встановленим WEB сервером, домашній роутер та смартфон - постійній контроль за працею сонячної станції.

Для тих, хто часто буває поза домівкою, важливо знати як саме працює сонячна система, та взагалі - чи вона працює і чи не збойнув інвертор (як там мої морозилки? Взагалі, є напруга 230в від інвертора?).
Проблема віддаленого контролю за своєю JK BMS та батареєю сонячної станції вирішується за допомогою простого та дешевого МК ESP32. На смартфоні можу спостерігати за її основними параметрами і працею будь де. Кому це цікаво - допоможу все це зробити самостійно.
Ответить