Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Ответить
Автор
Member

corruptedflesh: 10.06.2026 14:08але тоді взимку не помитись

Скільки тієї зими (с) ;)
Timedemo
Member

corruptedflesh: 09.06.2026 18:19
_VlaD_: 09.06.2026 15:47

Ну, був же при сталіні податок на фруктові дерева?
дід про цей податок все життя до смерті згадував

Відправлено через 2 години 22 хвилини 35 секунд:
2.3м панелі висотою на три рейки вішати, чи вистачить двох?

бачив на ютубах кажуть що треба три, але потім дивишся - всюди на двох.
2.3 панель обов"язково на 3 рейки при вертикальному розміщенні. З досвіду краще ставити горизонтально, зручно монтувати.

Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
1985god: 09.06.2026 23:08 corruptedflesh
якраз ютуб підсунув
не працює воно нормально. вже купа дослідженнь з таким розміщенням.краще вже 10 градусів в любий напрямок. генарація буде значно більше.
1985god
Member

corruptedflesh: 10.06.2026 14:08 і цейво... 40%? навряд. по даташиту зворотня сторона дає +25% максимум, зайві 5 ампер.
треба дивитися дата шит , але багато виробників обіцяють аж 80% від заявленої продуктивності фасадної\лицьової сторони тобто якщо лицьова 640вт то перевернувши її в тому самому місці у вас буде 512 Вт

Відправлено через 21 секунду:
але затінення однаково погано для будь-якої сторони
спойлер
Ключевой параметр в даташите называется bifaciality factor (коэффициент бифациальности). Для современных панелей он обычно составляет:

PERC: ~70%
TOPCon: ~80–90%
HJT: ~85–95%

То есть если каким-то чудом обеспечить задней стороне точно такую же освещённость, как лицевой (1000 Вт/м²), то задняя сторона панели 640 Вт TOPCon могла бы дать примерно:

640 × 0,8 = 512 Вт (при bifaciality 80%)
640 × 0,9 = 576 Вт (при bifaciality 90%)
Відправлено через 6 хвилин 31 секунду:
corruptedflesh
у deye ген порт на нього можна smart load той же бойлер , у мене екофлов то мені приходиться вручну вмикати бойлер :weep:

Відправлено через 22 хвилини 27 секунд:
тож на мою думку втрачати додаткову панель на 500 вт - це погана ідея, загалом є калькулятор і то треба рахувати і можна порахувати

Відправлено через 1 хвилину 46 секунд:
http://pvgis.com/ рекомендую

Відправлено через 19 хвилин 17 секунд:
не поленився порахував 640 Вт панельку поставлену вертикально схід і захід і порівняв з такою ж поставленою на південь під оптимальним кутом вийшло + 100 кВт до річної генерації
спойлер
Screenshot_1.jpg
Screenshot_2.jpg
Timedemo
Member

1985god: 11.06.2026 12:29 не поленився порахував 640 Вт панельку поставлену вертикально схід і захід і порівняв з такою ж поставленою на південь під оптимальним кутом вийшло + 100 кВт до річної

ось тут розгорнуто все.

зі свого досвіду, двостороння дійсно дає приріст 40-50 відсотків. але не в сонячну погоду, а в туман, похомуру, в погоду в якій немає різких тіней, а світло розсіяне.
corruptedflesh
Member

1985god
ти зараз про різні речі.
не буде тобі дві панелі по ціні однієї і це не "намахав систему".

біфейшіаліті фактор означає тільки те що зворотня сторона буде працювати 80-90% від номіналу, якщо її поставити мордою до сонця і якби це була її одна робоча сторона.

ну хоча, якщо розглядати з точки зору, замість двох одиносторонніх під 90 градусів, одну двухсторонню.. ну так, буде працювати, але втрачаєш на куті в 90 градусів, який далеко від оптимального

Відправлено через 6 хвилин 12 секунд:
Timedemo: 11.06.2026 12:40
1985god: 11.06.2026 12:29 не поленився порахував 640 Вт панельку поставлену вертикально схід і захід і порівняв з такою ж поставленою на південь під оптимальним кутом вийшло + 100 кВт до річної

ось тут розгорнуто все.
цього чувака послухати, то нам можна всюди ставити вертикально і буде збс

Відправлено через 4 хвилини 24 секунди:
ось що каже даташіт:
Изображение
1985god
Member

corruptedflesh
я тобі спеціально калькулятором порахував різницю 640 вт на південь під оптимальним кутом і тих самих 640 Вт вертикально схід захід з розкладкою по місяцях і по виробітці . Що робити з цим вирішуй сам. :shuffle:

Відправлено через 33 хвилини 32 секунди:
спойлер
Screenshot_4.jpg
оригінал англіською за посиланням
https://static.longi.com/GGS_LR_8_66_HY ... a7cf78.pdf
спойлер
Screenshot_1.jpg
Відправлено через 4 хвилини 47 секунд:
твій даташит теж є
https://eu.longi.com/longi-solar-panels ... vd-640-665

але він промаркваний до 25% а не до 100% ( від макс можливих чи від основної лицьової сторони але тут не суть ) ,
Електричні характеристики при різному прирості потужності з тильної сторони (rear side power gain)
це не означає що більше 25% не можливо , при однакових умовах тильна сторона до 80% як вказано в дата шит вище
чому не розписано до 80% характеристики це вже друге питання
corruptedflesh
Member

1985god
ну так, ти порахував, і що далі?
ти отримав додаткові 15% генерації
я до речі тобі одразу сказав, що буде до 25% і в принципі твоя калькуляція сходиться з даташітом.

---

"Оригінал англійською"
а я тобі не оригінал? не англійською?
я тобі зробив скрін з оригінального даташіта.
ти мені кидаєш даташіт навіть не тієї панелі. (до редагування поста) :insane:
і навіть в тому даташіті написано. який буде приріст і як цей приріст корелює з напругаю і струмом.

але ти все ще щось несеш про біфейшіаліті фактор, який неправильно розумієш. :insane:

Відправлено через 2 хвилини 27 секунд:
1985god: 11.06.2026 13:43
це не означає що більше 25% не можливо , при однакових умовах тильна сторона до 80% як вказано в дата шит вище
чому не розписано до 80% характеристики це вже друге питання
А Я ШО ТОБІ ОДРАЗУ НАПИСАВ? АЛЬО!
біфейшіаліті фактор означає тільки те що зворотня сторона буде працювати 80-90% від номіналу, якщо її поставити мордою до сонця і якби це була її одна робоча сторона.
Відправлено через 4 хвилини 10 секунд:
давай не так.

якщо ти поставиш панель заднюю стороною на сонце, вона буде працювати відповідно фактору біфейшіаліті + що прийде відбитого.

якщо ти на планеті татуїн, у тебе два сонця одночасно світять на передню і задню сторону панелі.
то електрично більше тих 19.83а вона не віддасть.
Ответить