NVIDIA повернулася до роботи над лінійкою відеокарт GeForce RTX 50 Super

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Member

leif: 05.06.2026 14:55
CnC_General: 05.06.2026 14:46почав луснути?
та щось не помітно поки. а в 27 році там вже більш імовірно, що ситуація з пам'яттю стабілізується, з лопанням бульбашки чи без цього (що також цілком можливо). от і дивись: анонсують ці супери на початку 27го, випустять ще через місяць-два. то ж від теперішнього моменту чимало часу мине місяців 7-8. і то питання по якій ціні їх релізнуть (якщо взагалі чутки підтвердяться і таки релізнуть) залишається відкритим

Відправлено через 1 хвилину 12 секунд:
MetalistForever: 05.06.2026 14:52Хуанг окончательно решил положить болт на развитие Nvidia ,как создателей GPU
нічо, шо контора контролює 94% ринку дискретних відеокарт?
А вы послушайте, что говорит Хуанг на выставках , для них видухи стали семечками ( по доходам и важности ) . Посмотрите на отчётность Nvidia , которая переместила ( спрятала ) доходы от GPU в кластер AI
Последний раз редактировалось MetalistForever 05.06.2026 15:16, всего редактировалось 1 раз.
Nikolay Yeryomenko
Member

byaka: 05.06.2026 14:40А ще BitDefender блокує модулi(auepdu.exe) драйверiв амд як пiдозрiлi i це не помилка
Додай в exclusions або вимкни.
Последний раз редактировалось Nikolay Yeryomenko 05.06.2026 15:22, всего редактировалось 2 раза.
Smilodonius
Junior

Раньше видеокарты упирались в реальную мощность, а сейчас добавят новый инструмент с помощью памяти. Хватает мощности чипа ? значит не будет хватать видеопамяти и т.д.
leif
Member

MetalistForever: 05.06.2026 15:15А вы послушайте, что говорит на Хуанг на выставках , для них видухи стали семечками ( по доходам и важности ) . Посмотрите на отчётность Nvidia , которая переместила ( спрятала ) доходы от GPU в кластер AI
ніде там не чув нічого, що казало би про те, що в нвідіа прям забили на цей напрям. це і відображається в ринковій ситуації: тотальна домінація нвідіа на ринку dGPU, конкуренти смокчуть бібу.

от коли щось зміниться, тоді можна буде говорити
lw_007
Member

leif: 05.06.2026 14:55
CnC_General: 05.06.2026 14:46почав луснути?
та щось не помітно поки. а в 27 році там вже більш імовірно, що ситуація з пам'яттю стабілізується, з лопанням бульбашки чи без цього (що також цілком можливо). от і дивись: анонсують ці супери на початку 27го, випустять ще через місяць-два. то ж від теперішнього моменту чимало часу мине місяців 7-8. і то питання по якій ціні їх релізнуть (якщо взагалі чутки підтвердяться і таки релізнуть) залишається відкритим

Оптимістичний прогноз - стабілізація в 27 й корекція десь в 28рр.

Але, особисто мені, реалістичнішим здається 27-28рр стабілізація - нові фабрики вийдуть на повні потужності, а нарощування кількості параметрів в нейронках відчутного зростання якості давати вже не буде.

А в 29-30рр. Знов зростання цін на пам'ять - підписки нейронок за 20$ стануть по 100 і почнеться попит на локальні LLM. І, відповідно, треба буде по 128-256 пам'яті в десктопах)
yupi90
Member

vmsolver: 05.06.2026 14:23 Для игр эти изменения несуществены, для локальных LLM 24 ГБ это более комфортный объем чем 16 ГБ. Для 100B+ параметров 24 ГБ недостаточно.

Может выпустят 5080ти Супер, шина 352 бита 33 ГБ, будет прикольно :rotate:

А вообще, надо следующее поколение чипов на новом техпроцессе, без этого игры существенных изменений не покажут.
Графика в современных играх это последнее чего им не хватает. :rotate:
МОНАХ
Member

Filabatya, :D боюсь зурочити, бо ще не отримав: оптовик вже хотів закрити наявність для мого постачальника, але під кінець таки надибав останній на вчора екземпляр десь в Києві - ще, не факт, може якась "чебурашка" прийти (одна з причин, чого беру через вивірених місцевих постачальників, щоб зайве не паритись в таких випадках і додаткових витрат не нести).
спойлер
:D Так мені ж в профільній темі мінусів навішали і сказали - раз примірився до дешевих Гігабайта і МСІ - так бери і не пар тут всім мозок, мол, нормальні карти будуть. Ну то я й чекав або падіння нижче 50000, або падіння гривні - друге наступило швидше. Гігабайт через день то пропадав, то з'являвся (видно стабільно розбирали), а МСІ-ї - чипіли стабільно, тільки по ціні стрибали, особливо Вентус - часом наближаючись по ціні до Геймінга аж в 2000 грн. різниці. Враховуючи, що беру карту на років 6-8 і отаке цінове блюзнірство між Вентусом і Геймінгом, добив "жабу" на смерть і таки замовив MSI GeForce RTX 5070 Ti 16G GAMING TRIO OC. Якщо все добре, то обійдеться мені в 53850 (коли б не тупив, а замовив ще на минулій неділі, то в 52250 вийшло би). З Вентусом якась дурня творилась - від 49900 до 54320 ціна стрибала :insane: .
► А щодо того, щоб андервольтити і розганяти - так, потрібно буде вивчити те все діло, паралельно з тим, як почитаю вже, напевно, цілу "енциклопедію" по всіх цих ваших рейт-паст-рейсінгах, діелесесах і інших нейрослопних нВідіївських "делікатесах" :laugh:
leif
Member

lw_007: 05.06.2026 15:19І, відповідно, треба буде по 128-256 пам'яті в десктопах)
якої пам'яті? щоб крутити щось пристойне локально треба дуже багато швидкої пам'ті, ram тут не допоможе хоч 2тб поставте.

я он позапускав локально на своїй 5090 ЛЛМки, ну це дуже обмежений функціонал, як на мене, щось робити можна, але... meh. треба 96гб щоб хоч щось цікаве було
МОНАХ
Member

oversteve: 05.06.2026 13:44 МОНАХ
приблизно то саме писали минулого року на межі літо-осінь, а потім ціни на пам'ять взлетіли і все відклали
► Так, я тоді якраз і "попав на мамонта", бо новий "комп" скласти встиг, а по відеокарті не дуже "горіло", то думав не кидатися в катастрофічне кредитування, щоб ще й і її за відносно нормальних цін докупити - з початком зростання цін, думав взагалі ще років зо два не оновлюватись: ігри би майже не грав нові, але для роботи ще старої вистачало.
► Але минулого року трохи відносний "нежданчик" з цінами на пам'ять вийшов, цього разу, думаю, вже трохи поміркованіше вкидують такі анонси з цими Суперами. Але - побачимо...
Последний раз редактировалось МОНАХ 05.06.2026 15:36, всего редактировалось 1 раз.
Filabatya
Member

МОНАХ
спойлер
Гарний варіант ще гіга геймінг, вона по розмірам, як майже два вантуза і +1рік додаткової гарантії. Тріо сама тиха, з предтопових :up:
До томагавка буде секс :beer:
erkins007
Member

Kassatka: 05.06.2026 11:55Ну це було б просто шикарно мені для 8K-геймінгу , де 16 Гб катастрофічно не вистачає.
Для 8к и 5090 не будет хватать. Ну только если ты не Лего в 8к на ней будешь крутить
МОНАХ
Member

Filabatya, та там - трохи... капець :)
спойлер
► Розміри не самі здорові, враховуючи старші моделі (особливо презентовану недавню, яка з дисплеєм на боку), але я вже трохи "очкую", що взяв "мідл" Fractal Design: Define 7, а не "фулл", як планував був: у мене корпус в "стореджі" розгорнутий - зі стінкою для кріплення "кошиків" жорстких дисків. Диски-то я зазделегіть ще при зборці з "нуля" завбачливо розтикав вверх і вниз, але от чи "пірне" цей Геймінг зі своїми 140мм під цю стінку чи таки доведеться її демонтувати - оце ще питання. Дуже не хотілося б...
► Коли б ціна на Вантуз була більш-менш стабільна 48-49 тис., брав би його, а так - коли він до Геймінга по ціні "стрибав" мало не впритул... - тільки жаліти буду років через 5, коли в другий Кіберпанк грав би і Вантуз мені "різнокольоровими" "вовками завивав би".
► В кінці-кінців "прогріли ждуна-полу-мамонта" аж майже на 8000грн. (коли б брав цей Геймінг за найнижчої ціни минулого року по своїх каналах, то вийшов би мені десь в 46000+грн.). "Полу-мамонта" - тому, що частково я свідомо бачив, до чого йде і одночасно не мав можливості і частково не хотів потягнути ще й такі витрати на той час.
lw_007
Member

leif: 05.06.2026 15:29
lw_007: 05.06.2026 15:19І, відповідно, треба буде по 128-256 пам'яті в десктопах)
якої пам'яті? щоб крутити щось пристойне локально треба дуже багато швидкої пам'ті, ram тут не допоможе хоч 2тб поставте.

треба 96гб щоб хоч щось цікаве було
Правда не допоможе? На ai strix halo 272Гб/с по тестам

На Medusa Point, по прогнозам, буде близько 500 Гб/с.
Це, звісно, не дотягує до GPU, але й об'єми такі що це досить ок для домашньої альтернативи для A100/H100

PS. Відчуваю, зараз почнуть спавнитись адепти 4х3090 з безкоштовною розеткою)
Последний раз редактировалось lw_007 05.06.2026 16:19, всего редактировалось 1 раз.
vmsolver
Member

yupi90: 05.06.2026 15:27 Графика в современных играх это последнее чего им не хватает. :rotate:
С такой философской позиции может быть и да, но если спустится на Землю, то GPU за разработку игр не отвечает, что ей дали то считает и показывает. Так что призываю отделять мух от котлет :rotate:
lw_007
Member

vmsolver: 05.06.2026 16:18
yupi90: 05.06.2026 15:27 Графика в современных играх это последнее чего им не хватает. :rotate:
С такой философской позиции может быть и да, но если спустится на Землю, то GPU за разработку игр не отвечает, что ей дали то считает и показывает. Так что призываю отделять мух от котлет :rotate:
А якже кластери з ШІ і купа генерованого коду? :rotate:
спойлер
Хоча, по правді, читав я що тут справа в сеньйорах і архітекторах які плювали/не вміють в оптимізацію, не знають математики.
vmsolver
Member

lw_007: 05.06.2026 15:13 І ну не знаю як треба квантувати моделі, бо 24Gb не вистачає навіть для 31B моделей + довгий контекст
Обладатели 16 ГБ вынуждены использовать другие модели, например MoE или ограничено использовать плотные на мелких контекстах типа 20-30к. Се ля ви, всегда хочется больше.

Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
lw_007: 05.06.2026 16:22 А якже кластери з ШІ і купа генерованого коду? :rotate:
спойлер
Хоча, по правді, читав я що тут справа в сеньйорах і архітекторах які плювали/не вміють в оптимізацію, не знають математики.
А что с ними не так? Это инструмент. Если забил криво гвоздь, то виноват молоток? :gigi:
leif
Member

lw_007: 05.06.2026 16:17На ai strix halo 272Гб/с по тестам
ну це далеко не пересічний декстоп, як ви розумієте.
lw_007: 05.06.2026 16:17На Medusa Point, по прогнозам, буде близько 500 Гб/с.
цього ще немає.
lw_007: 05.06.2026 16:17Це, звісно, не дотягує до GPU
в рази.
lw_007: 05.06.2026 16:17домашньої альтернативи для A100/H100
а отут ви вже сильно перегинаєте :laugh:

запускати більші моделі то щось типу ai strix halo допоможе, а ось пристойно крутити (в моєму розумінні), то ні, для цього потрібне інше залізо. не порівнюйте :censoured: з пальцем
Artem_M
Member

МОНАХ: 05.06.2026 15:28 щодо того, щоб андервольтити і розганяти - так, потрібно буде вивчити те все діло...
Якщо йдеться про 5070ті то там все добре з цим.
І женеться до 3150Гц без напяргу, і андервольтиться славно)
Тим паче trio oc, повинна мати запас по охолодженню і паверлітіму.
капітошка
Junior

5060 12gb
якщо ціна буде неадекватна то її чекає доля 9070GRE, якщо реальна буде 350-400$ то ок
lw_007
Member

спойлер
leif: 05.06.2026 16:32
lw_007: 05.06.2026 16:17На ai strix halo 272Гб/с по тестам
ну це далеко не пересічний декстоп, як ви розумієте.
lw_007: 05.06.2026 16:17На Medusa Point, по прогнозам, буде близько 500 Гб/с.
цього ще немає.
lw_007: 05.06.2026 16:17Це, звісно, не дотягує до GPU
в рази.
lw_007: 05.06.2026 16:17домашньої альтернативи для A100/H100
а отут ви вже сильно перегинаєте :laugh:

запускати більші моделі то щось типу ai strix halo допоможе, а ось пристойно крутити (в моєму розумінні), то ні, для цього потрібне інше залізо. не порівнюйте :censoured: з пальцем
Ну, загалом так, звісно не пересічні десктопи, і це поки наукова фантастика все з певною вірогідністю.
Хоча хто зна що там через три рочки буде)

Але, впринципі, якщо FP8 то тут вже можна буде крутити 80B моделі. Хоча ні, - вже можна)
ну і не знаю, якщо на zen6 в такому сценарії буде 35-50 t/s то для локального використання здається ок. Чи це замало?

PS про 50 t/s це я мав на увазі MoE

Відправлено через 3 хвилини 24 секунди:
vmsolver: 05.06.2026 16:30
lw_007: 05.06.2026 15:13 І ну не знаю як треба квантувати моделі, бо 24Gb не вистачає навіть для 31B моделей + довгий контекст
Обладатели 16 ГБ вынуждены использовать другие модели, например MoE или ограничено использовать плотные на мелких контекстах типа 20-30к. Се ля ви, всегда хочется больше.
Хіба MoE не стільки ж пам'яті хавають? Тільки швидші.
vmsolver: 05.06.2026 16:30 Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:

А что с ними не так? Это инструмент. Если забил криво гвоздь, то виноват молоток? :gigi:
Під спойлер (в тому що ти цитував) глянь)
Ответить