Махен-де-шефт або питання як бути з залізом

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Ответить
Автор
Member

Привіт всім! Хочу порадитись по одній ситуації, бо трохи заліз у петлю думок.

У мого родича машина, яку я зібрав ще в 2021 — i5-11400, 16 ГБ DDR4 3600 GoodRAM, Gigabyte B560M Aorus Pro, 1 ТБ SSD + купа дисків на зберігання. Він займається зйомкою та монтажем нерухомості, гатить у DaVinci Resolve, Gyroflow, CaptureOne, Luminar - кожен день без вихідних. На Новий рік зробив йому апгрейд — замінили GTX 960 на Arc B580. Задоволений, все літає, питань немає.

Але є нюанс. Минулого літа він купив у мене ноутбук — ASUS TUF, i7-12700H, 64 ГБ RAM, 2 ТБ SSD, RTX 3060. Машина хороша, але він нею майже не користується — не любить перетягувати все навіть із доком. Бук лежить, збирає пил, але він хоче щоб той був як мобільний варіант для виїздів. 90% часу він за десктопом.
І ось він хотів би «підкинути дров» у системник. І тут я починаю думати.

Ситуація така. У мене вдома валяється рідний комплект 16 ГБ DDR5 SODIMM від того ноута. Якщо ми продамо його поточну платформу (i5-11400 + мамка + пам'ять), по місцевому ринку це десь 200–300 євро, (навіть я можу забрати под трунас) то -

Варіант, який я розглядаю: взяти Core 245K / 250K Plus / 265K (170–260 євро), материнку на B860 (~130–150 євро), і через SODIMM-адаптер закинути туди або наявний 16 ГБ SODIMM-кіт - а потім при бажанні поміняти на нормальний DDR5 DIMM. Або взагалі одразу витягти 64 ГБ із ноута і поставити їх у десктоп, а в ноут повернути рідні 16 ГБ. Ще й SSD з бука можна забрати один - теж не зайве.

По суті питання: чи реально без болю використати SODIMM-пам'ять через адаптер у повноцінному десктопі? Хтось практикував таке? Бо якщо це нормально працює - ми за 50–100 євро доплати отримуємо дві нормальні машини замість однієї активної і одного «музейного експоната». Усі кіти по 4800 МГц.

Варіант залишити 11400 і не паритись я теж розумію, але платформа своє відпрацьовує, і поки вона ще щось коштує - є сенс її продати. Дивився 11700/11900 б/у — вони висять за 180–250 євро, удачі продавцям. Райзен теж можна порахувати, але поки Intel цікавіше по ціні-якості в цьому сегменті.
На ігри взагалі нуль вимог - граємо тільки в Age of Empires II по мережі.

Що думаєте? Чи варто міняти платформу зараз, чи це надмірне ускладнення? Чи що б ви зробили? :spy: :idea:

ДЯКУЮ!
Adamantium
Ghost

DarkJoney: 03.06.2026 23:45чи реально без болю використати SODIMM-пам'ять через адаптер у повноцінному десктопі?
нет.

Отправлено спустя 1 минуту 15 секунд:
DarkJoney: 03.06.2026 23:45Чи варто міняти платформу зараз, чи це надмірне ускладнення?
Ну, если гоняться в данном случае за 2-3 мин скорости рендера - то да, стоит. Если нет - то нет. ИМХО.
FirstTDM
Member

Adamantium: 04.06.2026 00:10Чи варто міняти платформу зараз
DarkJoney: 03.06.2026 23:45взяти Core 245K / 250K Plus / 265K
Да, имеет смысл - тестов в сети множество, есть и по DaVinci Resolve, Gyroflow, CaptureOne, Luminar - всё будет заметно быстрее и если "кожен день без вихідних" то за месяц набежит существенная сумма экономии времени в десятках часах...
DarkJoney: 03.06.2026 23:45чи реально без болю використати SODIMM-пам'ять через адаптер у повноцінному десктопі?
Нет
DarkJoney
Member

Вы понимаете, вся засада чтобы заюзать ноутбучную память ибо ее аж ДВА разных комплекта, оба 4800, 1 Сосунг, другой Crucial... А продавать это туда-сюда мне лень :gigi: А с 0 брать ДДР5 сейчас такое себе
FirstTDM
Member

DarkJoney: 04.06.2026 00:37Вы понимаете, вся засада чтобы заюзать ноутбучную память ибо ее аж ДВА разных комплекта, оба 4800
Хм... а существует DDR4 4800 ноутбучная память?

Чисто формально, как временное решение, можно воткнуть через SODIMM-адаптер 64 гига из ноута - будет медленнее... надо тестить...
DarkJoney
Member

Так речь про ДДР5 идет
Либо оставить 11400 как есть и хай себе доживет, либо я это все выдергиваю, беру 265К или 250К Плюс, и ставлю либо сначала те 16 ГБ две по 8, и если ок, то попробую сразу те 4800 32х2 из ноута. Вопрос насколько это план капкан
FirstTDM
Member

DarkJoney: 04.06.2026 00:51Так речь про ДДР5 идет
А... тогда через адаптер должна завестись на 4800 через SO-DIMM DDR5 на DIMM DDR5, но юзанье переходников создает риск нестабильного вольтажа со всеми вытекающими последствиями... для рабочего компа как-то страшно такое делать...
DarkJoney
Member

FirstTDM
может попробовать скинуть две по 8 и взять норм обычный кит?
AntonyKandaurov
Member

DarkJoney: 04.06.2026 00:51план капкан
Додатковий ланцюг з'єднання в памяті це :rip: .
Може в часи ддр3 таке ще б проканало із якоюсь 1333 але зараз це ні і ще раз ні.

Відправлено через 2 хвилини 11 секунд:
Варіант номер два - монітор, клавіатуру, мишу під'єднуємо до ноута і користуємось як станціонарником, на пк посвіжіше відкладаємо гроші із заробітків .
big_bang
Member

AntonyKandaurov: 04.06.2026 07:17 Варіант номер два - монітор, клавіатуру, мишу під'єднуємо до ноута і користуємось як станціонарником, на пк посвіжіше відкладаємо гроші із заробітків .
для дисків nas (буде при нагоді завжди), а пк на продаж
FirstTDM
Member

DarkJoney: 04.06.2026 01:46может попробовать скинуть две по 8 и взять норм обычный кит?
Можно и так попробовать...
Klon
CG graphikos fan

DarkJoney: 03.06.2026 23:45DaVinci Resolve, Gyroflow, CaptureOne, Luminar

хм, подивиться тести при зміні відеокарти на якусь от НВідії з 12+ памяті, бо якщо не помиляюсь Давінчі вже працює на гпу пам'яті, ну і прискорення кудами буде краще із-за сумістності всього з Нвідіі .

ну і я б продав все залізо та купив би якись єпл бокс на М = для проф сегменту ціни на нього більш менш пристойні, та кодування\декодування кодеків адекватне.
Або продати пк = обгрейднути до максимума ваш ноут і проводами підключити к моніторам і працювати.

Пишу це бо є ноут на вінді (4800н 2060 32озу), макбук м1 про та Пк 5700х 3060(12) 64озу = так в Премьере\лайтруме\фотошопе різниця не так що "вау", все стабильно працює, але в АЕ стаціонарний пк йде вперед, бо АЕ це чисто про озу

Про диски вже писали = краще купити проводний "бокс" для дисків, або щось організувати під НАС, рішень на ринку вже багато,
DarkJoney
Member

Ну я сидів вночі думав - такі мабуть ви праві, я не скільки нервую за адаптер, бо судячи з інету вони працюють, всьо, але, мені більше не подобається історія що там напруга може скакати - в мене вже і 5800Х ДВІЧІ і 5930К вмирали від приколів з цим, не хочу знову.

AntonyKandaurov
Варіант номер два - монітор, клавіатуру, мишу під'єднуємо до ноута і користуємось як станціонарником, на пк посвіжіше відкладаємо гроші із заробітків .
Ну так у нього так і зроблено, я сам так живу в мене два мона, цап, док, і я тупо тик-тик то свій зефірус, то магбуг то рабочий збук. Він каже що ляяя я звик до стаціонару і то і сьо, для мене загадка чому це не канає, яка різниця відкуди вінда на екрані)))

big_bang
Так і так QNAP я йому забацав вже як раз з разрахунком на перше
FirstTDM
Ну самая дешевая ддр5 что я нашел - 119 евро за 12ГБ планку 5200 Патриот, или 168 за 16ГБ 4800 какой-то ноунейм европейский
хм, подивиться тести при зміні відеокарти на якусь от НВідії з 12+ памяті,
Я обирав тоді між 5060тіай та арком і вирішив що я не хочу платити х2 за фантомний прирост, я коли туди арк воткнув воно усе ожило і він став усе робити і дуже задоволений взагалі. Я просто чого це підіймаю, бо дебільна ситуація з ноутом, і 11 покоління ще можна теоретично продати

Klon
Мак це ні, родичу 60, мені треба тоді буде звільнитись з работи щоб навчити його з ним працювати. У мене в самого є м3 про макбуг про, я рік промучався, так привіз собі ОАЄ Зефірус той зими бо більше не може, бісить макось і все. Так, чіп непоганий, але зефірус, наприклад, о DxO вивод робе незрівнянно швидше.

Або продати пк = обгрейднути до максимума ваш ноут і проводами підключити к моніторам і працювати. - я це і планував, навіщо плодити цю араву компов я не розумію, але він кожного разу каже ОСЬ В МЕНЕ КОЛИСЬ БУВ АСУС А7М (це при Ющенко ще) і це було чорти що воно грілось і батарейку не тримало :rolleyes:

Короче я не психолог і що робити я чорт зна :gigi:
AntonyKandaurov
Member

DarkJoney: 04.06.2026 13:21ОСЬ В МЕНЕ КОЛИСЬ БУВ АСУС А7М
Ну це канєшна ну шо ж, то просто треба щоб діду гроб гудів як в старі добрі часи. В такому випадку я б не робив нічого взагалі бо будь який мув призводить до апгрейда ящика а там по хорошому треба збирати з нуля а грошей у вас на таке ну типу немає.
Ответить