Та неважливо що було раніше. Є очевидні тенденції до чого все йде. Рано чи пізно і BSD, і Gentoo просто задовбаються патчити. Для цього потрібні ресурси, потрібно щоб хтось вклав гроші в вирішення проблеми, котрої раніше не існувало. А хто і нашо?Z440_User: ↑ 02.05.2026 23:56Ага, розкажи це *BSD системам.
Новости
Последние статьи и обзоры
Microsoft рекомендує 32 ГБ оперативної пам’яті для ігрового ПК з Windows 11
-
Scoffer
Member
-
Inqizitor2022
Member
Новость 2015 года? Тогда у всех 32 гига было. А в 2026 году 64 минимум для игрового ПК, а 128 оптимально.
-
MqM
Member
Той чувак з автоматом точно з ЛінуксаВасильович: ↑ 02.05.2026 11:59Якої саме вінди? 98, ХР, 7, 8, 10, 11? Бо це дуже різні меню можуть бутиDenverson: ↑ 02.05.2026 11:54вже і меню як у вінди![]()
Хоча дійсно, як настільки неякісний продукт став настільки масовим загадка, а казали ринок сам вирішить
Отправлено спустя 2 минуты 29 секунд:
Скажу, яка людина навіть нейронкм щапускала, це ж які ви саме складні завжання одночасно запускаєте ?pelia: ↑ 02.05.2026 14:18Це для вас достатньо, а для мого використання може не вистачити. Я не тільки в іграшки граю і хочу мати багато-багато усього відкритим одночасноerkins007: ↑ 02.05.2026 14:09
Когда вам понадобится 128 уже будет ддр6.
64 щас достаточно с запасом.
Я звісно теж хотіа би одночасно сидіти в ФШ, нейронка щось обробляла, а я тим часом ще й мож компілив до гри, чи ще в придачу рендер 3д сцени робити
-
waryag
Member
В 2015-м 16ГБ вполне достаточно. Можно и 32, хотя за пределами рабочих задач оно не особо нужно - в свеженьких консолях стандарт 8ГБ.Inqizitor2022: ↑ 03.05.2026 02:07Новость 2015 года? Тогда у всех 32 гига было. А в 2026 году 64 минимум для игрового ПК, а 128 оптимально.
После релиза поколения ПС5 требования удвоились, хотя и сейчас в принципе можно жить на 16ГБ, а рабы яблока рвут седалища в защиту макбука нео с 8 (которого, в принципе, достаточно для ютуба-тиктока).
-
der_meister
Member
как давно в убунту была проблема - при просмотре видео, тух монитор, т.е. включался режим энергосбережения, любопытно, как сейчас с этим.
-
MessiaH
Member
32 гига у меня в системе ещё с 2015 года стояло, а кто-то удивляется что надо иметь такой объем в 2026. Странные люди конечно
Отправлено спустя 1 минуту 54 секунды:
Отправлено спустя 1 минуту 54 секунды:
64 для игрового топ ПК это база сейчас. 128 для игр конечно не надо пока что. Но 64 это то что хватает играм и позволяет отрубить файл подкачкиInqizitor2022: ↑ 03.05.2026 02:07А в 2026 году 64 минимум для игрового ПК, а 128 оптимально.
-
pelia
Member
MqM
Моє навантаження виглядає так:
- декілька десятків вкладок в ФФ
- 5-6 вікон хрому, там ще десь до 20 вкладок
- Дискорд
- Слак
- ТГ
- Вайбер
- стім
- щось з мс офіса
І це лише база, яка постійно крутиться, маючи це (враховуючи що я поставив плашін який душить вкладки фф при не активності), у мене завантажено 80+% рамки і файл підкачки під 40гб роздувається.
32 ГБ у мене. Якщо я куплю 64, то я може вирішу проблему не надовго, бо апетит збільшиться
- Дискорд
- Слак
- ТГ
- Вайбер
- стім
- щось з мс офіса
І це лише база, яка постійно крутиться, маючи це (враховуючи що я поставив плашін який душить вкладки фф при не активності), у мене завантажено 80+% рамки і файл підкачки під 40гб роздувається.
32 ГБ у мене. Якщо я куплю 64, то я може вирішу проблему не надовго, бо апетит збільшиться
-
LordTornado
Member
Давай, продолжай убеждать сам себя что ты не лох...Inqizitor2022: ↑ 03.05.2026 02:07 Новость 2015 года? Тогда у всех 32 гига было. А в 2026 году 64 минимум для игрового ПК, а 128 оптимально.
-
Grey_ukr
Member
Так, а в чем проблема, что занято 80%?pelia: ↑ 03.05.2026 10:39 MqM
- Дискорд
- Слак
- ТГ
- Вайбер
- стім
- щось з мс офіса
Занято != используется.
Не хватает озу - это когда дикие тупняки или прога так и пишет, что не стартанет.
Например, у меня так было на 4 ГБ озу, когда пытался поднять несколько контейнеров и эластиксерч.
А так занято и занято.
Вообще туда не смотрю. Разве что комп тупит и смотрю, где утечка, чтобы прибить.
Сижу на 16. Что на винде, что на иос.
128 гб озу для игрового пк - для меня странно. Это тупо всю игру в ОЗУ кидать? Или какой смысл?
Разве что ботоводить и условный ВОВ запускать в куче окон.
-
0kie
Member
Аналогично. Не вижу разницы между двумя своими ПК с 16-ю и 32-мя Гб ОЗУ. И смысла в 32-х Гб так, чтобы бросить всё и бежать в магазин за памятью.Grey_ukr: ↑ 03.05.2026 11:41Сижу на 16. Что на винде, что на иос.
Собственно, даже заголовок темы говорит "рекомендует", а не "ах, как дальше жить на 16-ти Гб ОЗУ?".
Развели срач на ровном месте.
-
pelia
Member
Ще раз, це базове навантаження. Деколи виникає потреба запустити щось важке, наприклад, davinci Resolve, а воно крашиться. У мене не ігровий комп, іграшки запускаю, звісно, але не так часто . Починаєш відкривати щось цікаве і стикаєшся з тим, що вилітає відеодрайвер, починає тупити explorer чи ще щось. Мій ПК працює 24/7 і виконує роботу, саме тому я хочу більше оперативних спогадів.Grey_ukr: ↑ 03.05.2026 11:41Так, а в чем проблема, что занято 80%?pelia: ↑ 03.05.2026 10:39 MqM
- Дискорд
- Слак
- ТГ
- Вайбер
- стім
- щось з мс офіса
Занято != используется.
Не хватает озу - это когда дикие тупняки или прога так и пишет, что не стартанет.
Например, у меня так было на 4 ГБ озу, когда пытался поднять несколько контейнеров и эластиксерч.
А так занято и занято.
Вообще туда не смотрю. Разве что комп тупит и смотрю, где утечка, чтобы прибить.
Сижу на 16. Что на винде, что на иос.
128 гб озу для игрового пк - для меня странно. Это тупо всю игру в ОЗУ кидать? Или какой смысл?
Разве что ботоводить и условный ВОВ запускать в куче окон.
-
Mozdev
Member
Щось у вас там погано так жере мабуть хром...pelia: ↑ 03.05.2026 10:39 MqM
- Дискорд
- Слак
- ТГ
- Вайбер
- стім
- щось з мс офіса
- декілька сотен вкладок в ФФ
- Дискорд
- RSS reader(самописний з гуєм), phyton bots///
- ТГ.
- Вайбер.
- стім.
- vs code.
- terminal...
- клієнт та сервер віддаленого керування...
- пз моніторингу системи з логами.
- MPD.
- conky...
- opensnitch.
- qBittorrent.
- декілька інших месенджерів втому числі децентралізованих...
- Thunderbird.
- MC.
- Double Commander.
- Самописне пз для захоплення натискань комбінацій клавіш та запуску скриптів або смикання API функцій DE у моєму випадку це XFCE...
- Lutris, Heroic etc...
- щось з НЕ мс офіса
- і це не весь перелік може щось забув.
І все це займає не більше 12-14 ГБ в оперативі, хоча в мене її 64 ГБ.
- О іноді пускаю LXC контейнери, флетпак, віртуалка то що, тоді використання оперативки значно зростає 25-56 ГБ.
upd/
А скоро можливо ще й Jira додасться, або щось інше...
Последний раз редактировалось Mozdev 03.05.2026 12:55, всего редактировалось 2 раза.
-
Васильович
Member
Навіщо два двопанельні менеджери одночасно?
-
Васильович
Member
Сподіваюся, це було про віндуMqM: ↑ 03.05.2026 02:14Хоча дійсно, як настільки неякісний продукт став настільки масовим загадка, а казали ринок сам вирішить
-
Mozdev
Member
- mc як локальний так і віддалений, я або на нас ходжу або на інший пк.
- а Double Commander чисто за звичкою юзаю, тільки локально або рідко на фтп файли перекидаю з мобільного або з локалки.
-
pelia
Member
Мабуть наші вкладки дуже сильно відрізняються, бо google workspace жере ДУЖЕ багато ресурсів. VS Code, термінали і все таке також запущено, але не так часто як раніше, також крутиться декілька парсерів на селеніумі самописних для власних потреб. Ось використання на зараз, майже нічого зайвого не запущено (бо світло клацали)Mozdev: ↑ 03.05.2026 12:42Щось у вас там погано так жере мабуть хром...pelia: ↑ 03.05.2026 10:39 MqM
- Дискорд
- Слак
- ТГ
- Вайбер
- стім
- щось з мс офіса
32 ГБ у мене. Якщо я куплю 64, то я може вирішу проблему не надовго, бо апетит збільшиться![]()
Моє навантаження виглядає так:![]()
- декілька сотен вкладок в ФФ
- Дискорд
- RSS reader(самописний з гуєм), phyton bots///
- ТГ.
- Вайбер.
- стім.
- vs code.
- terminal...
- клієнт та сервер віддаленого керування...
- пз моніторингу системи з логами.
- MPD.
- conky...
- opensnitch.
- qBittorrent.
- декілька інших месенджерів втому числі децентралізованих...![]()
- Thunderbird.
- MC.
- Double Commander.
- Самописне пз для захоплення натискань комбінацій клавіш та запуску скриптів або смикання API функцій DE у моєму випадку це XFCE...![]()
- Lutris, Heroic etc...
- щось з НЕ мс офіса![]()
- і це не весь перелік може щось забув.
І все це займає не більше 12-14 ГБ в оперативі, хоча в мене її 64 ГБ.
- О іноді пускаю LXC контейнери, флетпак, віртуалка то що, тоді використання оперативки значно зростає 25-56 ГБ.
upd/
А скоро можливо ще й Jira додасться, або щось інше...
- спойлер

-
Tetronga
Member
Оптимально якраз 48-64, 32 це просто нормально. Тільки я не розумію чому мене мінусують за цю думкуInqizitor2022: ↑ 03.05.2026 02:07 Новость 2015 года? Тогда у всех 32 гига было. А в 2026 году 64 минимум для игрового ПК, а 128 оптимально.
Я не знаю як там ігри йдуть на 16 Гб на пк з віндослопом, коли їх ледве вистачає на пс5. Той же сталкер 2 на ПК в 16 ГБ ну ніяк не влізає. Але адепти 10 річних еомпів будуть до останнього розповідати, що 16 ГБ хватіт всєм
-
waryag
Member
На ПС5 більше питання в продуктивності чипу та відсутності хорошого апскейлеру.Tetronga: ↑ 03.05.2026 13:07Я не знаю як там ігри йдуть на 16 Гб на пк з віндослопом, коли їх ледве вистачає на пс5. Той же сталкер 2 на ПК в 16 ГБ ну ніяк не влізає. Але адепти 10 річних еомпів будуть до останнього розповідати, що 16 ГБ хватіт всєм
-
Earanak
Member
Tetronga: ↑ 03.05.2026 13:07Той же сталкер 2 на ПК в 16 ГБ ну ніяк не влізає.
- Сталкер 2 и не такое умеет...
- Хм... Как то скриншот пожевали шакалы. Вот оригинал )) https://imgur.com/a/KrYuwTQ