Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

Плани Apple на 2026 рік: чотири нові моделі Mac готуються до виходу
змін корпусу не очікується, оскільки компанія зосереджена на внутрішній оптимізації та підвищенні енергоефективності своїх настільних рішень
ну звичайно маючи такий швидкий одно-потік - все що хоч можна досягнути

https://itc.ua/ua/novini/four-new-macs- ... 6-details/
waryag
Member

AntonyKandaurov: 18.04.2026 10:32Коли ти в 2016 році знімав як твій пасфайндер гівна місив десь в пєрдях - оце реальний досвід і живий доказ.
Long Way Round у свій час продав мотоцикли БМВ і заставив манагерів КТМ гризти лікті.

А до нього була тойота хайлюкс у топ гір та багато інших.
yuriy_dd: 18.04.2026 08:39М5 153GB/s memory bandwidth?
прошу ціну на таке саме у х86 ноуті?
Молодець! Тепер гугли решту.

П.С. А потім спробуй сформулювати, навіщо тобі потрібна 153GB/s memory bandwidth в ноуті.

П.П.С. І "епл же поставила!" це не відповідь. Бо якщо тобі потрібен епл, ти візьмеш епл, незалежно від шини. Там само, людина не візьме епл, якщо в неї інші потреби.
Demedik
Member

AMD Ryzen AI Max+ 395 до 256 GB/s (используя 8000 MT/s LPDDR5x).
yuriy_dd
Member

waryag: 18.04.2026 18:54 П.С. А потім спробуй сформулювати, навіщо тобі потрібна 153GB/s memory bandwidth в ноуті.
ну чим більше тим скоріше будуть працювати програми
Demedik: 18.04.2026 19:35AMD Ryzen AI Max+ 395 до 256 GB/s (используя 8000 MT/s LPDDR5x).
порівняйте ціну на рішення на цьому проці і скажімо базовий М4 в мак міні?
дайте будь ласка відповідь waryag чи швидка память це добре, чи ні, а то людина не знає
waryag
Member

yuriy_dd: 18.04.2026 21:30 ну чим більше тим скоріше будуть працювати програми
За цією хворою логікою, твій улюблений мак ніо повинен бути ледь живим інвалідом :popcorn:
kabostebeztak
Member

waryag: 18.04.2026 21:47
yuriy_dd: 18.04.2026 21:30 ну чим більше тим скоріше будуть працювати програми
За цією хворою логікою, твій улюблений мак ніо повинен бути ледь живим інвалідом :popcorn:
АЛЕ Ж ОДНОПОТОК!!!! ОДНОПОТОК!!! ОДНОПОТОК ЯКИЙ НІКОМУ НЕ ТРЕБА З ЧАСІВ БАТЛФІЛД 4 І ПЕРШОГО ВОТЧ ДОГС! ОДНОПОТОК ЯКИЙ НАВІТЬ КС І ДОТІ НЕ ПОТРІБНИЙ А В РОБОТІ ТАК ТИМ БІЛЬШЕ

АААА ТОП СІНЕБЕНЧУ АХ АХ ААААХХХ ГАРЯЧЕ АААА 100 ГРАДУСІВ ААААХХХХ
dext
Member

yuriy_dd: 10.04.2026 18:50 ну наприклад Андроїд і екосистема програм - не дуже на х86
екосистема на x86 на поядки (десятичні) краща за будь-що, з точки зору сумісності
вже доведено що це не проблема АРМ, а вендорів
... 100% з яких на ARM
ви ж самі пишете про вендорів, до чого тут АРМ?
100% з яких на ARM
що саме ви маєте на увазі? порівняти ваш одно-потік з М5 чи прогрес х86 після виходу вашого?
я наводив результати мого 1360P, який був релізнутий у часи M2
1) чому ви відмовляєтесь його порівнювати з M2?
2) чому відверто тупо ігноруєте те, що жодної емейзінг-пепеваги M2 на той час не мав (як от канали пам'яті, які йому зовсім не допомогли)?
3) чому вперто порівнюєте його з M4/M5 які вийшли за кілька років потому?
останій тест - самий свіжий інтел проц - програє в 2-4 рази, споживаючи в 2 рази більше. Які ви робите висновки?
бо це маячнія: останні ноути на x86 - працюють в рази довше за емейзінг
проблема в тупиковості х86 архітектури - яка маю дуже складні команди - які проц під час виконання мусить постійно розбивати на простіші
:facepalm:
ARM теж має складні команди, єдине реальне світло в кінці тунелю в цьому питанні це RISCV, що ви, як тупий фанат ARM/яблука хейтите і просто не розумієте, почитайте документацію у вільний від фанатства час, вона повністю відкрита
kabostebeztak
Member

dext: 18.04.2026 23:56
вже доведено що це не проблема АРМ, а вендорів
... 100% з яких на ARM
ну тут юра правий, ніщо не заважає арм проц поставити на сокет, відкрити бутлоадер, дозволити розгін і відправити всіх програмістів в світі в спецтабори писати софт на арм.
kabostebeztak
Member

kabostebeztak: 19.04.2026 00:10
dext: 18.04.2026 23:56
... 100% з яких на ARM
ну тут юра правий, ніщо не заважає арм проц поставити на сокет, відкрити бутлоадер, дозволити розгін і відправити всіх програмістів в світі в спецтабори писати софт на арм.
саме так з програмістами і поступила епл, звідти і пристойна підтримка софтом.
проходили вже в 2000х під час переходу з powerpc на х86 (лол) і з макос 9 на макос 10
Demedik
Member

yuriy_dd: 18.04.2026 21:30 порівняйте ціну на рішення на цьому проці і скажімо базовий М4 в мак міні?
Я ее помню. Не беру наших продаванов, бо в январе прикидывал себе взять GMKTEC EVO-X. В общем за этот проц и 128 гб оперативы за рубежом с налогами было 2500 баксов(смотрел в Сербии), что на тот момент +- 100к, и 89к грн со скидкой. Наши продаваны в тот же момент продавали за 164к грн... По характеристикам для ИИ - он сделает любой мак за эту цену. Причина - объем памяти который доступен видеоядру, обработчику ИИ. Если брать мак который превзойдет его - то это сразу х2-х3. Тогда лучше уже думать о Спарке НеВидии(для меня функционал излишен). Да за эти деньги получите не 50 токенов/с, а 60-70... которые упадут при сильно заполненном контексте до 20 для АМД и 25 для Мака.

Для остальных 4 канальная память не нужна. Обычный пользователь заметит что-то только если будет играться на встройке... все остальное он просто не заметит.
isusik63
Member

kabostebeztak: 18.04.2026 22:23
waryag: 18.04.2026 21:47

АЛЕ Ж ОДНОПОТОК!!!! ОДНОПОТОК!!! ОДНОПОТОК ЯКИЙ НІКОМУ НЕ ТРЕБА З ЧАСІВ БАТЛФІЛД 4 І ПЕРШОГО ВОТЧ ДОГС! ОДНОПОТОК ЯКИЙ НАВІТЬ КС І ДОТІ НЕ ПОТРІБНИЙ А В РОБОТІ ТАК ТИМ БІЛЬШЕ

АААА ТОП СІНЕБЕНЧУ АХ АХ ААААХХХ ГАРЯЧЕ АААА 100 ГРАДУСІВ ААААХХХХ
:lol: :lol: :lol: с языка снял :gigi:
yuriy_dd
Member

waryag: 18.04.2026 21:47 За цією хворою логікою, твій улюблений мак ніо повинен бути ледь живим інвалідом :popcorn:
щось не ловлю вашу логіку - маки мають саму швидку память, мають самий швидкий одно і часто багато потік серез конкурентів з х86
чому мак має бути ледь живим інвалідом? це у ваших мріях таке?
dext: 18.04.2026 23:56 ну наприклад Андроїд і екосистема програм - не дуже на х86
екосистема на x86 на поядки (десятичні) краща за будь-що, з точки зору сумісності
я про екосистему на Андроїді
dext: 18.04.2026 23:56я наводив результати мого 1360P, який був релізнутий у часи M2
1) чому ви відмовляєтесь його порівнювати з M2?
чому відмовляюсь - ось - М2 багато де швидший, і в 1.5-2 рази енерго-ефективніший
https://nanoreview.net/en/cpu-compare/i ... s-apple-m2
dext: 18.04.2026 23:56 3) чому вперто порівнюєте його з M4/M5 які вийшли за кілька років потому?
так давайте порівнювати сучасне на зараз, таким чином ми побачимо прогрес. Наприклад ваш - з сучасними х86
dext: 18.04.2026 23:56 останій тест - самий свіжий інтел проц - програє в 2-4 рази, споживаючи в 2 рази більше. Які ви робите висновки?
бо це маячнія: останні ноути на x86 - працюють в рази довше за емейзінг
так, і я був першим хто про це написав. Але це досягнення лише для програвання відео завдяки монітору не найкращої якості. В програмах він гірший. Вам нагадати ще раз тест - де х86 навіть відео на веб сторінці не міг показувати нормально?
dext: 18.04.2026 23:56 проблема в тупиковості х86 архітектури - яка маю дуже складні команди - які проц під час виконання мусить постійно розбивати на простіші
:facepalm:
ARM теж має складні команди
так. Але в основному інструкція АРМ - це одна µop, в той час як у х86 - це >1
набір інструкцій х86 - суттєво більший ніж АРМ - в рази
команди АРМ - фіксованої довжини, декодер може їх декодувати в паралель, в той час як у х86 - вони різної довжини. Ви собі уявляєте як зробити декодер? де щоб приступити до декодування наступної інструкції, треба закінчити попередню? величезна к-ть транзистроного бюджету х86 йде на те що у АРМ в принципі нема

але ваших мізків вистачає лише на те щоб сказати що у АРМ також є складні команди
Demedik: 19.04.2026 00:43По характеристикам для ИИ - он сделает любой мак за эту цену
я бачив тести - у 395 - постійно проблеми
Demedik: 19.04.2026 00:43Для остальных 4 канальная память не нужна. Обычный пользователь заметит что-то только если будет играться на встройке... все остальное он просто не заметит.
але звичайні програми виграють від швидкої памяті і багатьох каналів. Я давав тут код який навіть в одно-потік може завантажити в паралель багато каналів (всі). Але рівень місцевих не дає їх зрозуміти що цей код робить.
waryag
Member

yuriy_dd: 19.04.2026 08:19щось не ловлю вашу логіку - маки мають саму швидку память, мають самий швидкий одно і часто багато потік серез конкурентів з х86
чому мак має бути ледь живим інвалідом? це у ваших мріях таке?
В ніо 60 ГБ/с.
Менше, ніж в М1. Та навіть на старій ддр4 буває більше.
Що не заважає йому показувати непогані результати в синтетиці (поки не почне тротлити).
Demedik
Member

yuriy_dd: 19.04.2026 08:19 я бачив тести - у 395 - постійно проблеми
Да, есть проблема с драйверами. В основном то, что я видел это проблемы с LM Studio и насколько помню на Windows. Я пользуюсь Ollama, причем чаще даже консолью. Мои задачи он выполняет нормально(те модели, которые мне нужны). Тут та же история, которая что и с первыми Ryzen или даже M1(помню как у нас люди выли когда сразу перескочили на него). Благо, что у AMD драйвера открытые(ну в основном) и скорей всего комьюнити на Linux это все починит. Но опять же - то, что я хочу оно уже работает. Тем более альтернатив за эти деньги просто нет.

Дальше идут НеВидии Спарки с их софтом(тут все круто, НеВидиа впереди планеты всей). Но цена х2... Можно рядом рассмотреть уже и Маки, но производительность будет лучше у Спарка.

Если бы мне не нужны были 2 почки(сразу обе), то Маки стоит рассматривать только когда уже собираешь что-то приближенное к проф. уровню с умеренным потреблением. Те же 5 Мак Студий можно подключить через Thunderbolt чтобы они работали синхронно. Для домашнего (когда Вы один потребитель) - это огонь. Альтернатива хоть и лучше, но и ценник будет больше и расход электричества - это workstation с букетом RTX A6000. Вопрос окупаемости этого всего... ну как бы вышел за дверь для обычного человека. Только если брать для какой-то галеры.

Моя цель - это получить свой инструмент. Я хочу чтобы те вещи на которые я полностью интегрировал в свою работу принадлежали мне и не было влияния из вне. Поэтому и заморачиваюсь с локальными моделями. На текущим момент у меня работает мобильная 5080 и Ollama которую я выбросил через роутер в локальную сеть(статический ip) к которой я подключен на Маке. Скорость работы отличная, но модельки туповаты... хотя с последними уже можно что-то думать. Друг который сидит на Macbook pro m4pro с 24 гб скоростью не доволен на тех же моделях(у меня не отличить от платных облочных вариантов), но для тестов подойдет. Он думает брать Мак мини с 64гб.
yuriy_dd
Member

waryag: 19.04.2026 09:26В ніо 60 ГБ/с.
Менше, ніж в М1. Та навіть на старій ддр4 буває більше.
Що не заважає йому показувати непогані результати в синтетиці
так, швидкість залежить від багатьох компонент, і швидка память одна з них. Також є сильноий прогрес в процесорній частині кожного року, а не як у х86
Demedik: 19.04.2026 13:28Да, есть проблема с драйверами. В основном то, что я видел это проблемы с LM Studio и насколько помню на Windows. Я пользуюсь Ollama, причем чаще даже консолью. Мои задачи он выполняет нормально(те модели, которые мне нужны)
питання зразу - ви змогли налаштувати щоб модель працювала як веб сервер - але без активної користувацької сесії? я трохи помучився і зміг, бо активна сесія - відразу багато оперативки під себе бере. Доступ лише через ssh - монітор відключений, лише так я зміг отримати мін споживання менше 1 Вт на мак міні.
пс: тестував раніше наприклад в LM Studio - не пахало, хоча може вже й паше
Demedik: 19.04.2026 13:28Моя цель - это получить свой инструмент. Я хочу чтобы те вещи на которые я полностью интегрировал в свою работу принадлежали мне и не было влияния из вне. Поэтому и заморачиваюсь с локальными моделями. На текущим момент у меня работает мобильная 5080 и Ollama которую я выбросил через роутер в локальную сеть(статический ip) к которой я подключен на Маке. Скорость работы отличная, но модельки туповаты... хотя с последними уже можно что-то думать
до речі дуже добрий відгук, і я вас підтримую, сам займаюсь в тому числі подібним
побільше би таких відгуків, і розмова в такому руслі
Demedik: 19.04.2026 13:28Друг который сидит на Macbook pro m4pro с 24 гб скоростью не доволен на тех же моделях(у меня не отличить от платных облочных вариантов), но для тестов подойдет. Он думает брать Мак мини с 64гб.
я би радив дивитись на мак студію на Мах процах - буде трохи дорожче але сильно краще. Скоро буде на М5 Мах
і ще - для маку обовязково використовувати MLX моделі - там сильно скоріше працює
kabostebeztak
Member

yuriy_dd: 19.04.2026 14:29
Demedik: 19.04.2026 13:28Друг который сидит на Macbook pro m4pro с 24 гб скоростью не доволен на тех же моделях(у меня не отличить от платных облочных вариантов), но для тестов подойдет. Он думает брать Мак мини с 64гб.
я би радив дивитись на мак студію на Мах процах - буде трохи дорожче але сильно краще. Скоро буде на М5 Мах
і ще - для маку обовязково використовувати MLX моделі - там сильно скоріше працює
цей малорос ще й ші юзає? ну це клініка
waryag
Member

yuriy_dd: 19.04.2026 14:29так, швидкість залежить від багатьох компонент, і швидка память одна з них. Також є сильноий прогрес в процесорній частині кожного року, а не як у х86
Так ти ж сам на минулій сторінці розповідав казки про перевагу пам'яті маків, що нібито забезпечує перевагу в продуктивності. Навіть намагався щось порівнювати по ціні :lol:

І забудь про слово швидкість в контексті комп'ютерного заліза. Воно нікуди не їде, і навіть ноути більшість часу використовуються стаціонарно.
Є продуктивність загалом та інші параметри, що описують її нюанси. Чи тут теж не вистачає знань і словарного запасу?
waryag
Member

yuriy_dd: 19.04.2026 08:19я про екосистему на Андроїді
І що там є, крім мільйона кривих і недолугих клонів програм та ігор з вінди, деякої кількості утилітарних програм, що мають аналоги чи браузерні версії, та деякої кількості специфічних мобільних програм?
yuriy_dd: 19.04.2026 08:19маки мають саму швидку память
Доречі, це брехня чи твоя повна некомпетентність? :popcorn:
kabostebeztak
Member

https://www.corsair.com/us/en/explorer/ ... kVTc7Jcbcw

Ось найшвидша пам'ять
waryag
Member

kabostebeztak: 19.04.2026 17:50Ось найшвидша пам'ять
У споживацькому сегменті це гддр7, в дата-центрах - НВМ. :-P
Ответить