Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

але є у них дещо спільне
через 5 років обидва полетять на смітник і нікому не будуть потрібні
yuriy_dd
Member

Dimensity 9600 Pro: два супер-ядра, продуктивність ПК і проблема з охолодженням

https://itc.ua/ua/novini/dimensity-9600 ... yvnist-pk/

пс: про проблеми з охолодженням - це так для хайпу додали, всі ж знають що ці проблеми більше х86 стосуються
denon312
Member

Уривки з життя "Їжачка"
Трамвайна ностальгія
Сідає їжачок у п’ятий трамвай, заплющує очі, і від кожної вибоїни на рейках йому вчувається звук підключення USB-кабеля. Трамвай смикається - їжачок шепоче: "О, Poco F5 на зв’язку, зараз я йому ядро перешию". Пасажири дивляться на нього як на дивного, а він на них - як на нулів без знань. Бо вони їдуть просто на роботу, а він - у черзі за прогресом.

Похід за "Мрією"
Заходить їжачок в магазин Ябко, де на п’єдесталі сяє MacBook NEO. Облизується так, що консультанти починають витирати вітрину кожні п'ять хвилин. Він підходить, кладе руку на тачпад і зверхньо кидає продавцю: "А ви знаєте, що в Postgres кешування планів працює не так, як ви думаєте?". Продавець мовчить, бо не знає, що таке Postgres, а їжачок задоволений - знову переміг інтелектом! Потім поправляє в кишені свій Poco і гордо йде на зупинку трамвая, бо MacBook NEO купують лише ті, у кого "немає знань", а справжні профі просто ходять на нього дивитися.

Нічні батли
Ніч. Синє світло екрана висвітлює обличчя їжачка. Він на форумі знову доводить, що 20 терабайтів запису на добу - це норма для справжнього програміста. "Ви всі нулі! - клацає він клавішами. - Ви не бачите прогресу!". Потім іде на кухню, п'є чай і вірить, що десь в Купертіно Тім Кук особисто ставить йому "лайк" за відданість, не знаючи, що навіть сервери Епл не витримали б такої кількості його маячні.
kabostebeztak
Member

denon312: 09.04.2026 21:26 Уривки з життя "Їжачка"
Трамвайна ностальгія
Сідає їжачок у п’ятий трамвай, заплющує очі, і від кожної вибоїни на рейках йому вчувається звук підключення USB-кабеля. Трамвай смикається - їжачок шепоче: "О, Poco F5 на зв’язку, зараз я йому ядро перешию". Пасажири дивляться на нього як на дивного, а він на них - як на нулів без знань. Бо вони їдуть просто на роботу, а він - у черзі за прогресом.

Похід за "Мрією"
Заходить їжачок в магазин Ябко, де на п’єдесталі сяє MacBook NEO. Облизується так, що консультанти починають витирати вітрину кожні п'ять хвилин. Він підходить, кладе руку на тачпад і зверхньо кидає продавцю: "А ви знаєте, що в Postgres кешування планів працює не так, як ви думаєте?". Продавець мовчить, бо не знає, що таке Postgres, а їжачок задоволений - знову переміг інтелектом! Потім поправляє в кишені свій Poco і гордо йде на зупинку трамвая, бо MacBook NEO купують лише ті, у кого "немає знань", а справжні профі просто ходять на нього дивитися.

Нічні батли
Ніч. Синє світло екрана висвітлює обличчя їжачка. Він на форумі знову доводить, що 20 терабайтів запису на добу - це норма для справжнього програміста. "Ви всі нулі! - клацає він клавішами. - Ви не бачите прогресу!". Потім іде на кухню, п'є чай і вірить, що десь в Купертіно Тім Кук особисто ставить йому "лайк" за відданість, не знаючи, що навіть сервери Епл не витримали б такої кількості його маячні.
вітаю!
тут звісно нема розшифровки аббривіатури дд, але головний приз ти все одно виграв)
адміни, дайте йому пермач за образу учасника! заслужив!
(жартую)

Дупа Юри думаю від ЦЬОГО вибухне сильніше, ніж від зауваження про його маму)
yuriy_dd
Member

Нумо перевіряти: у Windows 11 більше не має жодних проблем, — заява Microsoft
В Microsoft заявили про відсутність наявних проблем або помилок у Windows 11.
Ба більше, у версії ОС 26H1, випущеній спеціально для пристроїв під керуванням Snapdragon X2, проблем взагалі не було
тобто ще один доказ що МС всі сили на підтримку АРМ?

https://itc.ua/ua/novini/numo-perevirya ... microsoft/
Polario457
Junior

denon312: 09.04.2026 21:26 Уривки з життя "Їжачка"
Трамвайна ностальгія

Похід за "Мрією"
Заходить їжачок в

Як казали у одному савєцкаму фільмі: "Сеня, про зайцев йожиков - это неактуально."

Пан Їжачок провів ребрендинг для дистанціювання від поганої репутації. Він тепер має нік у вигляді емоджи ☣ , який, напевно на його думку, важко буде пошуком знайти. Це знак біологічної небезпеки в Юнікоді U+2623. Така собі мутація Їжачка у Biohazard з Бандерштадту :facepalm: .
спойлер
mdusvj.jpg
ydhek.jpg
kabostebeztak
Member

Polario457: 09.04.2026 22:26 Пан Їжачок провів ребрендинг для дистанціювання від поганої репутації. Він тепер має нік у вигляді емоджи ☣ , який, напевно на його думку, важко буде пошуком знайти. Це знак біологічної небезпеки в Юнікоді U+2623. Така собі мутація Їжачка у Biohazard з Бандерштадту :facepalm: .
спойлер
mdusvj.jpg
ydhek.jpg
мама я в телевізорі
AntonyKandaurov
Member

Але всі чудово знають що Юрій Дудчак - це 49 річна не подорослівша дитина яка розводить цирк із твінками що тут що на діскасі :laugh:
big_bang
Member

тут вже розслідування повним ходом пішли :popcorn:

що далі ?
адреси проживання ?
kabostebeztak
Member

big_bang: 10.04.2026 08:50 тут вже розслідування повним ходом пішли :popcorn:

що далі ?
адреси проживання ?
буде смішно якщо його погрози повернуться проти нього самого
dext
Member

kabostebeztak: 05.04.2026 21:43 інтелу ніщо не заважало випускати новий сокет або чіпсет на 1 чи 2 покоління
жодна архітектура не винувата в тому як її використовують виробники
максимално недологий аргумент: по-перше, мова про програмну підтримку, яка на PC на порядки краща, по-друге сокет це пропрієтарна механіка, ніким не стандартизована механіка, але яка дозволяє становлювати різнці ЦП, на відміну від одноразових АРМ-поробок

Відправлено через 9 хвилин 18 секунд:
yuriy_dd: 06.04.2026 00:57 ще раз - поховав вендор, але конкретно телефон про який ви так кажете - підтримує сучасну версію Андроїду - тобто саме по собі залізо підтримує
ваші колеги таке називають коричневими слідами на ваших штанах
ні, не підтримує, бо vendor-блоби до камери/періферії не оновлюються роками, виправлень безпеки немає і не буде, на відміну від x86
про це вже говорили - і я також підтримую - що це екран. І по результатам тесту - він себе проявив дуже погано - просто подивіться уважно тест
але сам по собі результат дуже добрий, тепер фанати х86 - можуть знову почати казати що висока автономність це добре
але з одно-потоком так не вийде - не зможе наздогнати
так само що цей же ноут програв по швидкості 2-4 рази споживаючи в 2 рази більше - це ви хочете обговорити? чи такі не приємні факти ви як завжи ігноруватимете?
про однопотік - я наводив результати свого 1360p, де недосяжність?
в енергоефективності так само: вона виключно на тех. процесах, варто іншим отримати доступ і жодних переваг АРМ/яблуко вже не має і мати не може
yuriy_dd
Member

доказ що фанати х86 - все що можуть - це переходити на особистості. на нормальних форумах за таке банять
dext: 10.04.2026 13:30максимално недологий аргумент: по-перше, мова про програмну підтримку, яка на PC на порядки краща
ну наприклад Андроїд і екосистема програм - не дуже на х86
dext: 10.04.2026 13:30на відміну від одноразових АРМ-поробок
вже доведено що це не проблема АРМ, а вендорів
dext: 10.04.2026 13:30бо vendor-блоби до камери/періферії не оновлюються роками
ви ж самі пишете про вендорів, до чого тут АРМ?
dext: 10.04.2026 13:30про однопотік - я наводив результати свого 1360p, де недосяжність?
що саме ви маєте на увазі? порівняти ваш одно-потік з М5 чи прогрес х86 після виходу вашого?
dext: 10.04.2026 13:30 в енергоефективності так само: вона виключно на тех. процесах, варто іншим отримати доступ і жодних переваг АРМ/яблуко вже не має і мати не може
останій тест - самий свіжий інтел проц - програє в 2-4 рази, споживаючи в 2 рази більше. Які ви робите висновки?

Відправлено через 5 хвилин 8 секунд:
проблема в тупиковості х86 архітектури - яка маю дуже складні команди - які проц під час виконання мусить постійно розбивати на простіші

х86 нічого не може виставити навіть прости старих АРМ проців в смартах на старих тех процесах
kabostebeztak
Member

yuriy_dd: 10.04.2026 18:50
dext: 10.04.2026 13:30 в енергоефективності так само: вона виключно на тех. процесах, варто іншим отримати доступ і жодних переваг АРМ/яблуко вже не має і мати не може
останій тест - самий свіжий інтел проц - програє в 2-4 рази, споживаючи в 2 рази більше. Які ви робите висновки?
в контр страйку він програє в 2-4 рази?

Відправлено через 1 хвилину 18 секунд:
167 сторінок
67!!!!
yuriy_dd
Member

я недавно виклав результати тесту М4 мак міні в Cinebench 2026 - але ніхто з фанатів х86 - не виклав
питання - чому? може бояться що я їх буду гнобити за низькі результати?
Z440_User
Member

yuriy_dd: 10.04.2026 21:36 я недавно виклав результати тесту М4 мак міні в Cinebench 2026 - але ніхто з фанатів х86 - не виклав
питання - чому? може бояться що я їх буду гнобити за низькі результати?
Ок, для цілісності контексту підтягну ваш скріншот:
yuriy_dd: 08.04.2026 00:05 дійшли руки оновити систему (ха - нічого не заблокувалось як тут мріяли зловтішальники) і протестувати Cinebench 2026
одно-потік - 668, макс споживання 20 Вт
багато - 3,837, 36 Вт
ГПУ - 16,951, 27 Вт
спойлер
Изображение
Отже порівняємо прогрес:
10 ядерний ARM-процесор, представлений в 2024році, виконаний на 3нм техпроцесі
VS
14 ядерний х86_64 процесор, представлений в 2015році, виконаний на 14нм техпроцесі
спойлер
Безіменний.jpg
Поглянемо на святий однопотік:
спойлер
Безіменний-2.jpg
Отже маємо що за 9 років різниці у віці між виходами процесорів на ринок, ARM зміг на 196% обігнати х86_64 в святому однопотоці згідно показників вашого любимого Cinebench.

Доречі, я гоняв Cinebench 2 рази, перший в Win 10 x64, Gentoo Linux (kernel 6.19.11) через прошарок wine-proton
Різниця була лише в багатопотоковому тесті, там проц в Linux вибив 3203 попугая.
спойлер
Безіменний-1.jpg
wine у мене прикидається десятою віндою :gigi:
спойлер
Знімок_20260411_140825.png
Отже в багатопотоці дев'ятирічний прогрес склав 143% :D
yuriy_dd
Member

Z440_User: 11.04.2026 14:15Отже маємо що за 9 років різниці у віці між виходами процесорів на ринок, ARM зміг на 196% обігнати х86_64 в святому однопотоці згідно показників вашого любимого Cinebench
дуже добре що нарешті хтось зробив тест самостійно :super:

йдемо далі - чи зможете ви подібним чином показати на скільки обігніли найсучасніші х86 проци ваш проц за 9+ років?
і після цього ми зробимо висновок про прогрес х86 та АРМ, згода?

Відправлено через 45 секунд:
Z440_User: 11.04.2026 14:15 Отже в багатопотоці дев'ятирічний прогрес склав 143% :D
тут ще потрібно порівнювати споживання - тому що енерго-ефективність це самий важливий фактор
Барбарис
Member

yuriy_dd, 1. Енергоефективність.
2. Хто сказав, що самий важливий? Є стандарт, ISO, ту чи ще якісь оформлені вимоги.
Z440_User
Member

yuriy_dd: 11.04.2026 14:34 чи зможете ви подібним чином показати на скільки обігніли найсучасніші х86 проци ваш проц за 9+ років?
Нажаль, в обладнанні до якого я маю доступ, це найсучасніший проц :laugh:
yuriy_dd: 11.04.2026 14:34 тут ще потрібно порівнювати споживання
Звісно що у технології 14нм техпроцесу воно вище за сучасних 7нм чи 3нм.
yuriy_dd: 11.04.2026 14:34 тому що енерго-ефективність це самий важливий фактор
Абсолютно байдуже, в розетці енергії безліміт.
yuriy_dd
Member

Z440_User: 11.04.2026 14:50 чи зможете ви подібним чином показати на скільки обігніли найсучасніші х86 проци ваш проц за 9+ років?
Нажаль, в обладнанні до якого я маю доступ, це найсучасніший проц
я пошукав результати самих швидких х86 проців:
AMD Ryzen 9 9950X3D - 566
Intel Core Ultra 9 285K - 581
що є суттєво нижче за М4. Тобто прогресу х86 за так багато років - сильно менше, але ви цього чомусь не бачите

я вам навіть більше скажу - макбук ніо з процом від айфона 2024 - теж швидший за ці обидва проци, споживаючи пару ват

коли ви усвідомите цю інформацію - тоді зрозумієте за який прогрес я кажу

пс: ваш проц доволі старий, і я би його не розглядав навіть забезкоштовно. Я особисто використовую багатоядерні Райзен на серверах - саме так, десктопні проци на серверах. Але це окрема тема, яка може бути за розміром як ця. Використовую вже давно. Якщо що - память ЕСС, диски U.2

Відправлено через 1 хвилину 54 секунди:
Z440_User: 11.04.2026 14:50 Абсолютно байдуже, в розетці енергії безліміт.
але за цю енергію потрібно платити, зарезервувати UPS та охолодження. Саме тому великі серверні провайдери переходять на АРМ - бо там краще співвідношення швидкість / споживання
Z440_User
Member

yuriy_dd: 11.04.2026 15:13 пс: ваш проц доволі старий, і я би його не розглядав навіть забезкоштовно. Я особисто використовую багатоядерні Райзен на серверах - саме так, десктопні проци на серверах.
А я серверний на десктопі, і шо?
Ба більше, лише для ютубчику, кіношек, ігоря, браузера (пошук чогось в тирнеті, спілкування на парі форумів та в парі соц.мереж), іноді музики, ще менше для роботи (мені її на роботі вистачає). І шо?

Я платформу в складі БЖ+motherboard+cpu+охолодження+4*16Gb DDR4 в 2024р вихватив за 5тис.грн. Наведіть співставний за продуктивністю аналогічний комплект в цьому бюджеті станом на 2024р, можете?
На ній, на відміну від попередньої набірки на Х3470, в іграх відеокарта RX580 довбиться в 100% завантаження при завантаженні ЦПУ на рівні 25-30%. Отже логічно що наступною залізякою для апгрейду у мене заплановано відеокарту, щоб проц не простоював в іграх.

Так що ця 10-річна платформа ще цілком робочий варіант враховуючи віддану за неї суму коштів.
але за цю енергію потрібно платити
Шо, серйозно? :eek:
У мене просто послухати музику без всяких компів чи будь яких цифрових пристроїв це 150-200Вт з розетки.
Мені абсолютно байдуже скільки комп споживає з розетки.
Саме тому великі серверні провайдери переходять на АРМ - бо там краще співвідношення швидкість / споживання
Я не великий провайдер, як і ви.
Тож повертаємось до більш земного використання ПК.

В цій ніші АРМ може щось показати лише у вигляді одноразових поробок Apple з доволі обмеженими можливостями по софту. Але так, в межах ARM архітектури прогрес є.

Але в плані х86 vs arm це порівняння теплого проти м'якого.
На х86 можна виконувати будь що. Софту, ігор, операційних систем, драйверів для найрізноманітнішого та навіть усілякого екзотичного обладнання вдосталь.
ARM - "ось тут ми трошки працюємо з цим софтом, і тільки лише в цій екосистемі, і лише тільки з ось цим обладнанням, але ви зачекайте, ось завтра все стане чудово..., точно-точно...., завтра..., вже зовсім скоро...."
Чому ви це визнавати не хочете?
Ответить