Новости
Последние статьи и обзоры
Выбор материнской платы для платформы AMD
-
Qntality
neadekvato nachalnego
Данная ветка посвящена обсуждению материнских плат AMD
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Прежде чем задавать вопрос, убедительная просьба ознакомиться с FAQ
Так же рекомендуются к прочтению:
процессоры AMD Phenom II Х2, Х3, Х4 (45nm).+FAQ
Выбор оперативной памяти (FAQ на первой странице)
Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждени
Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо
При обсуждении просьба соблюдать правила как Конференции, так и раздела матплат.
Кратко:
запрещены:
- фанатство
- флуд, в т.ч. ссоры и переходы на личности
- оффтоп не по теме (либо пользуйтесь тегом , но не увлекайтесь - оффтоп усложняет читабельность темы)
Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Последний раз редактировалось ukrtel 08.08.2013 19:31, всего редактировалось 4 раза.
-
vdemeshko
Member
у MSI на 650-х чипсетах в режиме авто с соовтествующим процессором и видеокартой - работает в 5.0 режимеFilabatya: ↑ 16.03.2026 17:18 unclemax
то ви з б 650 сплутали, там вона скаче від верісії біоса, щоб 850 номально продавалась. якщо можна не білу, то дуже раджу томагавк 870, просто топчик ціна якість![]()
-
Cirax
Member
Такой вопрос, есть плата gigabyte aorus x870e master x3d ice .
Кто может подсказать какие именно fan разъёмы в ней высокотоковые?
Судя по настройкам в биосе, должно быть 4 разъёма под помпу.
Нашёл 2, ещё 2 в упор не могу найти.
Обычные не тянут 3 фана больше чем на 60% - выпадает в защиту.
Просмотрел схемы - ничего не пишут, может пропустил.
Кто может подсказать какие именно fan разъёмы в ней высокотоковые?
Судя по настройкам в биосе, должно быть 4 разъёма под помпу.
Нашёл 2, ещё 2 в упор не могу найти.
Обычные не тянут 3 фана больше чем на 60% - выпадает в защиту.
Просмотрел схемы - ничего не пишут, может пропустил.
-
Piter Cantrope
Member
Cirax
Питання не стосується вибору материнок.
Питання не стосується вибору материнок.
- спойлер
-
МОНАХ
Member
- спойлер
► Довго чекав на це поновлення, нарешті прошився на AMI BIOS 7E59v2AA3 від 2026-03-20 і ясен-красен, що в основі даного поновлення лежить не те, що я очікував:
- спойлер
-
Опис:
- AGESA PI-1.3.0.0 updated.
- Implemented the anti-cheat mechanism.
- Improved PCIe-based devices compatibility under certain CPU or system combinations.
- Optimized OC solution for Ryzen 9 9950X3D2 Dual Edition.
► А,
- спойлер
► Поки що все якось сумбурно і потрібно то все буде ще поганяти нормально (з того, що "під рукою" вже - "бенч" CPU-Z закономірно показує невелике, але теж зменшення показників), але що точно потрібно буде зробити, так це примусово виставити SoC на 1.25 і банально в усмерть прогнати комплексні "бенчі" на стабільність кілька годин - не посипиться, то і хрін його візьми, най так і лишається, не стану перешиватися знову на старіший AMI BIOS.
► ...Деякий час назад оновилися "дрова" на чіпсет і температури простою в середньому впали на 1,5-2 градуса і таке враження, що прошивка на останній AMI BIOS вернула все взад, не зважаючи на те, що драйвер лишився незмінним.
► По швидкості завантаження, до речі, від натискання кнопки на корпусі до появи "робочого стола", як ви могли б здогадатися, не змінилось - ні-ху-а
-
Filabatya
Member
Може то і собі ті 200мгц врубати, не знаю нащо, але виглядатиме солідніше. І курву -35 спробувати, в вас Монах яка? І термопасту яку і як часто міняєте 
-
МОНАХ
Member
► Filabatya, +200МГц на "сінглі" відчутно дає приріст - у мене на першому чіплеті два таких "скажених" ядра (1 і 3) і два трошки гірших (2 і 4). Але все це, як ви правильно написали, поки що без толку, враховуючи базову потужність ядра такого процесора... попутно в поточних задачах при супутному моніторингу видно, що ці кілька ядер самі "шустрі", може в "одноядерних" іграх буде корисно...
ну і в бенчмарках.
► Термопаста -
діпкуловська, комплектна (не пам'ятаю, яке там її фірмове маркування). Поки що не міняю, бо, чим довше я з цими останніми Райзенами стикаюся, тим більше мені здається, що толку з цими крихітними чіплетами і товстими кришками буде мало від того, що я буду надто сильно перейматися пошуком самих ефективних термоінтерфейсів. Аби не відверте лайно.
- спойлер
- ► Цікавий момент щодо "одноядерки". Все ще сиджу на AIMP-і - в свій час задизайнив на його основі собі ідеальний "скін" і шкода переходити на щось інше аби не кацапське (наприклад, "портувати" основні елементи "скіна" на той же Winamp - мені не вистачає знань та досвіду в XML)... Коротше кажучи, програма вимоглива до характеристик 1 ядра і я хоч і не робив масивний "скін" з відтворення реальної HiFi-техніки з велетенськими аніматорами, але понапихав різних мілких анімацій-прикрас стільки, що виклик "головного вікна" плеєра тепер "впирає" в "стелю" одне з швидких ядер і це завжди гарантовані +8 градусів на "проці"
. Але ж - красііііівоє...
- спойлер
- ► Хочеться для основи зупинитися на якійсь новішій прошивці - а ну, як що краще пропишуть в нових версіях - а далі вже, серед іншого, поставити той Boost Clock Override на +100МГц або поки що й взагалі вимкнути... Але поки що сиджу я в браузері з 32-ма відкритими вкладками і дивлюся на оці 46-48 "смиканих" градуса і згадую, як ще вчора( і місяць до того) так само на плюс-мінус тих же вкладках в браузері сидів на переважно стабільних 44-45 градусах і вже думаю: "ну, от, нафіга козі баян?"
Звісно то перші враження і треба ще тестувати (у мене були випадки, коли я "розганяв" систему різними задачами, частина з яких потім фоном висіла і "гріла температури", може і тут те саме, хоча я нічого ще не вмикав...), а не просто за температурами спостерігати, але вже і по такому, щось воно - ну-його-нафіг таке покращення стабільності, якщо чесно.
► Крім того у мене вже тривалий час система на постоянку "задушена" по температурному ліміту в 75-80 градусів, то ж всі оці +200 - то тимчасове явище, бо поки що, повторюсь, сенсу в них не так щоб якийсь прям практичний був...
- спойлер
- До речі, зараз, після оновлення прошивки, не дуже спостерігаю зміну цієї самої температури, що з вимкненим РВО взагалі, що з "курвою" в ті самі -25; так в першу чергу це позначалось на максимальних температурах, але і на мінімальних теж була познака. А зараз, чогось поки що перше, "гарячкове" враження, таке, що система стала більш "дубовою" по відклику в плані температур. Хоча мало би бути якраз навпаки через анонсовану покращену взаємодію компонентів в новішій AGESA і т.д. і т.п. - власне для чого я і "шиюся" новими версіями.
► Термопаста -
-
МОНАХ
Member
► ... А слона-то, як кажуть, я і не примітив: на новій прошивці тільки ТМ5 на найважчому профілі проходить, а от стрес-тест Аіди і тести ОССТ - сипляться від 15 секунд до максимум 3 хвилин, що на розігнаних компонентах, що на вимкненому РВО і дефолтній "оперативці" на джедеку
... "Шиюсь" назад на 7E59v2A90 2025-09-05 і - "В звізду цього хом'ячка!" 
-
МОНАХ
Member
► ...Вирішив ще трохи "потріпихатись"
.
- спойлер
- ► Стрес Аіди - стабілізував: знизивши все ж SoK до 1,25в і накинувши "фабриці" 2133МГц (поступово, було "на старті" 2000МГц). Але ОССТ почали вилітати практично на старті прогонів і ще й одразу з блек-скрінами, так, що подивитись які саме помилки сипали, то тільки після перезавантаження... Скинув "проц" на дефолт, знявши "курви", потім зовсім вимкнув РВО - продовжило вилітати, але вже без блек-скрінів... Поліз далі до vddio...
► ... і тут вже остаточно зрозумів, що "хом'ячка таки дійсно в звізду!", бо, насправді, вже на самому старті не зрозуміло було, заради чого я парюся. Завантаження до "робочого стола", з усіма "приколами" - все ті ж 40 секунд (на старій прошивці у мене було 30-35), "нижні" температури - такі самі приблизно (з "холодного старта, якщо не запускати важкі проги чи "бенчі", а сидіти в браузері, медіа, офісних програмах і т.п., то температури падають до 44 градусів в середньому, що вже непогано, але не краще, ніж у мене було до цього, з "ресурсоприйомистими прогами" по типу "віртуалок" - теж непогано, в районі 46-48 градусів, але не краще, ніж було...). "Вихлоп" по продуктивності від "тюнінга" "проца" - аналогічний попередньому...
► Із критичного, пишуть, що остання прошивка виправляє проблеми з роботою PCIe 5.0 x16 на своєму максимумі- ну,
в моєму випадку дана проблема ще не дуже швидко спливе.
► Одним словом, мені "гнатися" немає за чим (хоча справедливості заради маю сказати, що вередують самі лишень стрес-тести (і то не всі) у всьому іншому система стабільна). То ж слідуючи золотому правилу "працює - не чіпай" - більше й не чіпатиму, бо тепер там половину біос-а, напевно, потрібно перебрати вручну, щоб була та ж продуктивність, як це було до цього і щоб тести не вилітали, як це, знову ж таки, було до цього.
-
dr-kart
Member
AM4, лучше ATX, чем mATX, но на 4 dimm слота, с вменяемым встроенным звуком на борту, по цене в р-не ~ 5...10 кГРН
Хочу взять ч/з "плати частинами". На что глянуть, подскажете?
Хочу взять ч/з "плати частинами". На что глянуть, подскажете?
- спойлер
-
например "свежий" giga, в котором нравится "Hassle-free Assembly" и "High-End Audio Capacitors"
что возможно будет с чуть лучшим бортовым звуком (idk)
https://click.ua/shop/materinska-plata- ... m4-p173958
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Взять простую мат. плату, на остальное - отдельную ЗК. Для ОЗУ 4 шт - не проблема и на обычной.dr-kart: ↑ 09.04.2026 16:00в р-не ~ 5...10 кГРН
Топ VRM для чего-то вроде 5900X и выше, остальным ЦП оно не нужно, в т. ч. и для X3D (он на бусте предельном сразу из коробки, дальше только тюнинг).
-
dr-kart
Member
у меня средняя акустика (R1900TIII), если брать норм звуковуху, то уже что-то, что явно вылезет за рамки целевого бюджета,на остальное - отдельную ЗК
- спойлер
- + в наличии имеется недорогой fiio ka15, который, в desktop режиме прям заметно обогатил басовую составляющую эдиков
И последнее, в пользу недорого встроенного звука - будет под linux, поэтому нет желания красноглазить по форумам чтоб все завелось.
- спойлер
- Пишу смотря на пылящийся не у дел asus xonar DS с 100% поддержкой ядром линя. Those days are over
-
CnC_General
Member
на поточний момент для себе вирішив купувати матплату дешевше, а лишні гроші пустити на окрему звукову карту, зупинив вибір на Creative AE5 / AE7.
да знаю, що зараз всі ігри тільки емуляція тривимірного звуку і все компенсується фільтрами та різними реверб. роль зараз - мікшувати канали (караоке), та відтворювати музику або онлайн відео для колонок. (телесеріали)
От коли повернуть апаратну підтримку 3Д звуку в операційну систему, а потім в ігри, тоді і буде сенс для окремої звуковушки для мене.
серед варіантів як вставити звуковушку з РСІ слотом в материнку вже більше десяти років існують різні варіанти. наприклад на алі є чотири самих популярних.
Або саме у вашому випадку не буде працювати звукова карта чи відеокарта ідеально. такі речі вже обсмоктали до мене на різних сторінках конференції в інтернеті.
Отправлено спустя 6 минут 5 секунд:
найти нормальне зараз то проблема. У кого в загашніку валяється, дістати не може через поточну ситуацію. або той загашнік вже не існує.
якщо є робоче, то може бути відвал чіпа (кріейтів х-фай) або щелчки в одному або двох каналах. привіт моя улюблена ксонар D2.
як парадокс досі безпроблемно живе ксонар DGx. та Creative Audigy 2 ZX
2. якщо і знайдеш нормальну карту, то питання з дровами під 10. не кажучи про 11.
тобто вибір один для мене. купівля нової окремої карти, коли перестане працювати поточна.
да знаю, що зараз всі ігри тільки емуляція тривимірного звуку і все компенсується фільтрами та різними реверб. роль зараз - мікшувати канали (караоке), та відтворювати музику або онлайн відео для колонок. (телесеріали)
От коли повернуть апаратну підтримку 3Д звуку в операційну систему, а потім в ігри, тоді і буде сенс для окремої звуковушки для мене.
серед варіантів як вставити звуковушку з РСІ слотом в материнку вже більше десяти років існують різні варіанти. наприклад на алі є чотири самих популярних.
- спойлер

Або саме у вашому випадку не буде працювати звукова карта чи відеокарта ідеально. такі речі вже обсмоктали до мене на різних сторінках конференції в інтернеті.
Отправлено спустя 6 минут 5 секунд:
dr-kart: ↑ 11.04.2026 13:03на остальное - отдельную ЗК
у меня средняя акустика (R1900TIII), если брать норм звуковуху, то уже что-то, что явно вылезет за рамки целевого бюджета,
- спойлер
- + в наличии имеется недорогой fiio ka15, который, в desktop режиме прям заметно обогатил басовую составляющую эдиков
Покупка же дискретной pci звуковухи в мать - если я правильно пониманию - то найти норм что-то проблема сегодня.
И последнее, в пользу недорого встроенного звука - будет под linux, поэтому нет желания красноглазить по форумам чтоб все завелось.
- спойлер
- Пишу смотря на пылящийся не у дел asus xonar DS с 100% поддержкой ядром линя. Those days are over
найти нормальне зараз то проблема. У кого в загашніку валяється, дістати не може через поточну ситуацію. або той загашнік вже не існує.
якщо є робоче, то може бути відвал чіпа (кріейтів х-фай) або щелчки в одному або двох каналах. привіт моя улюблена ксонар D2.
як парадокс досі безпроблемно живе ксонар DGx. та Creative Audigy 2 ZX
2. якщо і знайдеш нормальну карту, то питання з дровами під 10. не кажучи про 11.
тобто вибір один для мене. купівля нової окремої карти, коли перестане працювати поточна.
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Речь шла про USB, но можно и PCI-E, недавно были какие-то анонсы, говоря про "игровые".dr-kart: ↑ 11.04.2026 13:03дискретной pci звуковухи в мать
Если сильно захотеть, то и PCI можно поставить. Пан выше даже фото приложил с примером.
Звуку в мамах давно внимания не уделяют - нет ЦА. Топовый кодек ставят по умолчанию в топовую мать, и все чудеса маркетинга
Всё переехало на Bluetooth (массовые гарнитуры / наушники), а для пиликалок в мониторе хватает и 897.
-
Lorichic
Member
Помогите разобраться как прошить биос на ASRock A620I Lightning WiFi, сейчас стоит версия 3.50, свежая 4.10, изначально пробовал через встроеную утилиту в биос, не шьётся, видит файл биоса на съёмном носителе, нажимаю установить, перезагружается и чёрный экран, ftpm отключал, ладно, пробую через флешбек, с разными 2.0 usb флешками, три штуки пробовал, естественно в нужный слот вставлял, форматировал флешки в FAT32 MBR, как по инструкции, забросил два файла в корень, сам биос 4.10 переименованый в PSPBIOS.IMG и файл BIOSUBU который для процессоров Феникс, мигает около минуты диод зелёным и перестаёт, горит постоянно, что говорит о том что биос не прошился, проц 8500G, первый раз такое
-
dr-kart
Member
Речь шла про USB
- спойлер
- так я понял, поэтому и написал в спойлере про fiio ka15 который как раз и есть usb
-
Piter Cantrope
Member
Lorichic
Може просто почекати треба? Я оновлювався на 4.10 на b650 асрок з феніксом, пам'ятаю, що довго треба було чекати. Через біос оновлювався.
А шо за файл для феніксів? Я просто закинув .ROM файл на флешку, і все.
Може просто почекати треба? Я оновлювався на 4.10 на b650 асрок з феніксом, пам'ятаю, що довго треба було чекати. Через біос оновлювався.
А шо за файл для феніксів? Я просто закинув .ROM файл на флешку, і все.
-
Lorichic
Member
Если через флешбек шится надо переименовать биос в PSPBIOS.IMG и второй файл кинуть BIOSUBU, ну так по интрукции, файл в самом низу списка на странице биосовPiter Cantrope: ↑ 11.04.2026 15:43А шо за файл для феніксів? Я просто закинув .ROM файл на флешку, і все.
Это через утилиту в биосе, Instant Flash, в моём случае начинается прошивка, успеваю увидеть начало, перезагрузка и всё. Откатится на старые версии тоже не даёт.Piter Cantrope: ↑ 11.04.2026 15:43ROM файл на флешку, і все.
-
acm_fan
HWBOT OC Team
Промежуточную прошейте, можно даже две шт. (не так и много)Lorichic: ↑ 11.04.2026 15:18сейчас стоит версия 3.50, свежая 4.10
Зачем Вам тогда ещё какой-то звук, тем более с налётом "премиальности", на новой маме?dr-kart: ↑ 11.04.2026 15:30fiio ka15 который как раз и есть usb
-
dr-kart
Member
потому что мать буду брать новую взамен текущей, которая оказалось кривоватой в плане биоса,Зачем Вам тогда ещё какой-то звук, тем более с налётом "премиальности", на новой маме?
- спойлер
- в частности не имеет полноценной регулировки вольтажа проца в принципе, это asus Corporate Stable Model (CSM) на 550 чипсете
*** ASUS Corporate Stable Model (CSM) is a commercial program designed to provide stable and reliable motherboards.
ну, и решил если брать то с +/- норм встроенным звуком.
Ну а fiio у меня брался к fiio открытым полноразмерным лопухам (доволен как слон, и как слон с нашего форума тоже предпочитаю открытые)
-
Lorichic
Member
Получилось, спасибо, пришлось последовательно каждый по порядку биос шить через Flashback, а через Instant Flash так и не получилось, хотя ранее эту плату только так и шил, через биосacm_fan: ↑ 11.04.2026 16:25Промежуточную прошейте, можно даже две шт. (не так и много)