Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Ответить
Автор
Member

yuriy_dd: 31.03.2026 15:40
GreenMile: 31.03.2026 13:14Студенти з макбуками в кафе зі стипендію 4к грн?
ви ж взагалі не в курсі що сучасні студенти використовують
Та трошки в курсі - це в більшості віндобуки, племінниці навіть довелось купити віндобук замість мака подарованого батьками до навчання, тому що в універі їх вчать на софті який тільки під вінду виявився, або викладачі в макосі не шарять. Один так і сказав, шо на макосі він вчити не може, бо не знає особливостей і шоткатів, тому лекції тільки на вінді, а ви далі як хочете. Отака халепа :-P
Так що це ви застрягли в якихось вигаданих фантазіях.
yuriy_dd: 31.03.2026 15:40
GreenMile: 31.03.2026 13:14Я вам розказую як працює більшість на макбуках: або підключені до зарядок, або до моніторів, отримуючи зовнішнє живлення
ви тягнете свій досвід з старих х86 віндовс ноутів які дуже мало працювали від батареї
ноут він для того і ноут - щоб можна було з нього мобільно працювати
пс: сучасні макбуки ейр від батареї працюють скоріше ніж від мережі, чому так в силу браку знань вам не зрозуміти, просто повірте. Провірити у вас також знань нема.
Ви вже в якийсь маразм впали. Навіщо в 50см від розетки працювати від батареї і скорочувати їй життя ні за цапову душу, щоб шо? Ви так і не відповіли на просте питання.
Слухайте, ну я ж і на маку працюю періодично, ну не ліпіть мені цю дичину про те, шо вони від мережі повільніше працюють, ви там реально або упоролись вже або з ґлузду з'їхали :facepalm:
Чи це таке тупе недолуге обґрунтування, чому вам потрібно працювати від батареї, коли в офісі за столом знаходишся? :apes:
artko
Member

kabostebeztak: 31.03.2026 15:33
artko: 31.03.2026 10:01
ні, в мене вмикався просто вночі, лежачі на столі. windows 11 так налаштовує себе, ставити апдейти коли типу ноут непотрібен користувачу. (а він потім вранці лається, що всі програми позакривалися :) )
Став лінукс
так вже. тепер чудово працює, пасивний, холодний )
yuriy_dd
Member

isusik63: 31.03.2026 16:01 і керівник Асус далекоглядно про це сказав
Это в ваших влажных мечтах
ну чому ви постійно переходите на особистості на мене? я ж просто повторив слова керівника Асус
isusik63: 31.03.2026 16:01а вот мега адепт своего мира епл-арм только с клона может жаловаться на малолетку которому угрожает увечиями
зможете це довести?
orange_deer
Member

yuriy_dd: 31.03.2026 01:25
isusik63: 31.03.2026 00:36тоже не дотягует
але мене все таки за сьогодні вразило - що самий дешевий макбук - працює з важкими офісними файлами швидше за самий потужний х86
я підозрював це
і ніо - це просто прихована бомба - бо люди що спробують його не захочуть дешеві ноути на Віндовс, а захочуть і ейр, і айфон, і тд
Якщо ваші повідомлення почитати, то більшості (90%) користувачів ноутбуків від них потрібно лише 3 речі:
1) веб-серфінг+перегляд відео
2) робота з Microsoft Office
3) парсинг тексту+однопотокові скрипти
з мого (напевно суб'єктивного) досвіду, для багатьох (не всіх звичайно, але явно хоча б 20-30%) потрібно ще й
4) програмування (часто з локальною компіляцією важких проєктів, які мають dependencies і додаткові модулі) - це вимагає багато RAM, багатопотокову продуктивність, і сумісність цих всіх модулів з архітектурою (будь-то x86 або arm)
5) інженерний/архітектурний софт (AutoCAD, SolidWorks, etc)
6) дизайн (Adobe, DaVinci, Sony Vegas)
7) casual gaming

Зразу скажу що пункти 4-7 потрібні не всім, і напевно не більшості. Але хоча б половині буде потрібно щось з 4-7.
yuriy_dd: 31.03.2026 12:25 хай роблять. А потім в магазині покажуть покупцеві дороге пластикове лайно і Ніо - і що він обере?
Тепер уявимо собі середньостатистичного покупця з малим бюджетом. Здебільшого це студенти, і часто їм потрібно щось з 4-7, грошей на професійний ноут у них немає, але проєкти для свого резюме/портфоліо/універу робити десь треба. Плюс в щось грають ну майже всі студенти.Відкриває цей покупець розетку і вибирає ноутбуки ціною до 50к грн
спойлер
rozetka.png
Порівняємо ці 3 варіанти (хоча можна взяти і дешевші за 20к грн, і теж отримати 16GB RAM і 512GB SSD)
a) https://rozetka.com.ua/ua/apple-mhff4ua-a/p580756612/ - Макбук Нео за 36к грн
b) https://rozetka.com.ua/ua/lenovo-83s0001rra/p574821808/ - Lenovo Loq за 38к грн
c) https://rozetka.com.ua/ua/hp-c9nh9ea/p562261518/ - Asus Omnibook за 40к кгрн

Середньостатистичний юзер буде дивитись на цифри оперативки, диску, і на перформанс процесора (або ж сліпо довіряти якомусь бренду)
Спробуємо порівняти наскільки Нео, Леново, чи Омнібук підійдуть для нашого бідного студента якому треба щоб було 1-3 (див вище)
Загалом тут Юрій має рацію - в однопотоковому перформансі Нео буде кращим і швидшим, і батарею довго тримати буде. Але це якщо не відкривати 50+ вкладок в браузері, працювати з середнього розміру файлами в офіс і так, можна скільки хочеш парсити текст - тут arm виграв бо має сильний single thread.
Якщо ж довго користуватись браузером, відкривати кілька великих ворд файлів, то зустрічаєшся з першим ботлнеком - 8GB RAM (і не треба мені про те що 8гб у мак це як 16гб у віндовс - вам вже раніше писали що мак агресивно свопить пам'ять на ССД і це його швидко вичерпує)
Хочеш більше пам'яті - нову планку не доставиш, хіба що новий мак купувати. Хочеш більший ССД - купуй новий мак, або носись з зовнішнім диском.
Вердикт - для легкої і навіть середньої роботи Мак Нео дійсно швидший і кращий за Леново чи Омнібук. Для тривалого користування де накопичується багато файлів чи вкладок у браузері - буде бракувати RAM або SSD і єдиний спосіб апгрейду це новий ноутбук. Якщо щось зламається - теж новий треба, бо ні ССД ні RAM там не заміниш.
Враховуючи що різниця в відкритті тих файлів буде ну максимум кілька секунд, то тут виходить вибір між трохи плавнішим інтерфейсом офісу/браузера та можливістю стабільної роботи з більшим навантаженням навіть в рамках того ж офісу чи браузера. Ну і не забувайте про тротлінг, який у маків теж є. Різниця в плавності буде ще меншою. І якщо юзеру чогось бракуватиме, можна заапгрейдити RAM та SSD на відміну від мака.

Про потребу в геймінгу для мака просто забудемо, бо а) ігри для тупих, і на ARM їх дуже мало, б) процесор від айфона не стягне мультипотік який вимагає більшість ігор, а тим більше без відеокарти

Тепер про потреби 4-6. Всі вони поширені для студентів які тільки починають наповнювати своє резюме, і всі ці задачі потребують а) мультипотоку б) більше ніж 8ГБ RAM в) та і більше ніж 256ГБ SSD, якщо чесно
Що леново що омнібук у стоковій комплектації дають 16ГБ RAM, 512ГБ SSD (вдвічі більше за дешевший на 4к макбук). Можна звичайно взяти Нео з 8/512 за 42к грн(https://rozetka.com.ua/ua/apple-mhfg4ua-a/p580756615/), але ботлнек у вигляді 8ГБ RAM нікуди не зникає.
Для програмування (4) - Леново і Омнібук мають 16ГБ RAM, можливість апгрейду, і достатній диск для початку. Плюс вони будуть працювати краще в багатопотоці і менше тротлитимуть через активне охолодження.
Для AutoCAD/SolidWorks (5) - Леново виграє через дискретну відеокарту + 16ГБ RAM, а Омнібук буде з цим страждати але потягне софт через сумісність х86 архітектури. Для Макбука треба підлаштувати софт і тягнути він буде тільки 2д (хоча можливо краще ніж Омнібук)
Дизайн+рендеринг (6) - знову ж таки, тут 16ГБ RAM точно пригодяться, плюс хороший перформанс в мультипотоку. І що фото, що відео важать багато, комплектація з 256ГБ тут точно буде недостатня.
Вердикт - якщо наш покупець-студент хоче робити щось поза базовим офісом/веб-серфінгом, йому пригодиться більше пам'яті RAM і дискового простору SSD. І якщо для "дешевих пластикових" ноутів можна легко купити апгрейд/відремонтувати зламану деталь, то у випадку Нео залишається лише купувати новий і значно дорожчий мак (найдешевший ейр в комплектації 16/512 коштує 65к - https://rozetka.com.ua/ua/apple-mdhe4ua-a/p580754659/). І я вже мовчу про software compatibility який у х86 зараз значно більший ніж у arm.

p.s. 1) якщо будете надсилати далі бенчмарки по процесорах, не витрачайте свій час - це стерильні тести які не відповідають реальному ворклоуду і пропускають тротлінг епл
2) не треба і відео про 20 год роботи від батареї. Вам вже достатньо доступно пояснили що ваш з дружиною кейс де ви гвалтуєте батареї при наявності розетки поряд це дуже унікальний і дивний випадок. Якщо є проблеми з відключеннями світла - можна докупити павербенк для ноутбука на 65Вт за 4к грн.
Последний раз редактировалось orange_deer 31.03.2026 16:55, всего редактировалось 1 раз.
orange_deer
Member

AntonyKandaurov: 31.03.2026 15:55
yuriy_dd: 31.03.2026 15:40сучасні макбуки ейр від батареї працюють скоріше ніж від мережі
Ні, ну я все розумію, але оце вже переходить будь які межі адекватності. Заявляти що ноут від батарейки працює скоріше ніж від мережі.. ну я не знаю, хлопці, як це коментувати. Давайте без мене, бо я зірвусь на матюки і піду в бан.
:rotate: :rotate: :rotate: :rotate: :rotate:
Поки своє писав і не помітив що тут таку геніальну думку видали вже. Вау.
Последний раз редактировалось orange_deer 31.03.2026 16:59, всего редактировалось 1 раз.
yuriy_dd
Member

GreenMile: 31.03.2026 16:31Та трошки в курсі - це в більшості віндобуки, племінниці навіть довелось купити віндобук замість мака подарованого батьками до навчання, тому що в універі їх вчать на софті який
в мене діти вчаться зараз, так що я в курсі що там робиться. Дочка вже користувалась маком - і єдине бажання у неї зараз повністю перейти на макбук. Якщо що - part time React dev - на Вінді / Лінукс - були проблеми, на Маку - все працює ідеально. Може через те що вся команда була на маках, одна вона на х86 Вінда / Лінукс
GreenMile: 31.03.2026 16:31Ви вже в якийсь маразм впали. Навіщо в 50см від розетки працювати від батареї і скорочувати їй життя ні за цапову душу, щоб шо? Ви так і не відповіли на просте питання
тому що ноутбук - це свобода, і якщо я дома чи ще десь - в мене нема постійного місця. Якщо робоче місце - то там потужний десктоп
GreenMile: 31.03.2026 16:31Слухайте, ну я ж і на маку працюю періодично, ну не ліпіть мені цю дичину про те, шо вони від мережі повільніше працюють, ви там реально або упоролись вже або з ґлузду з'їхали
на скільки грошей ви готові посперечатись що сучасний макбук ейр М5 від батареї працює скоріше в бенчах ніж від розетки?
за окремі гроші - я вам поясню чому, бо таку глибину знань ви самостійно не осягнете
пс: а ваш стан я можу описати відомою фразою - цього не може бути, тому що цього не може бути ніколи!
kabostebeztak
Member

artko: 31.03.2026 16:41
kabostebeztak: 31.03.2026 15:33

Став лінукс
так вже. тепер чудово працює, пасивний, холодний )
Поважаю :3
orange_deer
Member

yuriy_dd: 31.03.2026 16:55
GreenMile: 31.03.2026 16:31Ви вже в якийсь маразм впали. Навіщо в 50см від розетки працювати від батареї і скорочувати їй життя ні за цапову душу, щоб шо? Ви так і не відповіли на просте питання
тому що ноутбук - це свобода, і якщо я дома чи ще десь - в мене нема постійного місця. Якщо робоче місце - то там потужний десктоп
Ноутбук це свобода. Свобода під'єднатись до розетки коли вона є поряд, і працювати без неї коли в дорозі, відрядженні чи ще десь. І портативність робочого місця. Коли ви себе насильно обмежуєте від роботи від розетки це не свобода, це якась дурість. Ну і про мінімальну яскравість теж певно прояв свободи :)
yuriy_dd
Member

orange_deer: 31.03.2026 16:48Середньостатистичний юзер буде дивитись на цифри оперативки, диску
середньостатистичний юзер - нічого не знає про розмір оперативки, на смарті також, особливо на айфоні
відкриваю вам страшну таємницю - AutoCAD - одно-потоковий, і працює native на маках, висновки ви зможете зробити?
orange_deer: 31.03.2026 16:48Можна звичайно взяти Нео з 8/512 за 42к грн
ще раз - макбук ейр М4 база - коштує дешевше 40к, і ніо теж скоро буде десь 25к - дешевше ніж у США до податків
orange_deer: 31.03.2026 16:48програмування (часто з локальною компіляцією важких проєктів, які мають dependencies і додаткові модулі)
подивіться відгуки реальних програмістів чи вистачає 16 Гб
orange_deer: 31.03.2026 16:48Дизайн+рендеринг (6) - знову ж таки
в Блендері М5 - швидший за дорожчий Віндовс в 2-4 рази і споживає в 2 рази менше. Просто тошно читати вашу маячню помножену за відсутність будь яких знань
yuriy_dd
Member

orange_deer: 31.03.2026 16:48p.s. 1) якщо будете надсилати далі бенчмарки по процесорах, не витрачайте свій час - це стерильні тести які не відповідають реальному ворклоуду і пропускають тротлінг епл
останє відео - реальні робочі програми, не тести
orange_deer: 31.03.2026 16:48кейс де ви гвалтуєте батареї при наявності розетки поряд
навіщо ж Дел зробили автономність під 40 годин? це для кого? розетка ж поруч
kabostebeztak
Member

yuriy_dd: 31.03.2026 15:40 пс: сучасні макбуки ейр від батареї працюють скоріше ніж від мережі, чому так в силу браку знань вам не зрозуміти, просто повірте. Провірити у вас також знань нема.
рейджбейтер
kabostebeztak
Member

Накидайте скарг за рейджбейт будь ласка
kabostebeztak
Member

yuriy_dd: 31.03.2026 17:03
orange_deer: 31.03.2026 16:48Середньостатистичний юзер буде дивитись на цифри оперативки, диску
середньостатистичний юзер - нічого не знає про розмір оперативки, на смарті також, особливо на айфоні
Нащо тоді в лоу енд відеокарти пхали купу відеопам'яті яка ніколи там не знадобиться?
Нащо тоді до дефіцитів і лютого жору відеопам'яті в іграх радили дивитись на реальну швидкодію а не об'єм відеопам'яті? може тому, що тупий покупець дивитсься де циферка більше і всьо?
GreenMile
Member

yuriy_dd: 31.03.2026 16:55
GreenMile: 31.03.2026 16:31Та трошки в курсі - це в більшості віндобуки, племінниці навіть довелось купити віндобук замість мака подарованого батьками до навчання, тому що в універі їх вчать на софті який
в мене діти вчаться зараз, так що я в курсі що там робиться. Дочка вже користувалась маком - і єдине бажання у неї зараз повністю перейти на макбук. Якщо що - part time React dev - на Вінді / Лінукс - були проблеми, на Маку - все працює ідеально. Може через те що вся команда була на маках, одна вона на х86 Вінда / Лінукс
Те що ваша дочка користується маком - це не дивно, але тільки тому, що в неї татко трохи збоку надкушений і все. Племінниця моя так само - у неї татко яблордрочер, тому і купили їй мак, який по факту для навчання виявися непридатним, але то деталі, є два ноути, шо там проблем. А в цілому немає у студентів грошей на маки, окрім дітей задротів чи мажорів, бо в уніері купа дітей з регіонів де х грошима дуже туго :)
yuriy_dd: 31.03.2026 16:55 тому що ноутбук - це свобода, і якщо я дома чи ще десь - в мене нема постійного місця. Якщо робоче місце - то там потужний десктоп
Шо ви верзете знову, яка свобода в межах офісного стола? Чи ви в туалет його берете з собою і на унітазі кодите? :facepalm:
yuriy_dd: 31.03.2026 16:55на скільки грошей ви готові посперечатись що сучасний макбук ейр М5 від батареї працює скоріше в бенчах ніж від розетки?
за окремі гроші - я вам поясню чому, бо таку глибину знань ви самостійно не осягнете
пс: а ваш стан я можу описати відомою фразою - цього не може бути, тому що цього не може бути ніколи!
Я б вам просто заплатив щоб ви згингули з цього форунму і не писали маячні більше ніколи :lol:
kabostebeztak
Member

GreenMile: 31.03.2026 17:12 Те що ваша дочка користується маком - це не дивно, але тільки тому, що в неї татко трохи збоку надкушений і все.
WAS THAT THE BITE OF '87?
orange_deer
Member

відкриваю вам страшну таємницю - AutoCAD - одно-потоковий, і працює native на маках, висновки ви зможете зробити?
Спеціально для вас перевірив:
1-потокова там лише геометрія
1) для рендерингу ні, не однопотоковий і потребує відеокарти для якісного і швидкого рендерингу
2) про те що він потребує явно більше ніж 8ГБ пам'яті ви звісно пропустили
3) як і пропустили що функціонал для МакОС у них обрізаний порівняно з Віндовс (бо сюрприз-сюрприз додатки були написані на х86)
orange_deer: 31.03.2026 16:48програмування (часто з локальною компіляцією важких проєктів, які мають dependencies і додаткові модулі)
подивіться відгуки реальних програмістів чи вистачає 16 Гб
ми про 16ГБ версію говоримо чи про бюджетний нео з 8ГБ? :rotate:
orange_deer: 31.03.2026 16:48Можна звичайно взяти Нео з 8/512 за 42к грн
ще раз - макбук ейр М4 база - коштує дешевше 40к, і ніо теж скоро буде десь 25к - дешевше ніж у США до податків
Покажіть посилання на новий! М4 за ціною 40к. Те що знаходжу на розетці це 52к за конфігурацію 16/256 - за такі гроші можна знайти леново з 32ГБ оперативки і 1ТБ ССД (і можливістю апгрейду) - https://rozetka.com.ua/ua/lenovo-83hs00ayra/p564703391/
orange_deer: 31.03.2026 16:48Дизайн+рендеринг (6) - знову ж таки
в Блендері М5 - швидший за дорожчий Віндовс в 2-4 рази і споживає в 2 рази менше.
1) А ми про М5 говоримо чи про найдешевший Макбук Нео aka вбивця віндовс?
2) Круто. Вам тут разів 10 вже сказали де мали ваш блендер та інші синтетичні тести. див:
kabostebeztak: 31.03.2026 00:06
yuriy_dd: 30.03.2026 23:58 ще раз - в тесті Блендеру М5 швидший в 2-4 рази споживаючи в 2 рази менше. Що ще вам не зрозуміло? Ви відео дивились?
я кажу лише про проц, ГПУ - це інших тематичний форум на даному сайті. І ігри теж
я що дебіл для графіки проц юзать, хоча 3dfx прекрасно продемонстрували нежиттєздатність 3д графіки на проці ще в 90-х
Перевага проца на х86 - це те що ціна дозволяє хороший х86 (не такий крутий як М5) і якісну відеокарту для нормального рендерингу. А не рендеринг на CPU бо от хочеться так.

3) Не подобається віндовс, поставте лінукс. Хочете контролювати кожен Вт споживання ставте Лінукс Дебіан.
Я давно вже живу з дуалбутом де робота на лінуксі, а якщо хочу щось пограти то переключаюсь на віндовс. Доволі просте рішення.

З тим як ви постійно переводите тему до кількох одних і тих самих аргументів, я не знаю як інші учасники вас терплять вже 150 сторінок. Вам на це відповідають, ви знову ігноруєте, і повертаєте розмову у свою завчену тему. А ще про чиюсь тупість говорите :rolleyes:
orange_deer
Member

yuriy_dd: 31.03.2026 17:03 Просто тошно читати вашу маячню помножену за відсутність будь яких знань
То не читайте. Вас ніхто силою тут не тримає.
Не витрачайте свій робочий час на невігласів та фанатів х86. Вам ще терабайтові таблиці парсити, а ввечері покафон перепрошивати. Ми не заслуговуємо на ваш час і мудрість.

А це так, для історії :rotate:
yuriy_dd: 30.03.2026 19:49 Якщо ви можете спілкувати на нормальному рівні, без хамства та образ - прошу - пояснити все що я написав - а це просто факти
denon312
Member

yuriy_dd: 31.03.2026 01:25ну на що здатен типовий х86 фанат? та ні на що :lol: :lol:
Изображение
denon312
Member

orange_deer: 31.03.2026 17:44 Не витрачайте свій робочий час на невігласів та фанатів х86. Вам ще терабайтові таблиці парсити, а ввечері покафон перепрошивати. Ми не заслуговуємо на ваш час і мудрість.
Судячи по часу перебування на різних форумах, то це і є основна робота. Не знаю жодного програміста з таким стажем як в Юри щоб стільки мав вільного часу і на прошивки китайфонів, дешевих армбуків і перебування на декількох форумах.
kabostebeztak
Member

denon312: 31.03.2026 18:31
orange_deer: 31.03.2026 17:44 Не витрачайте свій робочий час на невігласів та фанатів х86. Вам ще терабайтові таблиці парсити, а ввечері покафон перепрошивати. Ми не заслуговуємо на ваш час і мудрість.
Судячи по часу перебування на різних форумах, то це і є основна робота. Не знаю жодного програміста з таким стажем як в Юри щоб стільки мав вільного часу і на прошивки китайфонів, дешевих армбуків і перебування на декількох форумах.
unemployment final boss
Ответить